DEEL 2 van:
Het "vrijwel nieuwe" kerkhof te Jogja, geheten TPU UTARALAYA en met "vrijwel nieuw" bedoel ik dus "niet zo oud" als bijvoorbeeld Peneleh. Op dit kerkhof liggen hoofdzakelijk begrafenen die overleden zijn op of omstreeks de oorlogsjaren en later.
Dit deel 2 is het laatste (tot nader order) deel van de graven van dit kerkhof Utaralaya via het IGV. Wellicht dat t.z.t.over dit kerkhof een vervolg komt.
Het IGV publiceerde het Nieuwsblad mei 2020 met daarin een artikel over dit kerkhof en daarin tevens foto's van de begrafenen en welker foto's gemaakt zijn in april 2020 door een IGV lid de heer DirkJan Rozema.
Kortom:
IGV-leden kunnen hier er iets over lezen en de foto's bekijken.
NIET IGV leden kunnen de nieuwsbrief hier lezen, maar NIET de foto's bezien.
Naar aanleiding van de publicatie van de nieuwsbrief en genoemd artikel over de begraafplaats verzocht ik om toestemming aan het IGV om enkele foto's te mogen dupliceren en er hier op mijn website iets over te mogen oreren, hetgeen door de secretaris van het IGV, de heer Maarten Fornerod, vriendelijk werd toegestaan, waarvoor mijn dank aan het IGV.
Toestemming IGV d.d. 30 mei 2020 18:43 ontvangen per email, waarvan hieronder de tekst gedupliceerd.
Quote:
Geachte heer Boers,
Dank voor uw bericht.
Als het om een paar foto’s gaat is het geen probleem. We willen de transcripties ietsje beter uitwerken (met bijvoorbeeld de RA erbij) en dan publiceren in de Indische Navorscher, ons jaarboek, dus niet meteen op de stick.
We willen op deze manier ook een extraatje geven aan leden, die momenteel uitsluitend toegang hebben.
Maar zoals gezegd, als het om een paar foto's gaat is het geen probleem.
Met vriendelijke groet,
Maarten Fornerod
Secretaris IGV
Unquote.
Hiernavolgend een beeld van de toegang tot het kerkhof welke ik via Google View gescreenshot heb, teneinde een situatie-beeld te krijgen van het kerkhof. Het kerkhof zelf is vanaf de straat niet te zien, aangezien men langs het kerkhof aan de straatgrens huizen en dergelijke heeft neergepoot.
Om toegang te krijgen naar het kerkhof, dient men de parkeerplaats op te gaan. De ingang van het kerkhof is nabij de boom in het midden (waar links ervan een gele vrachtwagen en een blauw karretje staan.)

De graven van de familie Thomas Gertrudes Johan Resink en echtgenote Anna Jacoba Wilkens, tevens ook het graf van Frans August Resink. De afbeeldingen zijn afkomstig van het IGV en zie hierboven voor uitleg.




Iets algemeens over Thomas G.J. Resink en echtgenote Anna Jacoba Wilkens.
Ik heb niet precies kunnen nagaan wat hij precies deed qua werkzaamheden. Volgens een krantenbericht Indische Courant (zie onder) was hij Directeur van'de NV Cultuur Maatschappij Gedjajan.
Maar bij mijn weten had hij ook een bedrijf Resink en Co. Maakt niets uit verder, maar hij boerde in elk geval wel goed, want het echtpaar had ook in bezit een historische collectie uit de Javaans Hindoe tijden...(en die koop je niet zomaar op een braderie, ook toen niet). Zelf even opzoeken in Delpher.
Sociaal bewogen was het echtpaar ook, aangezien het echtpaar beurteling zowel President(e), Voorzitter/-ster, Secertaris waren van de "DARMO DJATIE" vereniging, ten doel hebbende het belang, wel en wee, van de lokale bevolking en in welker vereniging ook betrokken bij waren enkele leden van het hof van Djokja. (Bronnen: diverse kranten berichten in KB.nl)
Wegens haar sociale activiteiten werd mevr. Anna Jacoba Resink-Wilkens georderd door de Ned. regering.
Dan hiernavolgend wat geneaologisch voer voor de onderzoekers op dit gebied. Men mag er verder zelf over puzzelen en ik geef wat summiere hints.
Het gaat hier om Anna Jacoba Wilkens gehuwd met Thomas G.J. Resink, om oneerbiedig voor het gemak voortaan te noemen Anna Jacoba I. (Zie hieronder een scan uit de INN).
Er was echter ook een Anna Jacoba Wilkens, die ik eveneens oneerbiedig en voor het gemak noem Anna Jacoba II.
Anna Jacoba II overleed te Den Haag 28 febr 1946. (Zie scan akte B515). Deze Anna Jacoba II was een dochter van Herman(us) Karel Hendrik Wilkens en Wendelina Sonius.
Recapitulatie:
De vader van Anna Jacoba I was Charle(s) Auguste Wilkens en de vader van Anna Jacoba II was Herman Karel Hendrik Wilkens en beide heren Wilkens waren broers van elkaar en zonen van Johannes Albertus Wilkens en Francina Elisabeth Rosemeier.
Maar we zijn er nog niet, want op 17 dec 1920 overleed te Djokja mevr. Lucretia Susanna Sonius en zij was gehuwd met 1) Carel Louis Rosemeier te Pati op 14-3-1862 (RA1863/10) Carel overleed Surabaya 1875.... en als weduwe ten 2) Charles August Wilkens op 25-10-1879 te Solo. (RA1881/227). Uit dit huwelijk dus Anna Jacoba I.
Wil men meer weten, hoe het precies in elkaar stak, gelieve dan de volgende link te bestuderen, betreffende de relaties tussen de families Wilkens, Rosemeier, Fanoy, Resink en overige verwanten.
https://www.genealogieonline.nl/en/stamboom-fanoy-and-hemsing/I1125.php
Moge zij allen die niet meer onder ons zijn in alle eeuwige vrede rusten.
Geheel los van de graven op dit kerkhof heb ik een aanvullende pagina gemaakt over één der kinderen van het echtpaar Resink-Wilkens welke in te zien is op de pagina PROF. MR. GERTRUDIS JOHAN RESINK.