Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
PENELEH 9 nov 2021
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
PENANG 1 Malaysia
PENANG 2 Malaysia
PENANG 3 Malaysia
PENANG 4 Malaysia
PENANG 5 Malaysia
COCHIN VOC tijden
I4E GRAVEN DEN HAAG
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
ZIJ DIE OPTEERDEN
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

 

Het Katholieke kerkhof op het eiland PENANG te Malaysia. Deel 2.

Destijds behorend tot de Straits Setttlements van de UK, maar desondanks toch ook bevolkt en bewoond door enkele Nederlandse families en daar ook overleden en begraven werden.

Jaren geleden, deden mijn speurtochten naar mijn Armeense roots mij onbewust belanden te Penang en ik logeerde in het EASTERN en ORIENTAL Hotel aan de Farquharstraat en het deed me niets...Pas vele jaren later na mijn bezoek aan Penang kwam ik te weten, dat het hotel eigendom was geweest van een paar Armeense ooms en dat er op het Protestantse kerkhof eveneens graven van mijn Armeense familie aanwezig waren... Maar dat is een ander verhaal.

Het katholieke kerkhof ligt (Jalan Kelawai gelegen) op een korte loopafstand van het Eastern en Oriental hotel en is een vrij zeer goed onderhouden kerkhof. Wat dat betreft kunnen diverse instanties uit andere landen (ik wijs niet, maar mijn neus kijkt hun richting uit: Nederland en Indonesia) hun petje ervoor af nemen

Vlakbij gelegen is er ook het Protestantse kerkhof aan de Jalan Sultan Ahmad Shah. Dit kerkhof werd in 1892 gesloten voor "nieuwe" begravenen en de laatst begravene was Mevr. van Someren geboren Rodyk, de jongste dochter van Jan (John) Rodyk, ex gouverneur van Ternate.

Zie ook deel 1 van dit kerkhof om meer over de familie RODYK te lezen.

 

Een teken van eer en respect mijnerzijds aan de familie Verhulst.

 

Op deze pagina deel 2 iets over anderen die er begraven liggen, zoals bijvoorbeeld de jong gestorven CHARLES HUGO VERHULST en wederom voor de zoveelste keer een toevallige rode draad in mijn leven, want wie was Charles Hugo Verhulst?

 

Charles Hugo Verhulst werd geboren op 24 sept 1864 te Amsterdam en was de zoon van 

 

  1. Johannes Josephus Hermanus Verhulst en
  2. Johanna Elisabeth Cornelia Rochussen. 

Dit echtpaar had behalve zoon Charles Hugo ook nog de volgende kinderen: 

  1. Robert Johannes geboren 1853
  2. Charlotte Clemetine geboren 1860
  3. Louise Henriette geboren 1863
  4. Henri geboren 1866 en
  5. Bernardus Gerardus geboren 1869.

 

Er zit een behoorlijk aantal jaren tussen de geboorte van Charlotte Clemetine (*1860) en Robert Johannes (*1853). Ik heb niet kunnen vinden of er meerdere wellicht vroeg overleden kinderen werden geboren.

 

Hieronder het graf van Charles Hugo Verhulst te Penang op het Katholieke kerkhof gelegen. Bovenste foto via de Google vieuw en de onderste foto van het graf via Findagrave.com

 

De overlijdens advertentie zoals geplaatst door zijn ouders, ruim 24 jaren oud, overleden op 23 juli 1890.

Ik meen enkele onvolkomenheden te lezen wat betreft de datum van overlijden (grafplaat vs advertentie) en de leeftijd. ( 1890-1864 = 26). Senang moet zijn Penang en Senang betekent: "prettig/naar de zin hebbend/voelend)." Behalve in het Indonesisch ook in de Malaysische taal. (NIET verwarren met het Maleis zoals destijds bij de Europeanen in de voormalige kolonie werd gehanteerd.)

 

Volgens advertentie was Charles Hugo Verhulst een civiel en bouwkundig ingenieur.

Ik vraag me af waarom te Penang. Nederlands Indië had genoeg werk te bieden op dat gebied en de Engelsen zaten niet bepaald te wachten op inmenging van Nederlanders op hun werkterrein. Hij kon ook op doorreis geweest zijn, omdat (bronnen Delpher LOCOMOTIEF 9 JULI 1890) te Medan vermelden dat er opmetingen werden gedaan in de rivier Two Rivers (welke rivier dat is, is mij onbekend) en dat een collega opmeter De heer David van der TAS verdronk/overleed op 25 juni 1890 ter plekke Medan. De grafrede werd uitgesproken door de heer Verhulst. Indien we hier over de zelfde heer Verhulst schrijven is het wel een trieste bijkomstigheid, dat de heer Verhulst zelve enkele weken hierna overleed. De vraag blijft echter wel bestaan: Wat deed hij in Penang?

Overigens, de kranten maakten er ook een potje van: De ene krant schreef overleden te Semarang, een andere krant schreef overleden te Den Haag. (de BS berichten). Slechts één krant had het juist "Nieuws van de dag" -  overleden te Penang en leeftijd 26 jaar 

 

Tja, daarmede komend op die rode draad in mijn leven in verband met Penang, Verhulst, want zijn vader was 

Johannes Josephus Hermanus Verhulst, een zeer bekend en erkend in de muziek geschiedenis van Nederland.

Zie zijn "doopceel" bijvoorbeeld in de Wikipedia.

Een trieste bijkomstighedi voor vader Jan Verhulst. Vier dagen na de dood van zijn zoon, moest Jan Verhulst een concert dirigeren.

Hieronder zijn portret:

Jaja, zal men ongeduldig zeggen: wat is die rode draad dan?

Zie daarvoor deze pagina: De boezemvriend van mijn overgrootvader Johan Coenradus Boers en tevens collega geweest in de muziek.

Johan Coenradus Boers en zijn betekenis voor de Nederlandse klassiek muziek.

 

 

Moge zij allen in vrede rusten waar dan ook.

Top