Het algemeen kerkhofje te PEMALANG kampung Widuri...
Veel wijlen werknemers van de ex-suiker fabriek BANDJARDAWA (Ind. spelling Banjardawa) liggen/lagen hier te ruste, want het grootste deel van het kerkhof is verdwenen en de overledenen hebben plaats gemaakt voor de levenden.
De heer Lengkong Sanggar Ginaris, een bevriende archeoloog uit Indonesia, attendeerde me hierop en stuurde me een link waar het Ministerie van Cultuur Indonesia iets over had gemeld, waarvoor heel veel dank.
De lokatie, zuidelijk van Obyek Wisata Pantai Widuri en westelijk van Lapangan Widuri, of te wel rood omkringeld op de kaart.

Volgens bron GHG1Graf waren er in totaal 26 graven destijds gesitueerd en volgens het bericht van het ministerie zijn er heden ten dage nog slechts 4 graven en waarvan er slechts nog twee heel goed leesbaar zijn wie er begraven liggen.

Hieronder het graf van de nog jonge Arie van Baak. Volgens het grafopschrift geboren op 22 mei 1883 en overleden op 16 okt 1907. De Indonesische ambtenaren hebben in hun berichtgeving een fout gemaakt.(Zie scan boven - overleden 22 okt 1907. Ik vermoed dat de typdame in de war was geraakt met de dag van geboorte.)


Wat wel op het graf zelf foutief is genoteerd, is de datum van geboorte, want volgens de archieven van Heusden werd Arie geboren op 22 mei 1884 en niet op 22 mei 1883. Vermoedelijk was men destijds in de war geraakt met de geboorte datum van zijn oudere zuster (oudste kind) Gerarda Machtilla, die op 18 mei 1883 geboren werd.
De gezinskaart archief Heusden van de familie van Baak.

Arie van Baak was snijveld opziener op de suikerfabriek en tijdens een pauze van hetw erk zocht hij verkoeling in de rivier waarbij hij verdronk. Zijn jongere broer Hendrikus Bastiaan (eveneens werkzaam destijds in de cultuur) plaatste namens allen de overlijdens advertentie van Arie. De krant maakte ook een fout in de berichtgeving: "gisteren" zou dus betekenen dat het de 20ste geweest moest zijn, dat Arie verdronk. Arie bleef ongehuwd. Hendrikus Bastiaan (broer) huwde later mevr. Jacoba Cornelia de Bruijn. Hendrikus was werkzaam geweest voor de HVA op diverse ondernemingen: Seruni, Jatiroto, Sumberdadi en Garum en ging in 1930 met pensioen en keerde terug naar Nederland, alwaar hij in 1950 overleed.

Het familiegraf van de familie van Rossum. Helaas heeft men op het graf niet vermeld welke leden van deze familie er begraven liggen. Ik heb wat overl. advertenties gevonden, maar ik beweer niet dat de getoonde advertenties betrekking hebben op leden van deze familie die te ruste zijn gelegd in het familie graf. Het zou wel kunnen.
Op de foto's is duidelijk te zien hoe de situatie van het kerkhof heden ten dagen anno 2018 is.
"Rustplaats van de familie van Rossum". (Foto hieronder.)
De tweede foto eronder is een opname van het hele graf van de familie van Rossum.


Foto onder: Niet te traceren wiens graf dit is. Helemaal rechts op de foto (bij de drie bomen) is het graf van Arie van Baak te zien. Aanvulling 30 juli 2020: Ik ben er achter gekomen wiens graf dit is. Zie uitleg deel 2.



Moge zij allen in eeuwige vrede rusten.