Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Voorouders & familie
Oom Henri Tjimahi
Oom Cornelis DRESDEN
Oom Julius WALES
Oom W.E. & de SST
Tante Julia Cornelia
Oom Marius ten Cate
Opa Oma ten Cate
Opa Oma ten Cate 2
BEAT(H)A  MEIJER
Opa Oma Oud EykDuyn
Banjarmasin van Dorp
Banjarmasin Schwaner
MartapuraBanjarmasin
Opa Julius 3de huwlk
Jan Coenrades Boers
Jan Karel Boers
Graf van JC Boers
Instrumenten JCBoers
Boers en clavecimbel
Armeense voorouders
Fam BASIL JOHANNESS
Arm. kerk Amsterdam
De Zijderoute
Joseph Johannes
Mack Jos Joha Amirkh
Paul Minas Johannes
Amir Johannes I
What's in a name
AJ II Petrus Blumb.
Petr.Bl.Rijkee Lav 1
Petr.Bl.Rijkee Lav 2
Petrus te BOGOR 1
Petrus BOGOR 2
AJIII Nahapit Marthe
De gebrs. ANDREAS
Barsekh Andreas
Paulus Andreas
Paulus A's kinderen
Nazaat Piet Andreas
Carepit Andreas
Nazaten Bar en Pau
Naz. die opteerden 1
Naz. die opteerden 2
George Apcar TA I
Sarkies Apcar TA II
Foto's Apcar TA III
Nazaat Apcar TA IV
G.J.Apcar/Vardanian
Creet en Hotels 1
Creet en Hotels 2
Creet en hotels 3
Mckrtich Carapiet I
Mckrtich Carapiet II
Pownall Carapiet
Fam. JOHAN-POLAND
Aganoor geb. Zorab
Zorab van Asdonck
V.Zorab en H. John
Arsen Zorab &familie
Familie BOLDY I
Familie BOLDY II
Arakiel C. Vardon
Willy Galstaun
Paar leden Galstaun
Galstaun Moissinac
G.J.A. ter Galestin
Galestien
Galestien Molukken
Sophie Galistan
Galistan Cheribon
Marcar Johannes Amir
Marc Joh Amir deel 2
Arm.kerk Dhaka
M.J. Martin Dhaka
Marcar David Dhaka
Elizabeth David Dhak
Eugenie David Dhaka
Ephrem Vardanian
Kamarzar Altingst I
Kamarzar Altingst II
Kamarzar Johannes
Oma Minas
Oma Minas' kinderen
Oma Minas familie
Drama Nahapiet Elias
DeBraal & Johannes
v. Galen & Bagram
JenniDamenMichael
Arsham Michael
Zegers Michael
S. Galestin Brouwer
Vardon & Manuel
Leo Markar Soekias
Ch.J.+ E. Johannes
John G. Johannes
Malcolm Joseph
Sarkies-Heijligers
Edgar & Victoria
KNIL Pensioen
T.C.J. Kroesen
Opa's romance op zee
Den Haag en Batavia
Manuel White Nahuys
Lt.Gen.W.E.Kroesen
W.E. Kroesen junior
Resident C.A.Kroesen
Marie Wilh. Kroesen
As.Res. J.A. Kroesen
Een stuk genealogie
Wilis en Oranje 1911
Familie foto's
Verloren familie
Khachatur 10 7 2015
Khachatur 17 7 2015
Khachatur 25 7 2015
Khachatur 31 7 2015
Khachatur 08 9 2015
Khachatur 11 9 2015
Khachatur 18 9 2015
Khachatur 25 9 2015
Khachatur 16 10 2015
Khachatur 23 10 2015
Khachatur 30 10 2015
Khachatur 07 04 2017
AMIROGHLI in Farsi
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
PENELEH 9 nov 2021
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
PENANG 1 Malaysia
PENANG 2 Malaysia
PENANG 3 Malaysia
PENANG 4 Malaysia
PENANG 5 Malaysia
COCHIN VOC tijden
I4E GRAVEN DEN HAAG
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
ZIJ DIE OPTEERDEN
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

Den Haag en Batavia.

2 Steden die wat met mijn voorouders te doen hadden.

Zoals elk mens, had ik 2 opa's en 2 oma's, van pa's en ma's kant elk stel.

 

De opa en oma ten Cate van mijn ma's kant:

heb ik persoonlijk gekend en dat waren opa en oma ten Cate. Zij woonden in Indonesia te Pasuruan, aldaar geboren en getogen in dat oude Indië en werden begraven te Pasuruan in hun eigenste graftombe met nog wat andere familieleden erbij. Helaas, ook dat kerkhof is anno 2015 letterlijk kassiewijle..... En ik daar geen foto's van, slechts herinneringen uit mijn vroege jeugd toen oma werd begraven en ik als klein jochie in die donkere ruimte van de tombe inkeek.

Oma Louise Albertine ten Cate-Meijer toonde me dikwijls, dat ze van me hield en ik van haar. Oma lag hele dagen op bed en ze was blind en had zware diabetes en ik kende haar niet anders. Opa Gerrit Willem ten Cate daarentegen vond het best dat ik bestond en dat was het. Ik kan me niet heugen, dat ik ooit een gebaar van genegenheid bij opa bespeurd had. Opa wist wie ik was, kende me en omgekeerd idem dito. Voor de rest wist ik weinig van opa; hij was afstandelijk en hield kleine snotporken zoals ik op een afstand. Ik heb het waarom nooit geweten (later wel vermoed) en ik zal ook nooit het fijne ervan weten. Het enige lijfelijk contact dat ik  met opa had, was de alom bekende kus die je als kind aan de oudere familieleden gaf bij aankomst en vertrek van een bezoek.

Vreemd, mensen die ik gekend heb, hebben mij slechts herinneringen nagelaten en slechts een sporadische foto.

Hieronder opa en oma ten Cate (Foto via Frans Sengers gekregen):

 

De opa en oma Boers van mijn pa's kant:

heb ik nooit gekend. Zij stierven ver aleer ik geboren was en hoe meer ik over hen te weten kom, hoe meer ik ze best wel had willen leren kennen. Vreemd, mensen die ik nooit gekend heb, hebben mij veel meer feiten en foto's nagelaten, dan diegenen die ik persoonlijk gekend heb.

Hoe zou opa Julius Boers zich tegenover me gedragen hebben? Hoe zou oma Cornelia Boers-Kroesen zich tegenover mij gedragen hebben? Ik zal het nooit weten, ook niet vermoeden in welke mate zij hun genegenheid naar mij toe zouden hebben getoond. De geschriften in de instituten vermelden zoiets niet en er zijn geen overleveringen van familieleden, die hen wel gekend hebben.

  1. Opa Julius in Nederland geboren, trok naar Indië en kwam terug na 30 jaar en stierf hier in Nederland.
  2. Oma Cornelia in Indië geboren, trok naar Nederland en stierf in Nederland. Beiden werden begraven te Den Haag en gedurende 4 jaren lang fietste ik 5 dagen per week - 2x per dag heen en weer - langs hun graf en wist van niets, want niemand wist iets om het mij te vertellen....

Maar voordat mijn opa Julius met mijn oma Cornelia huwde, was hij eerder gehuwd met zijn eerste vrouw Laura Eleonora Annetta Kroesen  (een één jaar oudere zuster van mijn oma Cornelia) en zij stierf reeds op 22-jarige leeftijd, opa en 2 kinderen nalatende en natuurlijk haar ouders Tiemen Cornelis Johannes Kroesen die gehuwd was met Anna Johannes.

Laura, haar mama Anna en haar papa Tiemen; zij liggen samen in een grafkelder te Tanah Abang hetgeen tegenwoordig Taman Prasasti heet, een soort museum is het geworden.

 

Batavia:

Dankzij de welwillende medewerking van Maudy Limrahwana (Foto Copyright) te Jakarta kreeg ik onder meer deze foto toegestuurd halverwege de maand april 2015. Ik heb meerderefoto's mogen ontvangen, doch die foto's betreffen de Armeense familieleden en staan op andere pagina's.  Maudy was aan het surfen op het internet, ontdekte mijn website en verraste me volkomen door me enkele foto's aan te bieden, waaronder deze hieronder. Mijn dank aan Maudy is héél erg groot.

Van boven naar beneden in chronologische volgorde van sterfdatum.

  1. Als eerste neergelegd Laura Eleonora Annetta Kroesen *12 jan 1853 Koningsplein +3 nov 1875 Koningsplein wegens kraamkoorts van haar derde kind Jules Boers. Zij huwde opa op 19 april 1871 te Batavia. Zij leerde opa kennen, toen het gezin Kroesen met groot verlof naar Nederland ging en op de terugreis opa op dezelfde boot Werner Eduard had geboekt om aan zijn werkkring als BB ambtenaar te beginnen in 1869 en hebben elkaar niet meer losgelaten tot aan haar dood aan toe.
  2. Anna Kroesen geboren Johannes, moeder van Laura en van mijn oma Cornelia. Dochter van Joseph Johannes en Jacoba Helena Herwich.
  3. Tiemen Cornelis Johannes Kroesen, vader van Laura en van mijn oma Cornelia. (Hij was de broeder van Lt.Gen. Willem Egbert Kroesen).

 

Er zit een fout in de tekst van de grafplaat. Over opa Tiemen was geen oud Kolonel, maar Majoor Hoofdintendant. Na zijn pensionering werd hij Directeur B.O.W. = Burgerlijke Openbare Werken. (Buiten dit was hij ook nog commissionaris hier en daar en liep wat gebukt voorover wegens de decoraties in zijn militaire loopbaan. Hij kreeg al vroeg in zijn loopbaan zijn eerste decoratie wegens het neerslaan van de opstand der vreemde (Zwitserse) strijdkrachten te Willem I kazerne Semarang in 1865. Zijn superieuren waren afwezig en hij nam kordaat meteen het bevel over.)

 

En dit waren de personen die daar werden bijgelegd. Op de foto hieronder Laura. Helaas heb ik geen mooiere en duidelijke foto. De foto is mij onbekend qua datering. Het moet in elk geval tussen 1870 en 1875 geweest zijn. Copyright privébezit.

Hieronder Anna, Laura's moeder en tevens mijn overgrootmoeder. Copyright privébezit. Gedateerd onbekend.

Hieronder mijn overgrootvader Tiemen op zijn gemakkie in de kursi males met zijn sarong pyama.(foto gedateerd 1898) Copyright privébezit. 

 

Den Haag:

Het leven ging verder voor de levenden en inmiddels werd het 1898 en opa Julius dacht: Sie suchen es maar aus ja !! en ging met pensioen en het gezin van opa Julius en oma Cornelia arriveerde in Den Haag om hun leven te vervolgen. Oma Cornelia werd zwaar ziek en op 3 okt 1904 stierf zij na een zwaar ziekbed, ver weg van haar geboortegrond en haar vader en moeder en zuster Laura.

1) Oma Cornelia werd als eerste in kelder 826 bijgelegd.

2) Opa Julius overleefde oma Cornelia zijn tweede vrouw en huwde een paar jaren later met zijn derde vrouw Geraldina Johanna van der Meer, een weduwe van een Blauwe Brieven Inspekteur en opa stierf in 1923 en werd naast oma Cornelia bijgelegd in de grafkelder te Den Haag.

3) 12 Jaren later stierf in 1935 opa's derde vrouw Geraldine Johanna van der Meer en ook zij werd bijgelegd in dezelfde grafkelder.

4) Nog eens 13 jaren later in 1948 werd mijn oom Henri Constant Boers (een een jaar oudere broer van mijn vader) bijgelegd in dit familie graf. hij stierf aan de gevolgen van kamp Cimahi en leed vanaf zijn bevrijding tot aan zijn door aan ondragelijke pijnen en kwalen. Hij was in het kamp geestelijk en lichamelijk gebroken door de Japanse bezetter van Indië.

Alle vier hierboven genoemde personen liggen samen in KD826 te Oud Eijk en Duinen Den Haag; op circa 14000 km van elkaar verwijderd liggen opa en oma Cornelia ver weg van opa's eerste vrouw Laura en oma Cornelia's ouders.

De grafkelder te Den Haag Oud Eijk en Duinen. KD826. (Foto's Oud Eijk en Duinen destijd gekregen van LL Mierop, waarvoor dank).

De namen van opa's derde vrouw en zijn zoon Henri zijn niet vermeld op de grafplaat. Vermoedelijk wegens de volgende feiten: 1935 was een crisistijd en 1948 was geld nog schaars in Nederland zo vlak na de oorlog, toen Nederland nog afhankelijk was van het Marshall plan van de USA.

 

Dit zijn de personen die in Den Haag bij elkaar liggen.(Alle foto's hiernavolgend zijn Copyright prive bezit.)

Hieronder: Opa, toen nog gehuwd met Laura en het portret hing aan de muur in de woonkamer van zijn schoonouders Kroesen te Koningsplein Batavia. De foto moet circa na 1871 gemaakt zijn en uiterlijk na 1875.

Oma Cornelia, foto circa 1875.

Opa met zijn derde vrouw Geraldine Johanna.

 

Oom Henri op jonge leeftijd ergens in de jaren 1910/1920, pas in Indië te Soekaboemie terug na zijn studie te Wageningen.

 

Moge mijn familieleden in alle eeuwige vrede rusten. Met zeer veel dank aan Maudy Limrahwana te Jakarta, Dordrecht 15 april 2015.

 

 

Top