Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Voorouders & familie
Oom Henri Tjimahi
Oom Cornelis DRESDEN
Oom Julius WALES
Oom W.E. & de SST
Tante Julia Cornelia
Opa Oma ten Cate
Opa Oma ten Cate 2
Opa Oma Oud EykDuyn
Banjarmasin van Dorp
Banjarmasin Schwaner
MartapuraBanjarmasin
Opa Julius 3de huwlk
Jan Coenrades Boers
Graf van JC Boers
Instrumenten JCBoers
Boers en clavecimbel
Armeense voorouders
Fam BASIL JOHANNESS
Arm. kerk Amsterdam
De Zijderoute
Joseph Johannes
Mack Jos Joha Amirkh
Paul Minas Johannes
Amir Johannes I
What's in a name
AJ II Petrus Blumb.
Petr.Bl.Rijkee Lav 1
Petr.Bl.Rijkee Lav 2
AJIII Nahapit Marthe
De gebrs. ANDREAS
Barsekh Andreas
Paulus Andreas
Paulus A's kinderen
Carepit Andreas
Nazaten Bar en Pau
George Apcar TA I
Sarkies Apcar TA II
Foto's Apcar TA III
Nazaat Apcar TA IV
G.J.Apcar/Vardanian
Creet en Hotels
Mckrtich Carapiet I
Mckrtich Carapiet II
Pownall Carapiet
Fam. JOHAN-POLAND
Aganoor geb. Zorab
Zorab van Asdonck
V.Zorab en H. John
Familie Boldy
Arakiel C. Vardon
Willy Galstaun
Paar leden Galstaun
Sophie Galistan
Galistan Cheribon
Marcar Johannes Amir
Marc Joh Amir deel 2
Arm.kerk Dhaka
M.J. Martin Dhaka
Marcar David Dhaka
Elizabeth David Dhak
Eugenie David Dhaka
Edgar & Victoria
KNIL Pensioen
Lt.Gen.W.E.Kroesen
Resident C.A.Kroesen
Marie Wilh. Kroesen
As.Res. J.A. Kroesen
Een stuk genealogie
Spadilje de slaaf
Wilis en Oranje 1911
Familie foto's
Verloren familie
Khachatur 10 7 2015
Khachatur 17 7 2015
Khachatur 25 7 2015
Khachatur 31 7 2015
Khachatur 08 9 2015
Khachatur 11 9 2015
Khachatur 18 9 2015
Khachatur 25 9 2015
Khachatur 16 10 2015
Khachatur 23 10 2015
Khachatur 30 10 2015
Khachatur 07 04 2017
AMIROGHLI in Farsi
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
COCHIN VOC tijden
I4E Graven Den Haag
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

Het vervolg van de pagina AMIR HOVHANES AMIRKHAN. Deel 2.

En ook hier gelden de regels zoals bij de vorige pagina's wat betreft het ongevraagd dupliceren van foto's en/of informatie.

Op deze pagina enkele feiten over nazaten en aanverwanten van deze tak van de familie Amirkhan, die banden hadden met voormalig Nederland Indië.

 

In het boek vond ik zomaar ergens verscholen tussen een uitleg in, de volgende zinsnede, kort en bondig.

M.a.w.: men wist het eigenlijk ook niet en derhalve intrigeerde mij het "onbekende" gedoe. Ik kan het de samenstellers niet kwalijk, omdat zij bitter weinig weten over "de Indische familieleden."

Het betrof de volgende zinsnede: (Deze zinsnede is het copyright van de familie Amirkhan). De overige en aanvullende gegevens zijn afkomstig van de www.kb.nl , www.gahetna.nl , de almanakken en mijn privé dossiers.

"Yegisabeth (2de dochter van Amir Hovhanes Amirkhan, jongere broer van mijn over over opa Joseph Johannes) married Estepanos Petrosian, they had one son named Astevazador (Zazan) a short time after their marriage. Estepanos died and she lived in her father's house the rest of her life and died because at typhus in 1872AD. His son Zazan immigrated to Java and died in BONDONG CITY in 1902 AD. Zazan had 2 sons who are living in Java. The younger son is protected by his wife family, both brothers are inspectors." 

Dat was het, vertaald uit het klassiek Armeens naar het Engels. Uit ervaring wist ik, dat ik van zijn levensdagen NIET de juiste Armeense namen terug kon vinden en herleidde ik de Armeense namen naar de Nederlandse benamingen (die wel in de almanakken gebruikt worden.)

Estepanos Petrosian werd dus Stephen/Stephan Petrus, Astevazador werd Statoor (= Satoor) Petrus, BONDONG werd Bandoeng en met behulp van mijn prive lijst van bedrijven die mijn overopa Joseph Johannes had en welke door nazaten werden voortgezet, bleek al snel om welke familie Petrus het ging.

Statoor Stephan Petrus Petrosian (Zazan) geboren 16-11-1839 te Nieuw Julfa, arriveerde te Java in 1869 (genaturaliseerd 1-1-1889) en wonende te Soerabaja was gehuwd met Maria Eleazar Gasper en zij kregen 2 zonen:

  1. John Theodoor Petrus, geboren te Semarang 2 dec 1873, gehuwd met Johanna Louisa Maria Blumberger op 16 nov 1897 te Semarang. Hieruit kinderen Mary Anna 1898 Pekalongan en Jose Stephen 1900 Semarang. Een kleinzoon was Jan Jose Petrus Blumberger, geboren 5-2-1926. Nederland was nog bezet door nazi Duitsland toen op 8 januari 1945 de ouders van Jan Jose een briefje vonden waarin Jan Jose vertelde dat hij Zuid Nederland trachtte te bereiken waar de geallieerden al de macht hadden overgenomen. Jan Jose is noot meer terug gevonden. Waar hij ook ligt, moge hij zijn eeuweige rust hebben.
  2. Stephan Joseph Petrus, geboren  te Semarang op 24 mei 1872 gehuwd met Carolina Johanna (Nini) Lautenbach (geboren 30 mei 1884 Binjei) met de handschoen op 21 mei 1902 te MURMERWOUDE Friesland en TALOE te Sumatra. Hieruit kinderen Mary Johanna 1905 Palembang en Kitty Stephanie 1906.

De kleinzoon van John Theodoor Petrus genaamd Jan Jose Pterus Blumberger die aan de technische universiteit van Delft studeerde:

 

Beide zonen John en Stephan,studeerden voor BB ambtenaar en werden controleur en later Ass. Resident. Stephan Joseph zocht het meer in de buitengewesten en John Theodoor werd Ass.Resident van Solo van 1913 - 1916. Beide zonen waren dus volbloed Armeens, maar geboren en getogen in Indië.

Vader S.S. Petrus overleed te Bandoeng op 5 juni1902 toen hij daar voor zaken verbleef, aan de cholera. Het gezin was woonachtige te Soerabaja. Moeder Maria Gaspar overleed een paar jaar eerder te Soerabaja.

Zoon J. Th. Petrus vertrok met zijn gezin (en kinderen) in 1916 voorgoed naar Nederland, alwaar hij zijn studie vervolgde. Van 1930 tot 1-1-1939 was hij Chef van het kabinet van de Minister van Koloniale Zaken en leidde hij het departement van Sociale en Politieke Zaken. In 1939 schreef hij zijn tweede boek "De Indo-Europeesche beweging in Nederlandsch Indië" - Uitgave Tjeenk Willink Haarlem 1939. Hij stierf op 4 april 1961 te Den Haag. Eerder had hij een boek geschreven: "De Communistische Beweging in Indië". (En nog een paar andere boeken.). Echter door de oorlog zijn veel meer geschriften van hem verloren geraakt.

Zoon Stephan Joseph Petrus vervolgde zijn carriere als Bestuursambtenaar en ging met pensioen. Hij werd later eigenaar Directeur van de N.V. NAGREK TURFTRAS te Bandoeng.

Zoon John Theodoor Petrus vroeg in 1905 en kreeg naamsverandering in 1911 per KB 1911/nummer 46 van familienaam PETRUS naar PETRUS BLUMBERGER. Broertje Stephan behield de oorspronkelijke familienaam PETRUS. Waarom de naamsverandering werd aangevraagd is mij onduidelijk, alhoewel ik wel een vermoeden heb, maar het niet kan bewijzen.

Meer weten over de carrieres en de rest van het leven van de twee broers en hun gezinnen, kan men vrij eenvoudig op het internet terug vinden, mits men interesse heeft. Uitgebreid tot het hele hebben en houwen aan toe en daarom ga ik het hier niet weer uitgebreid vermelden, want ik doe niet mee aan internet vervuiling.

Alhoewel beide broers in 1902 reeds gehuwd waren, staan de namen van de echtgenotes er niet bij. Vreemd.

 

 

Het verband tussen de diverse families:

 

Onder: John Theodoor met tekst in het Engels erbij, opdat de lezers in het buitenland er een ietsie van begrijpen. Foto gahetna.nl

 

 

Foto onder (Collectie Tropenmuseum) : John (rechts) dienstdoende als begeleider namens de Nederlandse regering, van hoog bezoek uit Jogja in dec 1936. Op de foto is de Ratoe Timoer links. Hoogstwaarschijnlijk is de "militair" de adjudant van de Koningin,  Majoor Phaff. Het Gezelschap keerde begin februari 1937 terug naar voormalig Indië.

(De Sultane zal blij geweest zijn toen men weer terug ging naar Indië, want het was winter en zij had geen bonthoedje bij zich, wel een lange warme jas en een dikke sarong aan (en misschien nog wel lang Jaeger ondergoed?) Op de leeftijd van circa 53 jaar was John al helemaal spierwit grijs en weg waren zijn donker zwarte Armeense haren. (Is goed kenbaar op andere foto's van John.... Sorry, ik moet oom John zeggen.)

 

 

Meer weten over John? http://collectie.tropenmuseum.nl/default.aspx?ccid=P5550&lang=en

In aug 1928 vertrek John om particuliere redenen met de ms SLAMET terug naar Indië. Ik heb niet kunnen traceren welke privé redenen het geweest waren? Wellicht een bezoek aan de familie te Bandoeng? Broertje Stephan Joseph was immers in Indië achtergebleven.... Nichtje Kitty Stephanie huwt in begin dec. 1933 (27 jaar oud)  te Bandoeng met A.E. Christensen? Dus daarom kan zijn bezoek niet plaats gevonden hebben.... Of gewoon heimwee naar zijn geboorteland?... Ik heb het niet verder uitgezocht.

In 1925 was woonachtig en werkzaam te Den Haag een neef van Johnny Theodoor Petrus en deze heette E.E. Mesrope en woonde toen op de van Boetzelaerlaan. In een brief gedateerd 6 sept 1926 schrijft hij, dat Johnny Petrus een neef van hem is. (Zie ook ergens boven in deze pagina de overlijdens advertentie van SS Petrus.)

De vader van E.E. Mesrope was James Mesrope gehuwd met M. Gasper. Hieronder een overlijdensadvertentie met erin tevens de namen van aangehuwden. (Voer voor de genealogen., die minimaal belangstelling hebben in de Nederlandse aangetrouwden.) Geinig om te weten en vast te stellen, dat veel Nederlanders niet weten hoe diep het Armeense gebeuren uit Indië in Nederland geworteld is. En de historici hadden dit niet in de gaten of ze zwegen heel stilletjes in een hoekje, want dat Armeens gebeuren is toch zooooo verschrikkelijk eng en zo on-Indisch toch.......

Dan nog een foto van de van Boetzelaerlaan te Den Haag, waar de heer E.E. Mesrope woonde met zijn gezin.

Voer voor Psychologen en Genealogen, voor als ze niets te doen hebben en als ze Indo zijn, kunnen ze meteen de Hollandse relaties erbij zoeken.

 

 

 

 

Aanvulling dec 2015: Een nazaat van John Petrus Blumberger, de heer van Wieringen bezocht mijn site en verkreeg meer achtergrond informatie over John. (De moeder van de heer van Wieringen was mevr. Drs. C.J. Petrus Blumberger en zij verzamelde de overgebleven archiefstukken die nu in GaHetNa in te zien zijn). Met zijn toestemming mag ik hieronder een foto plaatsen van het gezin Petrus en hun twee zonen, zoals hierboven genoemd, waarvoor mijn dank.

Van links naar rechts: Maria (Mary) Eleazar Gasper, Stephan Joseph Petrus, John Theodoor Petrus (Blumberger toevoeging later) en Satoor Stephan Petrosian (roepnaam Zazan in het Armeens). Zijn vader was Estepanos(Stephan) Petrosian gehuwd met Yegisabeth Hovhanes Amirkhan (2de dochter van Amir Hovhanes Amirkhan, jongere broer van mijn over over opa Josep Johannes.)

 

Wordt vervolgd. Zie de pagina Deel III

 

 

 

 

 

Top