Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Archief UPDATES 1
Archief UPDATES 2
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
COCHIN VOC tijden
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links


M'n oom Arnold is zielig omdat ie gestoord is;
x p/d vertelt ie de wereld hoe idioot ie is.

Foto boven: De voormalige thee cultuur velden van de onderneming Swaru Buluroto nabij Blitar/Kediri anno 2010/2011. Ik kwam daar op visite bij één der laatste nog in leven zijnde voormalige werknemers, die als jong jochie op die onderneming werkte en uit zijn hoofd noemde hij nog een employee naam: de heer van de(r) Krab.(van der Crab?) Waarschijnlijk ooit zijn directe chef geweest, want andere namen wist hij niet (meer). Raar gevoel had ik om daar rond te lopen op grond..... waar mijn vader ongeveer 70 á 80 jaren geleden ook rondliep in zijn gloriejaren, nog niet met mijn ma gehuwd, ...... vooral als je je pa nooit gekend hebt.....

Inmiddels is de 13de febr 2014 gepasseerd op de tijdbalk van onze aarde en de vlakbij gelegen reus Gunung Kelud ( op de foto) heeft zijn gram uitgespuugd en veel verwoest. As en grind bedekte bijna 3/4 van het eiland Java, waaronder ook dat deel zoals op bovenstaande foto te zien is..... Aan dit natuurgeweld heb ik iets gewijd en één en ander hierover is te lezen en te zien op de link naar het Indonesië actieforum.

Wat is tijd? Tijd is slechts een hulpmiddel om verder te gaan waar anderen stopten, denk ik.....

 

Nieuwste updates.

 

(klik hier voor het archief van oudere updates deel 1 vanaf 2012 tot en met juli 2016.)

 

(klik hier voor het archief van oudere updates deel 2 vanaf augustus 2016.)

 

Eind maart 2012 heb ik deze site geopend en sindsdien zijn er aanvullingen e.d. geweest en nog natuurlijk. Het is nu, het moment dat ik dit neerschrijf, ongeveer halverwege mei 2012 en daarom zal ik vanaf deze datum hieronder een update lijst bijhouden.

Op deze pagina plaats ik updates, verwijzend naar aanvullingen of verbeteringen en dies meer op de betreffende pagina's en of subpagina's.

Verbeterde spel- en of typefouten e.d. vermeld ik natuurlijk niet. En mochten die her en der nog aanwezig zijn: sorry !!!! Telkens ik tijd en zin heb, loop ik de teksten even door om de foutjes eruit te halen. Dus eens zal het grammaticaal en spelkundig wel in orde zijn toch, maar tot dusver geduld aub.  Ik heb slechts sekolah jongkok (armen hurkschool, geen geld voor banken en tafels)  gehad en zelfs daar ben ik van afgetrapt.

Sekolah jongkok? Wa's dat nu weer? (Hurkschool - was ooit een spottende benaming voor "goedkoop onderwijs"). Kijk maar op de foto hieronder, dan zie je van dat kleine snotgrut van die eerste klas Lagere School afd.jongkok... (De hele foto heb ik ook geplaatst op de pagina Cannalaan buaya's....

Concordante Lagere School).... circa 1950.... Te errug seg, dat meisje precies in het midden voorste rij jongkok..... Ze zal wel op d'r dak gekregen hebben van haar moeder, toen ze de foto thuis liet zien... "Eh, nenek trembel jij ja? Ik heb jou toch nette dames maniertjes geleerd???? Is niet pantes loh, om zo te hurken." zei haar ma, die tegelijkertijd dacht: "Gelukkig heb ik Persil als wasmiddel gebruikt." .... Stelletje stijve harken: Goed kijken hoe wij vroeger geleerd werden te hurken.... de voetjes plat op de grond ja !!!! Jongkok !!!!

 

Ik adviseer om eerst deze pagina te bekijken, mocht je geïnteresseerd zijn in de eventuele veranderingen en/of aanvullingen/updates.

Op deze pagina zal je slechts de laatste 2 maanden updates vinden en de oudere updates zijn te vinden in de subpagina archief, anders blijf je deze pagina doorscrollen en dat is ook niet weer de bedoeling, tenzij je niets te doen hebt.

Ach, is leuk voor mijn statistieken toch. Kan ik altijd kijken wanneer ik iets gedaan heb en wanneer ik weer de hele dag in mijn kursi males met een bordje rujak op schoot uit mijn raam heb zitten koekeloeren naar buren en andere voorbijgangers om inspiratie op te doen. Of misschien wel gewoon cari upil (= Groene bullebakkies zoeken) gedaan? Yakkie bah toch.   

januari 2020:

 

De gebruikelijke shit met het vuurwerk; wederom een record verkoop van vuurwerk en ook de daarbij behorende ellende heeft records gebroken. De stommelingen begrijpen het niet en zullen het nooit begrijpen tenzij het stel mooiweerpraters daar in dat achterkamertje in den Haag nu eindelijk eens wat doet en op één lijn gaat staan: Weg met vuurwerk, jammer dan van de BTW en invoerrechten op het vuurwerk; laat ze het maar elders uit halen voor de staatskas. Het is bezopen en zeer triest dat er nu ook al onschuldige mensen overleden zijn, naast de gewonden en schade aan voertuigen en gebouwen.... Mijn condoleances aan de nabestaanden van de overleden vader en zijn dochtertje die op bezoek waren bij oma..Triest, dat het Haagse kliekje het niet in wil zien, dat dit ooit wel eens zou gebeuren. Oweeee als hun deze trieste gebeurtenis overkomen zou zijn....owee oweeee, dan staan ze vooraan de rij om het hardst te brullen en tranen (krokodillen-?) te huilen, stelletje labbekakkende zakkenvullers op zijn tijd......

 

 1. Geplaatst 2 jan 2020: Een pagina over het Nederlandse kerkhof te Malacca in de St. Paul kerk met een ietsie pietsie meer over die oude VOC tijden. En als toetje iets over MARIA DE QUEILLERIE, een Franse Hugenote, die toevallig ook nog de eerste vrouw was Johan Anthoniszoon (Jan) van Riebeeck, die daar ook begraven lag en in 1915 naar Kaapstad werd overgbracht.
 2. Geplaatst 3 jan 2020: Een pagina deel 2 over een ander voormalig Nederlands kerkhof nabij de St. Paul kerk. Met wat toelichtingen.
 3. Geplaatst 5 jan 2020: Een pagina over het VOC kerkhof te Cochin Zuid West India Malabar met diverse graven en de nadruk op het graf van de heer Johannes van Blankenberg.
 4. Geplaatst 6 jan 2020: Een pagina over een klein kerkhofje te Magelang (in de wijk Kerkopan) wat ooit was maar totaal verdwenen en bebouwd is. Slechts enkele grafplaten herinneren eraan. Deze grafplaten worden gebruikt als opvulling van de straten en looppaden. Op deze pagina iets over het ex-graf van Paulus Petrus Nicolaas Martherus en zijn familie. In de looppaden zijn nog meer grafplaten te vinden als opvulling , bijvoorbeeld die van familieleden DOM, maar die heb ik op deze pagina niet nader belicht. (Zie hiervoor Theodorus Dom en Johan Christiaan Dom. )
 5. Geplaatst 8 jan 2020: Een pagina over een klein kerkhofje te Magelang (in de wijk Kerkopan) wat ooit was maar totaal verdwenen en bebouwd is. Slechts enkele grafplaten herinneren eraan. Deze grafplaten worden gebruikt als opvulling van de straten en looppaden. Op deze pagina iets over de ex-graven van 2 familieleden DOM.
 6. Geplaatst 10 jan 2020: Idem als boven 6 en 8 januari 2010 maar dan iets over Hermanus Gerlach en voorzien van een boel veel vraagtekens.
 7. Geplaatst 13 jan 2020: Een pagina over enkele graven van het Kerkhof Kupang deel 2 met foto's van Sena Gumilsng welke geplaatst werden op facebook. Ik heb niet al te veel details kunnen vinden. Graven die geplaats zijn: Mevr. Josephine Antoinette Maier geboren Albrecht, echtgenote van oud Resident Maier; de kleine Joris Alexander Louis Polidor Vermeer, mevr. Lena Laibabas geboren Johannes.(In dit geval is mevr. Johannes NIET van Armeense oorsprong, alhoewel er in 1833 wel een Armeens koopman Lazar Johannes woonde en werkte te Koepang).
 8. Geplaatst 15 jan 2020: Een pagina met iets over het niet meer bestaande europees kerkhof te Pasuruan, waar mijn grootouders Gerrit Willen ten Cate en Louise Albertine Meijer samen met andere familieleden in de familie kelder lagen. Het kerkhof is nu een bewoonde wijk geworden. Andere familieleden in het graf waren: Hermanus Nicolaas Meijer, Marijntje Jannetje Meijer (roepnaam Marie) en een drietal kinderen van opa en oma.
 9. Geplaatst 17 jan 2020: De pagina Madioen Kerkhof SOEPNEL herschreven en aanvullende foto's geplaatst van het graf van de kleine PAM VALENTIJN SOEPNEL. Op verzoek van de familie Soepnel zijn er op 11 jan 2020 nieuwe foto's gemaakt van het graf en de opdracht van de familie Soepnel is tot hun grote vreugde en voldoening heel goed uitgevoerd door een kennis van me, de fotografe Nathallia Fidrawati uit Mojokerto.
 10. Geplaatst 19 jan 2020: Een pagina Peneleh Kerkhof deel 31 met de graven van JAN SEVENHUIJSEN en dochtertje van echtpaar MUNRO/THESING en iets over de tweeling ERICH geboren en overleden 20-2-1918/20-2-1918/22-2-1918. Hun vader Hermanus Erich was hoofdonderwijzer en verbleef circa 21 jaren in Indië (met onderbreking van groot verlof) van 1912 t/m 1933.  
 11. Geplaatst 19 jan 2020: Een pagina Peneleh Kerkhof Deel 32 m.b.t. het graf van Mathilde Anette Theodora Cornelie BIK. Zij was het op één na jongste kind van Bruno Bik en Johanna Margaritte van Doorninck. (Landeigenaar in de Preanger). Tevens verwijs ik naar een studie van mevr. Lia Nuralia inzake het cultuurgebied Cisarua (Tjisaroea), waar ik aan mee mocht werken in 2017/2018. Te lezen op: https://www.researchgate.net/publication/326715479_Traces_of_the_History_of_South_Cisarua_Plantation_Archives_and_Inscription_of_the_Dutch_Tomb_in_Kebon_Jahe_Cisarua-Bogor_Jawa_Barat/fulltext/5b60648b0f7e9bc79a71591e/Traces-of-the-History-of-South-Cisarua-Plantation-Archives-and-Inscription-of-the-Dutch-Tomb-in-Kebon-Jahe-Cisarua-Bogor-Jawa-Barat.pdf
 12. Geplaatst 21 jan 2020: Enkele aanvullende foto's van het familiegraf VERSTEEGH op Peneleh Kerkhof deel 6.
 13. Geplaatst 23 jan 2020: Een pagina over GRABAG Magelang waar ergens een in zeer goede staat verkerend graf en door middel van een muur omheind, staat met slechts de namen van 2 personen - zonder overige data vermeld - te weten Ch.M.J. Toorop en J.P. Daum
 14. Geplaatst 23 jan 2020: Een pagina over Kembang Kuning kerkhof en wel iets over een deel van mijn Armeense familieleden oom Minas Owen Ohan Gregory, tante Armenuhi Sarkies Paulus en tante Sandoegt Carapiet Michael en wat foto's over armoe van de loakle bewoners die op het kerkhof hun domicilie gedwongen hebben moeten aanvaarden.
 15. Geplaatst 24 jan 2020: Een pagina over het oude Europese kerkhofje te Sabang dat te boek staat als Monumenten zorg (Cagar Budaya) en er liggen circa 42 graven volgens de BRP6. Voornamelijk soldaten, burgers boeren buitenlui, zeevarenden en allen van diverse pluimage en landsaard.
 16. Geplaatst 25 jan 2020: Een pagina over mijn oom Willem Egbert Boers en een zakenrelatie uit hoofde van zijn beroep als Inspecteur bij de Staat Spoorwegen. Voorzien van foto's van de zakenrelatie Tio Hay Djoen (Zilveren Ster gedecoreerd) en diens gezin.
 17. Geplaatst 27 jan 2020: Een pagina over de in Delft geboren Leendert Gerardus Plaat die KNIL militair werd in 1893, aldaar werkte woonde en zijn gezin stichtte met de Menadoneze Mariana en lief en leed van het leven kreeg toebedeeld. Zijn oudste zoon Cornelis Lucas Plaat kon zijn driften niet bedwingen en vermoordde een taxichauffeur in 1930, na een ruzie met het slachtoffer en kreeg levenslang voor zijn wandaad. Zelf overleed Leendert in het Ambarawakamp in 1944 en zijn kruis staat op het ereveld Kalibanteng Semarang.
 18. Geplaatst 29 jan 2020: Een aanvullende pagina GRABAG MAGELANG DEEL 2 met aanvullende informatieover het graf van Daum en Toorop zoals genoemd in deel GRABAG KERKHOF DEEL 1. Beide pagina's verwijzen naar elkaar. Zie datum 23 jan 2020 hierboven.
 19. Geplaatst 30 jan 2020: Een pagina met iets over de familie Galestan Martherus en enkele foto's van graven te Peneleh Soerabaja. Ik heb summiere details toegevoegd over het wel en wee en de relatie van deze familie tot de familie Johannes (van wie ik afstam). Met deze pagina sluit ik de maand januari 2020 af.

 

februari 2020.

 

 

 1. Geplaatst 01 febr 2020: Een pagina over twee graven op het kerkhof Ngawi deel 5 en wel dat van de heer Huijts (gepensioneerd serg majoor KNIL en later administratief in dienst van het gouvernement en ook eigenaar van een melkerij)  en van de heer Smits, werkzaam bij de Dordtse  Petrol. Mij te Rembang/Tjepoe.
 2. Geplaatst 02 febr 2020:  Een pagina over het kerkhofje Tandjoeng Poera Langkat Noord Sumatera met enkele gevens over het kerkhofje. Op het kerkhofje ligt ook begraven de echtgenote Maria Wilhelmina Lewis gehuwd met mijn Armeense oudoom Anton Petrus Johannes geboren TEGAL uit ouders Mackertich Johannes en D.W.C. de Graaf. Zie verder ook de pagina Verloren Familie deel 3a.
 3. Geplaats 04 febr 2020: Een aanvulling op de pagina Jeugdliefde  en verwijzend naar de pagina Pam Valentijn Soepnel.
 4. Geplaatst 06 febr 2020: Nieuwe foto aanvullingen van de graven van den Eventuin, Goedegebure-Essers en Süsskind op het kerkhof Sawah Lunto Padang i.v.m. het feit, dat men dit kerkhof op de lijst van Monumentenzorg heeft geplaatst en dat men toiaal 75 graven wil restaureren en dat de overige zwaar beschadigde graven geruimd zullen worden.
 5. Geplaatst 08 febr 2020: Een pagina over het bijna verdwenen kerkhof Pemalang (nabij Pekalongan). Van de destijds 26 graven zijn er nog slechts 4 van over en waarvan er nog slechts 2 van herkenbaar zijn: Familiegraf familie van Rossum en het graf van Arie van Baak, employee sf Bandjardawa en overleden 1917 toen hij verdronk tijdens het nemen van een verkoelend bad in de kali nabij. Voorzien van wat foto's en enige details.
 6. Geplaatst 09 febr 2020: Een pagina over een paar resten van graven in de kerktuin van de oude Prot.Batak Kerk in Sibolga. Ik heb slechts 2 graven kunnen ontcijferen: dat van Wilhelm Becker een Duits koopman en dat van zijn schoonmoeder mevr. Emilie Adolphine Schrey geboren Hennenhofer. Voorzien van foto's en nadere uitleg/details.
 7. Geplaatst 10 febr 2020: Een pagina over de familie Boers (Antonie Jacobus) die voorheen gezondheids officier was en landeigenaar werd. ij was gehuwd met helena Geertruida Henriette Deelken en hadden geen kinderen. Zijn plantage Ketitang Bendo werd in 1922 verkocht aan de Cultuur Mij KARTASOERA (eigendaom Kraton Solo) en de Erven Boers kregen er 180.000 voor. Ik verzoek de lezers om ook de pagina BOERS SOLO 2 te betrekken bij dit verhaal, omdat ik op die pagina de familie van Antonie Jacobus Boers uit de doeken heb gedaan.
 8. Geplaatst 11 febr 2020: Een pagina over Olga Catharina Helene Hansen, in 1928 vertrokken naar Indie als onderwijzeres MULO, in 1931 gehuwd met Lt.Kol Th.J.A. Boers en in 1933 overleden te Padang. Zij was de kleindochter van Philippus Carel Cornelis Hansen, ex-koffieplanter Indie, assuradeur en schrijver van 4 tensens romans onder de schuilnaam BOEKA.
 9. Geplaatst 14 febr 2020: Aanvullende foto's van de slachtoffers van de holocaust op de burgers van Dresden 13-15 febr 1945 uitgevoerd door de RAF en USAF, teneinde Hitler en zijn nazitroep op de knieen te krijgen. Mijn oom Cornelis was één der slachtoffers. Hij ging naar bed om nooit meer op te staan. Zijn resten zijn niet teruggevonden. Vandaag 14 febr 2020 is het 75 jaar geleden en de wereld draait door en zo ook de bombardementen op onschuldigen elders ter wereld...Syria, Irak, Palestina en God weet waar nog meer.
 10. Geplaatst 15 febr 2020: Een pagina over Louise Reijneke geboren Hesselink en de families waar zij toe behoorde. Veel vraagtekens blijven over. Bijvoorbeeld vraagtekens over haar moeder Marietje Mathilde Driessen geboren 1861. Vraagtekens over haar echtgenoot Robert Eduard Pal Reijneke en nog meer.
 11. Geplaatst 16 febr 2020: Een pagina over het kerkhof Peneleh graf B933 van Henry Adrian Henderson en enkele details over zijn familie.

 

 

  

 

Dank u voor het regelmatig bezoek aan mijn website trouwens.

TopBericht sturen? Zie pagina Homepage bovenaan | skuraeva at gmail dot com