Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Archief UPDATES 1
Archief UPDATES 2
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links


Helaas, het heeft niet lang mogen duren...slechts
minuten en somde geldwolfje weer zijn bezit op....

Foto boven: De voormalige thee cultuur velden van de onderneming Swaru Buluroto nabij Blitar/Kediri anno 2010/2011. Ik kwam daar op visite bij één der laatste nog in leven zijnde voormalige werknemers, die als jong jochie op die onderneming werkte en uit zijn hoofd noemde hij nog een employee naam: de heer van de(r) Krab.(van der Crab?) Waarschijnlijk ooit zijn directe chef geweest, want andere namen wist hij niet (meer). Raar gevoel had ik om daar rond te lopen op grond..... waar mijn vader ongeveer 70 á 80 jaren geleden ook rondliep in zijn gloriejaren, nog niet met mijn ma gehuwd, ...... vooral als je je pa nooit gekend hebt.....

Inmiddels is de 13de febr 2014 gepasseerd op de tijdbalk van onze aarde en de vlakbij gelegen reus Gunung Kelud ( op de foto) heeft zijn gram uitgespuugd en veel verwoest. As en grind bedekte bijna 3/4 van het eiland Java, waaronder ook dat deel zoals op bovenstaande foto te zien is..... Aan dit natuurgeweld heb ik iets gewijd en één en ander hierover is te lezen en te zien op de link naar het Indonesië actieforum.

Wat is tijd? Tijd is slechts een hulpmiddel om verder te gaan waar anderen stopten, denk ik.....

 

Nieuwste updates.

 

(klik hier voor het archief van oudere updates deel 1 vanaf 2012 tot en met juli 2016.)

 

(klik hier voor het archief van oudere updates deel 2 vanaf augustus 2016.)

 

Eind maart 2012 heb ik deze site geopend en sindsdien zijn er aanvullingen e.d. geweest en nog natuurlijk. Het is nu, het moment dat ik dit neerschrijf, ongeveer halverwege mei 2012 en daarom zal ik vanaf deze datum hieronder een update lijst bijhouden.

Op deze pagina plaats ik updates, verwijzend naar aanvullingen of verbeteringen en dies meer op de betreffende pagina's en of subpagina's.

Verbeterde spel- en of typefouten e.d. vermeld ik natuurlijk niet. En mochten die her en der nog aanwezig zijn: sorry !!!! Telkens ik tijd en zin heb, loop ik de teksten even door om de foutjes eruit te halen. Dus eens zal het grammaticaal en spelkundig wel in orde zijn toch, maar tot dusver geduld aub.  Ik heb slechts sekolah jongkok (armen hurkschool, geen geld voor banken en tafels)  gehad en zelfs daar ben ik van afgetrapt.

Sekolah jongkok? Wa's dat nu weer? (Hurkschool - was ooit een spottende benaming voor "goedkoop onderwijs"). Kijk maar op de foto hieronder, dan zie je van dat kleine snotgrut van die eerste klas Lagere School afd.jongkok... (De hele foto heb ik ook geplaatst op de pagina Cannalaan buaya's....

Concordante Lagere School).... circa 1950.... Te errug seg, dat meisje precies in het midden voorste rij jongkok..... Ze zal wel op d'r dak gekregen hebben van haar moeder, toen ze de foto thuis liet zien... "Eh, nenek trembel jij ja? Ik heb jou toch nette dames maniertjes geleerd???? Is niet pantes loh, om zo te hurken." zei haar ma, die tegelijkertijd dacht: "Gelukkig heb ik Persil als wasmiddel gebruikt." .... Stelletje stijve harken: Goed kijken hoe wij vroeger geleerd werden te hurken.... de voetjes plat op de grond ja !!!! Jongkok !!!!

 

Ik adviseer om eerst deze pagina te bekijken, mocht je geïnteresseerd zijn in de eventuele veranderingen en/of aanvullingen/updates.

Op deze pagina zal je slechts de laatste 2 maanden updates vinden en de oudere updates zijn te vinden in de subpagina archief, anders blijf je deze pagina doorscrollen en dat is ook niet weer de bedoeling, tenzij je niets te doen hebt.

Ach, is leuk voor mijn statistieken toch. Kan ik altijd kijken wanneer ik iets gedaan heb en wanneer ik weer de hele dag in mijn kursi males met een bordje rujak op schoot uit mijn raam heb zitten koekeloeren naar buren en andere voorbijgangers om inspiratie op te doen. Of misschien wel gewoon cari upil (= Groene bullebakkies zoeken) gedaan? Yakkie bah toch.   

 

November 2019 

 

 1. Geplaatst 01 nov 2019: Een pagina over het verwaarloosde kerkhof van Ternate. Nu desolaat en soms dienend als stortplaats van het vuil. 
 2. Geplaatst 03 nov 2019: Een pagina over de Eur.lagere school de Heuvelschool te Semarang  (zo genoemd omdat het terrein heuvelachtig was) met foto's uit de Moesson en een heel klein beetje nadruk op een leerlinge Ellen Kwant en haar familie.
 3. Geplaatst 05 nov 2019: Een pagina Monument Tangkoeban Perahu te Lembang, opgericht ter ere aan een drietal jongens/schoolgenoten HBS Bandoeng/vrienden Hendrik Pieter Maasdam (18 jaar) en de twee broers Jan Dirk van Deelen (18 jaar) en Antonie Hendrik van Deelen (16/17 jaar), die hun leven verloren door gifgassen in de Kawah Ratoe. Een en ander voorzien van foto's en enkele achtergrond details. Vader Pieter Hendrik zelf overleed in Ambarawa kamp 8 in januari 1945 op 73-jarige leeftijd.
 4. Geplaatst 08 nov 2019: Een pagina over het Warenhuis De Vries te Bandung en als extraatje iets over Toko de Vries te Bodjong/Gendingan. Met achtergrond details en wat foto's en feiten. Te zien en te lezen op Oom de Vries en neef de Vries.
 5. Geplaatst 09 nov 2019: Een pagina over het kerkhof Peneleh met betrekking tot het graf van de familie MOURITS met foto's en achtergrond details.
 6. Geplaatst 10 nov 2019: Een pagina over het kerkhof Peneleh waar ergens in de achtertuin van een huisje dat op ingepikte grond van het kerkhof een graf zich bevindt en dat graf is van Johanna Christina Stoorvogel, gehuwd met Carl Erik Nathanael Sundberg. Zij was aangehuwde familie van me. Te zien en te lezen op de pagina Kerkhof Peneleh Stoorvogel.
 7. Geplaatst 11 nov 2019: Een pagina over het graf van Henrietta Schrant te Peneleh, dochter van notaris Nicolaus Schrant  en Maria Everard te Soerabaja. Henriette ligt samen met een paar kindertjes van haar zuster Maria Catharina Schrant die met de heer Kervel gehuwd was. In 1863 ging het gezin Kervel-Schrant naar Nederland en 4 dagen na het verlaten van de haven van Padang overleed Maria aan boord van het schip Noach. Ter hoogte van Gibraltar overleed de heer Kervel aan boord en de 5 meegereisde kindertjes kwamen moederziel alleen aan in Holland.
 8. Geplaatst 13 nov 2019: Een pagina Peneleh Kerkhof Hereman met foto's van het graf van Leonard Hereman. De foto's zijn afkomstig van de filmpjes gemaakt door de familie Krancher in aug 2019 van het kerkhof Peneleh. Op de pagina heb ik uitgelegd hoe men de filmpjes kan bezien. De filmpjes heten "Makam Belanda Peneleh - krancher dot com"deel 1 t/m deel 4. Met zeer veel dank aan de familie.
 9. Geplaatst 13 nov 2019: Aanvullingen met foto's van graven en achtergrond details op de pagina's Peneleh Kerkhof 6 en Peneleh Kerkhof 10 en Peneleh Kerkhof 11. De foto's zijn screenshots uit de filmpjes van Krancher dot com
 10. Geplaatst 14 nov 2019: Een pagina met foto's van graven van het kerkhof Peneleh, welke ik uit een film van Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heb gescreend. Met wat achtergrond details en aanvullende opmerkingen mijnerzijds.
 11. Geplaatst 16 nov 2019: Een pagina Peneleh Kerkhof Rademaker met achtergrond details en informatie. Foto gescreend uit de filmpjes Peneleh van de familie Krancher dot com. Met verwijzingen naar de familiebanden met Haarmans, David Von Franquemont, Rövekamp, de Quaij, Walree.
 12. Geplaatst 17 nov 2019: Een pagina over een drietal graven midden in de thee tuinen van de thee plantage Jamus Ngawi. (Vroeger Djamoes). Het betreft de graven van de heer Hendrik Mattheus Michael Rappard, zijn echtgenote en een zoontje Anthon als baby gestorven. De graven liggen dus NIET op het kerkhof van Ngawi. De heer Rappard was in de jaren 80 van de 19de eeuw de oprichter van deze KOFFIEplantage en werd in de jaren 30 van de 20ste eeuw verkocht aan GEOWEHRY die er een theeplantage van maakte. Te zien en te lezen op de pagina Graven Ngawi Jamus.
 13. Geplaatst 18 nov 2019: Een pagina over het graf van de heer Bennewitz op Peneleh voorzien van wetenswaardigheden en achtergrond en de familiebanden met andere families waaronder bijvoorbeeld fam. van Sprew.  Zijn weduwe bijvoorbeeld was eigenaresse van Hotel Villa Ardjoeno te Lawang en zelf runde hij Toko Bodjong te Semarang. Te zien en te lezen op de pagina Peneleh Kerkhof Bennewitz.
 14. Geplaatst 20 nov 2019: Een pagina over het graf van de heer A.J. Vriesman - Resident Tegal - op Peneleh voorzien van wetenswaardigheden en een eigenaardigheid mbt tot het feit, dat hij op reis ging en 46 bediendens meenam.(??)  Verder de relatie tot de familie Bohl en Baumgardt een beetje verklaard.
 15. Geplaatst 21 nov 2019: Een pagina over het kerkhof Cilacap deel 6 met diverse graven en achtergrond details. Hendrik Oscar van Ligten, Robert Oscar van Ligten, Aganetha Doeve, Clara Hendrika Cramer, Pieter Johannes du Perron., Johan Ferdinand Francois Queltin.
 16. Geplaatst 21 nov 2019: Aanvullingen op de Pagina VAN INGEN KULON PROGO nabij JOGJA met foto's van het graf van de heer Hermanus Folkert van Ingen en welker foto's gedateerd zijn begin nov 2019. Met dank aan de heer Afa Yurista P. die mij ze toestuurde. Abusievelijk had ik de lokatie destijd tijdens het opzetten van de pagina genoemd SLEMAN maar de heer Aga Yurista P. attenteerde mij erop dat het graf in het district KULON PROGO ligt vlak naast Sleman.
 17. Geplaatst 22 nov 2019: Een pagina over het kerkhof Gombong deel 2a met de graven van de kleine Karel Verhaar, Johan Bartholomeus Frenk, Floris Kraake en wat achtergrond details en informatie. Er valt iets "vreemds" op aan het graf van Karel Verhaar: alhoewel overleden in 1932 is het grafopschrift in het Indonesisch, hetgeen mij doet vermoeden dat het later vernieuwd moet zijn door?? Familie?
 18. Geplaatst 23 nov 2019: Een pagina over het kerkhof Gombong deel 2B met verschillende graven. Ik heb er slechts één van kunnen ontcijferen helaas en dat is het graf van Marcus Lammers geboren 1900 en overleden 1984. Hij werd interneringsslachtoffer en verkoos om in Indonesia te blijven. De andere graven zijn door mij niet te ontcijferen helaas, maar ook deze "onbekenden" verdienen hun plaatsje toch.
 19. Geplaatst 25 nov 2019: Een pagina Kerkhof Peneleh deel 22 met de familiegraven van Leeuwen en Especkerman/van den Berg.  De familienaam Especkerman is afkomstig uit Malacca. Jan Joost Especkerman was daar namens de VOC in 1610 en zijn nazaten vermengden zich met de lokale mensen, Portugezen en Engelsen. Voorzien van achtergrond details en overige informatie.
 20. Geplaatst 26 nov 2019: Een pagina Kerkhof Peneleh deel 23 met graf/de familiegraven van de heer Coert, familie Kopp-Stortenboer en familie Rosendahl/Bois d'Enghien. Voorzien van achtergrond details en overige informatie.
 21. Geplaatst 26 nov 2019: Een pagina Kerkhof Peneleh deel 24 met graf/graven van de heer Barend Willem Schipper, Elly Mansvelt Beck en Captain Andreas Johannes Petersen - gezagvoerder ss. Ban Yong Seng onder Engelse vlag varend in de Indische wateren. Voorzien van foto's en achtergrond details.
 22. Geplaatst 27 nov 2019: Een pagina Kerkhof Peneleh deel 25 met de graven van de families van Dijk-Davidsz , de Vries - Jutzzenka en graf B1148 familie Halewijn. Voorzien van foto's en achtergrond informatie.
 23. Geplaatst  27 nov 2019: Een pagina Kerkhof Peneleh deel 26 met de graven van de families Jan Fabius, Félicité Josephine Croese, Johan Hendrik Engelbertus Hoeke. Louise Marie Elisabeth Boulet, Maria Barendina van Soen, Anna Maria Engelina de Ruyter. Voorzien foto's en van achtergrond informatie.
 24. Geplaatst 28 nov 2019: Een pagina Kerkhof Peneleh deel 27 met de graven van de families van Dalen, van der Velde (Wouters)(Lucien Xavier Phillipe van der Velde - eigenaar apotheek de Vriendschap) en Marlissa-Renne. Voorzien van foto's en achtergrond informatie.
 25. Geplaatst 28 nov 2019: Een pagina Kerkhof Peneleh deel 28 met het graf van mevr. Francisca Wilhelmina Moerland en aanverwanten.(Mollet, Mariano). Voorzien van foto's en achtergrond details. Ik verwijs ook naar de pagnia deel 30.
 26. Geplaatst 30 nov 2019: Een pagina Kerkhof Peneleh deel 29 en een pagina Kerkhof Peneleh deel 30 met de graven en achtergrond informatie van de families SCHOREELS, PEREIRA, CHRISTOFFEL, LEWIS, MOLLET, DE GROOT, DE GRAAF, VAN DIJK, IGNASCIUS, TIMBULING, MOERLAND. Wat betreft de pagina deel 30 verwijs ik ook naar de Pagina deel 28.  

 

 December 2019 

 1. Geplaatst 01 dec 2019: Een pagina ter ere en respect van de heer A.A. de Bruijn en zijn gezin. Hij werd geboren uit een onbekende Armeense vader en zijn moeder stierf toen hij amper één jaar oud was. Werd naar de pupillenschool gestuurd en na een jaar er weer van af gehaald.  Hij kreeg te maken met ontzettend grote droeve tegenslagen in het leven, worstelde zich echter door het leven en werd gepensioneerd als administrateur van de Panaroekanse Afdelingsbank. Zijn zoon was Majoor Mariniers Jules Albert Jean de Bruijn. Zie de pagina KLATEN DE BRUIJN.
 2. Geplaatst 02 dec 2019: Updates op de pagina's KLATEN BRETON VAN GROLL  en  KLATEN DE BRUIJN aan de hand van nieuwe foto's en gevolgtrekkingen betreffende de afkomst van diverse personen op de pagina's genoemd. Het betreft voornamelijk de nazaten de Bruijn waaronder de heer Arathoen Abzar de Bruijn. (Zoon van een Armenier.) die vader was van MajMariniers commandant Marbrig JULES ALBERT JEAN de BRUIJN. (1903-1972).
 3. Geplaatst 03 dec 2019: Een pagina over de grootwild jager Arakiel Chetter Vardon - van Armeense afkomst - die zich te Soerabaja (toko eigenaar) en Bali (klapper plantage Sedang) gevestigd had. Voorzien van foto's en enkele annekdotes c.q. achtergrond informatie. Zie de pagina Arakiel Chetter Vardon.
 4. Geplaatst 04 dec 2019: Een pagina over een monumentaal graf op het Muslim kerkhof te Patjitan (Pacitan) en welk graf een Ned.Indische voorhistorie heeft. Het graf werd gebouwd (naar gegevens van de heer Remmelink die onderzoek heeft gedaan) door de heer van Erp Taalman Kip. Op het graf is een grafplaat geplaatst welke in cryptische taal te lezen valt en welke werd ontcijferd door de heer Remmelink (auteur historicus o.a.) en de wetenschappelijke medewerker van de ambassade te Japan, de heer Stumpel in 1991.Voorzien van foto's en achtergrond details maar met de opmerking dat tot op heden ten dage alle raadselen rond dit graf nog NIET zijn opgelost. Ook voorzien van mijn persoonlijke opmerking inzake de beweringen van de heer Remmelink welke ik ten dele betwist wat betreft welke heer van Erp Taalman Kip het graf heeft laten bouwen.
 5. Geplaatst 05 dec 2019: Een pagina over de heer G.J. Apcar en zijn gezin en de heer J.C. Jordan familie van elkaar en die samenwerkten op de Galoehan Estate van Golan Apcar nabij Kediri Tulungagung. Voorzien van foto's en wat achtergrond details. Zie verder pagina's Golan Apcar en de pagina Sarkies Apcar. (Zij waren twee broers).
 6. Geplaatst 06 dec 2019: Een pagina over de "stomme films" tijden in Nederlands Indië en met name de hoofdrollen weggelegd in dit verhaal voor PHILIP GERARD CARLI filmmaker en de Leading Lady Diva ANNIE KROHN. Met achtergrond details en foto's. Annie was DE diva uit haar tijden en werd de Pola Negri van Java genoemd.
 7. Geplaatst 07 dec 2019: Een pagina over de militair apotheker Paulus Vierhout, wiens foto geplaatst werd in album 985 van FotozoektFamilie. Volgens mij onterecht in dit album 985, aangezien het album 985 een beetje een ratjetoe is en diverse lege plaatsen zomaar opgevuld worden met losse "flodders".  In elk geval Paulus Vierhout's foto uitgelicht en voorzien van details en achtergronden.
 8. Geplaatst 08 dec 2019: Een pagina over de hoofdonderwijzer HIS de heer Wilhelmus Louwe en zijn gezin, wier foto te vinden is in album 985 Fotozoektfamilie en ook dit keer mijn opmerking dat deze foto niet thuis hoort in dit album. In elk geval heb ik de familie Louwe uitgelicht om sowieso mijn eer en respect te betonen aan deze familie; immers dit gezin verloor 2 zonen die geinterneerd werden in interneringskampen en overleden op zeer jonge leeftijd en twee andere zonen  werden eveneens geinterneerd doch overleefden de kampen.
 9. Geplaatst 10 dec 2019: Een pagina over de familie Pieter Hendrik Maasdam deel 2, burger ambtenaar bij de Genie en vader van een zoon Hendrik Pieter Maasdam die samen met zijn 2 vrienden de broers van Beelen, om het leven kwamen op de Kawah Ratoe van de Tangkoeban Perahoe nabij Bandung. Deze pagina is een vervolg op de pagina familie Maasdam deel 1, welke ik op 3 november samenstelde en heden heb herschreven (ten dele), omdat ik aanvullende informatie en foto's kreeg van de heer F. Maasdam, een kleinzoon. De pagina is nog niet geheel klaar omdat er nog enkele niet genoemde details nader onderzocht dienen te worden.
 10. Geplaatst 12 dec 2019: Een pagina over de familie van Milt (Pasoeroean/Probolinggo) voorzien van een foto uit Fotozoektfamilie album 862. Een en ander voorzien van enkele achtergrond details en een paar opmerkingen mijnerzijds.
 11. Geplaatst 14 dec 2019: Een aanvulling op pagina Peneleh deel 19 met foto's van het graf van de jonge Thedorus Paul Bernard Kampschuur oud 14 jaar en zoon van de onderwijzer Johannes Bernard Kampschuur en Theodora Pauline Abels. Tevens een ietwat voorzien van achtergrond details.

 

 

 

 

 

Dank u voor het regelmatig bezoek aan mijn website trouwens.

TopDe link naar het nieuwe gastenboek: zie helemaal bovenaan de Homepage. | skuraeva at gmail.com