Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Archief UPDATES 1
Archief UPDATES 2
Gastenboek
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Familie-Voorouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
VOC Leembruggen
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links


Het agressieve etterbakje draait zich weer in
bochten om zijn gelijk te halen..bah..zielepiet...

Foto boven: De voormalige thee cultuur velden van de onderneming Swaru Buluroto nabij Blitar/Kediri anno 2010/2011. Ik kwam daar op visite bij één der laatste nog in leven zijnde voormalige werknemers, die als jong jochie op die onderneming werkte en uit zijn hoofd noemde hij nog een employee naam: de heer van de(r) Krab.(van der Crab?) Waarschijnlijk ooit zijn directe chef geweest, want andere namen wist hij niet (meer). Raar gevoel had ik om daar rond te lopen op grond..... waar mijn vader ongeveer 70 á 80 jaren geleden ook rondliep in zijn gloriejaren, nog niet met mijn ma gehuwd, ...... vooral als je je pa nooit gekend hebt.....

Inmiddels is de 13de febr 2014 gepasseerd op de tijdbalk van onze aarde en de vlakbij gelegen reus Gunung Kelud ( op de foto) heeft zijn gram uitgespuugd en veel verwoest. As en grind bedekte bijna 3/4 van het eiland Java, waaronder ook dat deel zoals op bovenstaande foto te zien is..... Aan dit natuurgeweld heb ik iets gewijd en één en ander hierover is te lezen en te zien op de link naar het Indonesië actieforum.

Wat is tijd? Tijd is slechts een hulpmiddel om verder te gaan waar anderen stopten, denk ik.....

 

Nieuwste updates.

 

(klik hier voor het archief van oudere updates deel 1 tot en met juli 2016.)

 

(klik hier voor het archief van oudere updates deel 2 vanaf augustus 2016.)

 

Eind maart 2012 heb ik deze site geopend en sindsdien zijn er aanvullingen e.d. geweest en nog natuurlijk. Het is nu, het moment dat ik dit neerschrijf, ongeveer halverwege mei 2012 en daarom zal ik vanaf deze datum hieronder een update lijst bijhouden.

Op deze pagina plaats ik updates, verwijzend naar aanvullingen of verbeteringen en dies meer op de betreffende pagina's en of subpagina's.

Verbeterde spel- en of typefouten e.d. vermeld ik natuurlijk niet. En mochten die her en der nog aanwezig zijn: sorry !!!! Telkens ik tijd en zin heb, loop ik de teksten even door om de foutjes eruit te halen. Dus eens zal het grammaticaal en spelkundig wel in orde zijn toch, maar tot dusver geduld aub.  Ik heb slechts sekolah jongkok (armen hurkschool, geen geld voor banken en tafels)  gehad en zelfs daar ben ik van afgetrapt.

Sekolah jongkok? Wa's dat nu weer? (Hurkschool - was ooit een spottende benaming voor "goedkoop onderwijs"). Kijk maar op de foto hieronder, dan zie je van dat kleine snotgrut van die eerste klas Lagere School afd.jongkok... (De hele foto heb ik ook geplaatst op de pagina Cannalaan buaya's....

Concordante Lagere School).... circa 1950.... Te errug seg, dat meisje precies in het midden voorste rij jongkok..... Ze zal wel op d'r dak gekregen hebben van haar moeder, toen ze de foto thuis liet zien... "Eh, nenek trembel jij ja? Ik heb jou toch nette dames maniertjes geleerd???? Is niet pantes loh, om zo te hurken." zei haar ma, die tegelijkertijd dacht: "Gelukkig heb ik Persil als wasmiddel gebruikt." .... Stelletje stijve harken: Goed kijken hoe wij vroeger geleerd werden te hurken.... de voetjes plat op de grond ja !!!! Jongkok !!!!

 

Ik adviseer om eerst deze pagina te bekijken, mocht je geïnteresseerd zijn in de eventuele veranderingen en/of aanvullingen/updates.

Op deze pagina zal je slechts de laatste 2 maanden updates vinden en de oudere updates zijn te vinden in de subpagina archief, anders blijf je deze pagina doorscrollen en dat is ook niet weer de bedoeling, tenzij je niets te doen hebt.

Ach, is leuk voor mijn statistieken toch. Kan ik altijd kijken wanneer ik iets gedaan heb en wanneer ik weer de hele dag in mijn kursi males met een bordje rujak op schoot uit mijn raam heb zitten koekeloeren naar buren en andere voorbijgangers om inspiratie op te doen. Of misschien wel gewoon cari upil (= Groene bullebakkies zoeken) gedaan? Yakkie bah toch.   

 

Het jaar 2017 is begonnen. Veel mist en dus weinig sier vuurwerk, maar de aso's staken destemeer de bommen af en lieten de rotzooi als gewoonlijk achter zich. Doen ze thuis toch ook een klerezooi achter zich laten, want het zijn zwijnen....

Zag een wildvreemde in zijn auto de parkeerplaatsen op rijden, parkeren, de achterklep opengooien en achter elkaar de bommen de lucht in laten knallen en na afloop er als een speer weer vandoor gaan. Zijn koelerezooi natuurlijk achterlatend. Nederland wordt met de dag groter wat betreft de aso en randdebielen bevolking. Het is dat ik geen bazooka had, anders.....

Zag een paar aso's de vuurwerkbommen in bomen gooien naar de angstige schuilende vogels en een lol dat de hondekoppen c.q. zwijnenbastaards hadden.... Idioot debiel inteelt gedrag. Leve de beschaving in een beschaafd land. Me oela.

  

 

November 2017 

 

 1. 03 nov 2017: Geplaatst de pagina JOHANNESS EN JOHN. De levensverhalen van enkele leden van de Armenische families BASIL JOHANNESS en ABRAHAM JOHN die in Nieuw Julfa Isfahan Perzie geboren werden en via Calcutta en Singapore naar voormalig Nederlands Indië te Bandoeng trokken op zoek naar geluk en vrede. Zij maakten de verkeerde keuzes, de tijden zaten niet mee (er was een wereldwijde recessie), zij raakten failliet, zij geraakten in de gevangenis omdat zij - via oplichting - zochten naar oplossingen voor hun problemen; de oorlog brak uit en zij stierven in de kampen als slachtoffers van deze oorlog. Hun echtgenotes werden mede slachtoffer van de verkeerde keuzes van hun echtgenoten en ook zij vielen ten prooi aan de keuzes die zij maakten.
 2. 06 nov 2017: Geplaatst een pagina over Paulus Johannes Hartman, een Haagse volksjongen die in dienst trad van het leger, naar Indië werd overgeplaatst, daar met pensioen ging in 1930 en een zaakje begon in verkoop van geweren en ammunitie en reparaties van schrijfmachines e.d., een aanbod kreeg om wapens en ammunitie te verzenden naar Aden Protectoraat van de Engelsen, geen toestemming verkreeg van de Engelsen en zo verder gezapig zijn leventje leidde, tot hij in 1953 te Batavia op 74 jarige leeftijd overleed.
 3. 10 nov 2017: geplaatst - als vervolg op de pagina Paulus Johannes Hartman betreffende de wapenhandel in voormalig Ned. Indië - de pagina TOKO HELLERMAN, die eveneens aan wapenverkoop deed, naast andere huishoudelijke producten en motor-auto verkoop te Bandoeng. Ik heb getracht iets uit de doeken te doen wat betreft de achtergronden van de direkteur/eigenaren PIENEMAN  en HILLEBRANDT, die als derde eigenaren deze toko Hellerman overnamen van de heer Martinus van den Berg, die op zijn beurt de toko had overgenomen van de heer C.A. Hellerman - voormalig NIL -  en de "inmenging" van de Engelse regering op de wapenverkoop vanuit Ned. Indië naar Aden.
 4. 15 nov 2017: geplaatst een pagina ter ere van een klein Javaans meisje - oud 13 jaar - die Laura werd genoemd en een volwassen Madurese jongen genaamd Sedin - oud 21 jaar - , beiden in dienst van het gezin van Bastiaan van der Zwaan, die gedurende 2,5 jaar in Nederland verbleven (Hatert en Amsterdam??)  - 1856/1858 - en weer terugtrokken naar Ned. Indië. Tijdens het verblijf in Nederland werd het derde kind van het gezin van der Zwaan geboren, namelijk Maria Henriette van der Zwaan, die later huwde met de bekende legermeneer in het legeruniform geheten J.B. van Heutz.(o.a. Bekend van het Aceh gebeuren).  Één en ander voorzien van enkele afbeeldingen en achtergronden en te zien/lezen op de pagina Voor Laura en Sedin.
 5. 18 nov 2017: geplaatst een pagina over PIETER HOETS uit New Canaan USA waar ik een internet vriendschap mee had. Pieter overleed helaas op 71 jarige leeftijd op 21 okt 2017 en ik meende uit respect voor Pieter, een webpagina te plaatsen, voorzien van enkele foto's van graven van zijn familie die rusten in het Taman Prasasti Museum te Jakarta. De foto's heb ik verkregen van Lourens Dinger die ze mij belangeloos ter beschikking stelde, waarvoor dank. Lourens is een achterkleinzoon van JAN DINGER, die de sporen van zijn overgrootvader opzocht in 2012 in Batoe Malang, waar het graf van Jan Dinger resulteert onder monumentenzorg. 
 6. 18 nov 2017: geplaatst een pagina met foto's van graven van Taman Prasasti Jakarta Verzamelpagina  (het oude Kebon Jahe Kober kerkhof). De foto's zijn gemaakt door Lourens Dinger in 2012 en dragen zijn copyright. Het betreft de graven van: Johan Anton Sonius, Johannes Ferdinandus Josephus Karthaus, Poppie Arnold Bik en haar moeder Jeannette Elisabeth de Nijs Bik, Anna Carolina Elisa Donleben en de Lt.t.Z. 1ste klasse Aart Voormolen.
 7. 20 nov 2017: geplaatst een pagina met foto's van graven van Taman Prasati Jakarta Verzamelpagina 2. Een vervolgpagina met foto's gemaakt door Lourens Dinger in 2012 en de foto's dragen zijn copyright. Het betreft de graven van Julius Hoppenstedt, Wassink van Delden en Doornik, Helen Wilhelmina Bouman-van Polanen Petel. Een en ander voorzien van achtergrond details.
 8. 22 nov 2017: geplaatst de pagina Taman Prasasti Verzamelpagina 3. Het betreft de graven van de broeders van de Heilige Aloysius (Peters, Kraakman en op de Woerd), de generaal majoor Arnoldus Meis en Caroline Louise Pfeiffer geboren van Polanen Petel. Een ander natuurlijk zoveel mogelijk voorzien van achtergrond details. De foto's zijn het copyright van Lourens Dinger.
 9. 22 nov 2017: Aanvullingen geplaatst op de pagina's T. Dezentje graven 1 en T.Dezentje graven 3. De aanvullingen heb ik verkregen via email van Boeroeng - webmaster Indisch4ever, die een genealogisch onderzoek naar de familie Dezentje heeft gedaan en er nog steeds mee bezig is. Dank aan Boeroeng voor de info en aanvullingen.
 10. 23 nov 2017: geplaatst de pagina Taman Prasasti Verzamelpagina 4. Het betreft de graven van de heren John Scheel - oud Ass.Resident van Kendal en Dirk Anthonius Varkevisser oud Resident van Pasoeroean,  voorzien van wat tekst en uitleg, achtergrond informatie en foto's gemaakt door Lourens Dinger welke zijn copyright dragen. Saillant detail: Dirk Anthonius Varkevisser had 22 kinderen uit drie huwelijken en een relatie.
 11. 23 nov 2017: geplaatst de pagina Taman Prasasti Verzamelpagina 5, de laatste van een serie. Deze pagina toont de graven van Willem Schenk generaal majoor van het 1ste Grote Indische leger op Java. Vocht mee in diverse legers van Europese landen. Hij was zoogbroeder van de latere koning Willem 1. Tevens op deze pagina het graf van Alexander Loudon. Foto's copyright Lourens Dinger 2012. 
 12. 25 nov 2017: Geplaatst een pagina Jan Dinger deel 2 met foto's over het praalgraf te Djoenggo Batoe uit de 20'er jaren van de vorige eeuw. Jan werd eerst begraven op het terrein van de onderneming te Modjopanggoong en werd in 1919 overgezet naar het rpaalgraf te Djoenggo, waar in 1938 zijn weduwe ook werd in bijgezet. In 1957 werden de stoffelijke overschotten van Jan en zijn echtgenote overgebracht naar het europese kerkhof te Surabaya (Kembang Kuning), omdat - volgens familie informatie - het cultuurland (kina) Djoenggo werd verkocht aan de Indonesische regering (?? of particulier??) Tevens enkele aanvullende details over Jan. De foto's zijn afkomstig van Lourens Dinger en dragen zijn copyright. U gelieve er rekening mee te houden. Met dank.
 13. 28 nov 2017: geplaatst een pagina over Berend Willem van GORKOM,  (1884-1915) controleur BB te Tanjoengbalai. Aangesteld in 1909, gehuwd in 1909, echtgenote overleden in 1909 te Medan en vader overleden in 1909, Zelf werd jij tijdens dienstuitvoering in 1915 neergeschoten door het dorpshoofd Hadji Bakri, die hij op het matje riep wegens verduistering van belasting gelden en "gerbo" gelden (= herendiensten gelden) ter grootte van circa 11.000 guldens. De moordenaar zelf werd dezelfd dag ook neergeschoten door de politie. Berend werd slechts 30 jaren oud en liet geen kinderen na.
 14. 29 nov 2017: geplaatst een pagina over de ass.resident Johannes Dunnewold, (1859-1909) te Tangerang, die door een wedana ten zijne kantore werd doodgeschoten tijdens uitoefening van zijn ambt. De ass.res. onderzocht de kwestie van armoe en had hoogstwaarschijnlijk bemerkt, dat de wedana niet aan het wel en wee van de bevolking dacht maar de inhoud van zijn portemonnaie liet prevaleren. Een later krantenbericht meldde dat de wedana ontslag was aangezegd en dat derhalve wraak werd genomen. De ass. Res. was gehuwd met Louise Angelina Gerrits geboren te Pangkalpinang 1871 en overleden te Laren in 1959. De wedana pleegde na zijn daad zelfmoord en werd te Tangerang begraven zonder aanwezigheid van zijn familie.

 

December 2017 

 

 1. 3 dec 2017: geplaatst een pagina over de Resident Jan Emile Victor Alexander Slors laatstelijk te Madoera. Volgens bron OGS overleed hij te Pamekasan in juni 1945 en volgens andere bronnen enkele dagen na de capitulatie van Japan. Per ultimo december 1941 werd hij gepensioneerd en door de Jappen geïnterneerd te Ngawi, daarna door de Kenpetai overgebracht naar Pamekasan en aldaar doodgemarteld. Op deze pagina een paar details over deze Resident en zijn aktiviteiten. Zie tevens de Pagina Geëxecuteerden Djati bossen Bodjonegoro.
 2.  9 dec 2017: geplaatst een pagina over Lyonette Brandon, roepnaam Nettie. Zij kwam begin jaren 1930 - op circa 10 á 11 jarige leeftijd uit Paramaribo met haar ouders Leo Gijsbertus Brandon en Irene Emeline Dhunpuutteea naar Batavia om een beter leven te hebben. Zij verbleven onder andere in het pension Haverkamp op de Schoolstraat Noord. Hoe weinig konden zij bevroeden, dat zij in 1942 opgepakt werden en in dec 1943 werden geexecuteerd door de moordlustige kampleiders van het kamp Bandjermasin. (Deze werden later terechtgesteld voor de oorlogsmisdaden). Nettie was een nichtje van de President Johan Ferrier van Suriname.Op de pagina heb ik één en ander uit de doeken gedaan. Aan een jong leven kwam een abrupt nodeloos einde. Hoe triest ook de samenloop der omstandigheden: haar oom (vader van de President) werd verwekt door een Japanse werknemer op de plantage waar haar oma werkte als contractarbeidster uit India en die Japanner ging er weer rap vandoor naar Japan en Nettie en haar ouders werden later  vermoord door Japanse kampleiders. Ik heb de pagina opgedragen aan Nettie, haar ouders en alle andere vele slachtoffers van het kamp Bandjermasin.

 

 

 

Dank u voor het regelmatig bezoek aan mijn website trouwens.

Top

Copyrights imexbo.nl , imexbo.org , imexbo.eu | Why do you visit this website if you can't read.....