Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Archief UPDATES 1
Archief UPDATES 2
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links


Wat een satanische ziel heeft ie, want hij wenst
x per dag onschuldige mensen ellende toe

Foto boven: De voormalige thee cultuur velden van de onderneming Swaru Buluroto nabij Blitar/Kediri anno 2010/2011. Ik kwam daar op visite bij één der laatste nog in leven zijnde voormalige werknemers, die als jong jochie op die onderneming werkte en uit zijn hoofd noemde hij nog een employee naam: de heer van de(r) Krab.(van der Crab?) Waarschijnlijk ooit zijn directe chef geweest, want andere namen wist hij niet (meer). Raar gevoel had ik om daar rond te lopen op grond..... waar mijn vader ongeveer 70 á 80 jaren geleden ook rondliep in zijn gloriejaren, nog niet met mijn ma gehuwd, ...... vooral als je je pa nooit gekend hebt.....

Inmiddels is de 13de febr 2014 gepasseerd op de tijdbalk van onze aarde en de vlakbij gelegen reus Gunung Kelud ( op de foto) heeft zijn gram uitgespuugd en veel verwoest. As en grind bedekte bijna 3/4 van het eiland Java, waaronder ook dat deel zoals op bovenstaande foto te zien is..... Aan dit natuurgeweld heb ik iets gewijd en één en ander hierover is te lezen en te zien op de link naar het Indonesië actieforum.

Wat is tijd? Tijd is slechts een hulpmiddel om verder te gaan waar anderen stopten, denk ik.....

 

Nieuwste updates.

 

(klik hier voor het archief van oudere updates deel 1 vanaf 2012 tot en met juli 2016.)

 

(klik hier voor het archief van oudere updates deel 2 vanaf augustus 2016.)

 

Eind maart 2012 heb ik deze site geopend en sindsdien zijn er aanvullingen e.d. geweest en nog natuurlijk. Het is nu, het moment dat ik dit neerschrijf, ongeveer halverwege mei 2012 en daarom zal ik vanaf deze datum hieronder een update lijst bijhouden.

Op deze pagina plaats ik updates, verwijzend naar aanvullingen of verbeteringen en dies meer op de betreffende pagina's en of subpagina's.

Verbeterde spel- en of typefouten e.d. vermeld ik natuurlijk niet. En mochten die her en der nog aanwezig zijn: sorry !!!! Telkens ik tijd en zin heb, loop ik de teksten even door om de foutjes eruit te halen. Dus eens zal het grammaticaal en spelkundig wel in orde zijn toch, maar tot dusver geduld aub.  Ik heb slechts sekolah jongkok (armen hurkschool, geen geld voor banken en tafels)  gehad en zelfs daar ben ik van afgetrapt.

Sekolah jongkok? Wa's dat nu weer? (Hurkschool - was ooit een spottende benaming voor "goedkoop onderwijs"). Kijk maar op de foto hieronder, dan zie je van dat kleine snotgrut van die eerste klas Lagere School afd.jongkok... (De hele foto heb ik ook geplaatst op de pagina Cannalaan buaya's....

Concordante Lagere School).... circa 1950.... Te errug seg, dat meisje precies in het midden voorste rij jongkok..... Ze zal wel op d'r dak gekregen hebben van haar moeder, toen ze de foto thuis liet zien... "Eh, nenek trembel jij ja? Ik heb jou toch nette dames maniertjes geleerd???? Is niet pantes loh, om zo te hurken." zei haar ma, die tegelijkertijd dacht: "Gelukkig heb ik Persil als wasmiddel gebruikt." .... Stelletje stijve harken: Goed kijken hoe wij vroeger geleerd werden te hurken.... de voetjes plat op de grond ja !!!! Jongkok !!!!

 

Ik adviseer om eerst deze pagina te bekijken, mocht je geïnteresseerd zijn in de eventuele veranderingen en/of aanvullingen/updates.

Op deze pagina zal je slechts de laatste 2 maanden updates vinden en de oudere updates zijn te vinden in de subpagina archief, anders blijf je deze pagina doorscrollen en dat is ook niet weer de bedoeling, tenzij je niets te doen hebt.

Ach, is leuk voor mijn statistieken toch. Kan ik altijd kijken wanneer ik iets gedaan heb en wanneer ik weer de hele dag in mijn kursi males met een bordje rujak op schoot uit mijn raam heb zitten koekeloeren naar buren en andere voorbijgangers om inspiratie op te doen. Of misschien wel gewoon cari upil (= Groene bullebakkies zoeken) gedaan? Yakkie bah toch.   

 

Oktober 2019: 

 1. Geplaatst 2 okt 2019: Een pagina over tante Rose Mary Alice Edgar en wat achtergond informatie. (Zij was een tante van Boy Edgar.)
 2. Geplaatst 6 okt 2019: Een pagina over Karel Hoedemaker die vanuit Amsterdam naar voormalig Ned. Indië trok en een gezin stichtte. In 1935 ging hij - na 23 jaar - met zijn gezin voorgoed terug naar Nederland en 7 jaren later vluchtten hij en gezin, doken onder, doch werden alsnog  gepakt door het vuile nazi regime. Karel, zijn echtgenote en twee dochters werden op dezelfde dag - doch niet samen - vermoord in Sobibor. Te zien en te lezen op de pagina Karel Hoedemaker en zijn gezin.
 3. Geplaatst 8 okt 2019: Een pagina over de familie Koperberg uit Amsterdam, waarvan sommige leden in voormalig Ned. Indië hun bestaan hadden. Geplaatst een schoolfoto van REBECCA ADELE KOPERBERG uit de Moesson online waar zij op staat afgebeeld in 1936. In 1939 schrijft zij zich in te de Bilt en daarna verdwijnt zij uit beeld. Diverse leden van haar familie werden slachtoffer van de holocaust. Voorzien van details en achtergrond informatie.
 4. Geplaatst 10 okt 2019: Een pagina onafgemaakt wat betreft achtergrond details van het stel op de foto's uit album 1005 Fotozoektfamilie. Ik heb slechts een aanwijzing en die aanwijzing is heel heel heel vaag en blurry. Het zijn in elk geval foto's van Soerabaya.
 5. Geplaatst 11 okt 2019: Een pagina over enkele leden van de familie van Wilhelmus Antonius NOZ naar aanleiding van een foto uit Fotozoektfamilie album 1001. De foto betreft zijn dochter Catharina Francisca NOZ . Voorzien van enkele details en bizonderheden en foto's.
 6. Geplaatst 12 okt 2019: Een pagina over enkele leden van de familie van Dulken en met name over Wilhelmina Brigitta Lucia van Dulken, naar aanleiding van een foto in album 1001 Fotozoektfamilie. Voorzien van enkele details en achtergronden.
 7. Geplaatst 13 okt 2019; Een pagina over de familie van de heer ARATOON JACOB KARIB(ian) /Gharibian, een gerelateerde Armeense oom en zijn kinderen. Met name over zijn dochter CATHARINA KARIB gehuwd met MICHAEL HERMANUS JOSEPHUS KOLLMANN. De familie Karib is gerelateerd via inhuwelijking fams von Schmidt auf Altenstadt, van Laren, Kollmann, van der Bank en Johannes (Armeens). En uiteraard be ik één van de velen ervan. Voorzien van foto's en algemene details. 
 8. Geplaatst 14 okt 2019: Mijn kommentaar op het bericht van Defensie inzake hun bevindingen over de verdwenen wrakken in de Javazee van oorlogsschepen is te lezen onderaan de pagina Slag in de Javazee deel 2. Defensie publiceerde een niewsbrief met mededeling dat men een Ingetogen Bijeenkomst Voor Nabestaanden van de gesneuvelde militairen had georganiseerd met uitleg bla bla bla...te lezen. Voor nabestaanden dus/ Wie? Waar? Wanneer???? op: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2019/10/14/nabestaanden-verdwenen-scheepswrakken-geinformeerd 
 9. Geplaatst 17 okt 2019: Een pagina met enkele details over het katholieke Militaire Tehuis te Tjimahi en aansluitend iets over de familie Valenbreder (die huurder was van het pand waar het Tehuis werd gevestigd in 1928.). Voor zien van wat foto's en details. Te zien op de pagina VALENBREDER.
 10. Geplaatst 18 okt 2019: Een pagina over de Gouvernements Marine in tijden van de 2de wereldoorlog en met de nadruk op het Hr.Ms. Reiger en haar bemanningsleden. Weining is over de GM geschreven en haar rol in de oorlog. Een en ander aan de hand van een paar artikelen uit de Moesson Online geschreven door Willem von Kriegenbergh die WTK was aan boord van de Reiger en na het zinken van het schip de kust bereikte om aldaar te Serang gevangen genomen te worden. Twee van zijn collega's sneuvelden: de 1Ste off. kapitein Lehmann en WTKundige Flissinger.
 11. Geplaatst 19 okt 2019: Een pagina over de familie van Aart te Ambon, het hotel dat zij bezaten en enkele bzionderheden en details. Met foto's van de heer Hans. R. van der Woude. Zijn oudtante Maria Susanna Albertina Boers was gehuwd met één der zonen van de familie van Aart. Hij sneuvelde helaas op jonge leeftijd tijdens een patrouille tocht op Ceram in 1908. Maria vertrok een half jaar na de dood van haar echtgenoot Cornelis terug naar Nederland en keerde nooit weer terug.
 12. Geplaatst 20 okt 2019: Een pagina met wat informatie over enkele leden van de familie Mendes da Costa, Gout, Rijken Rapp voorzien van enkele foto's uit de Moesson Online en details verstrekt door de heer Armand Mendes da Costa die naar Nieuw Zeeland emigreerde. (Hij schreef in de Moesson enkele artikelen over toen van vroeger in dat oude Indië. Enkele leden van de familie werden ook slachtoffer van de oorlog.)
 13. Geplaatst 21 okt 2019: Een pagina met wat informatie en foto's over/van de familie Salomonson (en gerelateerden Hübner, Lucardi(e), Overzier. Één en ander naar aanleiding van het feit, dat enkele familieleden vlakbij me in Surabaja hebben gewoond in de Ketabang buurt. Foto's en artikelen in de Moesson geplaatst door mevr. E.P. Salomonson.
 14. Geplaatst 22 okt 2019: Een pagina over de journalist Herman Salomonson met pseudoniem Melis Stoke, studeerde Delft weg/waterbouwkunde, werd echter journalist en hoofdredacteur Javabode 1923-1926 te Batavia en werd in 1942 door de nazi mofskies vermoordt.
 15. Geplaatst 22 okt 2019: Aanvullingen met een foto van Leonie Gligoor (gehuwd met Henry Arthur Landegent) op de pagina Semampir Kerkhof Knaap Widjaya Landegent.
 16. Geplaatst 23 okt 2019: Een pagina over de Smeroe Hoeve in het Tengger gebergte (Ranoe Pani meer) en eigenaar was de heer Simon Willem Gerrit Gisius. Voorzien van details en foto's.
 17. Geplaatst 24 okt 2019: Deel 1 van het kerkhof Boja Kendal deel 1  (in het dorp Meteseh.) met foto's en uitleg van de graven van de families TAYLOR, Van TRAPPE, DIK. De foto's zijn anno okt 2019 gemaakt door een goede kennis Mas Aga Yurista P en dragen zijn copyright. Deel 2 en 3 volgen spoedig. 
 18. Geplaatst 25 okt 2019: Deel 2 van het kerkhof Boja Kendal (in het dorp Meteseh) met foto's en uitleg van de de graven van de families Schweijs, Straeten en Vischer.De foto's zijn anno okt 2019 gemaakt door een goede kennis Mas Aga Yurista P en dragen zijn copyright
 19. Geplaatst 25 okt 2019: Deel 3 van het kerkhof Boja Kendal (in het dorp Meteseh) met foto's en uitleg over de familie Kraaikamp. De foto's zijn gemaakt anno okt 2019 door een goede kennis van me MAS Aga Yurista P en dragen zijn copyright. Dit deel 3 is een speciaal teken van respect mijnerzijs aan de familie Kraaikamp. Waarom? Leest u zelf maar.
 20. Geplaatst 26 okt 2019: Deel 4 van het kerkhof Boja Kendal met foto's van het graf van de heer Pierre Gerard Nicolas Dessauvagie. Mij is onbekend wie de grafplaat heeft vernieuwd, want de naam is verbasterd tot Piere Gerald Nicholas De Sovasi. Foto's graf gemaakt door een goede kennis van me de heer Aga Yurista P en dragen zijn copyright.
 21. Geplaatst 26 okt 2019: Deel 5 en tevens laatste deel van het Kerkhof Boja Kendal met foto's van de graven van Johannes Christiaan Lammerding en Christina Anna Polowna. Foto's gemaakt door een goede kennis van me de heer Aga Yurista P en dragen zijn copyright.
 22. Geplaatst 27 okt 2019: Een pagina gewijd aan de Ass.Res. Alphonese Jacques Voet, begraven op het het kerkhof van Tjilatjap. Te zien en te lezen op de pagina Kerkhof Cilacap deel 4. Met foto's en achtergrond informatie.
 23. Geplaatst 28 okt 2019: Het laatste deel 5 van het kerkhof Cilacap met graven van de heer Schoon, Krabbe en Wijnmalen.
 24. Geplaatst 29 okt 2019: Aanvulling op Kerkhof Peneleh deel 12 met een foto van het graf van Emma van Delden. Tevens een nieuwe pagina gemaakt Kerkhof Peneleh deel 20 met foto's  van de graven van de familie Schmutzer en mevr. Tielman-Douwes.
 25. Geplaatst 29 okt 2019: Een pagina Kerkhof Peneleh deel 21 met foto's van de graven van dochtertje van notaris A.J. Snouck Hurgronje en van de heer Louis Ruef. (Zwitsers adviseur van een olie mij.)
 26. Geplaatst 31 okt 2019: Naar aanleiding van diverse krantenberichten uit Indonesia gedateerd sept 2019 met mededeling over het feit dat men de grafplaat had gevonden van de heer Martinus Azon Cornelis Jacometti ergens in een durp vallende onder de gemeente Cirebon/Indramayu, mijn bijdrage ter respect aan de heer Martinus Azon Cornelis Jacometti.
 27. Geplaatst 31 okt 2019: Een pagina met foto's uit album 835 van FotozoektFamilie. Ik ben er slechts ten dele uitgekomen voor de rest blijft het album een groot vraagteken, terwijl mijn gevoel zegt, dat de oplossing akelig dichtbij ligt. Namen die ik heb kunnen ontcijferen: Schönberg Multer, Bletterman, Jans, Huize Casa Bonita aan de Lembangweg 131 te Bandoeng.

November 2019 

 

 1. Geplaatst 01 nov 2019: Een pagina over het verwaarloosde kerkhof van Ternate. Nu desolaat en soms dienend als stortplaats van het vuil. 
 2. Geplaatst 03 nov 2019: Een pagina over de Eur.lagere school de Heuvelschool te Semarang  (zo genoemd omdat het terrein heuvelachtig was) met foto's uit de Moesson en een heel klein beetje nadruk op een leerlinge Ellen Kwant en haar familie.
 3. Geplaatst 05 nov 2019: Een pagina Monument Tangkoeban Perahu te Lembang, opgericht ter ere aan een drietal jongens/schoolgenoten HBS Bandoeng/vrienden Hendrik Pieter Maasdam (18 jaar) en de twee broers Jan Dirk van Deelen (18 jaar) en Antonie Hendrik van Deelen (16 jaar), die hun leven verloren door gifgassen in de Kawah Ratoe. Een en ander voorzien van foto's en enkele achtergrond details. Vader Maasdam verloor al vroeg zijn echtgenote en zijn enige zoon en stierf zelf in Ambarawa kamp 8 in januari 1945 op 73-jarige leeftijd.
 4. Geplaatst 08 nov 2019: Een pagina over het Warenhuis De Vries te Bandung en als extraatje iets over Toko de Vries te Bodjong/Gendingan. Met achtergrond details en wat foto's en feiten. Te zien en te lezen op Oom de Vries en neef de Vries.
 5. Geplaatst 09 nov 2019: Een pagina over het kerkhof Peneleh met betrekking tot het graf van de familie MOURITS met foto's en achtergrond details.
 6. Geplaatst 10 nov 2019: Een pagina over het kerkhof Peneleh waar ergens in de achtertuin van een huisje dat op ingepikte grond van het kerkhof een graf zich bevindt en dat graf is van Johanna Christina Stoorvogel, gehuwd met Carl Erik Nathanael Sundberg. Zij was aangehuwde familie van me. Te zien en te lezen op de pagina Kerkhof Peneleh Stoorvogel.
 7. Geplaatst 11 nov 2019: Een pagina over het graf van Henrietta Schant te Peneleh, dochter van notaris Nicolaus Schrant  en Maria Everard te Soerabaja. Henriette ligt samen met een paar kindertjes van haar zuster Maria Catharina Schrant die met de heer Kervel gehuwd was. In 1863 ging het gezin Kervel-Schrant naar Nederland en 4 dagen na het verlaten van de haven van Paang overleed Maria aan boord van het schip Noach. Ter hoogte van Gibraltar overleed de heer Kervel aan boord en de 5 meegereisde kindertjes kwamen moederziel alleen aan in Holland.

 

 

 

 

 

Dank u voor het regelmatig bezoek aan mijn website trouwens.

TopDe link naar het nieuwe gastenboek: zie helemaal bovenaan de Homepage. | skuraeva at gmail.com