Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
PENELEH 9 nov 2021
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
PENANG 1 Malaysia
PENANG 2 Malaysia
PENANG 3 Malaysia
PENANG 4 Malaysia
PENANG 5 Malaysia
COCHIN VOC tijden
I4E GRAVEN DEN HAAG
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
Nico Johan Bruin
DriessenCateWetters
Driessen Hesselink
CEO Heintz & nazaten
Rembang
Purworejo
Cilacap
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
Teakhout of (d)jati.
Zeerovers in Indië
Dokter Soetomo
Dr J.C. Soewarno
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Bergenbuurt Malang
Goentoerweg 35
Emma van der Pal
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
"Toontje" Poland
Barisan Madoera
Eindelijk weer thuis
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
Frank Boon
Franks levensloop
Marie W. Corbet
Ned.Indisch Voetbal
Een simpel desaleven
Joh.Maria Magd.Oland
A.F.P. Graafland
Johannes Busselaar
Een jeugd in Biak
Albert van Daalen
J.W. van den Heuvel
Hotel van Aart Ambon
FOTO ZOEKT FAMILIE
Dr. van Bijsterveld
Contr. G. Agerbeek
R.M. Noto Soeroto
Orkest Eurasia
Mia Aarwen
F.J. van Uildriks
J.N. van der Palm
Godee Molsbergen
Een KNIL sergeant
Jagen in Indië
VRIJHEIDSLUST B'dung
Jan Dinger Batoe 1
Jan Dinger Batoe 2
Werner Kraus Passau
Motorrennen te Java
Wapens P.J. Hartman
Wapens Hellerman
B.W. van Gorkom
J. Dunnewold
Koopman/v. Naerssen
Ody Koopman
Henriette Jac. Haas
RUDOLF B. HARTUNG +
Gvrnr C.C. Tromp
George Ernst Raket
Tineke en Bobby
Leger de Heils Indie
mevr. de Vos - Loust
Resident Westenberg
ResWestenbergFamilie
Juffrouw de Roos
Wies v.Vianen Beeldh
Van Alphen de Veer
Maurenbrecher
Broodfabr. de Groot
Gezusters Potter
Frans Butteling
Doddy Stille Kracht
KW3 eindklas 5a 1900
De Hardemans
Schenkenb. v. Mierop
K.Hoedemaker+gezin
Koperberg
Valenbreder
Mendes da Costa
Smeroe Hoeve
Heuvelschool S'mrng
Fam. Maasdam deel 1
Fam. Maasdam deel 2
Fam. Maasdam deel 3
Oom en neef de Vries
PG Carli filmmaker
Dr. Roelof Dunnewold
Ella Sundah
Marshall
Pension NUOVA Zeist
Victor La-/Fontaine
HotelHansje Sarangan
ZIJ DIE OPTEERDEN
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

Dokter Werner Kraus, de biograaf van Raden Saleh.

Wedden dat: Als ik vraag wie Sarief Bastaman Saleh is, dan staan velen met de mond wagenwijd open.

 

Over Raden Saleh kan ik heel kort zijn en ik ga op deze pagina beslist niet uitweiden over hem, aangezien het internet boordevol staat met wie hij was en wat hij deed en ik niet meedoe aan internet bevuiling als vele anderen doen door telkenmale hetzelfde item op het net te plaatsen (Op facebook is men er heel sterk in om hetzelfde item te delen); en als men toevallig niet weet wie Raden Saleh was, dan heeft men pech omdat men het dan zelf maar dient op te zoeken.

Ik plaats wel een foto van Raden Saleh hier ter algemeen nut en informatie. (Werkelijke naam: Sarief Bastaman Saleh - geboren Terboyo Semarang 1811 / overleden Bogor/Buitenzorg 23 april 1880, als zoon van een edelman - WIKIPEDIA)... PIETER A. SCHEEN echter (Uitgave 1969) beweert, dat hij in 1814 geboren was. Ik bemoei er niet mee, omdat ik het niet weet. Door wie dit schilderij gemaakt is laat ik in het midden. De bronnen staan lijnrecht tegenover elkaar.

 

 

Maar waarom dan in godsnaam deze pagina genaamd Raden Saleh, maar niet gewijd aan Raden Saleh?

Heel simpel, ergens begin juli kreeg ik lovende kritiek op mijn website in het gastenboek, getekend door Werner Kraus.

Hieruit vloeide een correspondentie uit en ik kreeg al vrij snel door wie Werner Kraus is en voel me heel gevleid dat zo'n bekende historicus mij zijn complimenten aanbood, want Werner Kraus is namelijk niet de eerste de beste.

Want Dr. Werner Kraus is de biograaf van Raden Saleh en heeft een studie van 25 jaren achter de rug om DE kenner bij uitstek te zijn.

 

Mijn hoed af voor zijn staat van dienst als historicus en Raden Saleh-kenner en nog veel meer. Hiernavolgend een kleine opsomming: 

https://www.researchgate.net/profile/Werner_Kraus3 (Een 7-tal geschriften geplaatst) 

Goethe Universität Frankfurt a/M : Gast spreker over Raden Saleh (in PDF formaat te downoaden.) https://www.uni-frankfurt.de/46600862/Gastvortrag-Werner-Kraus.pdf 

Passau Research Colloqium: eerste spreker Dr. Werner Kraus. http://www.phil.uni-passau.de/en/southeast-asian-studies/news/news/detail/passauer-forschungskolloquium-mit-fokus-suedostasien/  

Een radio uitzending te downloaden over Indonesia. http://www.radiobremen.de/nordwestradio/sendungen/mare_radio/podcast/audio154252-popup.html 

Voormalig President Habibie van Indonesia op bezoek te Passau en Werner Kraus.  https://www.passau.de/Aktuelles/Pressearchiv.aspx?rssid=c359acaa-d794-4949-b79b-77611a80a430

En nog veel meer.

 

Aanvulling 28 juli 2016:

Natuurlijk heeft Dokter Werner Kraus mijn website en mezelf niet nodig om bekendheid te krijgen, maar ik ben wel verguld met het feit, dat zo'n bekende historicus mij een bezoek bracht op mijn website en mij zijn complimenten overhandigde. Is toch een teken, dat ik mijn best heb gedaan. En daarom dus via deze wijze mijn hulde aan hem en zijn werk. In dubbel opzicht zelfs, want:

Ik deelde hem via correspondentie mede, dat ik nog teeds op zoek was naar een oudere broer van mijn vader, namelijk Cornelis Laurens Frederik Boers. Hij vertrok uit huis Den Haag op 19 maart 19014 richting Mittweida. (Naar mijn vermoeden zou hoogstwaarschijnlijk de Technische universiteit van Mittweida beoogd zijn, doch ik had geen zekerheid hierover. Ooit had ik de HochSchule Mittweida al hierover aangescheven, doch geen antwoord op gekregen.)

Enfin, Dokter Werner Kraus schreef de universiteit aan en ziedaar: Binnenkort (na 28 juli 2016) mag ik een pakket papieren verwachten uit Mittweida met betrekking tot de opleiding die inderdaad door mijn oom aldaar in de periode 1904-1906 gevolgd werd. Van hieruit heb ik een mooi startpunt om verder te zoeken in Duitsland waar mijn oom gebleven is.

Zelf vermoed ik Dresden (of in de nabijheid, wellicht Chemnitz), aangezien ik een foto van hem en mijn tante in bezit heb, gemaakt door een beroepsfotograaf te Dresden met Kerstmis 1911. Mijn dank is groot aan Dokter Werner Kraus, want als ik de sporen van deze oom terug heb gevonden, rest mij nog slechts één zoektocht naar een andere oom Julius Marinus Cornelis Boers...deze vertrok uit huis op 18 dec 1900 richting "in hanepoten geschreven door de Haagse Burgerlijke Stand ambtenaar plaats ORANJE KAAP H......G." ...... En dat zal een hels karwei worden.

Hieronder de bewuste foto van mijn oom en tante te Dresden met de Kerst 1911.

Hieronder een foto van Dokter Werner Kraus tijdens het bezoek van voormalig 3de (1,4 jaar) President Prof. Dr. Ing. Bacharuddin Jusuf Habibie *25 juni 1936 (midden zittend) uit Indonesia in 2013 aan de stad Passau. (Helemaal links Dokter Werner Kraus).

Einde aanvulling 28 juli 2016.

 

Hieronder een foto van Dr. Werner Kraus tijdens de exhibitie te Jakarta:(Copyright postcardsfromcat aka Catriona Croft-Cusworth)

 

Postcardsfromcat schreef een item over Werner Kraus met details erin vermeld over zijn loopbaan en kunde, waar onder meer uit de doeken wordt gedaan: De "liefde" van Werner Kraus voor Raden Saleh, die voortgesproten is uit het feit, dat Raden Saleh in zijn jongere jaren ooit verbleef te COBURG, nabij PASSAU alwaar Werner Kraus afkomstig van is en nog woont.

Passau, ook wel genoemd de DREIFLüSSESTADT, alwaar de Donau, de Inn en de Ilz bij elkaar komen om van daaruit verder door het land te stromen onder de naam Donau...... En Passau heeft een universiteit... Passau heeft ook een Centre for Southeast Asian Art en daar is Dokter Werner Kraus  de Directeur van.  

Dat artikel van postcardsfromcat over Werner is te lezen op de link: https://catrionarichards.wordpress.com/2012/06/11/werner-kraus-raden-saleh-biographer/

(IN ENGLISH. Maar er bestaat ook een website Google translate als men de Engelse taal niet machtig is. Ende Despereert Niet Als Men Iets Niet Machtig Is.)

 

Het hele oeuvre van postcardsfromcat kan men lezen door deze link te volgen.https://catrionarichards.wordpress.com/author/postcardsfromcat/  (IN ENGLISH).

 

En wie is postcardsfromcat dan wel? Dat is dus pertinent niet bedoeld als een kattenliefhebster di postkaarten verzameld, maar zij heet Catriona (afgekort Cat) en haar verhalen zijn gebundeld als ansichtkaarten.

Dit is zij: Catriona Croft-Cusworth (voorheen Richards) heeft gewerkt als journalist, redacteur en vertaler in Jakarta, Indonesië, sinds 2010. 

http://www.lowyinterpreter.org/profile.aspx?id=catriona%20croft-cusworth

 

Tot slot toch nog iets over Raden Saleh.(Een nadenkertje).

Hij werd geboren te Semarang in 1811 (of 1814 ??)  en was onder meer ook schilder van een paar vooraanstaande Armeense bewoners van voormalig Nederlands Indië. Drie (of zes) jaren tevoren kwam een Armeense edele, tevens Khojah en Agha, zoon van een Melik, naar Semarang in 1808 om zich daar te vestigen en Raden Saleh was 24 (of 21)  jaar oud, toen deze Agha stierf te Semarang in 1835.

Deze Agha had een zoon Jacobus, die in dezelfde jaren en contreien verbleef te Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland als Raden Saleh...... Het zal toch niet waar zijn, dat deze fraudeur en oudoom van me, ook al deze beroemde schilder te pakken had genomen???? ..... En de wilde verhalen over Jacobus kan men lezen op de pagina JACOBUS, zoon van Joseph.

 

Top