Wilhelm Franciscus Jacobus Geldmaker.
Bronnen en geraadpleegd: Fotozoektfamilie.nl, registeralmanakken, indische navorschers, kb.nl, Zeeuws archief (Zeeuwen gezocht), archief Den Haag, Gahetna.nl en overig internet.
Tijdens het struinen door de albums kwam ik een drietal foto's tegen in album 1077 op pagina 13. Het ging om de heren de Boer Vervoorn, Brouwer en Geldmaker. De eerste twee genoemden waren getagged en Geldmaker niet, vreemd. Want Geldmaker had toch heel duidelijk zijn krabbel op de foto gezet.
Derhalve gaf ik de voorkeur aan Geldmaker om meer over hem te weten te komen.... en zoals gebruikelijk in de hoop dat eventuele nazaten er wat aan zullen hebben. Ik heb de albums verder doorgestruind doch kon geen andere foto's vinden betrekking hebbend op Geldmaker. Onderstaande foto moet tenminste na 1925 genomen zijn, aangezien hij in 1925 ter beschikking van de GG werd gesteld.

Wilhelm werd geboren te Den Haag op 15 april 1902 en volgde zijn opleiding tot onderwijzer op 1-5-1919 aan de Rijkskweekschool. Zijn ouders zullen verhuisd zijn naar Zeeland.

Extra opmerking over de vader van de bruid, Marinus van de Perel. Volgens Zeeuwen Gezocht was hij kantoorklerk EN.... veldwachter. Geinig, ik zie het al voor me. Is hij hard aan het werk op kantoor, gaat de telefoon...of de veldwachter ff kan komen kijken naar een stel uit de band gesprongen knaapjes.... He Chef, ik moet ff pleitte...ff boefjes vangen...

In Indië werd hij te werk gesteld: 1925 Kota Radja om mee te beginnen als 2de klasse onderwijzer, 1926 Demak, 1929 Kediri. In Kediri had hij een druk sociaal leven, aangezien de kranten vol staan van zijn sociale bezigheden alsmede die van zijn echtgenote in het Kedirische. Hij maakt snel carriere, want in juni 1933 wordt hij benoemd tot onderwijzer van de mulo te Yogya.

Maar vóór zijn benoeming tot onderwijzer aan de mulo te Yogya in 1933, gaat het gezin in 1931 met groot verlof naar Nederland. De passagierslijsten vermelden de echtelieden en kind Geldmaker. Ik heb tot nog toe niets meer kunnen vinden over hun kind, zoals naam, geb.datum/plaats etc. etc.
In 1935 wordt hij hoofdonderwijzer mulo te Solo.

Echter in 1940 gaat hij terug naar Yogya om aldaar bij de H.I.K. (Hollands Inlandsche Kweekschool) te werk gesteld te worden.
In 1941 wordt hij te werk gesteld bij de HIK te Bandoeng.

In Bandoeng zal hij niet lang zijn positie houden, want het werd maart 1942 en ook hij ontkwam niet aan de grijpgrage klauwen van de Japanse bezetters.
Op de interneringkaart (Gahetna.nl) staat iets vreemds: zijn moeder schijnt mevr. W.F. Berkeljon te zijn, terwijl het Wilhelmina Francisca van der Lee moet zijn volgens de archieven. Het gebeurde echter wel vaker, dat er "moedwillig geknoeid" werd met de interneringskaarten om de Jap op een dwaalspoor te brengen. (De initialen W.F. kloppen wel.)
Volgens de interneringskaart schijnt het gezin gewoond te hebben op de Tjipagantiweg 6, in de Indische tijden geheten Nijlandweg, een vrij "dure" buurt.

De Jl. Cipaganti te Bandung Noord zoals het heden ten dage is. Waarschijnlijk zal het gezin in een dergelijke woning hun huisvesting gehad te hebben. (Foto Wikipedia)

In Japans gevangenschap schijnt Wilhelm zijn mondje geroerd te hebben, want in de rijksarchieven is het volgende te vinden. (zie scan). Eventuele belanghebbenden kunnen dit zelf opzoeken en nagaan.

Conform de Indische almanak (Navorschers):
Een zuster van hem heette Pieternella Engeline Geldmaker (26-9-1904 Den Haag) en was gehuwd met 1) Herman Maurits Constantijn Cordesius (1897-1977) op 17-11-1923 Makassar en te Makassar gescheiden op 20-9-1929; was gehuwd met 2) Adrianus Nicolaas de Lint en was gehuwd met 3) Bartelt Gosse van der Werff. In de RA 1941 wordt zij in elk geval nog genoteerd als echtgenote van A.N. de Lint.
Meer heb ik niet kunnen vinden en mocht een voorbijganger iets meer weten, dan heel graag.