Tineke en Bobby Hangabehi ; Talytha Notodiningrat ; Soejati Poerbonegoro.
Ter ere en respect aan de vorsten van Solo en Jogja en hun familieleden.
Indien er passanten geheel toevallig op deze pagina verzeild raken, zullen bij het merendeel hun eerste gedachten zijn:
"Wie zijn dat nu weer in godesnaam. Nooit van gehoord. Zal wel."
Een paar ingewijden afkomstig uit de streken van Solo en Jogya zullen het wel best weten, een paar zeg ik dus. En ik neem het de rest niet kwalijk, dat zij het niet weten, want voor hen zijn de pasar malams, soto, gado gado nasi goreng en de overige zooi veel belangrijker toch en dat respecteer ik ten zeerste.
Goed, de dames Tineke, Talytha en Soejati en de heer Bobby zaten samen in dezelfde 5de klas van de Neutrale Europese School te Solo in het jaar 1937, samen met enkele andere Indootjes en Belandaatjes en gelardeerd met een weinig Chinees, Menadonees en Moluks kindergedoe. Dat zal allemaal in die klas bij elkaar gehutseld en de leerlingetjes hadden geen flauw benul wat er later van hen zou worden in het grote mensenleven...
Behalve dan Tineke, Bobby, Soejati en Talytha...ja die wisten het wel, want hun levensroute was uitgestippeld, althans voor zover mogelijk natuurlijk, want het is nog altijd dusdanig: De mens wikt maar God beschikt.
Even opletten: gangbare leeftijd toen van een 5de klas LS zal circa 11/12 jaar geweest zijn.
De klassefoto met bron Moesson 15-10-19085 / P.23. Op de foto heb ik de bewuste personen omkringeld en daaronder de personen vergroot weergegegeven. Wil het geacht lezerspubliek graag weten wie de andere kindertjes zijn, dan verzoek ik hen de Moesson online op te zoeken met verwijzing zoals hierboven.

2de Rij van boven: Soejati Poerbonegoro:

3de Rij van boven naast elkaar links TIneke Hangabehi en Talytha Notodiningrat.

Onderste rij zittend links: Bobby Hangabehi.

De levensloop van de kinderen, die aan elkaar verwant waren, is uitvoerig te vinden op het net. In het kort enkele details over Bobby en Tineke.
Bobby kreeg op 20-jarige leftijd al de verantwoording op zich , want zijn vader Paku Buwono XI overleed en hij werd de troon opvolger en droeg daarna de naam van Paku Buwono XII en werd een nationaal zeer gewaardeerd en geliefde sultan. In 1945/1946 wed hij door wijlen president Soekano benoemd tot gouverneur van Jogja.
Tineke kreeg het zwaar te verduren van haar ouders, want zij hadden een huwelijk met een kroonprins op het oog. Tineke weigerde de wens ban haar ouders te volgens en volgde haar hart en werd van het hof verstoten. Zij hield van poezie en haar vriendinnen troostten haar door middel van het sturen van gedichten e.d. Deze zijn tentoongesteld in het museum ULLEN SENTALU gelegen in Kaliurang circa 25 km nabij Jogja gelegen, waar trouwens natuurlijk nog meer wetenswaardigheden te zien zijn over de keraton en andere leden van het hof.
Wat er verder met Soejati en Talytha gebeurde in hun leven is mij onbekend. De "geheimen" over hen worden streng bewaakt en niet geopenbaard. Er zwerven wat suggesties en mededelingen op het net rond, maar sommige zijn tegenstrijdig met elkaar, dus laat ik het hierbij.
De kamer gewijd aan Tineke in het museum:



Moge zij die er niet meer zijn in vrede rusten.