Raden Mas Noto Soeroto.
Veel is reeds over hem geschreven, maar helaas slechts te vinden in hoofdzakelijk de semi-wetenschappelijke hoek in het koloniale verleden van Nederland.
Daarom van mijn kant een kleine poging om Raden Mas Noto Soeroto wat meer "gewoontjes" neer te pennen alhier. Geen uitgebreid relaas, want dat kan men zelf wel opzoeken en trouwens: men mankeert toch niets aan de klauwtjes om zelf iets te doen?
Nu zal het me niet verbazen, als er natuurlijk weer lezers/-eressen zullen zijn, die zich dan afvragen: Wat moet ik nu met een Raden Mas? En wie is hij dan wel? Niks mee te maken, want ze hebben mijn familie kwaad gedaan enzovoorts enzovoorts.
En dat zullen dan weer typisch die figuren zijn, die Indonesia slechts kennen van de sate, de gado gado, ayam panggang, mangga en hun zogenaamde goeie ouwe gouwe tijden waarbij een vingerknip hunnerzijds voldoende was om de baboe en djongos op te laten draven...... en totaal onbekend zijn met de cultuur en adat van een deel van hun stammoeder, afkomstig uit dat land Indonesia waar Nederland een aardig aantal jaren de baas speelde (ongenood en ongevraagd) en de zakken vulde.....
Welnu, dit soort lezers mogen van mij meteen hun biezen pakken en op sites gaan struinen, die volop beplakt zijn met plaatjes van de sate ayam en de kumpulans.
Nou, wie was die Raden Mas Noto Soeroto dan wel.
(Gegevens ontleend aan diverse bronnen op het internet en foto's hoofdzakelijk uit het boek van H.G. Cannegieter - uitgeverij Servire te Den Haag anno weetikveel. Doet er niet toe.)
Hieronder enkele feiten uit zijn leven:
Geboren te Yogya (vlgs Wki Solo) op 5 juni 1888 als zoon van Pangeran Ario en Raden Ajoe Noto Dirodjo en als kleinzoon van Pakoe Alam V (regeerde van 1778-1900).
Gestorven te Solo op 25 november 1951 in armoe. (Hij was geen zuinig personage of te wel hij kon niet met geld omgaan.). Hij bezat een uitgeverij in Nederland en gaf het maandblad Oedaya uit, hetgeen Zonsopgang betekent.
Hij was dichter, schrijver, journalist, danser, cultuuractivist.
Hij werd door het hof naar Nederland gestuurd in 1906 na het doorlopen van de HBS te Semarang.
Tijdens de mobilisatie periode van de 1ste WO (1914-1918) was hij Reserve Luitenant Huzaren.
In 1918 gehuwd met Jo Meijer (hij scheen al eerder "verkering" met Jo gehad te hebben). Uit dit huwelijk kwamen 3 kinderen voort, te weten:
Rawindro geboren 1918 en stierf enkele maanden na beëindiging van de oorlog in 1945.
Dewatya (Dewi) geboren 1922
Harindro Diredjo geboren 1928
7. Door geldgebrek gedwongen ging RM Noto Soeroto in 1932 terug naar Indonesia om zich aldaar voorgoed weer te vestigen. Hij kreeg een "erebaantje" aan het hof en had daarnaast een batikwinkeltje. Vrouw en kinderen gingen niet mee. Een dag voor zijn sterven - volgens de geschriften - kreeg Noto bezoek van zijn jongste zoon.
Heeft men een PDF reader op de PC of smartfoon of iPad of lappetoppie? Door hierop te klikken kan men het complete proefschrift lezen over Raden Mas Noto Soeroto, geschreven door Rene B. Karels in 2008. Het is een kluif; u bent gewaarschuwd.
Hieronder enkele foto's van Noto en zijn familieleden te Indonesia en Nederland. Waar nodig van kommentaar voorzien. (Foto's boek H. Cannegieter tenzij anders is vermeld). Men kan ook nog meerdere en andere foto's zien op de Facebook pagina van Orchid van Dordrecht door hierop te klikken.

Tijdens de opleiding als Reserve Luitenant Huzaren.








De vader van RM Noto Soeroto.


Zijn echtgenote Jo en de twee oudste kinderen, zoon Rawi en dochter Dewi. Wanneer en waar?



De krant had in onderstaand stukje wel iets duidelijker mogen zijn en de voornaam van de zoon van RM Noto Soeroto erbij moeten vermelden.

