Het Kerontjong orkest EURASIA.
Dit orkest was een soort onderdeel van de Vereeniging Eurasia. Deze vereniging werd opgericht met het doel om studenten uit Nederlands Indië te steunen bij eventuele problemen op financieel gebied en met name bijvoorbeeld als pa en ma daar in Indië wegens onvoorziene omstandigheden geen geld meer konden overmaken. (Ontslag en werkeloosheid, ziekte en overlijden)... In de kranten wordt wel eens geschreven: "Van Indische bloede." Wat men er mee bedoelt? Want er studeerden te Delft en Leiden ook studenten van Indonesische afkomst en die ook lid waren van de vereniging.
Ik weet niet precies wie er "verantwoordelijk" gesteld kan worden voor de oprichting van deze vereniging, want de kranten vermeldden onder andere het volgende:
dat mevr. Mia Aarwen ( mevr. de wed. Naessens-Wardenaar) de oprichtster was van de vereniging. (Zie foto onder). Zij overleed medio 1931 en was ook toneel actrice. (Tekst zoals geschreven in de krant over haar overlijden.)
dat het echtpaar dr. R.T. Mees (ex bankier van Heusden en Mees) de oprichters waren. Dr. Mees overleed maart 1932.
(KLIK HIER VOOR HET BERICHT)
Mevr. Mia Aarwen in een rol van het toneelstuk Het Spookhuis. KLIK HIER om meer over Mia Aarwen te lezen en te zien.

Om op de titel van deze pagina terug te komen. Zoals gezegd was de vereniging een toevluchtsoord voor de studenten uit Indië en misten zij de tropenzon in Delft en Leiden en op een dag kwamen er een stel studenten samen en besloten een kerontjong orkest te vormen en werden zij al snel de trouwe muzikale begeleiders van de vereniging bij optredens en selamatans en kumpulans en fancy fairs en dies meer. Het orkest raakte al snel en meer bekend en op een dag in 1928 was het zover, dat het orkest uitgenodigd werd om hun muzikale activiteiten op het vinyl te deponeren ten faveure van het luisterend publiek welke in het bezit was van die grote draaitrommel met zo'n grote toeter erop.
Over het hoe en het waarom en verdere verloop van deze actie verwijs ik gaarne naar de volgende link hieronder. Het boek verhaalt in geuren en zwart witte kleuren over dit orkest, MAAR... ook over andere orkesten zoals Belloni.... De Oostenwind waait naar het Westen geschreven door Henk Mak van Dijk met een bijdrage van Frans Schreuder.
In het boek staan ook meerdere foto's. Beslist de moeite waard als u van keroncong houdt EN VAN INDIë (wat dat ook geweest moge zijn) , want een ieder heeft zo zijn/haar eigen herinneringen eraan of je nu Indisch, Nederlands Indisch of Indo bent natuurlijk.
Verder schreef Patrick Wouters ook al iets hierover en een voorbeeld ervan kan men hieronder zien. (Patrick, sorry voor ongevraagd dupliceren van je stukje van 9 jaren geleden, maar het is wel een stukje reclame voor je toch.)

Patrick Wouters met Senang Producties is ook op FB en KLIK DAARVOOR HIER.

1931 Optreden te Parijs van de vereniging.

Voor mij persoonlijk is deze opname één van hun beste...nogmaals: persoonlijke mening.
Krontjong Betawie van Orkest Eurasia.
Stamboel Dasima door Leo Spel.... Leo, ook zo'n grote keroncong beoefenaar en uitvoerder. Hij speelde en zong ook vaak met Guus Becker.... Allemaal jongens die de basis waren van wat wij nu zijn in ons denken en gevoel.... Althans voor een deel van ons dan, niet allemaal en niet dat idiote gedoe met electronica speeltjes die voorgeprogrammeerde noten en deunen eruit dreunen en waar de muzikant tegenwoordig slechts een knoppen- en schuivenregelaar is. Ik heb medelijden met die gasten die bij de stoplichten staan te wachten met dreunende en trillende auto's van de boemboem kedoink kedoink beat.... Geen wonder dat hun hersenpan door elkaar gehutseld is, gelet op hun gedrag...althans geldend voor veel van hen dan, niet allemaal, maar wel veel....