Het kerkhof van NGAWI deel 2 - Foto's COPYRIGHT Prima Utama (FB name.)
(https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205481235228847&set=pcb.10154221775286917&type=3&theater )
Zoals gewoonlijk, ten behoeve van het lezerspubliek, op zoek naar voorouders en dat niet thuis is op het internet, hierbij dan foto's en een ietwat summiere achtergrond over de begravenen en van enkele graven van het kerkhof Ngawi. Één en ander als vervolg op de eerste pagina Ngawi Kerkhof.
De toegangspoort:
Vreemd. De poort draagt een opschrift Memento Mori 1885, doch er zijn graven gedateerd van veel oudere jaargangen. Dat zou inhouden, dat men de poort bouwde nadat het kerkhof reeds bestond?

Hieronder: Het graf van de heer J.H. Trentzsch:

Johan Heinrich Trentzsch was gehuwd met Hendrika Catharina Anthons te Padang op 8 mei 1852. Hij was geboren te Amsterdam op 29 juni 1813. Zijn vader was eveneens geheten Johan Heinrich Trentzsch en zijn moeder was Elisabeth Catharina MIWES. (Bron: familysearch.org Ned. doopregisters).
Echter 27 okt 1816 wordt te AMSTERDAM ook geboren Elisbeth Albertina Mensia Trentzsch geboren uit ouders JOHAN HEINRICH TRENTZSCH en CHRISTIANA KONING. Of er een familie relatie bestaat tussen de twee genoemde ouders is mij onbekend.
In de overlijdens advertentie hieronder wordt zijn echtgenotes naam gespeld als ANTONS. (Zonder "h"). Johann wordt met dubbele "n" geschreven en zijn tweede voornaam als Henrich en zonder "i" zoals in het doopsregister wordt aangegeven.

Van beroep was J.H. Trentzsch in elk geval (hoogstwaarschijnlijk) toko-houder of wellicht een detailwinkel die gebak verkocht, gelet op de advertentie hieronder:

Zijn weduwe hertrouwde ongeveer een jaar na zijn dood met de heer Johannes Hendrikse en in deze advertentie wordt haar naam ANTHONS wel weer met de letter "H" ertussen geschreven.

Als extra vermelding: Te Ngawie/Madioen ligt ook begraven Elisabeth Catharina Trentzsch te Batavia geboren op 27 febr 1846 en overleden te Madioen op 6 sept 1899. (RA1901). Zij zou een dochter geweest kunnen zijn van Johan Heinrich Trentzsch en Hendrika Catharina Anthons. Zij was gehuwd met de heer Lutter. (Haar grafopschrift luidt: Hier rust in vrede Elisabeth C. Lutter geb. Trentzsch.)
Hieronder het graf van H.J.J. Schomaker, geboren te Nijmegen 31 dec 1841 en overleden te Ngawi op 20 juni 1911. Op de pagina deel 1 van het kerkhof Ngawi heb ik eveneens een foto geplaatst van dit graf echter gemaakt door een andere kennis van me.



Hendrik Jan Joost Schomaker, geboren te HEUMEN (en niet zoals op de grafplaat vermeld staat: Nijmegen) op 31 dec 1841 en gestorven te Ngawi op 20 juni 1911. Zijn ouders waren Johan Hendrik Schomaker en Maria Arts.
Hij was van beroep Griffier Landraad. Kreeg in 1893 en 1894 een tweejarig ziekteverlof naar Nederland.
Hij huwde Catharina Molenaar te Batavia op 20 juni 1889 (RA 1890). Hij was in dat jaar gevestigd te Temanggoeng/Magelang. In de Indische almanak staat vermeld dat hij gehuwd was met C. Meulmer. !!! (Niet juist dus, want ik heb me de blubber gezocht in de almanakken naar C. Meulmer.)
Hier rust C. DROSSAERS geboren van der GARDEN te s'Hertogenbosch 5 febr 1810 en overleden jan 1849.
Zij was Catharina, de dochter van Gerardus van der Garde en Christina Baijens.
Zij huwde op 19 maart 1836 te 's Hertogenbosch met Jacobus Bartholomeus Drossaers (*2-11-1812 den Bosch). Hij was opzichter 1e klasse Genie OIL, architect Waterstaat en Civiele Werken Batavia, mede directeur christelijke ambachtschool aldaar en oprichter/chef van de firma Drossaers & Co Batavia en keurmeester kalk en steen. (Bron Ind.almanakken). Drossaers huwde ten tweede met Helena Sophia Houthuijsen en na haar dood huwde hij de zuster van zijn tweede vrouw namelijk Louise Houthuijsen. (Bron: Ind. Navorschers)



Hier rust zacht in vrede mijn geliefde echtgenote, moeder en grootmoeder J.H.S. Coppen- geb. Smith. Geboren te Solo 30 juni 1884 Overleden te Ngawi 10 aug 1929.
Vrij lastig om uit te zoeken. De beide families Coppen en Smith waren zeer ruim vertegenwoordigd en onderling waren meerdere banden tussen de families Coppen en Smith. Zie voorbeeld onder deze foto.
Er waren stationschefs werkzaam bij het Spoor welke Coppen alsmede Smith heetten.

Onderstaande families Reynecke-Smith en Smith-Coppen waren gelieerd aan de suikerfabriek GOEDO nabij Djombang. De weduwnaar C. Reynecke was ass. boekhouder op Goedo.
Een zoon van dit echtpaar was Carlo die huwde met Tilly Reiszland in 1929. Tilly's vader Louis was afkomstig uit Padang en werkte bij het spoor als opzichter bij de aanleg van spoortrajecten. Hij overleed aan een opgelopen ziekte door spoorwerkzaamheden in 1908, na een langudirge slepende ziekte en waar de leiding van het spoor haar twijfels bij plaatste. Na zijn overlijden en na overhandiging van ziekte certificaten waaraan zijn overlijden was vastgesteld, aanvaardde de leiding zijn ziekteklachten en de gevolgen ervan..... De weduwe werd eenmalig een uitkering toegezegd, doch kreeg na 3 maanden haar geld nog steeds niet. (Alhoewel men wist dat zij in financiele problemen zat wegens het overlijden van wijlen haar man. Zij kreeg namelijk geen pensioen, omdat haar man NIET in vaste dienst was !!!!) Jaja, de heren regeerders uit die goeie ouwe tijd, deden hun stinkende best om het "klootjesvolk" te vernaggelen.

Hieronder nog enkele foto's waarvan de opschriften onherkenbaar zijn. Jammer voor eventuele nabestaanden, dat de fotograaf deze niet beter onder de loep heeft genomen. Het lijkt me stug, dat de omringende graven geen nadere informatie bevatten. Maar het zij zo en ik ben al dankbaar voor datgene wat te achterhalen viel.




Aanvulling 25 okt 2020 met een duidelijker foto van het graf met de engel. Volgens de fotografe van onderstaande foto mevr Yuwana Galih Nugrahatama schijnt het een familiegraf te zijn maar het grafopschrift is niet meer te onderscheiden.


Met dank aan Prima Utama