Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Contactformulier
Gastenboek
Wie ik ben
Mijn ouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Indië en Youtube.
Ned.Indië in Youtube
Keroncong in Youtube
Tanah Abang Batavia
Zieleroerselen
Verhalen over susje
Diverse verhalen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Foto's algemeen
Externe Indo links
GEZOCHT


Indo's eten in hun leven gemiddeld
rijstkorrels per jaar en 5 kilo sambel

Nederlandsch Indië in Youtube filmpjes.

Voor de lezers die dit nog niet eerder hebben bekeken. Een stukje geschiedenis over de VOC, Bataafse Republiek, Nederlandsch Indië en .......

 

Deel 1 Vanaf 1602 - 1949.

 

 

 

Deel 2 Vanaf 1602 - 1949

 


 

Het einde van een tijdperk:

Per 17 april 2012 vrijgegeven. Foto's, foto's foto;s o.a. van de volgende families:

Tambajong/ Tambayong, Ratulangie/ Ratulangi, Supit, Gerungan, Lefrandt, Agaats, Van den Broek, Walsen, Wahr gedurende de Ned.Ind. periode en vóór de Onafhankelijksverklaring van augustus 1945.

ALGEMENE TIP: Ik zet het formaat altijd op groot.(Rechtsonder vierkantje). Dan bekijk ik de plaatjes op mijn gemak en als ik een beeldfragment zie wat me opvalt of bevalt of waar ik interesse in heb, dan druk ik op pauze en bevriest het beeld. En ergens op mijn toetsenbord heb ik een knop (rechtsboven) waar "Prnt Scrn" op staat. En soms is het beeld te klein; simpel, dan vegroot ik het beeldfragment en heb ik een groter beeldoppervlak.....En elke PC draaiend onder Windows heeft ook het programma Paint.....Meer zeg ik niet..... Ik leg dit uit voor diegenen die niet zo bekend zijn met hun PC mogelijkheden......en toch graag het plaatje willen hebben op hun PC om er rustig naar te kunnen kijken.....Maar hou rekening met eventuele Copyrights en vraag netjes om toestemming als je het wilt verspreiden, want het is niet je eigendom. 

 

 


Edgar Vos over de 2de WO in Ned. Indië en zijn belevenissen. Het gezin woonde tijdens de inval in Surabaya op de Reiniersz Boulevard. Edgar Vos is op 13 januari 2010 gestorven.

 


Een film over de rubberplantages van GOODYEAR in 1920 op Sumatra.


Een Amerikaans filmpje over het koloniale Nederlandsche leger in 1939. (In het Engels).


 

BELOFTE MAAKT SCHULD deel 1. Een docu over de belofte van de Nederlandse Staat aan de Molukse Soldaten en hun families.

 

 

BELOFTE MAAKT SCHULD deel 2.

Men hoort het goed: 6 Guldens in de maand voor een gezin, werd door het CAZ uitbetaald. !!!!! Belofte maakt inderdaad schuld en die is niet meer uit te wissen. Die schuld blijft bestaan in de historie, hoe je het ook wendt draait of keert of verdoezelt.

Fragment onder meer: De Molukse soldaten uit kampementen in Java kwamen nu terecht in (vroegere concentratie) kampementen in Nederland, dus voelden ze zich thuis???? Want de Molukse mensen waren niet gewenst in Nederland omdat ze niet beinvloed zouden worden door Nederlandse gewoonten en gebruiken; ze zouden snel weer terug gaan naar Indonesia en daarom in kampementen (met prikkeldraad erom heen). Niet te geloven zo'n uitspraak. Zou die spreker zijn eigen woorden wel geloven? Altijd maar dat vergoeilijken van die gemaakte fouten door de verantwoordelijken, altijd maar er om heen draaien..... Men had meteen eerlijk tegen de Molukse mensen moeten zijn in plaats van er om heen gedraaid te hebben.

Ik denk aan het volgende krantenbericht ooit gelezen in één van de kranten op KB.nl

"In Den Haag konden de Indische repatrianten NIET geplaatst worden in vele honderden leegstaande huizen, want de vorige rechtmatige Haagse bewoners waren destijds door de Duitsers in de oorlog afgevoerd naar Duitsland en kampen en die zouden terugkomen en konden dan zo hun huizen meteen weer in" En daarom bijvoorbeeld werden velen dus maar in die verrekte uitbaterij van pensionnen neergekwakt? ....an me oela... want ik ken gevallen waarbij voorkeursregels werden toegepast.....omdat er helemaal geen voormalige bewoners terug kwamen, nooit meer, .....  kampen......

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyrights imexbo.nl en imexbo.org  | Wilt u contact zoeken? Ga naar Contactformulier.
Top