Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
PENELEH 9 nov 2021
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
PENANG 1 Malaysia
PENANG 2 Malaysia
PENANG 3 Malaysia
PENANG 4 Malaysia
PENANG 5 Malaysia
COCHIN VOC tijden
I4E GRAVEN DEN HAAG
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
Nico Johan Bruin
DriessenCateWetters
Driessen Hesselink
CEO Heintz & nazaten
Rembang
Purworejo
Cilacap
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
Teakhout of (d)jati.
Zeerovers in Indië
Dokter Soetomo
Dr J.C. Soewarno
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Bergenbuurt Malang
Goentoerweg 35
Emma van der Pal
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
"Toontje" Poland
Barisan Madoera
Eindelijk weer thuis
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
Frank Boon
Franks levensloop
Marie W. Corbet
Ned.Indisch Voetbal
Een simpel desaleven
Joh.Maria Magd.Oland
A.F.P. Graafland
Johannes Busselaar
Een jeugd in Biak
Albert van Daalen
J.W. van den Heuvel
Hotel van Aart Ambon
FOTO ZOEKT FAMILIE
Dr. van Bijsterveld
Contr. G. Agerbeek
R.M. Noto Soeroto
Orkest Eurasia
Mia Aarwen
F.J. van Uildriks
J.N. van der Palm
Godee Molsbergen
Een KNIL sergeant
Jagen in Indië
VRIJHEIDSLUST B'dung
Jan Dinger Batoe 1
Jan Dinger Batoe 2
Werner Kraus Passau
Motorrennen te Java
Wapens P.J. Hartman
Wapens Hellerman
B.W. van Gorkom
J. Dunnewold
Koopman/v. Naerssen
Ody Koopman
Henriette Jac. Haas
RUDOLF B. HARTUNG +
Gvrnr C.C. Tromp
George Ernst Raket
Tineke en Bobby
Leger de Heils Indie
mevr. de Vos - Loust
Resident Westenberg
ResWestenbergFamilie
Juffrouw de Roos
Wies v.Vianen Beeldh
Van Alphen de Veer
Maurenbrecher
Broodfabr. de Groot
Gezusters Potter
Frans Butteling
Doddy Stille Kracht
KW3 eindklas 5a 1900
De Hardemans
Schenkenb. v. Mierop
K.Hoedemaker+gezin
Koperberg
Valenbreder
Mendes da Costa
Smeroe Hoeve
Heuvelschool S'mrng
Fam. Maasdam deel 1
Fam. Maasdam deel 2
Fam. Maasdam deel 3
Oom en neef de Vries
PG Carli filmmaker
Dr. Roelof Dunnewold
Ella Sundah
Marshall
Pension NUOVA Zeist
Victor La-/Fontaine
HotelHansje Sarangan
ZIJ DIE OPTEERDEN
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

Mia Aarwen. (actrice, musics, zangeres, schrijfster en zeer artistiek).

 

Mia Aarwen was het pseudoniem van Maria Frederika Wardenaar, geboren te Kediri op 5 dec 1867  uit ouders: Charles Thomas Wardenaar en Warsinah. (War-denaar-War-sinah??) en zij stierf te 21 juni 1931 te Haarlem. (Begraven te Baarn op 25 juni 1931). Waarom haar pseudoniem Aarwen? Ik weet het niet en heb het niet kunnen vinden. Wellicht gedaan uit de samenstelling van letters van haar naam en die van haar echtgenoot?

Gehuwd met Willebrordus Josephus Theodorus Naessens (Zaltbommel, 22 maart 1862 - Woerden, 31 januari 1915) en hij was een pianist en pianofabrikant.

Ben ik even blij, dat ik destijds bij de samenstelling van dit artikel de juiste vakbetiteling van de heer W.J.T. Naessens had beschreven, want op een forum schreef een nazaat Naessens het volgende in verband met een op- c.q. bemerking:

Quote:

"Leo Naessens zegt:

Geen probleem. Ik weet in feite heel wat over mijn overgrootvader. Ik zag ergens op de indisch4ever site dat hij beschreven werd als een “pianoverkoper” maar hij was heel wat meer. Hij was een begaafde pianist and het Piaonolamuseum in Amsterdam heeft nog steeds een aantal rollen met opnames van zijn concerten, maar alhoewel hij natuurlijk pianos en andere muziekinstrumenten in zijn pianozaken verkocht, had hij ook fabrieken die pianos en, in veel kleinere aantallen, andere muziekinstrumenten. Een jaar of 10 geleden zag ik op het internet een Naessens concertfluit die werd aangeboden op een veiling in London.
Er zijn nog steeds een aantal Naessens pianos in omloop, vooral in Indonesie maar ook in Holland. In 2003 kwam ik een man tegen in Veghel, Noord-Brabant, die een Naessens piano uit 1901 aan het restaureren was, voor een dokter in Weert. En zelf woonde ik in 1991 naast een familie in Kebayoran (Jakarta) die een prachtige zwart-gelakte Naessens piano in schitterende conditie in de huiskamer hadden staan!
Leo Naessens
Townsville
Australia "

Unquote.

 

Willebrord was zoon van Willem Johannes Theodorus Naessens en Cornelia Sophia Constantia Bol. Na een concertreis door Indië vestigde hij zich in Soerabaja en richtte in 1891 de firma W. Naessens & Co. op. Naast de import en export fabriceerde de firma ook piano's van tropisch hardhout. Nadien werden filialen geopend in Semarang, Medan en Jogjakarta.

Later werd begonnen met de productie van automatische piano's. Deze pianola's konden zelf spelen door gebruik te maken van een papieren rol. In 1903 opende Naessens in Den Haag een filiaal van Hupfeld's Phonola. Samen met de firma Duwear werd een zaak begonnen in Amsterdam. In 1911 werkten al 200 man voor Naessens.

Aan het eind van zijn leven woonde Willebrord in de Soester villa Hillgrove. In 1915 kwam hij om het leven bij een auto-ongeluk in Woerden. Hij werd in Baarn begraven en later voegde zich zijn vrouw bij hem.

Voor meer details over Willebrord Naessens en echtgenote, zie de volgende links hieronder:

KLIK HIER. ( Website het Groenegraf.)

KLIK HIER. (Website Geneagraphie.)

KLIK HIER. (Website Groenegraf.blogspot uitgebreider.)

 

Waarom dan toch nog mijn aandeel in het verhaal van en over Maria Frederika Wardenaar? Omdat ik tot dusver op alle door mij te vinden sites geen letter zag over haar bemoeienissen met de Vereeniging EURASIA of haar toneelspel in vooral haar rol  als/van Indische. Of ik moet er overheen gelezen hebben of het was voor de samenstellers van die andere sites minder belangrijk om te vermelden? De genoemde sites van Dick van den Brakel en Groenegraf.blogspot hebben zich voornamelijk gericht op echtgenoot Naessens namelijk en m.i. verdient Mia dat niet. Ik ben een Indo dus ik schrijf over een Indo toch en Mia was een Indo die genoemd mag worden en ook nog Indisch. Klaar, niet zeiken, want ik ben best trots op haar.

 

Enkele niet eerder genoemde feiten in genoemde sites over Mia Aarwen:

Zij schreef jeugdverhalen !!

  • In januari 1919 verscheen in de bijlage van het Maandblad "Op de hoogte" een verhaaltje "Katjong" geschreven door Mia.
  • In augustus 1919 schreef zij een verhaaltje over "Kareltje" in het zelfde blad.
  • In oktober 1919 in hetzelfde eerder genoemde maandblad, een verhaal over "Sienem" ...... Zie deel van het  verhaal op de scan hieronder.

 

Haar acteer talenten:

  • Op 23 febr 1924 speelde zij een gastrol als mevr. Roebelaar in het toneelstuk/blijspel NONNI van Jan Fabricius in de Princesse Schouwburg te Den Haag. Recentie: The Right Woman in the Right Plcae !!!
  • In juli 1924 schrijft het blad "De Kunst" dat Mia is verbonden aan het nieuwe gezelschap van Jan Fabricius spelend in het Odeon theater (voorheen Verkade.)
  • Recentie Hollandse Revue januari 1925:  schrijft Bernard Canter onder andere over Mia: "....Voor Indië en Indische idealen gloeit zij. En het is voor haar een Indisch ideaal iets goeds voor Nederland en de Nederlanders te doen."
  • In 1930 speelde zij een glansrol in de Indische klucht "Het Spookhuis" van Henri van Wermeskerken. Zij speelde uitnemend stond er geschreven en haar spel deed de inhoud dat niets om het lijf had, glad vergeten.
  • Een scene uit de klucht Het Spookhuis hieronder:

 

Op 1 aug 1931 verscheen een artikel over Mia in de krant naar aanleiding van haar overlijden. Hieronder een deel van de inhoud. Haar belang bij Eurasia wordt daarin genoemd. Iets meer lezen en horen over EURASIA? KLIK HIER.

 

Mia. Foto uit Ancestry.com

 

Mia. Foto uit Groenegraf.nl  .... Mocht de webmaster van Groenegraf.blogspot bezwaar hebben omdat ik ongevraagd de foto heb gekopiëerd, laat hem dan even contact met me opnemen. Ik dacht niet dat het kwaad kan, omdat ik Mia hiermede respecteer, daar zij in de verhalen over echtgenoot Naessens slechts een "bijrol als echtgenote" vervult.

 

Het Eurasia orkest: (Bron foto via een YouTube release "Lief Indië", waar deze foto in verwerkt werd door de samensteller van de clip op YouTube.)

Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, of de dame op de foto Mia Aarwen is haar jonge jaren? Maar de foto op zichzelf is al mooi genoeg.

 

 

Een fragment van het forum I4E naar aanleiding van een thread over de "Pianoman" Groenegraf.nl waar ik op reageerde en op mijn reactie reageerde de heer Ed Vermeulen. (Ik verzamel maar alles wat met Mia te maken heeft op deze website pagina, puur om haar herinnering levend te houden.)

 

 

Nogmaals hierbij de link naar Groenegraf.nl m.b.t. het artikel dat Ed Vermeulen schreef over de "Pianoman" Naessens en echtgenote Mia Aarwen.

 

 

Moge zij allen in vreder rusten. Dank aan genoemde sites.

Top