Het leger des Heils in Nederlands Indië.
Ach, bijna een ieder staat er niet bij stil en denkt: "Jaja, het zal wel. Ik heb er geen profijt van, dus is het voor mij de "ver van mijn bed" show toch?"
En eerlijk gezegd behoor(de) ik ook tot die groep mensen, maar ben toch wel een beetje bekeerd.
Ik ga hier niet uitvoerig het Leger des Heils bejubelen, doch vestig de aandacht slechts op een paar feiten, waar men trouwens - met een klein beetje moeite - enorm veeel meer over kan lezen in de oude kranten via Delpher.nl.
Feiten:
Samenwerking met de zending (zieltjes winnen in de volksmond) maar met er tegenover een stukje aards leven geven, weg uit de armoei zooi.
Samenwerking met de regering om stukken grond elders in de archipel vrij te kunnen maken en te bebouwen, opdat arme boeren (Pak tani uit Java) een bordje eten hebben. Let wel, deze projecten begonnen al in 1913 en gingen door tot het uitbrelen van de oorlog 1942-1945. Niet te verwarren met projecten die op Java zelf plaats vonden; dat is een ander verhaal en de projecten op Java werden veelal gerund door arme Indo's.
Maar goed, op deze pagina slechts een klein beetje over de Commandant van het Leger des Heils te Indië, namelijk de heer J.W. de Groot. Te zijner ere en respect en tevens ook voor zijn echtgenote, die hem gedurig bijstond en aanvulde.
Hieronder volgend enkele scans uit de kranten, her en der voorzien van wat tekst.
Onderstaande foto is afkomstig uit het boek: Orang Indonesia di negeri Belanda 1600-1950. Op de foto links zijn echtgenote, die in 1924 overleed te Bern. Volgens krantenbericht woonde het echtpaar al 3 jaar in Bern, derhalve moet deze foto dan gedateerd zijn tenminste vóór 1921.

Het overl.bericht van mevr. de Groot uit Bern.

Commandant J.W. de Groot, geboren te Beekbergen (gem. Apeldoorn) 9 mei 1869 met als voornamen Johannes Willem. Zijn vader was jachtopziener en heette Cornelis de Groot en zijn moeder was Janna van Amersfoort. (Akte 169 Gelders Archief)
Ging op zijn 20ste (8-1-1889) naar de kweekschool te Amsterdam, huwde te Amsterdam op 5 jan 1899 met juff. Johanna Leonarda de Zwaan.

Vertrok naar Indië in 1912, maakte carriere onder andere door het oprichten van:
tehuizen voor militairen, diverse scholen, Het William Booth oogziekenhuis te Semarang, kinderhuizen voor armlastigen van diverse nationaliteiten, landbouw projecten voor arme Javaanse boeren (Kalawara Midden Celebes had een kolonie van circa 300 man.) etc. etc.
Vóór 1932 met pensioen doch werd opverzoek van hogerhand weer in dienst aangenomen in 1932 t/m 1938.



Tot slot een foto van de v/h Burgemeester Kührweg 39 te Bandung, heden ten dage Jl. Purnawarman. Dit was de woning waar de heer de Groot vertoefde in de late jaren 1930.

In zijn late jaren vertrok de heer de Groot naar Zwitserland naar Morcote (nabij Lugano) alwaar hij ook overleed.
Zijn overl.bericht hieronder:

Moge zij allen in vrede rusten. Hij deed zijn naam eer aan: Hij was een groot man en zo ook was zijn echtgenote een groot vrouw !!!!