FotoZoektFamilie Album 1080.
De Assistent Resident W.C. Krijgsman.
In het album met het bijschrift : "W. Krijgsman, Ass. Resident M. Java."
Bronnen: RA,'s, Delpher, archieven.nl, openarch.nl, Wiewaswie.nl, Defensie, AD nl. en meer.
OMWILLE VAN PRIVACY DOE IK HIERNAVOLGEND NIET AL TE VEEL DETAILS OPENBAREN.
De volgende feiten, brachten mij tot de heer Willem Cornelis Krijgsman:
- Er was in die jaren dertig vorige eeuw slechts één persoon W. Krijgsman die Ass. Resident was.
- In een video gesprek verklaarde een schoondochter van W. Krijgsman, dat haar echtgenoot zoon was van een ass. resident en dat hij een beetje Indisch was en in het zelfde gesprek werd haar echtgenoot door een kolonel aangeduid/betiteld met de volgende frase: "Wat moet je met die katjong".
- En doorspittend met deze gegevens vond ik dat de echtgenote van de Ass.Resident Krijgsman mevr. Gieseke, een dochter was van het echtpaar Theodorus Albertus Gieseke en Eliza Keasberrij. ( Indisch !!! NIET KEASBERRY) )... Vandaar dus de denegrerende opmerking van die arrogante kolonel, die n.b. vergeten was dat Nederland ook maar net bevrijd was van het nazi-juk.... Nou meneertje kolonelletje, wie je ook was: mijn overopa en diens broer (resp. Kolonel Majoor Hoofdintendant en Lt. Generaal Commandant Kroesen) waren stukken hoger in rang en stukken meer gemanierder en fatsoenlijker.
- (Zie video juni 2018: https://www.ad.nl/video/kanalen/nederlands-nieuws~c400/series/verhaal-van-de-dag~s907/vrouwelijke-veteraan-krijgt-eindelijk-veteranenpas~p40156 )

- De heer Willem Cornelis Krijgsman, *21-11-1893 Mr. Cornelis en +21-4-1945 gevangenis Tjipinang en begraven Menteng Pulo (OGS ereveld), Getrouwd te Blitar/Toempang op 30-12-1919 met
- Mej. Hermiene Margaretha Gieseke, *2-10-1893 Badas/Kediri en +Rijswijk 29-7-1990. Haar ouders waren Theodorus Albertus Gieseke - Administrateur SF "Alkmaar" te Bangil Pasoeroean en SF "Badas" te Kediri - en Eliza Keasberry (uit Soerabaja). Hun kinderen: 1) Wilhelmus Jacobus, *8-7-1920 Blitar en +1962. Gehuwd met juf. Antonia Francisca van den Hurk 1947. (*1918 +2018) (Bron defensie) Omwille van privacy geen verdere mededelingen. 2) Margaretha Jeane, *28-3-1925 Pangkadjene (Sulawesi).
De heer W.C. Krijgsman genoot zijn opleiding te Leiden, slaagde in 1916 en keerde linea recta retour naar Indië in 1916 en verbleef tijdens zijn carriere onder andere te Blitar, Berbek, Modjokerto, Pasoeroean (Alle plaatsen Oost Java) en Pangkadjene Celebes (1922-1929). In Pangkadjene april 1925 kreeg hij een onterechte formele "uitbrander" van de gouverneur Couvreur in verband met het oppakken van de opstandeling Mangemba die zich bezig hield met terroristische activiteiten. Onterecht? Jawel, want de hoogedel geboren gestrenge en weet ik veel wat nog meer titulatuur gouverneur zat op zijn met fluwele beklede stoel achter zijn donkereikenhouten bureau waar een dozijn wachters de wacht hielden , waarvan er eentje met een grote waaier de gouverneur koelte toe waaierde en de gouverneur er totaal geen weet van had wie in hemelsnaam deze Mangemba was.
En de jongens uit het veldwerk zoals de heer Krijgsman, die zijn best deed om zijn bestuurlijk beroep op goede wijze uit te oefenen, kreeg er van langs omdat hij het gewaagd had de gouverneur uit zijn middagslaapje te wekken met zijn phonogram bericht van april 1925. De heer Krijgsman zal wel er het zijne van gedacht hebben en waarschijnlijk zijn grote middelvinger richting gouverneur opgestoken hebben, in het lokale taaltje aldaar iets van F.ck - Y..r - M...er" gezegd hebben.... en welk gebaar en gezegde anno 2019 nog steeds veel navolging heeft (o.a. op de Nederlandse snelwegen).... Tenminste: dat zou ik persoonlijk wel gedaan hebben, dat middelvingertje en gezegde...

Het verblijf wegens groot verlof (na 18 jaar onafgebroken dienstverband) 1935 te Den Haag Sweelinckplein 55. Terug naar Indië 1937.

Hieronder tijdens één of andere receptie van weet ik veel wie en waarvoor:. (Kan niet missen: rechts naast de heer W.C. Krijgsman in het midden tussen 2 dames, moet mevr. Krijgsman- Gieseke zijn. (Dochter van Gieseke en Keasberrij). Ik vermoed dat deze foto genomen moet zijn na hun grootverlof 1935 naar Nederland.

De zoon van de heer Krijgsman, namelijk de heer Wilhelmus Jacobus Krijgsman met zijn echtgenote mevr. A.F. Krijgsman - van den Hurk.

Moge zij allen in vrede rusten.