Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
PENANG 1 Malaysia
PENANG 2 Malaysia
PENANG 3 Malaysia
PENANG 4 Malaysia
PENANG 5 Malaysia
COCHIN VOC tijden
I4E Graven Den Haag
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
ZIJ DIE OPTEERDEN
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Armenen en Indië
Een trieste verkoop
Naturalisaties Indie
Klederen en juwelen
Chinezen en Indië
Deel 2: 27-12-1949
Joden en Indonesia
Indo's in den Verre
Externe Indo links

Armeense vrouwelijke klederdracht en juwelen.

 

Alle foto's copyright van PeopleofAr/ All pictures copyright of PeopleofAR. De website PeopleofAr kan hier gevonden worden/The website PeopleofAr can be found here.

Een appel is zeer zeker voor mij, want ik ben de storyteller.

 

Een deel van mijn bloed is afkomstig uit mijn Armeense voorouders en daar ben ik best trots op. Trots, omdat het oude volk onder andere, een cultuur bezat waar zelfs de Borobudur bleek van wegtrekt. Trots op mijn afstamming omdat dat volk de betekenis kent van "overleven" zonder geklaag/geweeklaag/gejammer en zielig gedoe omdat er enpassant een paar miljoen mensen van dat volk meedogenloos afgeslacht zijn. Trots, omdat zij nooit aanklopten voor hulp bij welke regering dan ook en na eeuwen van "verdelging" zij nog steeds bestaan.

Zoals gezegd: een deel van mij is hun bloed en het andere deel is uit Indonesia en in Indonesia waren ook Armeniers aanwezig, dus daarom deze dames op mijn Indo site.

Maar goed, daar ga ik het hier niet verder over hebben.

Waarover dan wel? Over de klederdracht en juwelen van de vrouwelijke leden van dit volk, de liefde voor hun kunst die zij in hun leven insloten.

Gegevens ontleend aan de bibliotheek van People of Ar. (Copyright).

Hoe de klederdracht aldaar in elkaar zit/zat, mag men zelf uitzoeken en dat kan op deze site over het land Urartu (denk aan Ararat) oftewel Armenie oftewel Hayestan (vernoemd naar Haye de achterkleinzoon van Noach).

Een hint: Schapen ===> wol. De vruchtbare dalen ===> katoen. De Zijden Route ===> zijde uit China en tegelijkertijd ontstond daarmee de eigen teelt van de zijderups ===> Eigen zijde productie.

Hieronder een serie foto's van de klederdracht en de juwelen.

Uiteraard zijn er cultuurbarbaren op deze wereld en mochten deze toevallig hier langs komen op deze pagina, dan zal ongetwijfeld bij hen de vraag rijzen: Maar dat zijn toch dames uit de Muslimwereld? .... Not !!! Goed kijken, want de dames dragen een kruis, omdat Armenie het eerste land ter wereld is waar de staatsgodsdienst christelijk is. (Al vanaf het jaar 302 AD). 

Gewoon kijken en goed op de details letten en erbij denken dat deze kunsten al duizenden jaren oud zijn.... Mits men natuurlijk interesse heeft en liever naar de berenvellen kijkt die de voorouders der huidige Nederlanders droegen. De smeedkunst der juwelen dateert uit de tijden van het koninkrijk Urartu uit het ijzeren tijdperk.

Eerst maar een schoen, gemaakt van koehuid en circa 5.500 jaar oud. Onbekend zijn de feiten of het een mannen- of vrouwenschoen is en of men inderdaad stroo in de schoen deed om geen kouwe tenen te hebben. Want daar in dat Kaukasie kan het behoorlijk koud zijn. Tussen haakjes: de Egypische pyramiden zijn slechts circa 4500 jaar oud. Als ik naar de schoen kijk, doet me dat denken aan de zogenaamde Spaanse sloffen - maar dan zonder veter -  te koop bij Trekpleister of dat soort zaken. Zouden de fabrikanten deze foto eerder gezien hebben?

 

Foto onder: Deze dame zal naar alle waarschijnijkheid een echtgenite zijn van een Melikh(stamhoofd bij de landadel) gelet op de entourage en de kostbare kleding.

 

Foto onder: Zou de voormoeder van Kim Kardashian hier tussen gestaan hebben?

 

Foto onder: Stel dat dit een bruidskleed is voorzien van de versierselen van een trouwerij. Heeft de echtgenoot dus pech als ie haast heeft in de huwelijksnacht.

 

 

Meer zien? Ga dan hier naar toe: Oude prentbriefkaarten met klederdrachten mannen en vrouwen. Copyright PeopleofAr.

Top