Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Contactformulier
Gastenboek
Wie ik ben
Mijn ouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Indië en Youtube.
Zieleroerselen
Verhalen over susje
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
Kediri
Rembang
Purworejo
Kinderen op school
Een lagere school SD
De Prambanan tempels
Cilacap
Koken in de desa
Leven in de desa
Een desa straatje
Kinderen in de desa
Bakstenen in de desa
Hotel Tambalban
Straatsnoeperijen
Rampok Macan
Honger in 1946
Maghrib
Wayangfiguur Semar
Stille Krachten I
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
De TrawaPari tempels
Pasuruan naar Malang
Teakhout of (d)jati.
Verpauperde Indo's
Het hoertje
Zeerovers in Indië
Indo's in Indië
Bep Vuyk
De broers Gentis
Jogja Keraton
Dokter Soetomo
Die goeie ouwe tijd
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Aardverschuivingen
Bergenbuurt Malang
Emma van der Pal
Kasbi
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
Drama Dermodjojo
19 maart 1868
VOC en landje pik
"Toontje" Poland
Eindelijk weer thuis
Indisch of "Belanda"
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
De desa Cekel
Pak Tani Dawet Hitam
Kelapa Karanganyar
Frank Boon
Marie W. Corbet
Orang kecil
Pak Lurah
Ken Dedes
Streetlife Jakarta
Siti Aisyah Pulungan
Contracten Suriname
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Foto's algemeen
Externe Indo links
GEZOCHT


Indo's eten in hun leven gemiddeld
rijstkorrels per jaar en 5 kilo sambel

Karanganyar Gombong Jateng, waar een kleine huisindustrie floreert, dank zij de:

Kokosnoot/Buah Kelapa. 

Eerst maar even verkondigen, dat de foto's gemaakt zijn door mijn 3R vriend en dus volledig zijn eigendom zijn en dus volgt het bekende verhaal weer: Niet ongevraagd jiplak op straffe van een Sunat ceremonie ten faveure van de in gebreke blijvende. U weet het en bent gewaarschuwd, want dat sunat gebeuren doen we zonder verdoving en met een bot roestig gekarteld mes. (Oh, niet alle foto's zijn eigendom van mijn 3R vriend. Daar waar nodig heb ik de copyrights van derden vermeld, maar dat ziet zelfs een analfabetische ayam alas nog wel en ook nog zonder kop en bril van Hansje Anders of Ali Lain .)

Ach, men weet niet wat sunat is? Ik zou zeggen: Neem contact op met ons en we maken een vrijblijvende afspraak en behandelen u de eerste keer gratis. (Wij garanderen namelijk, dat we minimaal 3 behandelingen doen, om vezekerd te zijn van succes.)

De opbouw van dit artikeltje geschiedt in fases: Wat is Karanganyar/Gombong, wat is een kelapa en enkele bizonderheden over de buah kelapa... Oh btw: Draai aub de kelapa niet om, want dan krijgt men een kepala en dat is niet de bedoeling, al lijken die dingen veel op elkaar bij sommigen.

Gombong: In de oudheid van de prehistorie van Nederlands "glorieus koloniaal verleden" al bekend, maar vraag me niet waarom. Misschien enkel vanwege het feit, dat er een militair hospitaal lag en aansluitend natuurlijk in het kielzog enkele vruchtbare ayam ayam kampung met een sarong, die de Bapak Tuan Serdadu moesten gerieven. En een gerobak/dokar of auto voor mijn part op die grote stille weg en voor de rest apies. (Wikimedia Commons.)

Foto onder: En bij het oude postkantoor van Gombong was het drukker, maar enkel op de straat dan. Want die asu (hond) en de sapi (koe) zie ik echt geen popsegels kopen en zeker ook niet de lokale bewoners. Misschien een enkele wel, maar dan alleen als ie het gratis kreeg en ook slechts als het kinderzegel verkoop tijd was, want dan kon ie zo'n zegel extra op zijn deur plakken. Dat vond ie wel mooi staan zo'n ding met Nederland-Indië en 5 ct erop. Deed hem dan altijd er aan denken, dat ie op en in zijn eigen land woonde, maar dat niet van hem was toch. Doordenkertje.

Foto onder: Lembaga=Instituut / Pendidikan=Opleiding / Pahlawan-Held / Untung=Geluk-winst-profijt .... Jajaja, als het apart gestaan zou hebben. In dit geval staat er Untung Suropati (Surapati) en dat dames en heren was de naam van een vrijheidstrijder.... Dus is het een opleidingsinstituut genaamd Held Untung Suropati.

En wie was nu die Untung Suropati? Even terug in de tijden van de VOC aub.: (Wel even zelf googelen, want ik blijf niet aan de gang.) .... Hints: Afstammeling slavengezin Makassar, Batavia, Origineel afkomstig uit Bali... als men dit allemaal in één artikel leest, dan zit men goed.

Voor diegenen, die de taal machtig zijn, hieronder een stukje over Suropati in het Indonesisch. Ja jammer dan, als je de taal niet machtig bent... Had je vroeger maar niet in de hoek van de klas moeten staan voor straf.

a.   ASAL USUL UNTUNG SUROPATI

Tersebutlah seorang pemuda bernama Untung, salah seorang narapidana yang menghuni penjara di Batavia. Sebelumnya dia seorang budak yang dipelihara keluarga Belanda sejak masih berumur tujuh tahun. Konon Untung  dipenjara  karena berani melawan majikannya. Sebenarnya Untung berasal dari keluarga bangsawan Bali yang menjadi tawanan perang serdadu Belanda dan dibawa ke Makassar. Setelah Untung berada di Makassar, Kapten Van Beber membawanya ke Batavia kemudian dijual sebagai budak kepada seorang saudagar Belanda. Karena sejak kecil sudah berpisah dengan keluarganya, maka tidak ada orang yang mengetahui riwayat asal-usulnya. Nama Untung itu sendiri adalah nama paraban (alias) yang diberikan oleh majikannya, nama garbhopati (nama sejak lahir) yang diberikan orang tuanya adalah Surawiroaji.

Untung adalah seorang pemuda berwajah tampan dan halus tutur katanya. Dia sangat pemberani namun berhati mulia, sehingga selama di dalam penjara sangat disegani kawan-kawannya. Pada suatu kesempatan Untung memimpin para narapidana melakukan perlawanan kepada penjaga penjara. Penjara berhasil dijebol, berbagai senjata dirampas dan dibawa kabur. Kompeni mengirimkan serdadu untuk menangkap mereka, tetapi upaya itu tidak membuahkan hasil. Untung dan pengikutnya justru membunuh beberapa serdadu yang mengejarnya. Kompeni semakin marah kepada Untung dan terus-menerus melakukan pengejaran.

Di tengah perjalanan Untung bertemu dengan janda Pangeran Purbaya yang bernama Raden Ayu Gusik Kusumo, mereka saling memperkenalkan diri serta menceritakan riwayat masing-masing. Gusik Kusumo terpaksa bercerai dengan Pangeran Purbaya karena suaminya akan menyerahkan diri kepada Belanda, wanita tersebut tidak  menyetujui niat suaminya. Sementara Untung menceritakan kalau dirinya menjadi buronan serdadu kompeni karena melarikan diri dari penjara bersama teman-temannya. Setelah saling mengetahui riwayatnya, mereka menyatakan keinginannya bersatu untuk melawan  kompeni.  Gusik  Kusumo  mengajak  Untung dan pengikutnya mencari perlindungan ke Kasultanan Cirebon, karena Sultan Cirebon masih mempunyai hubungan keluarga dengannya. Setelah dipikir dengan matang, Untung menyambut baik ajakan tersebut, mereka segera bergerak menuju Cirebon enzovoorts enzovoorts enzovoorts.

 

 

Foto onder: Het huidig station van Karanganyer.(Foto somewhere internet. Bron onbekend.)

 

 

 

Ok, genoeg zijdelingse info over Karanganyar en Gombong en wat volgt er dan nu?

De klapperboom en de vrucht ervan.... En wat voor een boom is het toch? Alles maar dan ook alles van de boom en de vrucht wordt gebruikt:

Van de stam snijdt men beeldjes en overige tierlantijntjes ( en die worden op de pasar malams verkocht en gekocht door het bezoekend volk.... "Duh Truus, kijk toch eens zo kunstig. Staat mooi op de salonkast. Zullen we een stel kopen? ".)

Van de bladeren maakt men atap (dakbedekking).

Van de vrucht gebruikt men het vruchtvlees om of: er kopra van te maken voor de olie, of: het gewoon te consumeren in gerechten... Sambel goreng, lodeh, gudeg en weet ik veel wat nog meer.

Van de buitenbast van de vrucht maakt men vloermatten, sepet (afwas borstels eenvoudige stijl).

Van de binnenbast (dat harde ding) maakt men batok (kommetjes of holle scheplepels) en ook asbakken.

Maar dat is nog niet alles. Onder volgt meer, maar eerst wat foto's.

 

Foto onder: En zo begint dat ding te spruiten, dus als men een beetje handig is en een grote HOGE schuur heeft met een extra warmtelamp (NIET om wiet te telen, want dat mogen Indo's niet, anderen weer wel denk ik?), dan kan men dus binnen afzienbare tijd onder zijn eigen pohon kelapa de rokok kretek roken, gezeten in de krossi (kursi) males incl. de sandalen en korte broek en T-shirt en aan de wand zo'n houten tokeh gemaat van klapperbomen hout. En misschien komt moeder de vrouw dan ook nog een bordje rijst en sayur brengen met een glas strop susu en de doos met de emping.... Klaar toch. Scheelt enorm veel euro-centjes voor de tickets.

 

 

Foto onder: De aanplant van het durp.

 

Foto onder: De oogst, al ontdaan van de buitenbast (grotendeels.)

 

Foto onder: De buitenbast, waar dus de kokosmatten en sepet bijvoorbeeld van gemaakt worden. Dames en heren (en vrder ken ik er nog een rijmpje op.): Kijk even heel goed naar de struik achter de berg schillen. Ja? Ja? Herkenbaar? Het ruikt lekker en je hebt ze ook als de Gambir soort, dubbel dus.

Foto onder: Er ligt een kant-en-klaar product te drogen. Neen, niet dat zooitje op de voorgrond natuurlijk, dat zijn ordinaire grindsteentjes. Het product wat op de kleden ligt te drogen, da's belangrijk, want dat is een grote vette order uit het land van Big Brother beginnend met een "U" in het Engels of met een "V" in het Nederlands. Op de achtergrond de cheffin afd. Productie, Expeditie en tevens ook nog mama in haar vrije uurtjes.

Foto onder: En hier dan een close up van het product besteld door de US of A. Op de vraag van mijn vriend wat in hemelsnaam de Amerikanen er mee doen, moest de cheffin van de productie afdeling het antwoord schuldig blijven. Ik geef haar geen ongelijk: Als ze maar kan verkopen en wat de klant ermee doet zal haar een rotzorg wezen. Sterretjes voor de Kerst???? Of misschien wel Kung Fu wapentjes voor adspitant Kung Fu leerlingetjes?

 

Foto onder: De chef van de werkplaats samen met een assistent. Paal met een grote pin aan de bovenkant, de kokosnoot erop jassen en de schil er af rukken. Vergis je niet in het werk. Het is een slag om de schil er in één keer goed af te rukken. Een beginneling zal er heel veel moeite mee hebben. Ik heb het zelf ook ooit eens geprobeerd en ik had er eindelijk een stuk of vijf gedaan en de lokale mensen hadden er al minimaal al 100 geschild. Dan ga je dus even af als een gieter die bocor is.

 

Foto onder:  (Afkomstig van internet van één of andere handelsfirma in China, die het spul verkoopt.) Tja, nu dan een product van de klappernoot, waar menigeen wel eens mee te maken heeft gehad, namelijk dat zwarte korrelpoeder op de foto. Dat wordt gemaakt door de harde bast te verbranden in een speciaal proces. Niet zomaar dus op een vuurtje gooien en dan maar afwachten. Wat is er zo bizonder aan? De koksnoot harde bast heeft bij speciale verbranding de eigenschap dat het moleculair gezien hele wijde poriën krijgt en die eigenschap wordt benut om........... bacteriën te "vangen". En waar wordt dit toegepast? 

Het wordt toegepast bijvoorbeeld in de anti diaree productie van NORIT (Reigstered Product name.)  Door zijn eigenschap adsorbeert de Norit pil de bacteriën in de darmen indien men last heeft van mencret (aan de dunne). Mind: De zwarte koolstof heeft dus enkel de functie van het verwijderen van de diaree bacteriën. Niet het genezen van de diaree. Daar zijn weer andere middelen voor.

Bij de waterleiding bedrijven gebruikt men dit zwarte poeder eveneens om het water te filtreren. Een meer algemene benaming in de waterzuivering is het begrip "Activated Carbon". Indonesia is op dit gebied niet zo bekend als producent, daar waar SRI LANKA en THAILAND bijvoorbeeld (een enkel land in Afrika ook) zich er meer in hebben gespecialiseerd. Wow, hoe weet ie dat? Zeker uit de Wikimedia/-pedia of zoiets. Neen dus. Waar dan wel vandaan? Goblok lu? Omdat ik uit hoofde van die zooi destijds er mijn beroep van had gemaakt natuurlijk.

 

En toen al ja. Ister grote olifant uit Sumatra die even overstak naar Java en de dongengan uitblies. Maar niet met zijn snuit, maar met wat anders, want hij had teveel lombok gesnoept van de velden. Kasihan dat beest. Op de foto hieronder is het paadje te zien dat door de olifant werd gebruikt..... Mooi toch wel, zo'n stukje desa landschap of niet soms? Prefereren jullie liever een stuk landschap met kale bomen?

 

 

Op de achtergrond is te horen het lied Kroncong Kemayoran en daarin wordt ook dit eerste zinnetje gezongen (direct na dat lalalala gedoe):  "Dari mana datangnya lintang? / Waar komen de sterren vandaan? ....

En dat is natuurlijk een super wezenloze vraag waar de sterren vandaan komen. Uit die grote hoop die naar de US of A wordt ge-exporteerd natuurlijk. 't Is toch niet te geloven.... Voor mij een bewijs, dat de schrijvers van het liedje deze site niet hebben gelezen. Goblok.... Jaja, 't is me wat tegenwoordig. Ze leren echt niet veel meer op school.

 

Met dank aan mijn 3R vriend en de medewerking van Pak Juwet, die verderop een warung runt en waar mijn vriend natuurlijk weer ff langs moet gaan om er zijn bordje soto Lamongan te nuttigen.

 

 

 

 

 

 

Copyrights imexbo.nl en imexbo.org  | Wilt u contact zoeken? Ga naar Contactformulier.
Top