(School)juffrouw de Roos. Een pagina ter hare ere en respect.
Naar aanleiding van een kort stukje over juffrouw de Roos te Semarang, geschreven door mevr. H. Vermeulen-Harten in de Moesson voorzien van een foto van juffrouw de Roos.
Mevr. H. Vermeulen-Harten schrijft dat zij, haar vader, diens broers en zusters ooit les van juffrouw de Roos hebben gehad.
Zij schrijft tevens dat haar opa/oma waren J.H. Harten - Agerbeek en haar opa was diaken van de bekende Blenduk Kerk te Semarang en diens naam staat gegrifd in een gedenkplaat in de kerk, waar haar opa destijds aan de renovatie ervan had meegewerkt.
Ik heb de uitgebreide website familie J.H. Harten-Agerbeek opgezocht (let wel: Boordevol met mooie foto's) en hieronder de link naar deze website: http://www.martens-harten.eu/Hendrik-Weijer-Harten/gezin-harten-agerbeek.htm
Mevr. H. Vermeulen-Harten was mevr. Hannie Harten, geboren Bandoeng 1921 en overleden 1997 te Rijswijk.



Hiernavolgend iets over (school)juffrouw de Roos.
Zij werd geboren als WILHELMINA PHILIPPINA LOUISA DE ROOS, uit ouders WILLEM DE ROOS (van beroep Koetsier te Utrecht) en PHILIPPINA LOUISE VAN ALLEN, te Utrecht op 15 aug 1842.
Zij werd vernoemd naar een eerder geboren zuster Wilhelmina Philippina Louisa de Roos, geboren in 1835 te Utrecht en overleden te Utrecht in 1838. Uit dit gezin nog andere kinderen.
In 1878 woonde zij in bij haar zwager Hendrik Verschuur gehuwd met zuster Adriana Wilhelmina de Roos te Amersfoort.
Zij begon haar carriere te Indië in 1880 als hulponderwijzeres (Waar??) maar in elk geval in 1886 was zij hulponderwijzeres te Salatiga. (Delpher.)
In 1893 was ze onderwijzeres te Kedirie. (RA1894)
11 april 1904 vierde juffrouw de Roos haar 10 jarig jubileum op de eerste gemengde school B te Semarang. Ze had reeds de leeftijd van 64 jaar en AOW was er nog niet.

In 1912 vierde juffrouw de Roos haar 70ste verjaardag en was nog altijd in dienst als onderwijzeres. Als zij volgens dit bericht 32 dienstjaren heeft, dan zou zij dus in 1880 begonnen zijn op de leeftijd van 38 jaar. Ik heb niet kunnen ontdekken of dan al les gaf in Nederland.

In 1913 hield zij het voor gezien en keerde terug naar Nederland en verbleef te Utrecht op de Bisschopsweg 75 om van haar pensioen te genieten. Ik neem aan dat het bedrag per jaar is?

Het huisje aan de Bisschopsweg 75 heden ten dage via Google view. Toen juffrouw de Roos er woonde was er geen auto voor de deur geparkeerd en hoe vaak zal zij uit het raam gekeken hebben, denkende aan Indië en de bloedhete zon en lange zwarte jurken die zij droeg daar in die tropenhitte. Er is natuurlijk wel het een en ander aan verbouwd aan dat huisje; dakkapelletje, nieuwe dakpannen, wellicht van de vliering een echte zolder gemaakt.....maar toch, met een beetje voorstellingsvermogen kan men juffrouw de Roos voor het raam zien zitten...in de zomer een praatje makend met een buurman of buurvrouw.....Juffrouw de Roos is nooit gehuwd geweest en had ook geen nazaten. Misschien dat soms wel eens haar nichtje langskwam om 's gedag te zeggen?

Wanneer ze verhuisde is mij ook onbekend, maar uiteindelijk overleed zij op 19 okt 1935 op 92-jarige leeftijd te Amersfoort. Een krantenbericht Burgerlijke stand vermelde haar overlijden, nadat zij een behoorlijk aantal jaren van haar leven aan de schooljeugd had gespendeerd om hun kennis en kunde bij te brengen.
Zij overleed om 09.00 uur namiddags(avonds).....Lag zij in een ziekenhuis? St. Elisabeth Gasthuis? Er staat niet dat zij woonachtig was in Amersfoort...Haar adres heb ik niet kunnen vinden.

Een dienende ziel was heengegaan en moge zij in alle eeuwige vrede rusten. Met dank aan mevr. H. Vermeulen-Harten voor de foto. Met dank namens alle kindertjes waar juffrouw de Roos les aan had gegeven.