Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
De Cannalaan
Juff de Raadt
Ketabang Kacapiring
Ambengan Kacapiring
De Kembodja weg
Oud Surabaya
Surabaya Moorden
Fred Krisen
Jos Crawfurd
Fam. G.H. Bartman
Fam. Th.C. Jasper
Fam. v. Schalkwijk
Joop Nahuysen
Fam. Saleh-Hartman
AVH Wetters
Ted Grashuis Ambenga
Leo Rampen Canada
Parijs-Coors YAB
Inleiding KH Peneleh
PENELEH 9 nov 2021
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
PENANG 1 Malaysia
PENANG 2 Malaysia
PENANG 3 Malaysia
PENANG 4 Malaysia
PENANG 5 Malaysia
COCHIN VOC tijden
I4E GRAVEN DEN HAAG
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
ZIJ DIE OPTEERDEN
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

School juffrouw de Raadt (of was het de Raad)??

 

Gewoon een eerbetoog aan alle schooljuffrouws en bovenal een schooljuffrouw uit de tijden van mijn eerste klas lagere school.

 

Ik weet niet wie precies juff. de Raad(t) was; ik was te klein en ik kan me nog slechts herinneren dat zij het hoofd van die concordante lagere school was, naast de  Gabrielschool LS en daarnaast deTheresia school. Ik geloof dat die scholen van de Zusters Ursulinen waren uit Darmo, maar de oorspronkelijke school te Darmo was door  de nieuwe Indonesische regering omgetoverd tot een kazerne voor militairen o.i.d. 

Alle drie de scholen lagen weer naast de Christus Koning kerk.

Hieronder een foto van de lagere school juffouw de Raad(t) met 2 leerlingen van toen fan vroeher. De jongen rechts op de foto was/is Rudy Cumaunang, later naar de USA verhuisd; zijn zus(je) was/is Yvonne (Meity) Krul - Cumaunang en woont/-de in Canada. (Bron St.Adinda.). Links is mij onbekend (gebleven).

 

Hieronder huidige beelden van de Christus Koning kerk en de drie scholen ernaast. Nou ja, 3 scholen? De concordante LS heeft men samengepropt met de Gabrielschool en ook nog een stuk bovenbouw erop geplaatst, alles voorzien van een verfje van Hornbach Yippi yaya Doe het zelf en de kerk zelf ook nog wat extra cement en kalk op geplakt...et voila, het voldoet aan de eisen van modern Indonesia.

Goed, bovenstaand was mijn eerbetoon aan mijn "toen fan vroeher" juffrouw de Raad(t) van de concordante lagere school Ketabang nabij de Ambenganweg te Soerabaja. Das war einmal long time ago.

 

Het internet afstruinend naar meer over schooljuffrouw de Raad(t) hierboven kwam ik in openarch.nl en de Moesson online de naam tegen van Juff. Dina Maria Prange gehuwd geweest met de heer Christiaan Lambertus de Raadt.

In eerste instantie dacht ik nog: Yes, dat is mijn voormalige schooljuff. de Raad(t), edoch helaas, deze juffr. de Raadt-Prange - wel onderwijzeres geweest - maar niet te Surabaya, slechts Makassar Celebes en Pontianak, had een heleboel verhalen en veel ervan geplaatst im de Moesson online...zoek er maar op los: term "D. de Raadt" ....Allemaal hartverwarmende verhalen uit de jaren 20 vorige eeuw uit Celebes (H.I.S. school).

En daarom voor deze juff de Raadt ook hier op mijn site een plaatsje.

De bijgeplaatste scans spreken voor zichzelf en bij een ervan wat extra info.

 

Tja over zoon gesproken, zoals de Moesson in 1993 schreef. Het gezin de Raadt-Prange had inderdaad een zoon. Een trieste gebeurtenis overkwam dit echtpaar, toen in 1950 een KLM vrachtoestel  PH-TEU van Rotterdam naar London, circa 30 km ter hoogte van Hoek van Holland de zee indook, nadat de (een der) motor(en) in brand was gevlogen.

Hun zoon Frederik Jan de Raadt, geboren 1922, kwam daarbij om het leven, toen hij als piloot in het vliegtuig zat.

Niets van de 7 bemanningsleden werd teruggevonden op een enkele postzak na en wat kleine wrakstukken.

 

Met dank aan alle schooljuffrouws waar dan ook, omdat zij van kindeten hielden en hen iets leerden/bijbrachten  en moge zij die niet meer onder ons zijn in vrede rusten.

Top