Jagen in Indië, ook wel genoemd dierenleed.
In memoriam Romeo: *2 augustus 2003 +11 februari 2016. Hij deed zijn naam eer aan, want hij stal mijn hart.
Het hieronder geschrevene gaat NIET om het Jagen om den brode, zoals mijn (pleeg)pa het vroeger deed, mij mee nam op zwijnenjacht en mij de fijne kneepjes van het vak leerde. Wij moesten wel, want wij hadden geen eten en wilde zwijnen was een equivalent voor eten op ons bord. Waren het normale tijden geweest na die verdomde oorlog en bersiap- en volgende opkrabbelperiodes, dan hadden wij nooit beesten neergeschoten. Slap excuus, weet ik, maar het kon niet anders.
Hieronder probeer ik wat neer te pennen over het jagen voor de lol, het rondlopen met een groot geweer en onschuldige dieren neerknallen voor de streling van de eigen ik.
Het gebeurde vaak genoeg in dat oude Indië, helaas. Maar ook dit gebeuren is iets wat onder de noemer voormalig Indië behoort en daarom meen ik het mij te veroorloven om het hier maar neer te plonken.
Of ik het er mee eens ben met dat nodeloze afknallen is een tweede.
De hier geplaatste foto's zijn het copyright van de heer Pieter Hoets te USA en met wiens instemming ik het hier mag plaatsen. Mijn dank ervoor. Let wel: de foto's dragen het copyright .
Waar het mogelijk was, heb ik bij de genoemde namen in de ondertitels getracht iets bij te zoeken op het gebied van genealogie en achtergronden. Daar er nog nazaten in leven zijn, heb ik niet alle genealogische informatie erbij geplonkt.
Wil men tussentijds iets horen aan muziek? Klik dan op deze link. Het opent zich in een nieuw venster en de clip heet: "Vanmorgen vloog ze nog." gezongen door Robert Long en Simone Kleinsma. Robert Long , geboren op 22 okt 1943 te Utrecht en overleden op 13 dec 2006 te Antwerpen.
Foto onder: De heer W. van Asselen bij zijn prooi, zoals omschreven "Jan Cornelis een prachtige Rimau (van Harimau). Uit welke periode dit tafereel stamt, kan ik niet terugvinden en wie W. van Asselen was evenmin. In de Kb wordt melding gemaakt dat per Willem I in 1899 naar Europa vertrekt ene W.A.M. van Asselen. In 1891 was er een adelborst 1se Klasse geheten van Asselen. In Amsterdan werd in 1907 een diamant bedrijf van Asselen gesloten. Ikke niet weten verder en allemanakken ook al niet, terwijl je via Google Search de moord stikt van de naam van Asselen. Maakt niets uit verder, maar als een verdwaalde lezer-es toevallig iets weet???

Foto onder: Adriaan Kerkhoven, een welbekende naam, want Nederland is trots op zijn dochter Anda Kerkhoven en dat mag gezegd worden. Anda stierf op 26 jarige leeftijd te Harenermolen Glimmen door de kogels van de collaborateurs van de Duitse bezetters wegens verzetswerkzaamheden, na hevig gemarteld te zijn geweest. Zij werd geboren te Saint Cloud West Parijs en leerde in Indië (Thee en rubber plantage Panoembangan Sumatra) van de natuur te houden, studeerde voor dokter te Batavia maar weigerde proefdieren te gebruiken en studeerde verder in Groningen vanaf 1938, waar zij het zonder dierproeven mocht doen. Meer lezen over Anda: KLIK HIER. (De website is gemaakt door een nichtje van Anda.)
Zacharias Sleijfer was verantwoordelijk voor haar dood. Meer schrijf ik niets over deze psychopaat.
Anda heette voluit Melisande Tatiana Marie Kerkhoven. (10-4-1919 / 19-3-1945).
Haar ouders waren: Adriaan Rudolph Willem Kerkhoven (26-3-1868 Sinagar / 15-3-1944 Bandung) en Constanze Pauline Marie Bosscha ( 22-9-1885 / 27-9-1961). Anda's grootmoeder was van Chinees Sumatraanse afkomst. Adriaan stierf in het Borromeus ziekenhuis te Bandung als slachtoffer van de oorlog op 75-jarige leeftijd.
Meer foto's en gegevens over de familie Kerkhoven kan men hier vinden.
Anda en haar vader botsten vrij vaak met elkaar, vanwege haar liefde voor de natuur en haar aversie tegen zijn jachtpartijen. Foto van Anda is afkomstig van Defensieherdenkt.nl


Foto onder: In het onderschrift worden de namen Paul Wiemans en Han Hamaker genoemd. De jacht op de olifant gebeurde te Wai Kambas (Way Kambas tegenwoordig geheten en een natuurreservaat te Lampung Zuid Sumatra.
Paul heette voluit Paul Willem Wiemans. Hij werd geboren op 17 aug 1909 te Makassar en stierf te Namchungin op 21 mei 1943 aan ondervoeding in het Japans kamp. Hij huwde met Jetje (Henriette) Götz van der Vet en kregen een dochter Hermine.
Moeder/weduwe Henriette Wiemans-Götz van der Vet hertrouwde te Batavia met G. Tauw op 27 januari 1947. Omwille van de nazaten publiceer ik hier geen verdere gegevens.
De heer Han Hamaker heb ik niet (duidelijk) kunnen vinden in de almanakken. Is de naam Hamaker goed geschreven? Ik weet het niet, want er vond wel een huwelijk plaats tussen E.G. Wiemans en C.E. Hamakers (met een "s" aan het eind.) Of was het toeval dat beide heren elkaar kenden en samen op jacht gingen?
Het zou ook Johannes Theodoris Hamaker geweest kunnen zijn. *19 sept 1885 te Soekaboemi en te Ambarawa gestorven op 8 juni 1945.

Voor Romeo:
Je leven was vol zin, je dood was nodeloos.
Toen je je laatste adem uitblies lag je daar zo teer en broos.
Voor alle andere:
Je werd neergeschoten voor des mensens lol en plezier.
Ach, wat maakt het uit, dacht men. Je bent slechts een dier.