Frederike J. van Uildriks - een denkbeeldige reis naar en door Indië.
Meer lezen over Frederike? Klik op deze link: http://www.frederikevanuildriks.nl/index.php
Iets lezen over Gonne van Uildriks, een zuster? Klik dan hier op deze link: https://begraafplaatsveldwijk.wordpress.com/2012/03/15/ook-gonne-van-uildriks-kende-vriendschappen-en-andere-ongemakken/
Overigens reikt de binding van Frederike met Indonesia slechts tot het hieronder bedoelde boek. Jammer, want ik ben van mening dat Frederike veel meer uit haar pen had kunnen toveren, geinspireerd door al dat tropisch groen, want Frederike was namelijk ook nog plantenkundige.
Het boek:

Een kranten recensie uit 1894:

Hiernavolgend de platen. Mij is onbekend wanneer de platen geproduceerd zijn ende platen zijn ook van diverse kunstenaars. Maar één ding is zeker: het zijn kunstwerken en zeer zeker als men goed op de details let in de platen. Ik doe het de kunstenaars zeker niet na. Wat me trouwens ook opvalt, is het feit, dat veel platen van Franse origine zijn.....Iets om over na te denken? Waar waren de Nederlandse etsers? Hadden die het te druk met andere zaken? Ook onder de fotografen uit die tijden waren het veelal de buitenlandse die hun fotografisch werk publiceerden. Oh ja, er zitten platen tussen die in mij ogen een ietwat geromantiseerd zijn, maar dat komt natuurlijk omdat de platen gericht waren op de verkoop in Europa aan een ietwat onwetend publiek.
De platen heb ik in willekeurige geografische volgorde geplaatst. Het boek verhaalt echter wel op een geordende wijze.










Hieronder: Me Tarzan, You Jane. Beetje fantasie van de kunstenaar mag wel toch. De orang utan weet op een juiste manier de speer te breken.....???



Hieronder een geromantiseerd plaatje van een gelukkig stel...alsof met het spelen en het beluisteren van de klanken van de gambang ook meteen de honger en armoe verdwenen is? Heel mooi aangekleed en de heer des huizes genoeglijk luisterend...tja, Zelf de ringen ontbreken niet aan de vingers, daarmee aantonend dat men toch wel gefortuneerd is????


Het alom bekende tafereel voor de zoveelste keer in de picture gebracht.


Hieronder: Tja??

Hieronder: Oger Freres Mode kleermakers Rijswijkse straat Weltevreden Batavia. Een veelvuldig gefotografeerd object. De bronnen op het internet verschillen van elkaar wat betreft de bouwdatum. Ik heb twee datums gevonden: gebouwd in 1835 en gebouwd in 1823. Hoe dan ook, in 1930 ging het tegen de vlakte en werd een nieuw gebouw neergezet in opdracht en voor rekening van Singer en dit werd het Singergebouw genoemd. Ik zou niet weten hoe het tegenwoordig heet in het hedendaagse Indonesia.
Let op de datering van de plaat en de foto's van Tropenmuseum en het KITLV. Ik heb de afbeeldingen (volgens mijn visie) qua leeftijd onder elkaar geplaatst. Op de plaat bijvoorbeeld is rechts van Oger Freres nog geen atelier te zien. Op de foto's van Tropenmuseum en het KITLV reeds duidelijk te zien, dat er een stuk bijgebouwd is. De onderste foto toont zelfs een lantaarnpaal die er later geplaatst werd.
De kunstenaar van de plaat heeft ook een hogere toegangstrap getekend. De zuilen van het Harmoniegebouw links op de plaat zijn ook niet voorzien van de verbredingen aan de kolommen/zuilen op de bodem, zoals op de foto's te zien is. Het dak boven de toegang van de Harmonie is ook verschillend, hetgeen er op duidt dat er later waarschijnlijk verbouwd is geweest. Op de jongste foto onderaan is duidelijk de nieuwbouw te zien (precies achter de grote lantaarnpaal).

Hieronder: Bron Tropenmuseum.

Hieronder: bron KITLV 2x

