Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Archief UPDATES
Contactformulier
Gastenboek
Wie ik ben
Mijn ouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Indië en Youtube.
Zieleroerselen
Verhalen over susje
Diverse verhalen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Foto's algemeen
Externe Indo links
GEZOCHT


Indo's eten in hun leven gemiddeld
rijstkorrels per jaar en 5 kilo sambel

UPDATES archief:

 

Te beginnen met de maand mei 2012. 

 

 • Het weer: Vandaag geen weer. Morgen weer waardeloos weer.
 • 14 mei 2012: Geplaatst ARCHIPEL OORLOGEN.
 • 16 mei 2012: Net terug van de polisi post. Had de werkster een lel voor d'r harses verkocht, omdat ik dacht dat zij de pan met ayam rujak had leeggegeten. Bleek achteraf, dat die straatgladakker van me op het aanrecht gesprongen was en de pan had aangevallen. Iedereen happy nu: ik een boete, de werkster ervandoor (maakt niets uit, want ze was toch al pincang en bogang, dus...) en de hond is de hele dag aan de mencret. Daarom slechts de volgende aanvullingen op de pagina Cannalaan Buaya's vandaag omdat ik jengkel ben.
 • 17 mei 2012: De TTF geopend, dus weinig tijd gehad voor nonsens hier. Ik zag geen mogelijkheid om zelf de TTF te bezoeken en stuurde derhalve een werkploeg voor me erop af met een boodschappenlijst. Na hun terugkomst moest ik natuurlijk de bestelde boodschappen controleren en proeven en dat had weer tot gevolg, dat ik overdadig last kreeg van al dat overdadige bestelde en genuttigd snoepgedoe... brem, duren, dendeng, satru asem..... En ik mag het allemaal niet vanwege die kampkwalen in mijn pens, maar ja.... ik ben een eigenwijze Indo en als je me iets lekkers voorschotelt, tja dan ga ik echt voor de bijl met alle gevolgen van dien voor me....maar het is zo lekker die brem en satru asem..... Ik draag ook een titel en doe die titel eer aan: Ik ben IR.... Indo Rakus. (Gulzige Indo.)
 • 18 en 19 mei 2012: Geplaatst de pagina CHINEZEN EN/IN INDIë. (Eerste deel Voorwoord).
 • 19 mei 2012 geplaatst de subpagina CHINEZEN EN/IN INDIë. (Tweede en laatste deel.)
 • 19 mei 2012 geplaatst Voorwoord en inleiding van Guna Guna / STILLE KRACHTEN.
 • 22 mei 2012 geplaatst nieuwe clips op de pagina Muziek Muziek Muziek.
 • 23 mei 2012 geplaatst deel 2 van STILLE KRACHTEN.
 • 24, 25, 26 en 27 mei 2012 geen updates. Ben mijn winterse kulit putih(Adriaan v.D. zou zeggen kulit babi brbrbrbr) weer op normaal niveau van kulit coklat kleur aan het brengen. Mijn Afrikaanse buren vroegen zich al af of ik nu een originele blanke Nederlander ben met zwart haar, dus daarom maar als een speer de bruine zonne make-up benutten. Die zon, het kan gewoon niet op. Al 4 dagen lang een strakblauwe lucht boven mijn kepala en eindelijk geen loodzwaar dekbed op me: mijn lombokplantjes en de kacapiring (gardenia) genieten en de kemangi spuiten de grond uit van het groeien. (Eind juli, vanwege het regenachtig weer en weinig zon, pas knoppen.... payah dese.)
 • 28 mei 2012 geplaatst een diashow van het EREVELD CANDI te SEMARANG. Deze pagina is te vinden in het menu onder de hoofdpagina Slag in de Javazee.
 • 28 mei 2012 ge-update de pagina MIJN VOOROUDERS. Foto's toegevoegd van C.A. Kroesen en bericht inzake zijn benoeming tot Resident Bandjarmasin als opvolger van mijn grootvader Julius Boers. Tevens ge-update de pagina KNIL PENSIOEN met aanvullende tekst inzake het regelen van de erfenis en inboedel inzake de dood van overgrootvader TCJ Kroesen in 1902 en met welker taak mijn grootvader (schoonzoon van TCJ Kroesen) belast was.
 • 28 mei 2012 geplaatst subpagina MIDDEN JAVA INDONESIA (Purworejo) onder Indo's in den Verre; iets over zingende nonnen die wat voor gevangenen (w.o. Nederlanders) doen en geholpen worden door een Indo.
 • 29 mei 2012: geplaatst een update wat betreft naamsverandering Petrus Paulus Johannis. Zie subpagina Mijn Voorouders onder Mijn Ouders.
 • 31 mei 2012. Paar foto's ge-updated uit Purworejo van de jongste van mijn website fans en zijn ouders. (Subpagina Mid-Java onder hoofdpagina Indo's in den Verre.)

 

De maand juni 2012: Het weer is nog steeds waardeloos.... regen, koel en begin juni zelfs de verwarming 's avonds aangezet. En de gasleveranciers very happy, want de tarieven zijn omhoog gegaan maar ook het verbruik, dus..... geef mij maar nasi goreng met veel "sambal bij meneelllll", zodat ik het lekker warm heb.

 

 • 01 juni 2012: geplaatst VERTROKKEN VRIENDEN onder Zieleroerselen. Een gedachte voor mijn vertrokken vrienden, die ik ooit misschien wel weer tegen zal komen.
 • 01 juni 2012: geplaatst enkele updates KNIL PENSIOENEN inzake Watersnood 1861. Java en Watersnood Nederland 1861.
 • 03 juni 2012: geplaatst Nobody's child en Zieleroerselen Oma en haar kleinkind is aangepast....maar vooral niet lezen alsjeblieft, want ik ben daar een beetje veel aan het zeiken over arme kindertjes in de wereld. En als je toch leest en er iets aan doet, dan is hun dank groot.
 • 03 juni 2012: Updates van namen register begraafplaats Sukun geplaatst op subpagina van Mijn Ouders bij de foto graf van mijn moeder. Ook een nieuwe foto geplaatst van mijn moeder in "goede" tijden nog.
 • 07 juni 2012: Gelukkig weer bekomen van een brandende kachel in huis begin juni. Niet te geloven: juni en een kachel branden. Geplaatst op pagina Mijn VOOROUDERS een paar extra foto's van Otto Johannis (meteen onder de foto's van Dezentjé).
 • 07 juni 2012: Geplaatst RAMPOK MACAN onder de pagina Diverse Verhalen.
 • 08 juni 2012: Geplaatst het verhaal van DICK BäR uit Argentina en omdat er Spaanstaligen langswippen op deze site daarom een mooi Spaanstalig liedje als achtergrond muziek.... Malaguena Salerosa gezongen door één van mijn favo zangeressen. Links op deze pagina naar het verhaal van Bob en een fotostream van Dick's foto's.
 • 12 juni 2012: Geplaatst iets over REMBANG een warm slaperig kuststadje Midden Java met een achtergrond. Iets over resident Bekking, zijn vriendschap met de broer van Eduard Douwes Dekker, de wel of niet gedwongen tabakscultuur in Rembang en de politieke ophef en vuilspuiterij, de contract arbeidsters uit Rembang naar Suriname en omstreken, familie graven Hornung, Persijn en anderen.
 • 13 juni 2012: Op de pagina MUZIEK MUZIEK MUZIEK worden vandaag of morgen een stuk of 30 / 40 of iets meer/minder songs ververst. Het verversen gebeurt van bovenaf en de nieuw geplaatste songs komen onderaan de lijst te hangen.
 • 13 juni 2010: Geplaatst een pagina met iets over Joden in Indie/Indonesia.
 • 14 juni 2012: Geplaatst een nieuwe serie CW muziek op Muziek Muziek Muziek.
 • 17 juni 2012: Geplaatst een updated versie van Chinezen en/in Indie. Toegevoegd een artikel over wanneer de eerste Chinezen te Semarang aankwamen en de verspreiding en uitbreiding. Her en der op diverse pagina's taal- en spelfouten verbeterd en een enkele foto toegevoegd en ook wat overige gegevens. Waar? Ja, zelf uitzoeken maar; als je interesse hebt, dan vind je het wel.
 • 20 juni 2012: Geplaatst oude C and W songs uit het begin van de vorige eeuw - extracts van The History of Country CD 1. Zie Muziek muziek muziek.
 • 23 juni 2012: De AOW is weer gestort, het is weekend en dus richting toko en mezelf straks volstouwen... Jajajaja, ik een IR, remember? Indo Rakus !!! En uit verveling vanmorgen vroeg maar de lay-out van een ander kleurtje voorzien.... Zoef zoef zoef, daar ging een kleine Indo van net 3 jaar voorbij op zijn crossfietsje.... Opa !!! Kijk !!! En ik dacht aan mijn eigen jeugd... Arm en op mijn 9de kreeg ik mijn eerste fiets... Pa was handig en had van diverse slooponderdelen wat in elkaar gefrutseld... één of ander damesmodel, rooie menie verf eroverheen en geen remmen... En zoek het nu maar uit, zei Pa... Geen remmen, ik zocht het uit inderdaad en na een week kon ik fietsen en na 2 weken was de fiets aan diggelen, want ik gebruikte een boom als stopplaats en pa was geduldig en maakte dat ding weer rijdbaar maar dit keer voorzien van remmen.
 • 25 juni 2012: De totale indeling van het menu heb ik veranderd. Ik heb diverse pagina's nu ondergebracht in hoofdgroepen, zodat het hoofdmenu wat korter toont en je niet de hele lijst van het hoofdmenu hoeft door te scrollen.
 • 25 juni 2012: Tevens geplaatst de subpagina 2 Moorden in Indië ( De moord op Fientje de Feniks en binnen het jaar door de zelfde verdachte Willem Frederik Gramser Brinkman, de moord op Aissa, waar de moordenaar dood door ophanging voor kreeg.
 • 27 juni 2012: Geplaatst de Zaak Sonneveld, een speculant en hoofdkassier van de Ned.Indische Escompto Mij, die er met een deel van de Escompto gelden vandoor ging.
 • 30 juni 2012: Geplaatst een groet voor mijn zus toen ze 4 jaren geleden terugging naar onze ouders: Dag mijn zus.

 

 

 

De maand juli 2012:

 • 01 juli 2012: Geplaatst op de pagina Indie en Youtube een reisfilmpje van Dalstra reizen. Een gangbare reis met m.i. een ietsje meer straat details en wat iets verkeerde uitspraak van sommige woorden en begrippen, maar dat mag de pret niet deren. Het gaat bij de kijker toch om het feit, dat er een stuk Indonesia te zien is, dacht ik zo. Ook geplaatst een rijmelarijtje over het maken van een keuze. En ook geplaatst De koloniaal.
 • 02 juli 2012: Geplaatst op Muziek muziek muziek het album The Grass is Blue van mijn nichtje uit de USA.(Nogmaals: nieuwe aanvullingen altijd onderaan de pagina.)
 • 04 juli 2012: Geplaatst een fotoverhaal van een deel van Purworejo voor een vriend. Tevens geplaatst enkele foto's van eenvoudige simpele scenes uit Midden Java, ook van hem gekregen en waarvoor mijn grote dank.
 • 06 juli 2012: Geplaatst héél véél foto's over oud en nieuw Purworejo.
 • 06 juli 2012: Geplaatst updates op de pagina Indo's in den Verre subpagina Mid Java.
 • 07 juli 2012: Geplaatst De Negersoldaat oftewel soms ook genoemd Belanda Hitam met het verhaal van Griselda Molemans (journaliste) over haar voorvader soldaat Molemans uit Burkina Fasso afkomstig. Geplaatst nieuwe foto's op de pagina Mid Java. Ook geplaatst nieuwe foto's op de pagina Purworejo.
 • 09 juli 2012: Geplaatst het Verhaal van Joop Nahuysen, een Indische jongen uit Surabaya die zijn vader verloor in de Slag in de Javazee, toen Joop nog geboren moest worden. Tevens geplaatst het relaas van de ceremony op zee, op 27 februari 2012 op de lokatie waar HMS de Ruyter gezonken is ter hoogte van het eiland Bawean in de Javazee.
 • 09 juli 2012: Geplaatst een lesje in koken, een echt lesje dus. Niet zo'n lesje in een nette westerse keuken met 10 flessen anti bacterie middelen bij de hand. Nee nee, echt koken is hier te zien.
 • 11 juli 2012: Het verhaal van Joop Nahuijsen alsmede Het relaas van de ceremony van de Herdenking van de Slag in de Javazee ter plekke op zee zijn ge-updated en aanvullende alsmede corrigerende teksten zijn aangepast.
 • 11 juli 2012: Geplaatst nieuwe foto's van Leven in de desa Brenggong.
 • 12 juli 2012: Geplaatst nieuwe foto's van Kinderen in de desa Brenggong en tevens Leven in de desaaangevuld met nieuwe foto's.
 • 15-16-17-18 juli 2012: Correcties in diverse teksten gemaakt. Tevens geplaatst een fotoalbum pagina van Joop Nahuysen gevuld met foto's uit de Preanger (Parahyangan) en uit Padang Teluk Bungus en andere plaatsen. In Padang komen binnen enkele jaren een nieuwe haven, een spoorwegemplacement, opslagloodsen en dergelijke. Zie ook halverwege de pagina waar ik al één en ander over heb geschreven. 
 • 20 en 21 juli 2012: Joop's fotoalbum is aangevuld en vol gemaakt met desa foto's uit Padang en diverse andere straatscenes. 
 • 21 juli 2012: Als blijk en waardering voor een trouwe passant op mijn site, geplaatst een Youtubeclip van Waktoe Potong Padi door de Amboina Singers.
 • 22 juli 2012: Aangepast en aangevuld de subpagina Joden en Indië. Mijn overoveropa Joseph op volle toeren de ambtenaren behoorlijke schrik aanjagen.
 • 25 juli 2012: Geplaatst een stukje over Toekoe Oemar (Aceh oorlogen) en mijn oudoom C.A. Kroesen en de huidige Oemar anno 2012 niet afkomstig uit Aceh maar ergens aan de overkant van de oceaan van Aceh, uit een land ongeveer ter hoogte van de evenaar en de oceaan daar noodt menigeen uit tot het bepiraten van de oceaan.
 • 27 juli 2012: Geplaatst deel 2 van het fotoalbum van Joop. Is nog niet af, er volgt meer, maar men kan alvast het kwijlbakje tevoorschijn halen, want veel, heel veel is er te zien....pisang goreng, onde onde, tempe goreng, nasi timbel enzovoorts. Toegevoegd 2 oude foto's van de MULO Purworejo en latere SMA7. Helemaal onderaan de pagina te vinden.
 • 28 juli 2012: Geplaatst en afgemaakt deel 2 van het fotoalbum van Joop
 • 29 juli 2012: Geplaatst 3 Youtube clips over Surabaya en gezongen door mijn achterneef Mus. Een clip is van 2012. Op een andere clip heeft ie een stel nichtjes erbij die wat danswerk verrichten... Zijn dus ook mijn achternichtjes dan toch? ... Ruwet allemaal die familie van me, bingung al, ik weet niet meer wie wie is.

 

 

 

De maand augustus 2012:

 • 01 aug 2012: Geplaatst een nieuwe pagina met foto's van een lagere school en de kindertjes en aanverwant straatleven te Purworejo als de school uitgaat. Indonesia's jongste generatie.....
 • 03 aug 2012: Geplaatst een link naar oom Ferry Abels' website. Ga er langs en lees oom Ferry's levensverhaal; hij is één der laatste Indo Mohikanen;  de eerste generatie nog. !!!
 • 08 aug 2012: Geplaatst album van Merle Hagard "A friend in California" uit 2011 op de pagina Muziek Muziek Muziek.
 • 09 aug 2012: Geplaatst een fragment uit mijn dagboek nov 2010, na 50 jaren weer een groet aan mijn moeder te Sukun Malang kerkhof.
 • 10 aug 2012: Geplaatst deel 3 van Stille Krachten gebaseerd op een waar gebeurd familie verhaal.
 • 11 aug 2012: Geplaatst deel 4 van Stille Krachten gebaseerd op waar gebeurde feiten die plaats vonden op verschillende plaatsen en op verschillende tijdstippen en door samenloop van omstandigheden of toeval in 2012 met elkaar in verband gebracht kunnen worden... een verhaaltje over Semarang, Surabaya, Kembang Kuning en een foto van een kamer van hotel Candi Baru en de 3R vriend van mij elders in Midden Java.
 • 11 aug 2012: Geplaatst een videofragment Annie Tieleman-Jongsma - de Slag bij Ciater 6 maart 1942 verwerkt in haar boek De Rode Aarde en is hier te vinden.
 • 12 aug 2012: Geplaatst een gedachte aan een vriend.  We deelden de liefde van dezelfde vrouw.
 • 12 aug 2012: Geplaatst de legende van de Pari Tempels, beetje her en der door mij aangepast aan de moderne tijden en ooit eerder jaren geleden al gepubliceerd.
 • 12 aug 2012: Geplaatst het verhaal van de Solex van Ome Lex... een ode aan mijn oom Alex en tante Dien. Zij behoorden tot de grote groep mensjes uit het nieuwe pasgeboren Indonesia begin jaren '50 van vorige eeuw die de oceaan overstaken en de Noordzee binnenvoeren en zich afvroegen: "Waar zijn we in hemelsnaam terechtgekomen? En zijn dat nu die blanke toppen der duinen, waar we over moesten zingen uit dat groene boekje Kun je nog zingen.....?" Nou, die blanke toppen hebben ze waarschijnlijk nooit meer gezien, want zij trokken de zuidelijke provincies in en zongen daar uit hetzelfde boekje: "In het bronsgroen eikenhout....." en kregen voortaan thuis veelvuldig bezoek van meneer Pastoor.
 • 13 aug t/m 17 aug 2012: Niet veel gedaan. Enkele neefjes en nichtes gebeld daar in verwegisIndon en hen gefeliciteerd met de 17de aug...... Her en der taalfouten verbeterd en de motor moest in de revisie, dus pelan2 (langzaam aan). Het bleek dat de terasi die ik nuttigde niet zo bijster fris meer was en dat gaf weer enorme bacterie groei ergens in mijn tandwortels en buikmachineriën  au au au au sakit banget ....Dus mijn Sandoz en Pfizer aandelen maar verzilverd om Pak Dokter weer blij te laten lachen. Sori sori sori voor delay in het hanteren en gebruik van de potelot en tinta. Oh ja, de rotte terasi heb ik natuurlijk niet weggegooid maar aan mijn eveneens onfrisse buurman Oemar gegeven, zodat ie over een paar daagjes als Lebaran zich aanmeldt, enkele lekkere gerechten ermee kan bereiden. Dat het hem wel moge smaken dan, is mijn wens, speciaal voor Oemar...
 • 17 aug 2012: geplaatst als aanvuling een foto van mijn zus als baby van een jaar op de onderneming Swaroe Boeloeroto. Zie daarvoor hier, helemaal onderaan.
 • 19 aug 2012: Geplaatst het verhaal van Anton van Apeldoorn, 16 jaar al woont hij in Sidoarjo en leeft daar happy en tevree en is aanwezig bij belangrijke herdenkingen zoals bijv. Slag in de Javazee febr 2012, 2 maart 2012, de Dodenherdenking 4 mei 2012 Kembang Kuning. Hierbij mijn dank aan hem voor zijn bijdragen.
 • 22 aug 2012: Geplaatst het eerste deel van een verhaal over dorpseensgezindheid in een klein durpje bij Padang. 
 • 23 aug 2012: Geplaatst het tweede deel:  foto sessie van Padangse schonen op het grote feest te Padang.
 • 23 aug 2012: Geplaatst een youtube filmpje van Roger gedurende 25 minuten en uitgebracht op 27 febr 2012..... en het gaat over de Aceh oorlogen. Hoe toepasselijk van Roger, want 27 febr 2012 was de 70-jarige herdenking van de Slag in de Javazee.
 • 24 aug 2012: Geplaatst een herinnering aan een inwoonster van Java's zuidkust.
 • 25 aug 2012: Geplaatst deel 2 van foto's algemeen.
 • 26 aug 2012: Ik had niets te doen op de vroege stille zondagmorgen en dacht: OK, we gaan mijn site een ietsje anders opzetten.... dus het oude vertrouwde grijze achtergrondbeeld is pleitte en de achtergond is nu zo wit als een perawan....
 • 31 aug 2012: Geplaatst een pagina over een gedwongen verkoop van gronden en opstallen waarbij mijn over overopa Joseph Johannes en zijn erven bij betrokken waren geweest en het jaar 1846 een triest jaar was voor 3 gezinsleden van de familie Beer, die in aug, sept en okt getroffen werden door een misterieuze epidemie. (Vader, zoon en schoondochter.)

 

 

 

 

De maand september 2012:

 

 • 07 sept 2012: Geplaatst het echte verhaal over het eerste huwelijk van mijn grootvader Julius Boers (pagina Een Romace Op Zee), nadat ik alle feiten keurig had geordend en op een rijtje had gezet. Jammer, maar mijn gefingeerde voorstelling over hoe mijn opa ooit eens de hand van zijn vrouw vroeg aan zijn schoonvader Tiemen Cornelis Johannes Kroesen vond ik toch ook niet slecht toch?
 • 09 sept 2012: Geplaatst een update/aanvulling over Willem Egbert Kroesen, Lt Generaal bij de KNIL en oudere broer van mijn over overopa Tiemen Cornelis Johannes Kroesen.
 • 17 sept 2012: Geplaatst updates op de pagina Armenen in Indië (enkele oude foto's van het oude toen nog Russisch Julfa en svp nite verwarren met het Nieuwe Julfa in Persia bij Isfahan en waar de Indische Armeniers vandaan kwamen) , de pagina Mijn Voorouders (een foto van een fragment van een 160 jaar oude brief van mijn overopa Johan Cornradus Boers aan zijn moeder) en de pagina Slag in de Javazee. (enkele krantenfoto's 1936 en 1937 van de kruiser De Ruyter en HMS Java uit 1925 te Amsterdam.) Op de pagina Slag in de Javazee VON tevens geplaatst 2 foto's van Bawean: 1x zoals het tegenwoordig en 1x zoals het toen was. (Pasangrahan.)
 • 19 sept 2012 Geplaatst een pagina met foto´s van de tempels van Prambanan.
 • 24 sept 2012: Achtergrond muziek van Externe Indo links veranderd in het nummer Hidup di Bui van Ed Brodie.(Hayoo, "Bui" heeft niets te maken met "bui" van regenbui.)...Hidup di bui, makan nasi jagung.... burung terkurung enzovoorts.
 • 28 sept 2012 Geplaatst een youtube live gezongen clip van David Egter van Wissekerke geplaatst opMuziek Muziek Muziek. Wil men meer van David horen, dan is hier de link naar zijn youtube kanaal, waar hij meer te beluisteren valt:  //youtube.com/user/degtervanwissekerke?feature=mhee 
 • 29 sept 2012 Geplaatst een foto impressie van Pasar Pabean te Surabaya. Bij oud Surabayanen zeer zeker nog bekend toch? Zie de pagina Foto impressies Surabaya.
 • 30 sept 2012 Geplaatst een serie foto's van mijn moeder, als jong meisje, jonge dame en gehuwde vrouw te zien op Mijn Ouders onderaan de pagina.

 

 

 


 

De maand oktober 2012:

 

 

 

 

De maand november 2012:  

 1. 8 nov 2012: Via John Klein Nagelvoort - een deskundige op militair gebied en met name Aceh oorlogen, een originele afbeelding (digitaal)  gekregen van Tiemen Cornelis Johannes Kroesen, te zien op de pagina KNIL Pensioen.
 2. 23 nov 2012: Foto's geplaatst van Senjoyo nabij Salatiga, de stad waar Ed Vos ook een site over heeft gemaakt. Zie de pagina met links. Dank aan mijn vriend aldaar die mij ze toestuurde ter plaatsing hier. Enjoy.
 3. 24 nov 2012: Geplaatst foto's van ergens onderweg van Pasuruan naar Lawang en Malang. Dank aan mijn 3R vriend.

 

 

 

De maand december 2012:

Tja, wegens de drukte met de verhuizing in de maanden oktober en november, heb ik niet veel aan deze site kunnen doen en december is nu ook niet een al te rustige maand in verband met al die "feestdagen", dus so sorry ja voor de trouwe bezoekers/-sters aan mijn site.

 

 1. 13 dec 2012: Geplaatst een prachtige uitvoering van Malam Kudus en het nummer werd mij toegestuurd door Ed Brodie. Ik heb een link geplaatst, dus gewoon luisteren maar en als het niet bevalt, jammer dan: Mute knop indrukken. Maar je weet dan niet wat je mist, want de stemmen van het koor zijn schitterend. Is te beluisteren op de pagina Muziek Muziek Muziek.
 2. 13 dec 2012: Geplaatst een eerbetoon aan mijn  broer (met medewerking van M. Offringa, waarvoor mijn grote dank.) Zie pagina Slag in de Javazee. (Circa halverwege de pagina.)
 3. 13 dec 2012: De pagina Muziek Muziek Muziek  is geupdated met diverse nieuwe Country and Western songs.
 4. 14 dec 2012: De pagina Muziek Muziek Muziek is geupdated met diverse nieuwe Country & Western songs.
 5. 15 dec 2012: Geplaatst een lijst met aanvullingen van historische instrumentaria, destijds verzameld door mijn overopa Johan Coenradus Boers - toonkunstenaar - en een lijst van donateurs (wegens aankoop van de collectie en het museum/rijk te weinig eigen financiële middelen had ) en welker instrumentaria nu in bezit zijn van het Rijksmuseum te Amsterdam. Deze lijsten zijn te vindenonderaan de pagina Johan Coenradus Boers. Onder de instrumentaria bevindt zich onder andere een compleet gambang instrument aan mijn overopa geschonken door de Sultan van Yogya.
 6. 15 dec 2012: Geplaatst aanvullingen betreffende de periode van de bevrijding uit het kamp Cimahi 4 inzake mijn oom Henri (na herregistratie in febr 1944 werd hij als krijgsgevangene beschouwd omdat het bestuur van Indië onder Japans militair gezag viel) en het Bersiapkamp Bergen/De Wijk/ Argapoera 6 te Malang inzake mijn moeder, mijn zus Marie en ik zelve. De aanvullende gegevens ontvangen van het RedCross.nl.(Via Drs. Michiel Schwartzenberg).  Zie onderaan de pagina Mijn Ouders.
 7. 16 dec 2012: Geplaatst een pagina over Cornelis Alexander Kroesen met betrekking tot zijn functie als Resident van Z.O. Borneo en de moorden op controleur Senerpont Domis en ass.controleur von Lesschen te Kandangan Banjarmasin op 4 okt.1899. Cornelis was een achterneef en hoewel hij een civiele bestuursfunktie had, was hij vrij militair van inslag geweest. Hij was de oudste zoon van Luitenant Generaaal Willem Egbert Kroesen. Cornelis werd na zijn Resident bestuursperiode Banjarmasin , gouverneur van Celebes van 1903 t/m 1906 en had zijn bestuurs ervaring opgedaan te Atjeh, alwaar hij bevriend was met Teuku Umar.(Toekoe Oemar.)
 8. 23 dec 2012: Geplaatst een serie foto's van Solo, Yogya, Lawang en elders uit Midden Java overstraatsnoeperijen. Een fotoserie mogelijk gemaakt door mijn 3R vriend aldaar, met dank.
 9. 24 dec 2012: Geplaatst een analyse (semi wetenschappelijk en gebaseerd op diverse historische geschriften zoals vermeld op de pagina, over Indië's financier in de jaren circa 1815 - 1835. Hij was mijn betovergrootvader in Indië. Een verhaal over de achtergronden van zijn leven en zijn onmetelijke rijkdom destijds en de politieke stromingen in Azie en Europa en een verhaal over vele patriciaatsgeslachten die hierin gemoeid waren. Zouden de huidige nazaten van deze geslachten dit wel weten? 
 10. 26 dec 2012: Geplaatst een deel van het levensverhaal van Jacobus Johannes, een zoon van Joseph Johannes, meester bedrieger en oplichter, charlatan en weet ik veel wat ie nog meer aan duistere handelingen deed. Gezegend met een goed stel hersens en zoals de kranten destijds meldden "gezegend met een schoon gelaat" ook nog. Helaas, hij beschouwde zichzelf als het meest zwarte schaap ooit en misbruikte zijn afkomst en welgesteldheid. Zie de pagina Jacobus, zoon van Joseph. Oh, zomaar ter info: Hij was een oudoom van me. (Versie is iets ge updated op 27 dec 2012)
 11. 28 dec 2012: Onderaan de pagina Mijn ouders een aanvulling geplaats betreffende kamp Bergen te Malang.

Einde van het jaar 2012.

 


 

Archief van 2013:

 

De maand januari 2013.

Een jaar is weer voorbij gegleden en ik kan tevreden terugblikken; de feestdagen (althans voor diegenen die er een feest van hebben gemaakt en derhalve niet voor diegenen, die geen rooie rotcent hebben om een extra bordje nasi te kopen) zijn weer gevierd. Alom werd luidkeels verkondigd  "Nederland zit in een crisis" , maar de omzetcijfers logen er weer niet om en menigeen zat dan ook overdadig op de pot of liep met een rommelige en kreunende darmfabriek rond, last hebbend van alle luxe "hutspot" die naar binnen gewerkt werd.....

....en ergens in de straten van Surabaya en Jakarta en vele andere steden sliep een magere uitgemergelde moeder met haar eveneens ingeteerd jong dat langzaam aan het kreperen is van de geeuwhonger en ellende. Dank u..... Geef mij maar gewoon nasi goreng met een ghebakken ceplok (spiegelei) in plaats van al die dure zooi.

 

 1. 03 jan 2013: Geplaatst een pagina gewijd aan terechtgestelden in de Jatibossen van BojonegoroOost Java in 1944 met een speciaal eerbetoon aan één van de geëxecuteerden: Adriaan Henry Croes, 26 jaar oud toen de Japanse executie kogels hem troffen.
 2. 04 jan 2013: Geplaatst een fotoreportage over een schoonmaak corveebeurt op een lagere school en voorzien van wat cynisch kommentaar over toen fan froeher en met betrekking tot het heden alhier in La Dolce Hollande.
 3. 04 jan 2013: Geplaatst een reportage van foto's van oud Surabaya, speciaal voor de oude buaya's alom ter wereld.
 4. 06 jan 2013: Geplaatst iets over een stuk cultuur van Java, namelijk de teakhouten bossen en voorzien van digitaal gedateerde foto's van mijn 3R vriend aldaar met dank. Helaas, de bossen brachten niet enkel cultuur en dus winsten op, maar dienden ooit tevens als executieplaats voor burgers tijdens de bezetting van Indonesia door Japan.
 5. 07 jan 2013: Geplaatst een stuk gebaseerd op krantenartikelen over naturalisaties in 1885 van "vreemdelingen" en het stuk is hoofdzakelijk geënt op de naturalisaties van 4 heren Armeniers in Indië, want de opinie van de wetgever te Den Haag was: Zij zijn geboren in Perzië en dus zijn zij Perzen en dus hebben zij het Muslim geloof. Amien... Één van deze kooplieden was een gerelateerde oudoom.
 6. 11 jan 2013: Geplaatst onderaan de pagina Slag in de Javazee  foto's van Anton van Apeldoorn. Hij en zijn familie strooiden geheel belangeloos en uit liefde en respect voor de Gevallenen, pasar bloemen bij de naamplaten op Ereveld Kembang Kuning.
 7. 13 jan 2013: Geplaatst een soort resumé over moorden e.d. in de omgeving van Surabaya van 1900 tot 1938 met enkele kanttekeningen. Een schrikbarend aantal moordpartijen in het toch zo paradijselijk geachte voormalig Indië en ook enkele voorbeelden van afwijkende straffen naar aanleiding van gepleegde moorddelicten. Voorzien van een speciale editie van een moord gepleegd door een politie opziener Coenraad op een stamboel danseres Riboet uit Bandung naar Surabaya gekomen. Nou, ze deed haar naam volledig eer aan en werd zelf slachtoffer. Wel luguber ergens: een artikel geplaatst op de 13de van het 13de jaar in de 21ste eeuw. Zie pagina Surabaya moorden.
 8. 15 jan 2013: Geplaatst een verslag van de poging tot moord op Caroline Gemser (Lien) de stamboel zangeres/danseres/waarnemend directrice, waarbij destijds de politie opziener / moordenaar Coenraad van de stamboel zangeres Riboet - zoals beschreven in de pagina Surabaya moorden hierboven - uit hoofde van zijn werk als toneelknecht deels mee te maken had. In zijn jongere jaren was werkte hij bij het gezelschap van Lien Gemser. Zie voor dit relaas de pagina Caroline Gemser.
 9. 16 jan 2013: Geplaatst een uitgelicht geval van fraude/corruptie gedaan door  de kassier van de gemeente Surabaya, ook wel genaamd Dikke Kees. De verdachte/medeplichtigen hadden profijt ervan en de gemeente Surabaya kon slechts met schaamte in de ochtenspiegel kijken tijdens het scheren. Dit beschreven geval van fraude was niet het enige geval. Surabaya's gemeente apparaat bulkte van de fraude en corruptie.
 10. 18 jan 2013: Geplaatst een stuk over de Saudi Arabier, koopman wonende te Pasuruan, genaamd Said Atamimi. Gaat er een lichtje van herkenning branden bij mijn leeftijdgenoten te Surabaya in de beginjaren 1952/1954.... de naam ATAMIMI !!! Een bizonder heer Arabier, die eertijds ook nog één of andere "strijder van anti westerse dansen" was, een vooraanstaande rol speelde in lokale (deel-) regering, met zijn 2 vriendjes in 1954 last kreeg van mannelijke opstijgende hormonen en een straathoer oppikte welke door het drietal dronken werd gevoerd en daarna uitbundig als bultzak (matras met gaten) werd misbruikt en die uiteraard niet opgewassen was tegen zulk een bruut geweld gebruik makend van extreem formaat van mannelijke wormvormige aanhangsels qua lengte sawa slang ongeveer. Het arme slachtoffer overleefde natuurlijk dit misbruik niet en stierf aan de gevolgen en werd door het drietal ergens in een kali gedumpt om aldaar de volgende morgen gevonden te worden waarbij haar benen met een draagband bij elkaar gebonden waren. (Vraag niet waarom.) Kortom, in mijn jeugd was dit voorval natuurlijk DE SENSATIE en het woord ATAMIMI viel te pas en te onpas. Wij jongens van de hoogste klas Lagere School dachten niet aan het slachtoffer, maar enkel en alleen aan dat magische (in de ogen van de straat bocaks afdeling lagere school) abnormale grote ding van meneer Arabier en waar in de kranten niet over gerept werd, maar destemeer in de straten. Lees het relaas van Said Atamimi de Arabier die te Surabaya zijn lusten overmatig botvierde. Viagra was indertijd nog niet te krijgen, maar een gebruikelijke "obat" was minyak Samin..... Hayoo, bandieten uit Surabaya: wees eens eerlijk. Schaamrood op de kaken?
 11. 19 jan 2013: Geplaatst een foto reportage met bijbehorende foto's over een zoektocht naar familieleden te Cilacap en dat is te vinden op de pagina CILACAP. Met dank aan mijn 3R vriend aldaar die getrouw telkenmale op pad gaat.
 12. 25 jan 2013: Geplaatst een pagina gewijd aan Adriaan Koek, een rijke vooraanstaand Burgher en Koopman van Malacca, wiens voorouders tijdens de VOC en de Engelse OIC periode zich daar reeds hadden gevestigd (1665). De familie is gerelateerd aan de volgende families: NIESSEN (NIJSSEN) BOERS, van ZUYLEN (Batik Queen Pekalongan), BOND, van RANZOW, ABELEVEN, ANGELBEEK, KRAAL, MEYER, Van KAL, COUPERUS, THIJSSEN en anderen. Verder had de familie KOEK bindingen met Indië, Malacca, India, Ceylon, Singapore. Diverse leden van deze familieleden liggen her en der begraven in genoemde landen. Zowel te Malacca alsmede te Indië was de familie bestuurlijk aanwezig in de hoogste rangen en kringen. Heden ten dage bevinden zich te Malaysia en Singapore nog steeds nazaten van gerelateerden van de Koek familie, echter niet de Koek nazaten zelf.(Of het moet een buitenechtelijke zijn die nooit is erkend.)
 13. 26 jan 2013: Geplaatst een stukje over Ary Prins, tot 2x waarnemend Gouverneur Generaal in koloniaal Indië en gehuwd met 1) Marie Anne Pietermaat en 2) Anna Catharina Adriana van der Leeuw. Deze laatste werd op 23ste weduwe. Ary was in zijn studie jaren een ietwat ondeugend en kreeg daardoor een smet op zijn conduite staat en is daardoor nooit een "echte" GG geworden. Waarom ik iets over Ary Prins hier neerschrijf is te lezen op de pagina Ary Prins. (Geheim: Heeft natuurlijk weer iets te maken met één of andere erfenis die met grote snelheid aan mij voorbij stormde gedragen op een natte moesson wind.....)
 14. 27 jan 2013: Geplaatst een hoofdpagina GERELATEERDEN met daarin weer links naar diverse subpagina's van gerelateerde familieleden of aanverwanten of hoe je de beestjes ook wilt noemen.Deze hoofdpagina is te vinden op GERELATEERDEN.
 15. 27 jan 2013: Geplaatst een subpagina HENDRIK MERKUS DE KOCK, ook al zo'n bekend historisch figuur uit het oude Indië en..... jawel, ook hij is verwant, weliswaar aangehuwd verwant en uiteraard via via via ... die oude Indische duiten en zilverstukken en dukaten en goudstukken van die betovergrootvader van me. De pagina is hier te vinden HENDRIK MERKUS DE KOCK. Het bizondere van Merkus de Kock? Ary Prins (zie punt 13) was aangehuwde familie natuurlijk.
 16. 28 jan 2013: Geplaatst een subpagina over enkele leden van de familie Von Schmidt auf Altenstadt en ja hoor; die familie ook al gerelateerd en ja hoor, ook weer via betoveropa dus. En een paar leden van deze familie, waren volgens de Nederlandse Regering destijds vlak na de oorlog, niet zo braaf geweest tijdens het Nazi regime. En dat was een goede reden voor de Nederlandse regering om.... enfin lees zelf maar. Het heeft iets met de schatkist te maken.
 17. 31 jan 2013: Geplaatst een stukje over de familie Hamilton of Silvertonhill/Silverton Hill, waarvan één der vrouwelijke leden gehuwd was met mijn achterneef Willem Egbert Kroesen, zoon van Lt. Generaal Willem Egbert Kroesen. Willem Jr was circa 1,5 jaar oud toen de ijzervreter stierf. Oh ja, ook nog een vraagteken betreffende een gepleegde "bankbreuk" door ook al een W.E. Kroesen en wie dat was? Joost mag het weten of liever gezegd Willem Egbert. Welke Willem Egbert? Antwoord blijf ik schuldig: er waren er 5 die W.E. heetten destijds. En met dit stukje sluit ik de maand januari af... Nog 2 maandjes en dan groeien de mangga's weer buiten aan mijn boom, want dan is het lente. En kan ik eindelijk weer op mijn dingklik(krukje) onder de boom zitten.

 

 

 

De maand februari 2013: 

 1. 4 febr 2013: Geplaatst aanvullingen op de pagina KNIL Pensioenen betreffende de relaties/genealogie tussen de families W.E. Kroesen, TROMP, van Meeteren Brouwer, Struben, Bischoff van Heemskerck en een JAVAANSCHE VROUW die tevens doekoen was in de aanbieding, zoals geplaatst in een advertentie te Arnhem. De aanvullingen zijn onderaan de pagina te vinden op het deel wat slaat op het stuk over W.E. Kroesen. Vraag me niet waarom de Javaansche Vrouw tevens werd aangeprezen als doekoen.
 2. 5 febr 2013: Geplaatst op de pagina Wie ik ben, een recapitulatie van bewoners van het huis aan de Jl Kacapiring 11 vanaf 1931 tot en met heden febr 2013. Eventuele zoekenden naar hun familie uit Surabaya uit die dagen zouden er iets aan kunnen hebben. De recap is te vinden onder de tekening van het huis en gescheiden door 2 doorgetrokken lijnen, ongeveer op 1/3 van de pagina hoogte.
 3. 6 febr 2013: Geplaatst een lijstje van bewoners van de Katjapiringweg (Jl Kacapiring) zoals uit de gegevens van www.kb.nl verzameld. Wellicht dat geinteresseerden er belang bij kunnen hebben. Het lijstje is te vinden op de pagina Cannalaan Buaya's.
 4. 6 febr 2013: Geplaatst een foto reportage over een desa straatje ergens in Midden Java en waarbij mijn vriend 's avonds nachtmerries van kreeg. Het simpele ongecompliceerde leven in de desa en toch is daar ook al de moderne consumptie levenswijze doorgedrongen. Kortom kijk zelf maar op dezepagina Een desa straatje.
 5. 15 febr 2013: Geplaatst het verhaal van een Marineman Sergeant Stoker Jan de Vries. Hij deed dienst op HMS De Ruyter, maakte de Slag in de Javazee mee, overleefde, werd opgepikt en gevangen genomen en te werk gesteld in Birma aan de beruchte spoorweg. Zijn gezin te Surabaya Jl. Jimerto verdween in de kampen. Na de oorlog werd het gezin met tussenpozen herenigd in Nederland. Het is een verhaal dat ook verteld over hoe men als jochie in de kampen overleefde. Let wel: op dit verhaal inclusief de foto's berust het eigendomsrecht van de familie van Jan de Vries en het verhaal is te vinden op de pagina HIJ OVERLEEFDE.
 6. 16 febr 2013: Geplaatst een pagina SBN Doorman ging niet met schip ten onder, zoals overgenomen uit de Leeuwarder Courant 1982. Het betreft een relaas van oud Marine man Matroos en later Sergeant Willem van Zijl, opvarende van HMS de Ruyter. Hij maakte de Slag in de Javazee mee, overleefde de slag, werd krijgsgevangene en te werk gesteld in Nagasaki Japan, kwam in 1946 terug In Nederland, vervolgde zijn carriere bij de Marine tot hij in 1961 enigszins na 33 jaren verbitterd met pensioen ging.
 7. 27 febr 2013: Alom wordt vandaag herdacht, dat 71 jaren geleden de Slag in de Javazee plaats vond. Ik herdenk mijn broer niet alleen vandaag, maar altijd zoals bij voorbeeld thuis: ik kijk naar zijn foto en naar de herinneringszakdoek uit 1938 toen hij zijn opleiding volgde in Den Helder en naar de gespen, die hij postuum kreeg... Hij heeft van mij zijn eigen hoekje gekregen... en hij kijkt naar me en wij beiden weten, dat zijn offer niet voor niets is geweest... Dank zij hem onder andere, kan ik in vrijheid leven.

Een foto aan de muur van een gesneuvelde, samen met een deel van de overleden familie; een bos bloemen voor hen allen; een asbak afkomstig uit mijn verre geboorte- en thuisland niet gevuld met sigarettenas maar met padi, want ik ben bijgelovig; een andere foto van een herinneringszakdoek uit 1938 toen mijn gesneuvelde bruine broer toegestaan werd om zijn opleiding te Den Helder te vervullen en vervolmaken; een erekruis met toebehoren: Krijg ter Zee, Slag in de Javazee; een kaarsenstandaard opdat hun pad altijd verlicht moge zijn. Het hele tafereel heb ik in februari 2013 opgezet voor mijn dierbaren.

 

 

 

De maand maart 2013: 

 1. 06 maart 2013: Anton van Apeldoorn woonachtig te Sidoarjo en regelmatige bezoeker van het Ereveld heeft een foto reportage gemaakt van de 71ste Herdenking van de Slag in de Javazee te Kembang Kuning Surabaya. Op die zelfde dag meerde het passagiersschip ROTTERDAM een dag af in de haven van Surabaya Tanjung Perak om daarna richting Singapore te vertrekken. Enkele passagiers konden derhalve de Herdenking bijwonen. De link naar het foto album is hier te vinden: https://plus.google.com/photos/117221797191766984268/albums/5849905233219838097 Klik op de foto om een uitvergroting te zien.
 2. 07 maart 2013: Geplaatst een reportage van de 71ste Herdenking van de Slag in de Javazee en tevens de 2de Herdenking van deze Slag op lokatie op de Javazee door de V.O.N. De reportage is te zien op deze pagina.
 3. 08 maart 2013: Geplaatst een artikel over de gevangenneming van Pakoe Boewono VI van Solo, waarbij één mijner gerelateerde voorouders bij betrokken was, namelijk Huibert Gerard Nahuys, kolonel resident van Solo. Hij was de grootvader van de vrouw van mijn grootmoeder's broer. Het relaas is hier te lezen.
 4. 08 maart 2013: Geplaatst een artikel geschreven in maart 1903 (deze maand maart dus alweer 110 jaren geleden !!!!) door een Solosche Javaander of Indische Creool zoals hij zich zelf noemde, over Tinus Dezentjé, voorzien van talrijke duiten en evenzo vele nazaten en somewhere gerelateerd aan me. Zie de pagina Tinus Dezentjé. (Één van zijn kleindochters - Wilhelmina Robertina Ferdinanda - huwde met één der kleinzonen - Petrus Paulus Johannis - van mijn over-over opa Joseph Johannes.)
 5. 10 maart 2013: Geplaatst een pagina over verpauperde Indo's. Sommigen verpauperd omdat hun biologische papa er van door ging enkele rit richting Nederland en hun mama - veelal een arme ex-bijzit met het relatieproduct opgescheept, achtergelaten werd en soms kwam een verpauperde Indo voort uit een net zo verpauperd gezin en was de verpauperingscirkel rond. Want Indootjes van "lage komaf" kwamen niet zo makkelijk aan een baantje...Jaja, 't is toch wat: Indootjes, ooit in het leven geroepen door de VOC om een brug te vormen tussen de Toean Besar uit dat verre Negeri Walondo en de lokale man uit het land onder de regenboog, ook wel genoemd "den Inlander" of "den wilde goddeloze." Één en ander te lezen op de pagina Verpauperde Indo's in Oost Java. (Eh, de voorbeelden die ik aanhaal op deze pagina hebben betrekking op Oost Java, maar bekant heel voormalig Indië stikte de moord ervan.)
 6. 16 maart 2013: Geplaatst een stukje over de Kerk van het Heilig Kruis te Anatolië Oost Turkije, omdat mijn over over grootvader Joseph Johannes Amirkhan er iets financiëels mee te maken had. Enfin, lees maar op de pagina De stad VAN (=WAN) aan het VAN (=WAN) meer in Oost Turkije, als je interesse hebt in oude historische gebouwen uit de middeleeuwen en later.
 7. 26 maart 2013: Geplaatst een stuk over de familie Coblijn (Nicolaas Coblijn was een suikerlord) en de uitleg over de relatie tussen de familie Coblijn en de families Andreas en Johannes. 't Is wat die goeie ouwe tijd met vruchtbare gronden en zegenrijke huwelijken (Nicolaas had 18 kindertjes te voeden, maar had er totaal geen problemen mee.). Zie de pagina Nicolaas Coblijn.
 8. 27 maart 2013: Geplaatst een artikeltje over een hoertje in de Preanger die getrouwd was geweest met Nicodemus Esreteip Junior..... Draai deze naam Esreteip eens om en wat leest men? Het verhaal is te vinden op de pagina Het Hoertje. Alledaagse belevenissen van ondeugd, ook toen in de glorie dagen van Indië of moet ik zeggen: JUIST toen?

  

 

De maand april 2013: 

 1. 3 april 2013: Geplaatst een artikel over de Armeense broers ANDREAS die uit Perzie naar Indië vetrokken, er hun rijkdom vergaarden en enkele nazaten het krantennieuws haalden, ten rechte en ten onrechte beticht werden van wandaden. Één en ander is te lezen op de pagina De Gebroeders Andreas. Geinteresseerden kunnen de Andreas genealogie opvragen bij me.
 2. 3 april 2013: Geplaatst een artikel over zeeroverijen in de Indische wateren, de langdurige procedures in verband met trage onderlinge communicatie tussen de eilanden en Java en de trage ambtenaren procedures. Een verhaal van een weduwe wier echtgenoot - kapitein van een schoener genaamd Maria Frederik , Johannes Gregorij Malcolm was en die door zeerovers vermoord werd en zij heel wat jaren na de kaping nog met de zaak bezig was (en natuurlijk ook het ambtenaren apparaat), aleer zij kon huwen met haar tweede echtgenoot G.A. Zakara.
 3. 04 april 2013: Geplaatst een mutatie inzake mijn vermoeden waarom Jacobus Johannes als een doorgeslagen losbol door het leven ging. Dit is in vet gedrukt te lezen op de pagina Jacobus Johannes, zoon van Joseph Johannes. (Op circa 1/3 vanaf het begin)
 4. 11 april 2013: Geplaatst een artikel geschreven door journalist/auteur/correspondent/hoofdredacteur K.K. Brederode over de positie van de gemendbloedigen in de wereld in 1938 en met name de vergelijking tussen de Indo's van voormalig Nederlands Indie en die van voormalig Brits Indië. Zie daarvoor de pagina Indo's in Indië. En waarschijnlijk zullen er wel lezers zijn, die het niet eens zijn met de schrijver Brederode, maar da's niet mijn zorg gelukkig. Ben slechts een doorgeefluik van wetenswaardigheden en dergelijke.
 5. 12 april 2013: Geplaatst een artikel gewijd aan Bep de Willegen-Vuyk, beter bekend als Bep Vuyk. Haar achtergronden die - denk ik - bij weinigen bekend zijn en bij velen slechts de gedachte doen rijzen aan haar geschreven kookboek. In deze pagina haar gezin, Boeroe, kaju putih olie en meer. Zie daarvoor de pagina Bep Vuyk.  Bep werd ook menigmaal rebels geacht, omdat ze voor haar mening uitkwam en dat werd niet altijd in dank afgenomen door anderen. Bep, een begenadigd schrijfster, voor haar hier een plaatsje.
 6. 14 april 2013: Geplaatst een update van de pagina Tinus Dezentjé inzake een link naar de website van Ed Vos www.astaga.nl . Op deze website van Ed Vos zijn foto's te zien van de familiegraven van de familie Dezentjé.
 7. 21 april 2013: Geplaatst een relaas over de VOC leger expeditie naar Riouw, Salangoor (tegenwoordig geheten Selangor op het West Malaysia) en de nabuurstaat Malacca (Melaka) zoals opgetekend door J.C. Baane oud kapitein en gegevns gehaald uit het boek Reis door Nederlandsch Indië bezittingen 1826. Baane deed zijn aantekening in 1780 tot en met 1786. Het relaas is te vinden op de pagina Expeditie naar Malacca in 1784 welker expeditie geheel 7 maanden en 12 dagen duurde en waarbij alle 3 genoemde rijken werden overwonnen door het eskader van de VOC.

 

De maand mei 2013:

Sinds medio/eind april 2013 heb ik het wat rustig gedaan met mijn gezwam op deze site. Voorjaarskriebels en dergelijke noodzaakten me om een pas op de plaats te doen en wat meer tijd te besteden aan het bekijken van jonge eendjes in de vijver voor de deur en met een verrekijker de opkomende blaadjes aan de bomen bestuderen en smachten naar wat meer zon en warmte na zo'n lange verrekte winter. Even dacht ik dat de lente hartelijk zou worden verwelkomd door Nederland, edoch.... al spoedig liepen me de naweeën van de winter al weer over mijn rug. Begin mei waren de temperaturen rond de 20C en vandaag 11 mei 2013 draag ik weer een trui...Payah dese op zijn Indisch oftewel... Attenooje, het weer is weer aan het klooie.

 

 1. 10 mei 2013: Geplaatst aanvullingen over de aankomst in Nederland van mijn oom Henri per hospitaalschip ORANJE in febr/maart 1946, zijn opvang, zijn kleding distributie en zijn levensonderhoud. Kortom: een verhaal met vraagtekens over het hoe het één en ander destijds reilde en zeilde en dit is te lezen/zien op de pagina Mijn ouders helemaal onderaan. Let wel: de regel- en wetgeving in 1946 was een geheel andere, dan die later in werking trad voor de grote groep repatrianten. Mijn oom Henri viel onder de tweede groep (gewonde) repatrianten die rechtstreeks uit de kampen werden opgepikt en meteen linea recta Nederland gingen wegens ziekte en ontberingen geleden en ondergaan in de kampen. Hij zat in Cimahi 4. Zijn vertrek naar Nederland was in febr 1946 per hospitaalschip (toen nog) ORANJE. Op die zelfde pagina - alhoewel niets van doen met de titel - heb ik als aanvulling tevens enkele wetenswaaardigheden uit de doeken gedaan over de ORANJE.
 2. 11 mei 2013: Geplaatst aanvullingen betreffende de gesneuvelde Marn.I de heer H.H.F. Siemers in de Slag in de Javazee. Zijn portret en herinneringszakdoek geplaatst, gekregen van nichtje mevr. R. Baas-Siemers. Het copyright van deze foto's berust bij de famillieleden van de heer Siemers. Zie hiervoor de pagina Slag in de Javazee I op circa 1/3 van bovenaf de pagina.
 3. 11 mei 2013: Geplaatst een pagina met oude briefkaarten uit eind jaren 1890 begin 1900. Diverse beelden uit diverse gebieden. Voor de liefhebbers. Beelden zijn deels afkomstig van Persee Parijs en deels uit eigen collectie. Het is te zien op de pagina Oude Briefkaarten.
 4. 10 mei 2013: Geplaatst aanvullingen over de aankomst in Nederland van mijn oom Henri per hospitaalschip ORANJE in febr/maart 1946, zijn opvang, zijn kleding distributie en zijn levensonderhoud. Kortom: een verhaal met vraagtekens over het hoe het één en ander destijds reilde en zeilde en dit is te lezen/zien op de pagina Mijn ouders helemaal onderaan. Let wel: de regel- en wetgeving in 1946 was een geheel andere, dan die later in werking trad voor de grote groep repatrianten. Mijn oom Henri viel onder de tweede groep (gewonden.)
 5. 12 mei 2013: Geplaatst een foto sessie van de kraton van Jogja. Foto's zijn copyrighted en eigendom van mijn verre vriend aldaar. Vindt u een opname mooi en wilt u die hebben. Mag heus wel, maar wel even vragen toch. Jaja, het bekende verhaal over het bekende rechter muisklikje. Maar in elk geval: geniet van de beelden die voor zich zelf spreken. De beelden zijn te zien op de pagina Keraton Jogja.
 6. 12 mei 2013: Geplaatst een foto sessie van Jogja in het algemeen, bijvoorbeeld beelden van de Jalan Malioboro en overige. Ook hier geldt het algemeen Jiplak verbod en gebruik van de rechtermuisklik, mits vooraf even netjes gevraagd. Deze beelden zijn te zien op de pagina Jogja Algemeen deel 2. Oh, als u goed de beelden bekijkt, dan ziet u ergens mijn vriend hurken; hij is meteen te herkennen. Jongkok met een bord eten lekker eten natuurlijk... Je weet toch: Indo !!! ;-)
 7. 13 mei 2013: Geplaatst een drama serie over de broers Gentis, die de Javaasche Bank in dat oude Indië (Batavia) trachtten te beroven. En het armzalig jongste broertje Cor kreeg me toch een pakslaag toen ie opgepakt werd.... en nog geen eens van de lokale Pak Polisi maar van omstanders.... Zouden hierbij wraakgevoelens afgespeeld hebben??? Rame dong, eindelijk kunnen we een belanda in elkaar rossen.... riepen de inheemsen luidkeels naar elkaar toe en met een geldige reden ook nog. Poor boy, zong ooit een vroeger R&R zanger....
 8. 17 mei 2013: Geplaatst een foto serie (dank zij mijn verre vriend) over hoe een Pak Tani zijn hoofd boven water probeert te houden, als zijn gewassen(padi) nog aan het groeien zijn en derhalve geen ene rooie rot Rupiah cent opbrengt en aansluitend er ook geen ene witte korrel rijst op zijn bordje te zien is.... mits Pak Tani iets er bij gaat verdienen en hoe hij dit versiert is te zien en te lezen op de pagina Bakstenen in de desa. Have fun.
 9. 17 mei 2013: Geplaatst enkele pas verworven foto's van enkele familieleden van me uit de "goeie ouwe tijd". Zie hiervoor de pagina Familiefoto's ongeveer op 1/3 hoogte van de pagina met vermedling update 17 mei 2013 en de pagina Mijn voorouders ook met vermelding update 17 mei 2013 en ook op circa 1/3 van de hoogte van de pagina.18 mei 2013: Geplaatst een artikel over notaris Constantinus Petrus Antonius Boelen, destijds (halverwege/eind jaren 1800 tot en met 1909 als notaris en vendumeester werkzaam te Besuki, Pasuruan, Sidoarjo, Malang, Magelang, Grissee en deels te Soerabaya. Een integer beambte en plichtsgetrouw vader, bijna gebrandmerkt door een fraudeuleuze daad waar hij valselijk van werd beschuldigd maar ten volle vrijgesproken van smaad en blaam, geplaagd door vervelende familie perikelen maar zijn kinderen waren en bleven nummer één voor hem, totdat uiteindelijk hij teveel werd "geplaagd" door kwalijke zaken hem aangedaan door zijn zoon. Hij was de schoonvader van mijn oom Willem Egbert Boers die met één van zijn dochters, Pauline Constance Boelen, was gehuwd. Één en ander is te lezen en te zien (foto's) op de pagina Notaris C.P.A. Boelen. Op de pagina is ook een stuk genealogie te lezen.(Voor de liefhebbers.) Aanvullingen op 19 mei 2013, 21 en 22 mei 2013 verwerkt. Een zus van tante Pauline, namelijk tante Tilly, kreeg in 1945/1946 steun van de RAPWI wegens aangedaan leed door de oorlog. Tante Tilly had als adres een hoekje van het Bandungs Lyceum, aangezien zij geen huis ter beschikking had. Dec 1945 en begin jan 1946 was zij "Borromeus Bandung" ziekenhuis patient. Zij was toen 64 jaren oud. De notaris was een harde werker en had veel over voor zijn kinderen en zijn neef Anton Boelen, maar kon in de laatste jaren van zijn praktijk niet veel meer hebben. Het werd hem alles teveel. Voor de notaris een plaatsje in mijn schrijverijen.
 10. 25 mei 2013: (Herzien op 27 mei 2013) Geplaatst een pagina over de Familie Wieligmans, met deels een beetje geneaologie en deels een stukje over een nazaat van de familie Wieligmans en wonend in Kupang, zangeres van beroep en op de pagina zijn enkele Youtube clips van haar te zien en te beluisteren. Het verhaal van de familie Wieligmans staat - wat Rob betreft - nauw in verband met een andere Amerindische, ook uit Bandung afkomstig, verkast naar Nieuw Guinea, dan door naar Nederland en uiteindelijk te Amerika zich gevestigd. Een Indo meisje met karakter en zeer gerespecteerd in de States en haar naam is Joyce Luther Kennard. Haar verhaal is te lezen op de pagina Joyce Luther Kennard.
 11. 26 mei 2013: Geplaatst een artikel over dokter Soetomo. In de eerste plaats toch altijd een mens en medicus, vechter voor een betere behandeling van inheemse vrouwen en dan pas gematigd politiek figuur, strijdend voor een betere economische en gezondheidstoestand van de inheemse bevolking. Regelmatig lag hij in de clinch met de Sarekat Islam en menigmaal werd zijn naam ten onrechte bedoezeld door tegenstanders. Hij was gehuwd met Everdina Bruring (vroeg weduwe van haar eerste man), die hem altijd trouw terzijde stond in zijn streven naar positie verbetering van de inheemse vrouw en zij stierf aan een kwalijke borstkwaal. Een kuur in Zwitserland mocht niet baten en uiteindelijk stierf zij te Pacet in het kuuroord. Zij werd begraven te Kembang Kuning Surabaya. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren. Recentelijk op 20 mei 2013 berichtte SuaraSurabaya echter in een artikel over een lerares van de SMAN 6 te Surabaya in welke de lerares beweert dat zij een kleinkind is van dokter Soetomo. Dr. Soetomo stierf in het CBZ ziekenhuis Surabaya na een langdurig lijden en waarvan zijn kwaal de doktoren geen diagnose konden stellen. (Uit een ander document valt te lezen dat hij leverkanker had).  Hij was ook schrijver van een boek over de positie verbetering van de inheemse vrouw. Één en ander is te lezen op de pagina Dokter Soetomo. Hij en Everdina hadden een huwelijk waar de maatschappij fel tegen gekant was en dat resulteerde in het feit, dat Everdina alle banden verbrak met de Nederlandse maatschappij en zelfs met haar zuster, die zij zeer liefhad..... En dat alles werd "geregeld" door big brother Nederland en big brother Indonesische politiek en religie. Everdina was zeer geliefd bij de familie van haar man Dr. Soetomo. 
 12. 31 mei 2013: Verwijderd uit Gastenboek het volgend bericht afkomstig van Gillian: "hoi, een tip, muziek meteen aanzetten op een website is bijzonder vervelend, als je ook nog eens geen uit knop hebt zo een twee drie als kijker ben ik snel weg! jammer omdat jullie site er interessant uitziet"
 13. 31mei 2013: Reply aan Gillian gestuurd: "Dank in elk geval voor langskomen, al was het snel. Maar een beetje computer heeft een mute knop ingebouwd in de player, dus daar is de vervelende muziek mee uit te doen toch?" ... Extra: Ik had natuurlijk scherper kunnen antwoorden, maar m.i. loont een uitgebreider antwoord niet. (Gelet op het feit dat er het woord "kijker" gebruikt wordt en niet "lezer"). 

 

De maand juni 2013:

Een jaar geleden (zie Archief Updates) schreef ik begin juni 2012 "Het weer is nog steeds waardeloos etc etc.".... Het is begin juni 2013 en ik kan enkel maar mijn beweringen van een jaar geleden herhalen.... waardeloos. En dat is dus de maand dat de zomer zal beginnen...... maar gelukkig hebben de weergoden mijn gevloek en getier aangehoord, want de tweede week van juni is aardig en aannemelijk voor mijn tropisch temperatuurgevoel..... Helaas scheen mijn gevloek en getier toch niet helemaal correct overgekomen te zijn bij de weergoden, want de 21ste juni als begin van de zomer, heeft zich meer geopenbaard als het begin van de herfst... stevig windje en zwiepende bomen voor mijn raam en waar ik met wantrouwen naar kijk.... ze zwiepen wel heel erg hard....en ze kraken....

 

 1. 02 juni 2013: Geplaatst een fotoserie over de omgeving van Brenggong Midden Java, een gehucht in de diepe stilte van het eenvoudige gebeuren....Ooit leefde daar een koloniaal die problemen had met zijn gong en één en ander is te zien op de pagina Omgeving Brenggong. Foto's met dank aan mijn 3R vriend en familie.
 2. 02 juni 2013: Geplaatst een fotoserie over kruiden en planten uit de omgeving Brenggong en een ietsje verder. Één en ander is te zien op de pagina Kruiden en desaplanten. Foto's met dank aan mijn 3R vriend en familie. Speciaal voor planten/struiken en bomen liefhebbers of liever gezegd: wat de natuur aldaar aan schoons heeft te bieden.
 3. 07 juni 2013: Op de pagina Notaris C.P.A. Boelen zijn enkele aanvulingen geplaatst betreffende de afkomst van zijn tweede vrouw Catharina Wilhelmina Dorothea Berlauwt (1851 Bezoeki en 1901 Den Haag) en welke familie namen tevens hiermee gemoeid zijn, namelijk REISNER en BISCHOFF en woonachtig geweest te Pasoeroean.
 4. 08 juni 2013: Wegens een mij ten deel gevallen erfenis te Indonesia (enkele tientallen hectares sawa- en droge bosbouwgronden te Zuid Oost Borneo en 3 nog uit de koloniale tijd stammende huizen met bijbehorende erven/grond in het Blitarse gebeuren op Java), ben ik genoodzaakt mijn biezen voor een poos te pakken en herwaarts te keren om één en ander in ogenschouw te nemen. Nou, ik ben benieuwd wat voor "zooi" ik zal aantreffen.  Het zal derhalve een ietwat stil zijn op deze site wat betreft nieuwe pagina's of aanvullingen. Op enkele reeds voorbereide en nog te plaatsen pagina's na, zal ik slechts wat kleine aanvulingen plaatsen zoals muziek e.d. (mits ik in de buurt kan zijn van het wifi gebeuren aldaar). Ik schat dat mijn afwezigheid waarschijnlijk wel minimaal een maand zal zijn. Hopelijk zullen trouwe lezers/bezoekers-sters zich niet vervelen. Mocht dat echter toch het geval zijn (omdat voor a.s. zondag 9 juni het weer er troosteloos uit zal zien) , dan nodig ik de muziekliefhebbers gaarne uit om de hoofdtelefoon te pakken en de pagina Muziek Muziek Muziek te bezoeken, want ik heb een dotje C&W deuntjes geplaatst.
 5. 16 juni 2013: Geplaatst tussen neus en lippen door, vanuit het verre thuisland, een reportage over Die Goeie Ouwe Tijd te Banyuwangi, voorzien van een reisreportage uit 1941(ten dele) in de separate afgelegen gebieden van Banyuwangi destijds en het foto's van het huidige Banyuwangi, tonend het schrille contrast tussen schijnbare mooie dingen van het leven (Tari Gandrung zoals gedanst door éne schone jonkvrouwe en het toeristisch surfen op de oceaan) en de harde werkelijkheid van de zwavel delving in de IJEN krater, getoond door de kapotte schouders van een zwaveldrager. Tevens ook voorzien van een reisindruk uit aug 1907. Banyuwangi, de stad van de Prinses die door haar prinsgemaal van ontrouw werd beticht en ter dood werd veroordeeld. Haar dood bewees haar onschuld, want na haar dood steeg een welriekende geur van de rivier op ... Banyuwangi = Geurig water.
 6. 17 juni 2013: Een stukje over de fotograaf/militair Jean Demmeni, zoon van gen.maj. Henry Demmeni met enkele foto's van o.a. zijn "studie" expeditie reizen naar Borneo met A.W. Nieuwenhuis. Één en ander is hier te zien op de pagina Jean Demmeni foto's. Zie verder punt 4 hierboven en dus voorlopig even halt op de plaats wat betreft mijn site en de zonnestralen elke dag tellen. Aangepast en aangevuld op 19-6-2013.
 7. 22 juni 2013: Een pagina gewijd aan mevr. Marie Elisabeth van Oordt, ook wel genoemd Marietje van Oordt. Heel vaak en veel verguisd door de sensatie pers, al vroeg getroffen door ellende en misere: te vondeling gelegd door haar ouders, een achternaam gekregen van een sergeant van de KNIL tegen betaling, een huwelijk op 14 jarige leeftijd met een 19-jarige jongeling Christiaan Marie Kropp die haar na een paar jaar huwelijk en hun kind in de steek liet, het hoofd boven water houden, levend in een mensenmassa die de stelregel er op nahield: "Wie zonder zonden is, werpt de eerste steen". Nou, heel die haar omringende mensenmassa van weleer, inklusief de roddelpers scheen super heilig te zijn geweest, want ze wiepen allen de eerste steen naar mevr. van Oordt toe en niemand nam het voor haar op. Neen, niet helemaal waar. Pa van der Steur schreef een stukje in de krant over de wantoestanden aangedaan door de maatschappij aan mevr. van Oordt. Ook Gerard Termorshuizen (Zie Stichting TongTong) schreef over haar een boek, dat verscheen in april/mei 2013, genaamd "Niemand zorgde voor mijn ziel." In deze pagina hier is een artikel opgenomen, gemaakt door journalisten van de Javabode, die een stukje levensverhaal uit haar mond mochten horen. Tevens website genealogie-info van een nazaat ter verduidelijking van de bemerkte afwijkingen in de krantenberichten en andere informatie over mevr. van Oordt. Wie het juist heeft, is mij onbekend. De journalisten van de Javabode beweren, dat zij de berichten van mevr. van Oordt in het interview hebben nagecheckt. Ik bemerk het slechts en fungeer als doorgeefluik voor belangstellenden. 
 8. 24 juni 2013: Geplaatst een foto reportage van aardverschuivingen in de buurt van de desa BENER, nabij Purworejo richting Magelang. Deze weg werd destijds onder koloniaal beheer tussen 1845 en 1850 aangelegd onder de bestuursperiode van de residenten von Schmidt auf Altenstadt en Bousquet en met medewerking van Raden Adipati Tjokronegoro, destijds regent van Purworejo en natuurlijk met (gedwongen) medewerking van de plaatselijke bevolking. "Gedwongen?" Ja natuurlijk of dachten de lezers dat het op vrijwillige basis ging toen in die tijden?.... Je weet toch wel: Daar werd wat groots verricht.... ahum ahum ahum. Een monument met tekst herinnert daaraan. Het monument werd in 1862 opgericht en wijlen resident von Schmidt auf Altenstadt ( 1806-1857) was al 5 jaren ervoor in Den Haag overleden. Zie verder de pagina wie J.G.O.S. von Schmidt auf Altenstadt was.
 9. 29 juni 2013: Enkele aanvullingen bij de fotoreportage van aardverschuivingen en met name betreffende een korte uitleg over de Regent van Purworejo Raden Adipati Tjokronegoro met wiens hulp een monument werd opgericht ter gedachtenis van de aanleg van de hoofdweg Magelang Purworejo. De Adipati was hulp aanvoerder van de Javaansche Hulptroepen van het koloniaal gezag in de oorlog tegen Dipa Negara. (Zie boek van T. Roorda. Instituut Taal en Volkenkunde.). De regent schreef in Javaanse dichtmaat het relaas van/over Dipa Negara. (Dipo Negoro.)

 

De maand juli 2013:

 1. 07 juli 2013: Geplaatst een paar Youtube filmpjes van het Tanah Abang kerkhof te Jakarta. Ooit in 1795 opgericht en tegenwoordig geheten het Museum Prasasti met als doel het in stand houden van een stukje historie van Jakarta. Helaas, ook in Indonesia viert vandalisme hoogtij tegenwoordig... Maar voor hen, wier voorouders daar zijn begraven (waaronder die van ondergetekende), is een stukje informatie voorradig wat betreft namen en data. Één en ander is te zien op de pagina Tanah Abang Batavia.
 2. 12 juli 2013: Geplaatst een pagina over de Bergenbuurt te Malang uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Het wel en wee van de promotie van een villawijk in West Malang grenzend aan de oude kampung Oro Orodowo. In de Bersiaptijd na aug 1945 werd de Bergenbuurt een kamp... waar mijn ma stierf in de Argapoerastraat nummer 6,  een paar maanden na de beëindiging van de oorlog in 1945. Het kamp stond ook te boek als Goentoerkamp of de Wijk Bergen. De bergenbuurt grenst ook aan de Jalan Ijen voorheen Idjen boulevard. Één en ander over de onveiligheid van de Villawijk Bergen is te lezen op de pagina Kamp Bergenbuurt Malang. Lees dan maar ook even goed wat het latere Bersiapkamp Bergen precies inhield. !!!
 3. 28 juli 2013: Attenooie, het weer is aardig warm aan het klooie. Desondanks toch maar de moeite genomen om wat te struinen in de KB.nl en heb wat nieuwsfoto's opgeduikeld over de onderzeeboot O16. Een en ander met betrekking tot de pagina Slag in de Javazee I circa een derde van bovenaf de heer Siemers. Hij deed dienst op deze O-16 en werd een paar weken voor de Slag in de Javazee plaats vond, overgeplaatst naar HMS De Ruyter. Op deze pagina tevens aanvullende krantenfoto's over HMS De Ruyter, bijna onderaan de pagina.
 4. 29 juli 213: Geplaatst een foto reportage van Joop Nahuijsen met betrekking tot de Anai kloof.(Oude spelling = Anei). Het Singkarak meer, de oude spoorlijn uit 1890 en mooie huizen in de  Minangkabau stijl, de legende over het begrip "Minangkabau" voor velen bekend maar desondanks toch een korte uitleg. Een en ander is hier te vinden: Foto's Joop Nahuijsen album 6.
 5. 31 juli 2013: Geplaatst een artikel over de moord op de 27 jarige Emma van der Pal te Ambarawa op 12 oktober 1930 en welke - conform uitspraak rechtbank - gepleegd werd door haar circa 31 jarige echtgenoot Alexander Cornelis de Rille. Hij was voormalig stations klerk bij de NIS en werd uit dienst ontslagen wegens ongeschiktheid (zenuwaanvallen en driftbuien) en werd klein-landbouwer. Het gezin leefde te Djamboe (Jambu) Ambarawa. Dit zoveelste Indische drama is te lezen op de pagina Emma van der Pal. Het gezin had een dochtertje van circa 7 jaar oud ten tijde van de moord.
 6. 31 juli 2013: Geplaatst een artikel over de Javaanse naam KASBI. Op één of andere manier schijnt de drager van deze naam Kasbi wel gemoeid te zijn met afrossingen, ongeluk, diefstal, misdrijf en dergelijke. Zelfs een doekoen te Sidoarjo droeg deze naam en ..... was voormalig ijsverkoper te Soerabaja en .... een menseneter, volgens het Gerecht. Hij kreeg 18 jaar dwangarbeid in 1935.... doch zal wel de volle straf niet uitgezeten hebben, aangezien 7 jaren later de oorlog uitbrak in het toenmalige Indië of dat hij onder de Japanse bezetting misschien toch wel verder moest brommen, omdat de Jappen geen zin hadden in een debiel op vrije voeten of werd hij misschien wel gedwongen Romusha te zijn? Het is te lezen op de pagina KASBI.

 

De maand augustus 2013:

 1. 02 aug 2013: Geplaatst een artikel over KNIL sergeant Jean Samuel Borgeaud, geboren te Zwitserland in 1834, via depot Harderwijk in dienst getreden van het Nederlandse Leger te Indië, afkomstig uit een gegoede Zwitserse familie en uiteindelijk in nov 1860 de dood door middel van de strop gevonden. Hij was de bedenker en aanstichter van de militaire opstand te Jogja (Djocjokarta) in januari 1860 en wilde een nieuw koninkrijk/republiek aldaar stichten in samenwerking met een of andere verbannen prins van de kraton van Jogja. De lezer/-es dient er rekening mee te houden dat in het zelfde jaar te Semarang ook een militaire opstand plaats vond en wel in de Würtembergse kazerne in 1860, te Semarang, waarbij mijn overgrootvader T.C.J. Kroesen (toen nog kapitein/vervangend commandant) een hoofdrol vervulde ten faveure van het Nederlandse Leger en daarvoor met gouden plak werd beloond. Vlgs de krantenberichten schijnen deze gebeurtenissen met elkaar in verband gestaan te hebben. Er wordt ook nog geschreven over de uitbreiding van de opstand naar en te  Soerabaja...  Maar de opstand te Jogja met in de hoofdrol Jean Samuel Borgeaud is op deze pagina te lezen. 
 2. 05 aug 2013: Geplaatst een pagina met wat geresumeerde genealogie van mijn vader en moeder. Niet in al te veel details geschreven en zeker niet al te diep de historie in, doch eventuele liefhebbers van genealogie kunnen - bij interesse ten behoeve van aanvulling van hun files - deze details altijd opvragen. Op de pagina heb ik tevens een summary van de gerelateerde families geplaatst. Éen en ander te lezen op de pagina Een stuk genealogie.
 3. 10 aug 213: Geplaatst een artikel over de rellen in 1911 te Tandjong Priok tussen de bemanningen van het ss. Wilis en het oude s.s. Oranje en iets over het nieuwe motorschip (ook dienst gedaan als hospitaalschip) Oranje afgebouwd in 1938. Tevens een beschouwing over mijn vader en zijn broer, die beiden iets van doen hadden met deze Wilis en de oude Oranje in 1911, waarbij ik me afvraag of er toeval bestaat in het leven of dat alles is voorbestemd. Bij interesse is één en ander te lezen op de pagina Wilis en Oranje 1911.
 4. 15 aug 2013: Geplaatst een stukje over de Historie van Surabaya met vermeldingsvolle items erin. Speciaal voor die andere ouwe jangkriks die ook uit Surabaya afkomstig zijn en er nooit bij stilgestaan hebben, dat die beroemde SOLO rivier uit Midden Java voor de helft in Oost Java stroomt en vlakbij Grissee (Gersik) uitmondt in die warme zee waar ooit nog niet eens zo lang geleden eigenlijk, bloed vloeide en jonge levens vergingen. Lees dan maar meteen heel goed welke functies KEMBANG KUNING en PENELEH hadden voordat zij het predicaat Kerkhof kregen.... Oh?? Nooit geweten? Of misschien sommigen wel? Lees het één en ander op de pagina De Historie van Surabaya. En mocht je geen lust hebben om het gekweel van Nana met Der Lindenbaum aan te horen, dan is daar natuurlijk die muteknop toch en zet je lekker de radio aan met de enge nieuwsberichten over moord en doodslag, economische recessie waar Nederland maar niet uit schijnt te kunnen komen en wij binnenkort alweer extra moeten inleveren, want het regeervolk in Den Haag komt er ook al niet uit. Zijn zij ooit wel eens erin gekomen?
 5. Abuis.
 6. 15 aug 2013: Geplaatst een stukje over de Historie van Surabaya met vermeldingsvolle items erin. Speciaal voor die andere ouwe jangkriks die ook uit Surabaya afkomstig zijn en er nooit bij stilgestaan hebben, dat die beroemde SOLO rivier uit Midden Java voor de helft in Oost Java stroomt en vlakbij Grissee (Gersik) uitmondt in die warme zee waar ooit nog niet 18 aug 2013: geplaatst alweer een artikel over zwoele nachten, een ouwe vent met centen, een jonge lokale blom  die haar carriere begon als pembantu/huishoudster en uiteindelijk de heer des huizes strikte in haar klapperbomen schoot met een goed goyang pantat gevoel, een verhouding hier en daar, een doekoen wiens toverkracht niet werkte en daarom maar tot wurging over ging, een jongeman van een jaar of 17 die het hield met een ex-vrouw van een inspecteur der politie van 32 jaar en 4 kinderen, verpatste juwelen, kortom het zoveelste sensatie verhaal in dat goeie ouwe Indie en ditmaal was het slachtoffer de heer L.L.G.F. Born die een jonge vrouw tot huishoudster had en nam. Sensatie te over tijdens het proces, want de opdrachtgeefster tot de wurging was de dame in kwestie, bleek later tijdens het proces....
 7. 23 aug 2013: Geplaatst nieuwe nummers op de pagina Muziek Muziek Muziek en oude nummers opgeschoond. Ghoepla, cemplung in de kali ermee of onder de kolong kan ook, want anders verbruik ik te veel ruimte op mijn server, als al die Mb's er maar opgeplonkt zitten in de server gudang. Al zeg ik het zelf: er zitten pareltjes van Hawaiian nummers tussen. Maar ja, ieder zijn meug natuurlijk...
 8. 18 aug 2013: Geplaatst een aanvulling op de pagina Notaris C.P.A. Boelen, inzake de achtergrond van zijn huwelijk met zijn tweede vrouw C.W.D. Berlauwt. Op de pagina heb ik deze aanvulling gemerkt met datum 18 aug 2013.
 9. 18 aug 2013: Geplaatst een artikel over een gepleegde moord door A.H. van der Worm op de heer W. van Zuylen in juli 1929 in het Candi hotel te Semarang... Het bekende drama uit die zwoele warme tropentijden.... Mannelijke bezoeker maakt kennis met gezin. Bezoeker van Zuylen en vrouw des huizes mevr. Keyer eten teveel nasi goreng samen uit hetzelfde bord, man des huizes van der Worm vindt slechts de anjing in de panci (hond in de pot). Heer des huizes en vrouw des huizes scheidden van elkaar. Vrouw des huizes wil trouwen met bezoeker en heer des huizes vermoordt de minnaar als de dader hen opzoekt in het hotel. "Bangsat jij ja." en hij jaagt 4 kogels op het amoureuze stel en de arme van Zuylen vol geraakt. De ex vrouw des huizes naar ziekenhuis, helemaal kalang kibut en overstuur en de dader mag zitten voor 8 jaar en japits (knijpers) in elkaar flansen. En toen al, dus geen happy ending, zoals het te lezen is op de pagina Moord op van Zuylen te Semarang. Als van der Worm nu slim was geweest, had ie beter obat (medicijn) bij de dukun (medicijnman) kunnen kopen in plaats van kogels. Met die obat van de dukun had ie op een goedkopere manier zijn ex-vrouw van haar jeukerigheid af kunnen helpen, had ie niet hoeven te brommen en had ie een gangster ingehuurd om zijn rivaal te laten trakteren op een pakslaag (of wel te laten sunat) , zodat ie zelf buiten schot bleef toch? Goblok die fen seg.
 10. 24 aug 2013: Geplaatst een artikel over Dermodjojo (Darmodjojo), een selfmade Javaanse hereboer in de streken van Kediri, die aan hoogmoedswaanzin leed. Hij gebruikte opium, hij zoop jenever, hij verklaarde zichzelf tot Goeroe (Godsdienstleraar)  en later tot Ratoe. Wat hij NIET had waren politieke aspiraties anti het Koloniale Bestuur. Enfin, jaloezie/afgunst van derden brachten hem ten val. Het leger onder leiding van Luitenant Hardenberg van afdeling Soerabaja rukte op in januari 1907 en schoot op de volgelingen van Dermodjojo, die slechts gewapend waren met krissen en goloks en speren en zwaar onder de invloed waren van de indoctrine leer van Dermodjojo (en waarschijnlijk de opium en de jenever.) Dermodjojo zelve kwam hierbij ook om het leven.... Waarom doet dit verhaal me toch denken aan Rawagede en de tragedie Celebes zo'n 40 jaar (1947 ca) na de gebeurtenis te Baron(g)???? Één en ander is te lezen op de pagina Drama Dermodjojo. En vergeet niet op de muteknop te drukken, anders tuten je oren wegens het aanhoren van muziek, waar de westerse of verwesterde oren niet aan gewend zijn.
 11. 24 aug 2013: Geplaatst een pagina met de vervangende Indonesische straatnamen uit 1950 van Soerabaja. Speciale service voor die Indo's uit Soerabaja die misschien toevallig nog iets op willen zoeken over toen fan froeher. Deze publikatie stond in de Vrije Pers. Een en ander te vinden op de pagina  Nieuwe Straatnamen Soerabaja. 
 12. 25 aug 2013: Geplaatst een artikel over de verhuizing van de Regent van Pasoeroean, Raden Adipati Ario Niti Adi Ningrat op 19 maart 1868 naar een nieuwe tijdelijke woning aan de aloon aloon van Pasoeroean. Het geheel gebeurde volgens traditie/adat en in aanwezigheid van honderden genodigden van hoge rangen en standen en inclusief de aanwezigheid van de toenmalige Resident van Deventer ook voorzien van zijn hooggeplaatst gevolg en familie. In het artikel wordt ook de toenmalige traditie beschreven alsmede een lijst van de Poesaka's en een lijst van namen van de familieleden van de Regent. (Stukje voer voor geneaologen/liefhebbers van de Javaanse adel van Oost Java.). Mind: Dit artikel is waarschijnlijk niet interessant voor diegenen die geen bal af weten van de Javaanse adat uit vroeger tijden, dus s.v.p. wegblijven, want anders verveel je je met deze leeskost. Is ook pertinent niet interessant voor "Indonesie-haters" wegens hun persoonlijke ondervindingen opgelopen tijdens de Bersiap en de "grote uittocht"in de jaren erna,  zoals zo veel ten toon gespreid wordt op diverse fora en zij daarmee generaliseren, daarmee ontkennend dat zij in zich dragen een deel van hun afkomst uit dat land. Een en ander te vinden op de pagina 19 maart 1868 en op de pagina Lijst Poesaka's en Namenlijst. 
 13. 28 aug 2013: Geplaatst een artikel over de VOC en al haar GG's en de "streken" die deze GG's uithaalden inclusief onkuis gedrag - huwen met meisjes van 13 jaar; smerig stel floeperts -, de hoogte van hun salarissen, kortom zij waren de voorlopers van de Ned. Indische Soaps en mijn visie op de bewering ooit in begin jaren van deze eeuw geuit: We moeten terug naar de tijden van de VOC. Amme oela, als je deze pagina leest, begrijp je waarom zoiets overdacht werd. En most of all: Er liep een voormoeder van me door het zooitje ongeregeld heen te banjeren: 2x gehuwd met een GG en 2x overleefde zij beiden. En er was een GG die naast zijn wettige vrouw ook nog een "vrije vrouw" Helena Pieters erop na hield en zijn 3 bij haar verwekte kinderen wettigde, naar Nederland zond en Helena Pieters nadrukkelijk verbood om ooit met haar kinderen te Nederland herenigd te worden.(Baron van Imhof). Er was een matroos die het bracht tot GG.... Het kon niet op allemaal en dat is te lezen op de pagina GG's VOC/Indië. 
 14. 30 aug 2013: Geplaatst een pagina genaamd Landje Pik, VOC en boevenstreken, verhalend over de VOC en sommige GG's die schat hemelrijk werden door verkoop van "gejat" land. Ook een stukje over Tjampea (eigenaren destijds van Riemsdijk en Motman, maar die hun landerijen eerlijk gekocht hadden van GG Daendels). Daendels die 39.900 rijksdaalders "investeerde" op last van zijn "baas" en er 751.500 rijksdaalders voor terug kreeg. Deze pagina is een soort vervolg op de pagina GG's VOC/Indië.
 15. 31 aug 2013: Geplaatst een pagina over Theodorus Poland, ook wel genoemd Toontje Poland. Één en ander voorzien van anekdotes en zeer summier zijn levensverhaal, omdat dit al uitvoerig beschreven wordt in de boekwerken van REES en FABRICIUS. Toon was afkomstig uit Alkmaar en geboren in 1795 (een plakkaat op het geboortehuis St.Jacobstraat te Alkmaar herinnert daaraan), trok al vroeg in het leger, vocht mee tegen de troepen van Napoleon en meldde zich voor het Ned.Indische leger, alwaar hij in Indie zijn soldaten heldendaden verrichtte. 2 Jaren voor zijn dood in 1857 huwde hij zjn njai Fien uit dankbaarheid voor haar trouw en om haar verzekerd te laten zijn van een goed militair weduwenpensioen (de legerleiding was zo "coulant" om mevr. Poland GEEN pensioen toe te kennen !!!!)  en ook wegens het feit, dat zij hem 22 kinderen had geschonken. De jongste telg werd 4 maanden voor zijn dood geboren toen hij de leeftijd had bereikt van 63 jaren. Een echte soldaten mannetjesputter, die heel goed met zijn soldaten kruit omsprong en héél goed kon feesten als een beest. Hij had zijn eigen soldaten regiment bestaande uit Madoerezen, die voor hem door het vuur gingen en omgekeerd en zijn strijdkreet was "Komt Kinderen, komt met papa er op los. Hoera."  Menig vijand sloeg bij voorbaat al op de vlucht, dit horende. Aangepast op 3 sept 2013.

 

 De maand september 2013:

 1. 4 sept 2013: Geplaatst een pagina gewijd aan een tropenzoon en zijn tropendochter, die beiden en tesamen door de familieleden begeleid werden op weg naar huis terug en hun as werd verstrooid aan het strand Sukamade/Rajegwesi Oost Java. Hij was Jacobus Marcus Tielman en zijn dochter was Ellen Joyce Somers-Tielman. Gegevens geplaatst met toestemming van de familieleden en het één en ander is te zien op deze pagina Eindelijk weer thuis. U gelieve er rekening mee te houden dat alle gegevens inclusief foto's het copyright zijn van de familie dus handel er ook naar, graag ja alstublieft
 2. 7 sept 2013: Een pagina geplaats over het gemeentehuis van Surabaya met enkele wetenswaardigheden, zoals wanneer het gebouwd werd, wie de architect was (Citroen), hoe de wijk Ketabang werd ontwikkeld door stadsplanning en nog meer dingetjes leuk om te weten en gauw weer vergeten. Één en ander is te lezen op de pagina Het Raadhuis van Surabaya.
 3. 7 sept 2013: De pagina Muziek Muziek Muziek is aangevuld met Youtube clips van Bangso Batak zangers en zangeressen. (Als laatste aanvulling onderaan de pagina).... Ook een kort stukje gewijd aan Charles Simbolon, ik kan wel zeggen: de beste tenor zanger die Tano Batak ooit heeft gekend. In 1959 geboren in een durp ergens aan het Samosir meer (voor onwetenden: Noord Sumatra) en gestorven in 2011 aan een 3 jaar durende nierkwaal in het Cikini ziekenhuis te Jakarta. Je kunt uit je nek lullen zoveel je wilt, maar die zangers/zangeressen hebben me toch stemmen en een zangtechniek .... Allemaal geleerd op de zondagsschool van de kerk. Dat wisten jullie zeker niet, dat het Batakland grotendeels christelijk is? ..... Batak popmuziek, heel wat anders als dat soms onverstaanbaar Engels gebral voorzien en begeleid door getamtam en geboink, dat ik moet aanhoren uit  voorbijdreunende auto's of op de TV..... Brbrbr, maar is wel mijn mening en je hoeft het niet met me mee eens te zijn uiteraard. Ieder zijn meug toch, maar wat me stoort is dat men een ander ervan mee laat genieten ....... Horas tu sasudena. (Gooi het maar in je pet of zoek het op, als je wilt weten wat het betekent).
 4. 8 sept 2013: De Home page heb ik ingekort en circa een halve pagina (onderste gedeelte) overgebracht naar een subpagina ervan. Her en der enkele kleine aanvullingen gedaan en wat spelfoutjes- en typo's verbeterd. Voor een homepage was het wel een lange pagina met al dat gezwam van me, daarom dus de splitsing. Leest wat makkelijker toch?
 5. 15 sept 2013: Ik vond bij toeval een advertentie in een krant uit Soerabaya waarin kenbaar werd gemaakt dat rechtmatige eigenaars van jachtgeweren, die in de oorlog hun eigendom kwijt waren geraakt, hun verloren eigendommen terug konden claimen en wat bleek? De voorzitter van de jachtclub was de heer Jan Lüber, een overbuurman van ons aan de Jalan Kacapiring en waar ik ook iets over vermeldde op de pagina over de zwijnenjacht met mijn pleegpa Thom Phefferkorn. (Onderaan de pagina is de aanvulling.)
 6. 16 sept. 2013: Geplaatst een artikel over het echtpaar Mochtar Saleh gehuwd met Amanda Hartman uit Surabaya. Mevr. Amanda Hartman was een groot atlete en de heer Saleh - zoon van de arts Saleh en bestuurslid van de Stovia - werd later directeur van de sportacademie Indonesia. Kortom het verhaal is te vinden op de pagina Familie Saleh-Hartman op deze site. Wilt u echter het volledige familie relaas lezen (hetgeen ik de lezers aanbeveel), dan gelieve u HIER TE KLIKKEN. Dit verhaal is door de oudste dochter Wendy Saleh geschreven. Het verhaalt over de tijden van: voor de oorlog, de oorlog en na de oorlog en de aankomst en het verblijf te Holland. Heel boeiend.
 7. 20 sept 2013: Een aanvulling geplaatst op de pagina Bergenbuurt Malang. Circa op 1/5 van onderen. Het betreft een aanvulling op de huwelijksadvertentie van de familie Molenkamp-Hedrich von Wiederhold die in jan 1942 met speciale toestemming huwden. Heden 20 sept 2013 heb ik telefonisch contact gehad met mevr. Molenkamp en ben meer te weten gekomen hoe het in de praktijk in het Jappenkamp bergen er aan toe ging. Men kan de aanvulling vinden in de lijst van bewoners van de Bergenbuurt punt 9.
 8. 21 sept 2013: Een pagina met een foto reportage over een Hotel Tambal Ban gesitueerd ergens langs de kant van de weg van Purworejo naar Cicalap. Ik maakte er een soort persiflage van, maar in wezen huilt mijn hart om te zien hoe men daar het beste er van maakt en een lach tevoorschijn tovert. Triest, ondanks het boek van Mr. van Helsdingen "Daar werd wat groots verricht." Die man waar het op deze pagina overgaat, kent geen weekenden, geen dubbelbetaalde overuren 's avonds of 's nachts. Die man geeft 24 uur service om een bordje rijst te kunnen nuttigen. Overtuig uzelf van de armoeizooi op de pagina Hotel Tambal Ban. Met dank aan mijn vriend 3R aldaar die wederom op pad ging en de foto's produceerde. Oh, jangan lupa (Niet vergeten): Niet ongevraagd jiplak (kopiëren).... Foto's zijn zijn eigendom. !!!!!
 9. 23 sept 2013: Geplaatst een subpagina van de Bergenbuurt Malang, over de Goentoerweg nummer 35 . het betreft een stuk (levens)verhaal over de fam. Hedrich von Wiederhold, die destijds op dit huisadres woonde, de oorlog en de Jappenkampen en aansluitend de Bersiapkampen meemaakte en met name de Bergenbuurt. Het relaas is tot stand gekomen, mede dank zij Prof. G.C. Molenkamp die recentelijk deze site bezocht en mij aansluitend details verstrekte, waarvoor mijn dank. Prof. G.C. Molenkamp (hoogleraar em aan de UvA) is een zoon van mevr. Germaine Molenkamp-Hedrich von Wiederhold, die destijds met haar familie woonachtig was op genoemd adres Goentoerweg 35 te Malang. Op de pagina is tevens het relaas ( In PDF formaat alsmede Tekst Formaat naar keuze) te lezen van de vader van Prof. G.C. Molenkamp, namelijk de heer Bernard Molenkamp,  met betrekking tot de oorlogsjaren en erna. Alhoewel het relaas aL eerder - met toestemming - door derden openbaar is gemaakt, gelieve het lezerspubliek er rekening mee te houden, dat het gepubliceerd materiaal copyright/eigendom is van de familie Molenkamp/Hedrich von Wiederhold en onrechtmatig gebruik in welk vorm dan ook is niet toegestaan, tenzij vooraf schriftelijke toestemming hiervoor is gegeven. Mevr. G. Molenkamp-Hedrich von Wiederhold is woonachtig te Enschede en recentelijk heb ik telefonisch kontakt gehad, waarbij mij een en ander in detail werd medegedeeld over het kamp Bergenbuurt en waar ook mijn moeder is gestorven in dat pokkekamp.
 10. 24 sept 2013: geplaatst een foto reportage van het vervaardigen van kain Batik in de desa PRINGGOSARI in het district Pekalongan Midden Java. Pekalangon is van oudsher beroemd om de batik nijverheid en ooit zwaaide daar een Indische dame mevr. VAN ZUIJLEN de scepter en werd zij de Batik Queen genoemd. Nu nog steeds refereert men in batik studies aan haar kunstige nijverheid. Zij was gerelateerd aan de familie NIJSSEN/NIESSEN. Er is ook een bijzonderheid te zien op deze pagina SUKOREJO BATIK en de reportage kwam wederom tot stand met mijn gewaarde dank aan mijn 3R vriend aldaar, die toch maar door weer en wind er op uit trok met zijn stieren gerobak ten behoeve van het publiek alhier.
 11. 24 sept 2013: geplaatst een pagina met aparte foto's van het oude NIS gebouw te Semarang, tegenwoordig geheten Lawang Sewu ( Het duizend deuren gebouw.) Een en ander te lezen op deze pagina Lawang Sewu/NIS. Bijdragen van mijn 3R vriend en daarom ten overvloede: de foto's zijn het eigendom van mijn 3R vriend. Mijn dank is wederom groot.
 12. 29 sept 2013: geplaatst een revisie van de pagina Notaris C.P.A. Boelen met wat aanvullingen/correcties en hiermede sluit ik de maand september 2013 af. 

 

 

De maand oktober 2013:

 1. 8 okt 2013: Geplaatst een pagina over Bert van Willigenburg, zijn betrokkenheid tot de 2de WO te Indië, zijn betrokkenheid tot het Indische/Indo gebeuren, zijn betrokkenheid tot Eddie Samson te Surabaya, zijn reis naar Surabaya in 2013 en de daarmee gerelateerde handelingen aldaar te Surabaya.... Met foto's van Eddie, belanghebbende, de fietsclub van Surabaya in de stijl "kolonialisme" en de eerste vrouwelijke burgemeester van Surabaya, mevr. Tri Rismaharini. Één en ander is te vinden op de volgende pagina: Is Bert Indisch of een verindischte "Belanda" en de vervolgpagina Bert te Surabaya mei/juni 2013. Indien een eventuele belangstellende meer wil weten wat Bert precies doet, dan gelieve men zich rechtstreeks met Bert in contact te stellen. Op beide pagina's zijn de contact mogelijkheden kenbaar gemaakt.
 2. 10 okt 2013: Geplaatst het waar gebeurde verdrietige verhaal van Anton en zijn jonger broertje Louis. Op jonge leeftijd verliet hun Javaanse moeder hen en in de leeftijd van resp. 9 en 6 jaar oud, stierf hun vader. Na enkele omzwervingen belandden zij in sept 1892 in het weeshuis te Semarang, alwaar een jaar later Louis stierf. Hun voogd was een notaris te Sidoarjo en Magelang en was tevens de broer van hun vader. Zij waren gerelateerd aan ondergetekende. Het een en ander is te lezen op de pagina Anton en Louis.
 3. 12 okt 2013: geplaatst een fotoreportage over een wegrestaurant te Salaman (nabij Purworejo/Magelang), waar het goed eten is, rustiek gelegen in een durpse entourage, maar waar men niet schuwt om kwaadwilligen ..... Enfin, leest u zelf maar wat er daar te Salaman te beleven is.... Een en ander dank zij de medewerking van mijn 3R vriend, die er wederom op uit is getrokken. Met dank natuurlijk.... Oh ja, niet vergeten: Wil je jiplak, vraag het eerst aub dankuwel ketewel rewel.
 4. 13 okt 2013: Geplaatst een familiebezoek naar de desa CEKEL, nabij Purwodadi Jateng met enkele familie beelden en tussendoor wat glimpsen van armoe. Is te zien(die armoe), als men tenminste het brilletje heeft gepoetst. Het is allemaal te lezen en te zien op de pagina De desa CEKEL. En het zijn familie foto's, dus gaarne geen rechter muisknop gebruiken aub. Met dank aan medewerkenden. Tevens vandaag de berichten gelezen over de puinhoop die deze echte originele herfstdag teweeg heeft gebracht in Nederland... En men blijft zeggen, dat het getal 13 geen betekenis heeft in negatieve zin?
 5. 17 okt 2013: Geplaatst een pagina over het desa gebied Gombong Karanganyer en de productie van de boeren aldaar. Een en ander is te lezen op de pagina Klappers uit Karanganyer met wat verklarende beelden en een extra uitleg over de Norit pil als men aan de "den dunne" is of te wel mencret. Met dank aan mijn 3R vriend voor een deel der foto's en overigen op het internet (bronnen soms onbekend).
 6. 18 okt 2013: Geplaatst een artikel over de graftombe van mijn grootouders Julius Boers en Cornelia Helena GeertruidaKroesen, gelegen op Oud Eik en Duinen te Den Haag. Met behulp van mijn achterneef W.P. Boers (die mij info verstrekte uit het familie archief) en een wel meer dan enkel goede vriendin Ellen Mierop (die voor mij op pad ging en de foto's maakte) ben ik er in geslaagd om 90 jaar na opa's begrafenis de tombe aan de wereld kundig te maken. Mijn dank aan allen die mee hielpen is groot. De foto's zijn copyright en eigendom van Ellen Mierop, dus svp toon uw respect en gebruik die rechtermuisknop niet klakkeloos.
  19 okt 2013: Geplaatst een pagina over Pak Tani en de Dawet Hitam... (Specialiteit van Purworejo) en verschilt slechts van kleur met de gangbare dawet (ook genoemd cendol/tjendol). Enfin, lees zelf maar, waarom die dawet zwart is en dat is te vinden op de pagina Pak Tani en Dawet Hitam. Met dank aan mijn 3R vriend.
 7. 21 okt 2013: Geplaatst een pagina over mijn vader Theodoor Marie Cornelis Boers, zijn eerste huwelijk met de vroeg gestorven Victorina Roggen en de kinderen (mijn half broer en halfzuster) uit dit huwelijk. Tevens voorzien van foto's en feiten. Met dank aan mijn enige nog in leven zijnde zus Julia te Spanje. Een en ander te zien op de pagina Mijn vaders eerste huwelijksleven. Het is een stukje familieverhaal van kort geluk en lang verdriet, ooit begonnen in 1921, aangewakkerd door een oorlog en de Bersiap nasleep en heden ten dage anno okt 2013 nog steeds voortslepend. Het is een verhaal van een diaspora. Moge de heren Psychiaters / Doktoren / Beoordeelaars / pennelikkertjes / cijferneukertjes van betrokken instanties ook hieruit hun lering trekken en in hun zak steken, als zij het boekje van de reglementen en voorschriften voor zich open gespreid hebben op hun bureau, om er hun wijsheden uit te putten en om het als antwoord aan de slachtoffers te overhandigen en vooral zich niet in de situatie van de slachtoffers hebben kunnen inbeelden, al typende met een vinger en lurkend aan een bakje koffie. Mijn halfzus Julia en ik, wij zijn de laatste overlevenden van dit stukje familiedrama, gelijk er zoveel andere verhalen over familie drama's zijn.  
 8. 28 okt 2013: Geplaatst een pagina gewijd aan Frank Boon, een neefje van Tjalie Robinson (Jan Boon.) Frank onthult hier een deel van zijn levensverhaal, met name zijn jeugd in Surabaya, de oorlog, de bersiap en zijn scholing en natuurlijk een grote factor in zijn leven, namelijk Meiske. Een stuk jeugd doorspekt met facetten van ellende en rotzooi die destijds gangbaar was in die jaren van bambu runcing en meer. Kortom: respecteer de foto's en inhoud van het verhaal, want het is allemaal copyright Frank Boon. Deel 1 Wie is Frank Boon is te vinden door HIER te klikken. Het 2de deel met daarin een stuk levensloop van Frank Boon is te vinden door hierop te klikken.

 

 

De maand november 2013:

 1. 03 nov 2013: Geplaatst een pagina HULP GEZOCHT. Op deze pagina staan foto's en vragen mijnerzijds met betrekking tot voor mij nog openstaande en dus onbekende details uit het verleden van mijn familie. Wie kan helpen? Trouwens: Indien men zelf ook openstaande vragen heeft, kan men deze hier ook plaatsen. Verzoek via het Contact formulier. Ik zal deze graag kosteloos voor u plaatsen. MAAR natuurlijk enkel vragen over wie is wie of wat is waar enz. Dus GEEN verzoeken inzake Te Koop Aangeboden of Te Huur of Partner Gezocht om op vakantie te gaan en dergelijke. Dit soort ads plaatst men maar in het ophangbord van de Jumbo of Albert H. supermarkten.
 2. 06 nov 2013: Geplaatst de pagina Bert van Willigenburg naar Surabaya deel 2 in juni 2013. Hij was daar mbt tot een bestuursvergadering en een lezing over de DORNIER D) 24 X17, neergeschoten in de straat Sunda door de Jappen febr 1942, mbt tot zijn onderzoek over Piet Mahu, mbt een bezoek aan Kembang Kuning om de gevallenen te eren en te respecteren, en natuurlijk was hij in Surabaya niet vergeten om zijn "Hollandse" maag en darmen te voeden met origineel Surabayaans "voer" van Restoran Hary Hary aan de Jalan Musi. Kortom lees en zie het allemaal op de pagina Bert in Surabaya juni 2013 deel 2.
 3. 11 nov 2013: Geplaatst een pagina gewijd aan Peter Steenmijer - Directeur van OGS Indonesia en Walter Kessels. Één en ander in verband met een laatste gebaar van Peter in zijn functie als Directeur, namelijk het plaatsen van een bloemstuk en het strooien van pasarbloemen bij het monument met namen der gesneuvelden van de Slag in de Javazee. Voor mij persoonlijk ene zeer bijzonder, ontroerend en emotioneel moment. Peter - zoals in de media in augustus j.l. reeds bekend gemaakt - treedt per 30 nov 2013 af als Directeur OGS Indonesia en gaat met zijn vrouw genieten van een welverdiend pensioen. Op de pagina Peter Steenmeijer Directeur OGS Indonesia, is tevens een link geplaatst naar arjati.nl met op die pagina één en ander te zien en te lezen over Walter Kessels. Druk op de onderste foto op de pagina van Arjati en men zal een filmpje kunnen zien van StadsRTV Breda met betrekking tot de herdenking van 15 aug 2013.  Mijn dank aan beide heren en aan de OGS is groot. Ik wens hierbij de heer Robert van der Rijdt een succesvolle opvolging toe in zijn functie als Directeur OGS Indonesia en moge hij op eenzelfde hartverwarmende en kundige wijze als Peter deed,  zijn functie vervullen.
 4. 15 nov 2013: Geplaatst een pagina gewijd aan Marie Wilhelmina Corbet. Zij was een Indische moeder, getroffen door tegenslagen in haar leven en op haar manier probeerde zij haar kinderen en haarzelf een behoorlijk bestaan te geven en veilig door het leven te loodsen. Zij raakte ongewild betrokken bij een schadaal gepleegd door een charlatan, die haar dochter Louisse ontvoerde en misbruikte. Veelal werd zij in de kranten ook op een clowneske manier beschreven.  De verkregen informatie op deze pagina is afkomstig van mevr. J.F. Kater-Hoeke, wonend in de USA en mevr. Kater-Hoeke is een gerelateerde kleindochter van Marie Wilhelmina Corbet en alle rechten berusten bij mev. Kater-Hoeke. Laatstgenoemde behoort zelf tot het geslacht Hoeke, destijds in dienst van de VOC als perkenier te Banda; zij was in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw een gewaardeerd medewerkster van het blad MOESSON en droeg bij aan de verhalen over o.a. Indo's in de USA. Men kan haar bijdragen vinden bij de MOESSON ONLINE. Tot het geslacht Hoeke zijn o.a. ook te rekenen de destijds bekende musicus Rob Hoeke (1939-1999).
 5. 18 nov 2013: Geplaatst deel 3 van Bert naar Surabaya. Op deze pagina zijn foto's te zien van Bert's bezoek aan de Kalisosok gevangenis, ook wel bekend als de Werfstraat gevangenis te Soerabaya. Het verhaal achter deze gevangenis is bekend en ook natuurlijk Jack Boer, de bevrijder met hulp van enkele Ghurka's en een tank.. Op de pagina daarom geen uitgebreid verhaal, maar slechts links naar diverse andere sites die erover verhalen. 
 6. 19/29 nov 2013: De website doorgelopen op fouten en enkele pagina's aangevuld met foto's of annekdotes. Er liggen nog diverse nieuwe pagina's te wachten, doch de pc's waarmee ik werk (jaja, 2x tegelijk) hebben het begeven en dat noodzaakte mij om nieuwe PC's aan te schaffen en een herinstallatie van alle software voorrang te doen verlenen. Grgrgrgr. Dus hiermee sluit ik dan de maand november mee af, want op 30 nov zal ik niets meer aan de site doen.

 

De maand december 2013:

 

 1. 8 dec 2013: Geplaatst deel 4 van de reis naar Surabaya van Bert van Willigenburg in mei/juni 2013. Op deze pagina zijn beelden en enkele omschrijvingente zien van Surabaya's historie. Station Gubeng, Wonokromo, het hoofdpostkantoor, Perak, het voormalig stedelijk historisch museum en tegenwoordig geheten MPU museum en nog andere beelden. Één en ander is te zien op de pagina Bert naar Surabaya deel 4, waarmee met deze pagina een einde is gekomen aan een serie van 4 pagina's over Bert's reis naar Surabaya. In de maak zijn pagina's over zijn reis naar Semarang, maar dat volgt later wel en misschien pas in het nieuwe jaar 2014.
 2. 9 dec 2013: Enkele pagina's aangevuld in verband met de pensionering per 1 dec 2013 van Peter Steenmeijer, na een 12,5 jarig dienstverband als Directeur Indonesia OGS en een woord van dank aan wijlen opzichter van Kembang Kuning EreveldJohn Leuwol. Hij stierf in mei 2013 op 59 jarige leeftijd aan de gevolgen van een ziekte. Lees HIER .... en HIER.
 3. 29-30-31 dec 2013: End of the year....en op naar 2014. Dank voor bezoek aan mijn website dit afgelopen jaar en er staat voor 2014 al weer wat op stapel, wat eigenlijk deels voor december 2013 bedoeld was, maar ja.... Sinterklaas met Witte Pieten en dan Kerstmis met - gelukkig dit jaar - geen uitbundige vreetpartijen voor mij (ik heb er een bloedhekel aan, want bij elke overbodige vreethap moet ik denken aan mijn arme neven en nichten en overige medemensen) en nog een paar verjaardagen gehad en komend en dan weer het afscheid van oud 2013 voorzien van de ettelijke miljoenen die de lucht in gaan (Niet van mij, want ik spendeer geen rooie eurocent aan die zooi, aangezien ik de kunst machtig ben om het zelf te maken, maar niet doe) .... Dus daarom is er in de maand december bitter weinig uit mijn toetsenbord gekomen en neergedenderd op de site. Ik wens jullie allen een goed en gezond 2014 toe.

=============================================

 

 

De maand januari 2014:

Het feestgejoel en gedruis is weer voorbij en menig gezin is een paar Euro's armer geworden en de supermarkten rijker. Ik heb ten dele het vuurwerk de lucht in zien vliegenen horen knallen en zag in gedachten de grimassen van de vuurwerk fabrikanten...... Jippie weer een paar Euri's in de knip en China is tevreden toch, want de deviezenpot werd aangevuld.  

 1. Geplaatst: 06 jan 2014 Bert naar Semarang, een vervolg van Bert van Willigenburg's reis naar Surabaya en Semarang. Een foto reportage over Semarang, waar hij in het Candi Hotel logeerde. Heeft men vragen? U kunt Bert benaderen via de adres gegevens op de eerste pagina Bert naar Surabaya - zie menu Sitemap.
 2.  Geplaatst: 23 jan 2014. Een fotoreportage met bijdragen van Joop Nahuijsen. Het betreft het huwelijk van Dian, de oudste zoon van Evie zijn vrouw, welke gehouden werd op 1 en 2 november 2013. Op de 1ste nov was de Siraman en het huwelijk zelf werd op 2 nov 2013 gehouden in het hotel Setiabudhi te Bandung. Één en ander is te zien en te luisteren op de pagina Joop's fotoalbum deel 7.
 3. Voor de rest heb ik de maand januari gebruikt om overal en nergens mijn licht op te steken over de belabberde alledaagse gang van zaken in het Nederlandse leven en natuurlijk ook daar ver weg in Indonesia en dus bitter weinig iets aan mijn site gedaan. Totaal geen inspiratie en dat komt hoofdzakelijk omdat mijn hart aan diggelen was en nog steeds is .... door de natuurrampen in mijn geboorteland en men daar niets anders kan als..... doorgaan tot je erbij neerploft of het loodje legt.
 4. Ter memorie van de slachtoffers van mijn geboorteland, een foto van NAP/ANP dat een slachtoffer toont van de Sinabung, die in nov 2013 begon te spoken en in januari hevig uitbarstte naast de overstromingen die Indonesia teisterden. Moge God hun zielen genadig zijn.
 5.  

De maand februari 2014:
 

 

 1. Geplaatst:  7 febr 2014. Ter herinnering aan de rampen in Indonesia van de afgelopen maanden nov / dec 2013 en jan 2014, een fotoreportage van de kleine man van Indonesia. De foto's zijn gemaakt door en eigendom van Endiarto Wijaya en tonen de beelden van de Orang Kecil in Indonesia: Hoe overleef ik? Hoe breng ik de dag door om de volgende morgen weer paraat te staan voor de dag van overmorgen enzovoorts.... rampen of geen rampen.... eten of geen eten op de borden van mijn gezin... Één en ander is te zien op de pagina Orang Kecil Indonesia. (En hou die rechtermuisknop in bedwang alsjeblieft, want het zijn copyrighted foto's.) Geen zin om de ellende van de kleine man te zien? Liever met je gedachten bij je volle bordje? Dan gauw hiervandaan graag, want mijn website is dan toch niet aan jullie besteed.
 2. Geplaatst: 8 febr 2014 een aanpassing van de pagina Een romance op zee met betrekking tot de uitreis van mijn grootvader Julius Boers per fregatschip Cornelis Werner Eduard, dat in 1869 pas 4 jaar oud was. Aanvullende informatie geplaatst inzake dit fregatschip van de rederij Ruys. Mijn grootvader maakte zijn eerste uitreis op dit pas gebouwde zeilschip en het schip werd in 1882 aan Engeland verkocht. In 1883 verdween het schip in de golven ergens tussen Pensacola en Liverpool. Tevens aanvullende info geplaatst over de voorganger met dezelfde naam, zijnde een 3 master bark, dat in 1863 werd verkocht aan een Noorse rederij.
 3. Geplaatst: 8 febr 2014. Een episode van één der avonturen van ene Pak Lurah... een opgeblazen, pompeus figuur met een goed hart, beetje erg dom op zijn tijd, maar wel van alle rommelmarkten thuis in het leven wat betreft het Indisch gebeuren toen en nu het Indonesische .... Kortom, het is te vinden op deze pagina Pak Lurah.  Wil men alle beschreven streken en nonsens van en over Pak Lurah lezen, dan zijn deze te vinden op het Indonesie Actie Forum. Op de pagina van Pak Lurah is een link naar het Indonesie Actie Forum te vinden.
 4. Geplaatst: 9 febr 2014 een fotoreportage over de kindertjes die met hun ouders langs en zelfs bijna op het spoor van Malang wonen, leven en spelen en daar de rest van hun leven wel vast zullen zitten. (Althans de meesten van hen.) Er zullen een paar uitzonderingen zijn en die zullen later wel een iets betere positie in het leven bereiken.... Zoooo verschrikkelijk tegenover gesteld van de bevoorrechte jeugd uit westerse landjes met hun soms ontevreden en ondankbare smoelwerkjes. De foto's zijn copyrights Endiarto Wijaya met behulp van zijn scherp oog en camera.... Nieuwsgierig? Ga dan naar de pagina Anak Jalan Kereta Api.
 5. Geplaatst: 09 febr 2014 een vervolgreportage van Anak Indonesia.... de toekomst van Indonesia of niet voor velen van hen. Wederom zijn de foto's copyrights Endiarto Wijaya en één en ander is te zien op de pagina Anak Indonesia.
 6. Geplaatst: 10 febr 2014 een pagina over de armoede in Indonesia anno 2011 met foto's van Endiarto Wijaya. (Copyrights).... Maar ook foto's van Jakarta anno 1947 met dezelfde armoede, afkomstig van het KITLV.... Is er na al die tientallen jaren wel iets veranderd? Bekijk één en ander op de pagina Kemiskinan Indonesia. Ik moet echter op deze pagina helaas een sneer richting het KITLV richten, wat betreft de bijschrijving/omschrijving van enkele foto's. In de jaren 1946/1947 was er in Indonesia hongersnood en armoe en ellende en shit, naweeën van de roerige oorlogstijden etc. Fotograaf Charles Breijer maakte in 1947 o.a. deze door mij geplaatste foto's en had naar alle waarschijnlijkheid als omschrijving erbij: Prostitutie...... Mijn opmerking naar het KITLV is: Check de zaken eerst, aleer men klakkeloos een dergelijke omschrijving overneemt en belanghebbenden eerloos en negatief betitelt. Charles Breijer was een begenadigd en kundig fotograaf, doch hij was niet de Almachtige... M.a.w.: zijn woord is niet altijd wet.... Enfin, kijk zelf maar op de pagina wat ik bedoel. Ik vind het triest voor de gefotografeerden en hun eventuele nazaten.
 7. Geplaatst: 10 febr 2014 een pagina Pasar Jln Kereta Api Malang met beelden van Endiarto Wijaya over een pasar die zowat op de rails van de spoorbaan gehouden wordt. Komt er een trein aan? No problem, alles is precies uitgemeten... Makasih Mas Endiarto.
 8. Geplaatst: 11 febr 2014 aanvullingen: foto van het graf zoals het was in 1988 te Cilacap, van Toon Poland en foto van zijn dochter die met de heer Johan was gehuwd en in 1910 hun 50-jarig huwelijk vierden te Mojokerto. Zie de pagina Toontje Poland.
 9. Geplaatst: 13 febr 2014. Een pagina over Ken Dedes, de vrouw van Ken Arok (+1227), heersers van het Rijk van Singosari, nabij Malang en Kediri. Het verhaalt over intriges en jalouzie en moord en roofpartijen, zoals gebruikelijk alom in de wereld. In het verhaal zijn overeenkomsten te lezen met het verhala van Mozes en Julius Ceasar. Ken Dedes en Ken Arok zijn de voorouders van de latere heersers van het rijk van Mataram, die op hun beurt de voorouders zijn van de heersers van Surakarta en Yogyakarta. De pagina heb ik aangevuld met foto's van Endiarto Wijaya, welke moderne beelden inhouden van Ken Dedes. (De foto's zijn copyright.).... Een gedenkwaardige dag deze 13de febr 2014.... De grote reus Kelud in de buurt van Kediri en Malang te Oost Java had letterlijk en figuurlijk zijn buik vol en stortte zijn inhoud van as en grind en stenen over zowat 3/4 van het eiland Java uit. De kolom met verderf bereikte een hoogte van 20 km volgens metingen van de NASA. Een en ander is te zien op deze link over de Gunung Kelud en zijn geweld. .... Te zelfder dag werd 14000 km verwijderd van de Kelud een Indisch jongetje van amper één jaar oud voor de derde keer in zijn jonge leventje operatief geholpen aan een vervelend gedoe aan zijn gehemelte en wederom mislukte de ingreep. Maar het is een Indisch overlevertje en hij is sterk en wacht de vierde ingreep af en zal dan ongeveer een jaar en 3 maanden oud zijn.... een ingreep, kinderlijk eenvoudig volgens de medische wetenschap. Maar diezelfde medische wetenschap en haar vertegenwoordigers kunnen het niet voor elkaar krijgen om hun geklungel tot een goed einde te brengen, alhoewel zij er dik voor betaald krijgen en dat allemaal over de rug van een klein Indisch overlevertje..... Zijn naam is Kyano Jayden en hij stamt af van een andere Indische overlever.
 10. Geplaatst: 27 febr 2014. Een pagina over de derde herdenking op lokatie te Bawean 27 febr 2014 van de Slag in de Javazee, uitgevoerd door de VON. Het is in totaal dit jaar alweer 72 jaren geleden, dat de Slag plaats vond. Opdat men de slachtoffers nooit vergeten zal. !!!! De pagina is nog niet af. T.z.t. zullen foto's en nadere informatie/berichtgevingen hierover geplaatst worden. De Indonesische RTV zal de tocht naar de lokatie op zee meemaken en in maart 2014 zal de documentaire op de RTV te zien zijn. Met dank aan Joop Nahuijsen, voorzitter van de VON. Zie ook de eerder geplaatste pagina's Slag Javazee 2012 en Slag Javazee 2013.
 11. Met het plaatsen van bovengenoemde pagina zal ik de maand februari 2014 afsluiten.

 

 

De maand maart 2014:

 

 1. Geplaatst: 03 maart 2014 een artikel over de Leidse HBS voor meisjes in 1893. Mijn tante Pauline begon op die school haar middelbare opleiding en vervolgde haar studententijd met een studie voor lerares Engels te Breda, alwaar zij in deze KMA stad menig officiershart brak, maar uiteindelijk toch viel voor een KMA officier Willem Egebert Boers, de oudere broer van mijn vader. Een en ander is te lezen op de pagina De Meisjes HBS van Leiden 1893.
 2. Geplaatst: 10 maart 2014 een artikele over een Indo meisje, geboren te Fort de Kock op 24 mei 1884 en gestorven te Den Haag op 12 jan 1959. Geboren uit een relatie van een Controleur 1ste klasse en een inheemse uit Noord Sumatra. De vader van het meisje stierf toen zij 12 jaar oud was  en zij werd ook vroeg gedwongen om afstand te nemen van haar moeder, omdat de familie van haar vader het meisje naar Europa stuurde om haar een Europese opvoeding te geven. Zij bleef ongehuwd en runde een pension/kamerverhuurbedrijf. In de jaren na de oorlog had zij oude Indische dames in de kost, die huis en haard hadden verloren en van een klein pensioen rond moesten komen. Zij was een nicht van de in jan 1945 door de Jap onthoofde militair/verzetsman George Frank Victor Gosenson, maar zij was ook mijn nicht. Één en ander te lezen in het verhaal Een oude Indische Haagse straat. De Haagse Reinkenstraat, zoals vele straten destijds in Den Haag Indisch waren.....
 3. Geplaatst: 15 maart 2014 aanvullingen op de grafkelder van mijn opa Julius te Oud Eijk en Duinen Den Haaag. De informatie heb ik verkregen van de administratie van Oud Eijk en Duinen wat betreft de familieleden die samen in deze kelder 826 liggen. 2 Ouders en hun zoon Henri Constant Boers. Zie hiervoor de pagina Oud Eijk en Duinen onderaan de pagina. Oom Henri's moeder overleden op de derde dag van een kalendermaand net als haar vader TCJ Kroesen overleden op de dertiende dag van een kalendermaand; Oom Henri's vader overleden op de dertiende dag van een kalendermaand en zoon overleden op de drie-en-twintigste dag van een kalendermaand. (Elders, begraven in de tropen, mijn vader - oom Henri's broer - overleden op de derde dag van een kalendermaand.).... Opa's eerste vrouw Laura overleden op de derdedag van een kalendermaand. Vreemd toeval allemaal, want meerdere andere familieleden van mij zijn overleden op een dag van een kalendermaand met een "3" erin.
 4. Geplaatst: 16 maart 2014 een kleine aanvulling (in roodbruin geschreven) op de pagina Een rebel zonder reden. In dit aanvullend stukje mijn kleine gramschap over bepaalde instanties die menen hoger te staan dan wie dan ook en menen het allemaal beter te weten. Ze zijn alleen nog niet van me af. Ik stelde hen enkele vragen en met grote bogen lulden zij zich eruit en gaven total geen antwoorden op mijn vragen en verzonnen de idiooooootste verzinsels die in hun zogeheten geleerde santekraam opwelden in een bui van zogenaamde oppermachtige laatdunkende eigendunk, niet beseffende dat zij zich zelve te schande maken. Wordt vervolgd en zoals immer in mijn leven dat ik heb moeten knokken, zal ik dus nu ook niet zonder slag of stoot mezelf overgeven en dat dames en heren beslissers heb ik geleerd dank zijn mijn overlevingsdrang in die kampen en dat heb ik dus op jullie voor, papieren watjes !!! .... Op 17 maart doe ik geen donder. Dan gedenk ik mijn zus die jarig geweest zou zijn, als ze niet alweer bijna 6 jaar geleden voorgoed van het aardse afscheid had genomen.
 5. Geplaatst: 18 maart 2014 een pagina gevuld met foto's van Jakarta her en der voorzien van begeleidend kommentaar mijnerzijds en een foto voorzien van een boerse en banale rijmelarij: Papah pulang, mamah ngkangkang..... Schitterende foto's van Sondang Susan (Copyright)... Niet dupliceren tenzij vooraf toestemming gevraagd en gekregen. Dilarang jiplak dogol !!!!.....  Hitamnya asap knalpot, tak sehitam muka loe Bangsat..... Zwart is de uitstoot van een knalpot, maar nog niet zo zwart als je porum, Bangsat !!!  Schitterend schitterend schitterend. Klik hier om de pagina Streetlife Jakarta te bezoeken. ...En vergeet niet om op de link te klikken (hiernavolgend Jali Jali Betawi) om naar Mus Muliyadi te luisteren met zijn uitvoering van Jali Jali Betawi. En kijk dan beneden, al luisterend naar dit lied, op de pagina Streetlife naar twee foto's die slaan op het liedje: Pasar Baroe 1820 (Copyright Sondang Susan) en Rambutan (CopyrightDe Watie).
 6. Geplaatst: 21 maart 2014...Lente? De dag startte met regen dus. In elk geval geplaatst een artikel over de dagelijkse gang van zaken in Indonesia wat betreft misere en ellende. Dit is het verhaal over Siti Aisyah Pulungan, die de afgelopen 3 jaren (2011-2014) een becakbestuurster werd en vrachtjes her en der afleverde, daarbij haar zieke vader met zich meevoerend door de drukke straten van Medan Sumatra, op straat sliep in de becak en hem dagelijks verzorgde en waste en zij slechts de schamele leeftijd heeft van 8 jaren. !!!!! 8 Jaren oud !!!!! Dit trieste geval bereikte op 19 maart 2014 het publiek via Detik.com en Kompas.com. Als een speer haastte de burgemeester van Medan zich ter plekke om 's de situatie in ogenschouw te nemen en werd de vader van Aisyah in het ziekenhuis opgenomen en mijn vraag rest slechts:Waarom het 3 jaren moest duren aleer er maatregelen genomen werden door PemKot Medan? Gelukkig is één en ander nu tot een goed einde gekomen voor vader en dochter, maar zo zijn er nog duizenden, zoniet tienduizenden van dergelijke schrijnende gevallen in Indonesia. Indonesia tanah lahirku yang kucinta, mengapa 'kau memalukan dirimu?
 7. Geplaatst: 23 maart 2014 AANVULLENDE foto's (Copyright: De Watie nov 2013) van de onderaardse kelders van het gebouw Lawang Sewu (NIS) te Semarang. In deze kelders werden gevangenen geëxecuteerd door de Japanse soldaten en via deze onderaardse ruimtes kwamen de Nederlandse Politionele soldaten de stad Semarang binnen. (Bron Wikipedia.) Men beweert dat het er spookt, wat me niet verwondert. Via deze onderaardse ruimtes werden de lijken van de geëxecuteerden de kali in gedumpt. De foto's zijn te zien op de pagina Lawang Sewu / NIS Semarang (Het gebouw met de duizend deuren.)
 8. Geplaatst: 23 maart 2014 een aanvulling op de pagina Mijn Ouders met betrekking tot een krantenberichtbegin april 1941 over de SF Poerwoasri waarbij de brandkast gekraakt werd en men er met 38 rooie N.I. ruggen vandoor ging. De Jappen waren koud een maand op Java geland en de hele boel lag overhoop. Mijn pa was daar op Purwo Asri werkzaam en stierf daar ook.
 9. Geplaatst: 23 maart 2014 een aanvulling op de pagina Armeniers in Indië. Het betreft een rectificatie inzake: De veronderstelling dat Armeniërs gelijk gesteld moesten worden met Mohammedanen en een rectificatie inzake de Armeense Vrijwilligers uit Semarang in de Java oorlog 1825. (De Europese vrijwilligers werden met naam en toenaam vermeld en de Armeense vrijwilligers niet, terwijl de wetgeving duidelijk vermeldde dat de Armenen tot de Europeanen aangemerkt dienden te worden.)

 

 

 

 

 

Copyrights imexbo.nl en imexbo.org  | Wilt u contact zoeken? Ga naar Contactformulier.
Top