Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Archief UPDATES 1
Archief UPDATES 2
Archief UPDATES 3
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
PENELEH 9 nov 2021
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
PENANG 1 Malaysia
PENANG 2 Malaysia
PENANG 3 Malaysia
PENANG 4 Malaysia
PENANG 5 Malaysia
COCHIN VOC tijden
I4E GRAVEN DEN HAAG
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
ZIJ DIE OPTEERDEN
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

UPDATES archief:

 

Te beginnen met de maand mei 2012. 

 

 • Het weer: Vandaag geen weer. Morgen weer waardeloos weer.
 • 14 mei 2012: Geplaatst ARCHIPEL OORLOGEN.
 • 16 mei 2012: Net terug van de polisi post. Had de werkster een lel voor d'r harses verkocht, omdat ik dacht dat zij de pan met ayam rujak had leeggegeten. Bleek achteraf, dat die straatgladakker van me op het aanrecht gesprongen was en de pan had aangevallen. Iedereen happy nu: ik een boete, de werkster ervandoor (maakt niets uit, want ze was toch al pincang en bogang, dus...) en de hond is de hele dag aan de mencret. Daarom slechts de volgende aanvullingen op de pagina Cannalaan Buaya's vandaag omdat ik jengkel ben.
 • 17 mei 2012: De TTF geopend, dus weinig tijd gehad voor nonsens hier. Ik zag geen mogelijkheid om zelf de TTF te bezoeken en stuurde derhalve een werkploeg voor me erop af met een boodschappenlijst. Na hun terugkomst moest ik natuurlijk de bestelde boodschappen controleren en proeven en dat had weer tot gevolg, dat ik overdadig last kreeg van al dat overdadige bestelde en genuttigd snoepgedoe... brem, duren, dendeng, satru asem..... En ik mag het allemaal niet vanwege die kampkwalen in mijn pens, maar ja.... ik ben een eigenwijze Indo en als je me iets lekkers voorschotelt, tja dan ga ik echt voor de bijl met alle gevolgen van dien voor me....maar het is zo lekker die brem en satru asem..... Ik draag ook een titel en doe die titel eer aan: Ik ben IR.... Indo Rakus. (Gulzige Indo.)
 • 18 en 19 mei 2012: Geplaatst de pagina CHINEZEN EN/IN INDIë. (Eerste deel Voorwoord).
 • 19 mei 2012 geplaatst de subpagina CHINEZEN EN/IN INDIë. (Tweede en laatste deel.)
 • 19 mei 2012 geplaatst Voorwoord en inleiding van Guna Guna / STILLE KRACHTEN.
 • 22 mei 2012 geplaatst nieuwe clips op de pagina Muziek Muziek Muziek.
 • 23 mei 2012 geplaatst deel 2 van STILLE KRACHTEN.
 • 24, 25, 26 en 27 mei 2012 geen updates. Ben mijn winterse kulit putih(Adriaan v.D. zou zeggen kulit babi brbrbrbr) weer op normaal niveau van kulit coklat kleur aan het brengen. Mijn Afrikaanse buren vroegen zich al af of ik nu een originele blanke Nederlander ben met zwart haar, dus daarom maar als een speer de bruine zonne make-up benutten. Die zon, het kan gewoon niet op. Al 4 dagen lang een strakblauwe lucht boven mijn kepala en eindelijk geen loodzwaar dekbed op me: mijn lombokplantjes en de kacapiring (gardenia) genieten en de kemangi spuiten de grond uit van het groeien. (Eind juli, vanwege het regenachtig weer en weinig zon, pas knoppen.... payah dese.)
 • 28 mei 2012 geplaatst een diashow van het EREVELD CANDI te SEMARANG. Deze pagina is te vinden in het menu onder de hoofdpagina Slag in de Javazee.
 • 28 mei 2012 ge-update de pagina MIJN VOOROUDERS. Foto's toegevoegd van C.A. Kroesen en bericht inzake zijn benoeming tot Resident Bandjarmasin als opvolger van mijn grootvader Julius Boers. Tevens ge-update de pagina KNIL PENSIOEN met aanvullende tekst inzake het regelen van de erfenis en inboedel inzake de dood van overgrootvader TCJ Kroesen in 1902 en met welker taak mijn grootvader (schoonzoon van TCJ Kroesen) belast was.
 • 28 mei 2012 geplaatst subpagina MIDDEN JAVA INDONESIA (Purworejo) onder Indo's in den Verre; iets over zingende nonnen die wat voor gevangenen (w.o. Nederlanders) doen en geholpen worden door een Indo.
 • 29 mei 2012: geplaatst een update wat betreft naamsverandering Petrus Paulus Johannis. Zie subpagina Mijn Voorouders onder Mijn Ouders.
 • 31 mei 2012. Paar foto's ge-updated uit Purworejo van de jongste van mijn website fans en zijn ouders. (Subpagina Mid-Java onder hoofdpagina Indo's in den Verre.)

  

De maand juni 2012: Het weer is nog steeds waardeloos.... regen, koel en begin juni zelfs de verwarming 's avonds aangezet. En de gasleveranciers very happy, want de tarieven zijn omhoog gegaan maar ook het verbruik, dus..... geef mij maar nasi goreng met veel "sambal bij meneelllll", zodat ik het lekker warm heb.

 

 • 01 juni 2012: geplaatst VERTROKKEN VRIENDEN onder Zieleroerselen. Een gedachte voor mijn vertrokken vrienden, die ik ooit misschien wel weer tegen zal komen.
 • 01 juni 2012: geplaatst enkele updates KNIL PENSIOENEN inzake Watersnood 1861. Java en Watersnood Nederland 1861.
 • 03 juni 2012: geplaatst Nobody's child en Zieleroerselen Oma en haar kleinkind is aangepast....maar vooral niet lezen alsjeblieft, want ik ben daar een beetje veel aan het zeiken over arme kindertjes in de wereld. En als je toch leest en er iets aan doet, dan is hun dank groot.
 • 03 juni 2012: Updates van namen register begraafplaats Sukun geplaatst op subpagina van Mijn Ouders bij de foto graf van mijn moeder. Ook een nieuwe foto geplaatst van mijn moeder in "goede" tijden nog.
 • 07 juni 2012: Gelukkig weer bekomen van een brandende kachel in huis begin juni. Niet te geloven: juni en een kachel branden. Geplaatst op pagina Mijn VOOROUDERS een paar extra foto's van Otto Johannis (meteen onder de foto's van Dezentjé).
 • 07 juni 2012: Geplaatst RAMPOK MACAN onder de pagina Diverse Verhalen.
 • 08 juni 2012: Geplaatst het verhaal van DICK BäR uit Argentina en omdat er Spaanstaligen langswippen op deze site daarom een mooi Spaanstalig liedje als achtergrond muziek.... Malaguena Salerosa gezongen door één van mijn favo zangeressen. Links op deze pagina naar het verhaal van Bob en een fotostream van Dick's foto's.
 • 12 juni 2012: Geplaatst iets over REMBANG een warm slaperig kuststadje Midden Java met een achtergrond. Iets over resident Bekking, zijn vriendschap met de broer van Eduard Douwes Dekker, de wel of niet gedwongen tabakscultuur in Rembang en de politieke ophef en vuilspuiterij, de contract arbeidsters uit Rembang naar Suriname en omstreken, familie graven Hornung, Persijn en anderen.
 • 13 juni 2012: Op de pagina MUZIEK MUZIEK MUZIEK worden vandaag of morgen een stuk of 30 / 40 of iets meer/minder songs ververst. Het verversen gebeurt van bovenaf en de nieuw geplaatste songs komen onderaan de lijst te hangen.
 • 13 juni 2010: Geplaatst een pagina met iets over Joden in Indie/Indonesia.
 • 17 juni 2012: Geplaatst een updated versie van Chinezen en/in Indie. Toegevoegd een artikel over wanneer de eerste Chinezen te Semarang aankwamen en de verspreiding en uitbreiding. Her en der op diverse pagina's taal- en spelfouten verbeterd en een enkele foto toegevoegd en ook wat overige gegevens. Waar? Ja, zelf uitzoeken maar; als je interesse hebt, dan vind je het wel.
 • 23 juni 2012: De AOW is weer gestort, het is weekend en dus richting toko en mezelf straks volstouwen... Jajajaja, ik een IR, remember? Indo Rakus !!! En uit verveling vanmorgen vroeg maar de lay-out van een ander kleurtje voorzien.... Zoef zoef zoef, daar ging een kleine Indo van net 3 jaar voorbij op zijn crossfietsje.... Opa !!! Kijk !!! En ik dacht aan mijn eigen jeugd... Arm en op mijn 9de kreeg ik mijn eerste fiets... Pa was handig en had van diverse slooponderdelen wat in elkaar gefrutseld... één of ander damesmodel, rooie menie verf eroverheen en geen remmen... En zoek het nu maar uit, zei Pa... Geen remmen, ik zocht het uit inderdaad en na een week kon ik fietsen en na 2 weken was de fiets aan diggelen, want ik gebruikte een boom als stopplaats en pa was geduldig en maakte dat ding weer rijdbaar maar dit keer voorzien van remmen.
 • 25 juni 2012: De totale indeling van het menu heb ik veranderd. Ik heb diverse pagina's nu ondergebracht in hoofdgroepen, zodat het hoofdmenu wat korter toont en je niet de hele lijst van het hoofdmenu hoeft door te scrollen.
 • 25 juni 2012: Tevens geplaatst de subpagina 2 Moorden in Indië ( De moord op Fientje de Feniks en binnen het jaar door de zelfde verdachte Willem Frederik Gramser Brinkman, de moord op Aissa, waar de moordenaar dood door ophanging voor kreeg.
 • 27 juni 2012: Geplaatst de Zaak Sonneveld, een speculant en hoofdkassier van de Ned.Indische Escompto Mij, die er met een deel van de Escompto gelden vandoor ging.
 • 30 juni 2012: Geplaatst een groet voor mijn zus toen ze 4 jaren geleden terugging naar onze ouders: Dag mijn zus. 

De maand juli 2012:

 • 04 juli 2012: Geplaatst een fotoverhaal van een deel van Purworejo voor een vriend. Tevens geplaatst enkele foto's van eenvoudige simpele scenes uit Midden Java, ook van hem gekregen en waarvoor mijn grote dank.
 • 06 juli 2012: Geplaatst héél véél foto's over oud en nieuw Purworejo.
 • 06 juli 2012: Geplaatst updates op de pagina Indo's in den Verre subpagina Mid Java.
 • 07 juli 2012: Geplaatst De Negersoldaat oftewel soms ook genoemd Belanda Hitam met het verhaal van Griselda Molemans (journaliste) over haar voorvader soldaat Molemans uit Burkina Fasso afkomstig. Geplaatst nieuwe foto's op de pagina Mid Java. Ook geplaatst nieuwe foto's op de pagina Purworejo.
 • 09 juli 2012: Geplaatst het Verhaal van Joop Nahuysen, een Indische jongen uit Surabaya die zijn vader verloor in de Slag in de Javazee, toen Joop nog geboren moest worden. Tevens geplaatst het relaas van de ceremony op zee, op 27 februari 2012 op de lokatie waar HMS de Ruyter gezonken is ter hoogte van het eiland Bawean in de Javazee.
 • 09 juli 2012: Geplaatst een lesje in koken, een echt lesje dus. Niet zo'n lesje in een nette westerse keuken met 10 flessen anti bacterie middelen bij de hand. Nee nee, echt koken is hier te zien.
 • 11 juli 2012: Het verhaal van Joop Nahuijsen alsmede Het relaas van de ceremony van de Herdenking van de Slag in de Javazee ter plekke op zee zijn ge-updated en aanvullende alsmede corrigerende teksten zijn aangepast.
 • 11 juli 2012: Geplaatst nieuwe foto's van Leven in de desa Brenggong.
 • 12 juli 2012: Geplaatst nieuwe foto's van Kinderen in de desa Brenggong en tevens Leven in de desaaangevuld met nieuwe foto's.
 • 15-16-17-18 juli 2012: Correcties in diverse teksten gemaakt. Tevens geplaatst een fotoalbum pagina van Joop Nahuysen gevuld met foto's uit de Preanger (Parahyangan) en uit Padang Teluk Bungus en andere plaatsen. In Padang komen binnen enkele jaren een nieuwe haven, een spoorwegemplacement, opslagloodsen en dergelijke. Zie ook halverwege de pagina waar ik al één en ander over heb geschreven. 
 • 20 en 21 juli 2012: Joop's fotoalbum is aangevuld en vol gemaakt met desa foto's uit Padang en diverse andere straatscenes. 
 • 21 juli 2012: Als blijk en waardering voor een trouwe passant op mijn site, geplaatst een Youtubeclip van Waktoe Potong Padi door de Amboina Singers.
 • 22 juli 2012: Aangepast en aangevuld de subpagina Joden en Indië. Mijn overoveropa Joseph op volle toeren de ambtenaren behoorlijke schrik aanjagen.
 • 25 juli 2012: Geplaatst een stukje over Toekoe Oemar (Aceh oorlogen) en mijn oudoom C.A. Kroesen en de huidige Oemar anno 2012 niet afkomstig uit Aceh maar ergens aan de overkant van de oceaan van Aceh, uit een land ongeveer ter hoogte van de evenaar en de oceaan daar noodt menigeen uit tot het bepiraten van de oceaan.
 • 27 juli 2012: Geplaatst deel 2 van het fotoalbum van Joop. Is nog niet af, er volgt meer, maar men kan alvast het kwijlbakje tevoorschijn halen, want veel, heel veel is er te zien....pisang goreng, onde onde, tempe goreng, nasi timbel enzovoorts. Toegevoegd 2 oude foto's van de MULO Purworejo en latere SMA7. Helemaal onderaan de pagina te vinden.

 

 

De maand augustus 2012:

 • 01 aug 2012: Geplaatst een nieuwe pagina met foto's van een lagere school en de kindertjes en aanverwant straatleven te Purworejo als de school uitgaat. Indonesia's jongste generatie.....
 • 03 aug 2012: Geplaatst een link naar oom Ferry Abels' website. Ga er langs en lees oom Ferry's levensverhaal; hij is één der laatste Indo Mohikanen;  de eerste generatie nog. !!!.
 • 09 aug 2012: Geplaatst een fragment uit mijn dagboek nov 2010, na 50 jaren weer een groet aan mijn moeder te Sukun Malang kerkhof.
 • 11 aug 2012: Geplaatst een videofragment Annie Tieleman-Jongsma - de Slag bij Ciater 6 maart 1942 verwerkt in haar boek De Rode Aarde en is hier te vinden.
 • 12 aug 2012: Geplaatst een gedachte aan een vriend.  We deelden de liefde van dezelfde vrouw.
 • 12 aug 2012: Geplaatst de legende van de Pari Tempels, beetje her en der door mij aangepast aan de moderne tijden en ooit eerder jaren geleden al gepubliceerd.
 • 12 aug 2012: Geplaatst het verhaal van de Solex van Ome Lex... een ode aan mijn oom Alex en tante Dien. Zij behoorden tot de grote groep mensjes uit het nieuwe pasgeboren Indonesia begin jaren '50 van vorige eeuw die de oceaan overstaken en de Noordzee binnenvoeren en zich afvroegen: "Waar zijn we in hemelsnaam terechtgekomen? En zijn dat nu die blanke toppen der duinen, waar we over moesten zingen uit dat groene boekje Kun je nog zingen.....?" Nou, die blanke toppen hebben ze waarschijnlijk nooit meer gezien, want zij trokken de zuidelijke provincies in en zongen daar uit hetzelfde boekje: "In het bronsgroen eikenhout....." en kregen voortaan thuis veelvuldig bezoek van meneer Pastoor.
 • 13 aug t/m 17 aug 2012: Niet veel gedaan. Enkele neefjes en nichtes gebeld daar in verwegisIndon en hen gefeliciteerd met de 17de aug...... Her en der taalfouten verbeterd en de motor moest in de revisie, dus pelan2 (langzaam aan). Het bleek dat de terasi die ik nuttigde niet zo bijster fris meer was en dat gaf weer enorme bacterie groei ergens in mijn tandwortels en buikmachineriën  au au au au sakit banget ....Dus mijn Sandoz en Pfizer aandelen maar verzilverd om Pak Dokter weer blij te laten lachen. Sori sori sori voor delay in het hanteren en gebruik van de potelot en tinta. Oh ja, de rotte terasi heb ik natuurlijk niet weggegooid maar aan mijn eveneens onfrisse buurman Oemar gegeven, zodat ie over een paar daagjes als Lebaran zich aanmeldt, enkele lekkere gerechten ermee kan bereiden. Dat het hem wel moge smaken dan, is mijn wens, speciaal voor Oemar...
 • 17 aug 2012: geplaatst als aanvuling een foto van mijn zus als baby van een jaar op de onderneming Swaroe Boeloeroto. Zie daarvoor hier, helemaal onderaan.
 • 19 aug 2012: Geplaatst het verhaal van Anton van Apeldoorn, 16 jaar al woont hij in Sidoarjo en leeft daar happy en tevree en is aanwezig bij belangrijke herdenkingen zoals bijv. Slag in de Javazee febr 2012, 2 maart 2012, de Dodenherdenking 4 mei 2012 Kembang Kuning. Hierbij mijn dank aan hem voor zijn bijdragen.
 • 31 aug 2012: Geplaatst een pagina over een gedwongen verkoop van gronden en opstallen waarbij mijn over overopa Joseph Johannes en zijn erven bij betrokken waren geweest en het jaar 1846 een triest jaar was voor 3 gezinsleden van de familie Beer, die in aug, sept en okt getroffen werden door een misterieuze epidemie. (Vader, zoon en schoondochter.)

  

 

De maand september 2012:

 

 • 07 sept 2012: Geplaatst het echte verhaal over het eerste huwelijk van mijn grootvader Julius Boers (pagina Een Romace Op Zee), nadat ik alle feiten keurig had geordend en op een rijtje had gezet. Jammer, maar mijn gefingeerde voorstelling over hoe mijn opa ooit eens de hand van zijn vrouw vroeg aan zijn schoonvader Tiemen Cornelis Johannes Kroesen vond ik toch ook niet slecht toch?
 • 09 sept 2012: Geplaatst een update/aanvulling over Willem Egbert Kroesen, Lt Generaal bij de KNIL en oudere broer van mijn over overopa Tiemen Cornelis Johannes Kroesen.
 • 17 sept 2012: Geplaatst updates op de pagina Armenen in Indië (enkele oude foto's van het oude toen nog Russisch Julfa en svp nite verwarren met het Nieuwe Julfa in Persia bij Isfahan en waar de Indische Armeniers vandaan kwamen) , de pagina Mijn Voorouders (een foto van een fragment van een 160 jaar oude brief van mijn overopa Johan Cornradus Boers aan zijn moeder) en de pagina Slag in de Javazee. (enkele krantenfoto's 1936 en 1937 van de kruiser De Ruyter en HMS Java uit 1925 te Amsterdam.) Op de pagina Slag in de Javazee VON tevens geplaatst 2 foto's van Bawean: 1x zoals het tegenwoordig en 1x zoals het toen was. (Pasangrahan.)
 • 24 sept 2012: Achtergrond muziek van Externe Indo links veranderd in het nummer Hidup di Bui van Ed Brodie.(Hayoo, "Bui" heeft niets te maken met "bui" van regenbui.)...Hidup di bui, makan nasi jagung.... burung terkurung enzovoorts.
 • 28 sept 2012 Geplaatst een youtube live gezongen clip van David Egter van Wissekerke geplaatst opMuziek Muziek Muziek. Wil men meer van David horen, dan is hier de link naar zijn youtube kanaal, waar hij meer te beluisteren valt:  //youtube.com/user/degtervanwissekerke?feature=mhee 
 • 30 sept 2012 Geplaatst een serie foto's van mijn moeder, als jong meisje, jonge dame en gehuwde vrouw te zien op Mijn Ouders onderaan de pagina.

 
 

De maand oktober 2012:

 

  

De maand november 2012:  

 1. 8 nov 2012: Via John Klein Nagelvoort - een deskundige op militair gebied en met name Aceh oorlogen, een originele afbeelding (digitaal)  gekregen van Tiemen Cornelis Johannes Kroesen, te zien op de pagina KNIL Pensioen.
 2. 23 nov 2012: Foto's geplaatst van Senjoyo nabij Salatiga, de stad waar Ed Vos ook een site over heeft gemaakt. Zie de pagina met links. Dank aan mijn vriend aldaar die mij ze toestuurde ter plaatsing hier. Enjoy.

 

  

De maand december 2012:

Tja, wegens de drukte met de verhuizing in de maanden oktober en november, heb ik niet veel aan deze site kunnen doen en december is nu ook niet een al te rustige maand in verband met al die "feestdagen", dus so sorry ja voor de trouwe bezoekers/-sters aan mijn site.

 

 

 1. 13 dec 2012: Geplaatst een eerbetoon aan mijn  broer (met medewerking van M. Offringa, waarvoor mijn grote dank.) Zie pagina Slag in de Javazee. (Circa halverwege de pagina.)
 2. 15 dec 2012: Geplaatst een lijst met aanvullingen van historische instrumentaria, destijds verzameld door mijn overopa Johan Coenradus Boers - toonkunstenaar - en een lijst van donateurs (wegens aankoop van de collectie en het museum/rijk te weinig eigen financiële middelen had ) en welker instrumentaria nu in bezit zijn van het Rijksmuseum te Amsterdam. Deze lijsten zijn te vindenonderaan de pagina Johan Coenradus Boers. Onder de instrumentaria bevindt zich onder andere een compleet gambang instrument aan mijn overopa geschonken door de Sultan van Yogya.
 3. 15 dec 2012: Geplaatst aanvullingen betreffende de periode van de bevrijding uit het kamp Cimahi 4 inzake mijn oom Henri (na herregistratie in febr 1944 werd hij als krijgsgevangene beschouwd omdat het bestuur van Indië onder Japans militair gezag viel) en het Bersiapkamp Bergen/De Wijk/ Argapoera 6 te Malang inzake mijn moeder, mijn zus Marie en ik zelve. De aanvullende gegevens ontvangen van het RedCross.nl.(Via Drs. Michiel Schwartzenberg).  Zie onderaan de pagina Mijn Ouders.
 4. 16 dec 2012: Geplaatst een pagina over Cornelis Alexander Kroesen met betrekking tot zijn functie als Resident van Z.O. Borneo en de moorden op controleur Senerpont Domis en ass.controleur von Lesschen te Kandangan Banjarmasin op 4 okt.1899. Cornelis was een achterneef en hoewel hij een civiele bestuursfunktie had, was hij vrij militair van inslag geweest. Hij was de oudste zoon van Luitenant Generaaal Willem Egbert Kroesen. Cornelis werd na zijn Resident bestuursperiode Banjarmasin , gouverneur van Celebes van 1903 t/m 1906 en had zijn bestuurs ervaring opgedaan te Atjeh, alwaar hij bevriend was met Teuku Umar.(Toekoe Oemar.)
 5. 24 dec 2012: Geplaatst een analyse (semi wetenschappelijk en gebaseerd op diverse historische geschriften zoals vermeld op de pagina, over Indië's financier in de jaren circa 1815 - 1835. Hij was mijn betovergrootvader in Indië. Een verhaal over de achtergronden van zijn leven en zijn onmetelijke rijkdom destijds en de politieke stromingen in Azie en Europa en een verhaal over vele patriciaatsgeslachten die hierin gemoeid waren. Zouden de huidige nazaten van deze geslachten dit wel weten? 
 6. 26 dec 2012: Geplaatst een deel van het levensverhaal van Jacobus Johannes, een zoon van Joseph Johannes, meester bedrieger en oplichter, charlatan en weet ik veel wat ie nog meer aan duistere handelingen deed. Gezegend met een goed stel hersens en zoals de kranten destijds meldden "gezegend met een schoon gelaat" ook nog. Helaas, hij beschouwde zichzelf als het meest zwarte schaap ooit en misbruikte zijn afkomst en welgesteldheid. Zie de pagina Jacobus, zoon van Joseph. Oh, zomaar ter info: Hij was een oudoom van me. (Versie is iets ge updated op 27 dec 2012)
 7. 28 dec 2012: Onderaan de pagina Mijn ouders een aanvulling geplaats betreffende kamp Bergen te Malang.

Einde van het jaar 2012.

 


 

Archief van 2013:

 

De maand januari 2013.

Een jaar is weer voorbij gegleden en ik kan tevreden terugblikken; de feestdagen (althans voor diegenen die er een feest van hebben gemaakt en derhalve niet voor diegenen, die geen rooie rotcent hebben om een extra bordje nasi te kopen) zijn weer gevierd. Alom werd luidkeels verkondigd  "Nederland zit in een crisis" , maar de omzetcijfers logen er weer niet om en menigeen zat dan ook overdadig op de pot of liep met een rommelige en kreunende darmfabriek rond, last hebbend van alle luxe "hutspot" die naar binnen gewerkt werd.....

....en ergens in de straten van Surabaya en Jakarta en vele andere steden sliep een magere uitgemergelde moeder met haar eveneens ingeteerd jong dat langzaam aan het kreperen is van de geeuwhonger en ellende. Dank u..... Geef mij maar gewoon nasi goreng met een ghebakken ceplok (spiegelei) in plaats van al die dure zooi.

 

 1. 03 jan 2013: Geplaatst een pagina gewijd aan terechtgestelden in de Jatibossen van BojonegoroOost Java in 1944 met een speciaal eerbetoon aan één van de geëxecuteerden: Adriaan Henry Croes, 26 jaar oud toen de Japanse executie kogels hem troffen.
 2. 04 jan 2013: Geplaatst een reportage van foto's van oud Surabaya, speciaal voor de oude buaya's alom ter wereld.
 3. 06 jan 2013: Geplaatst iets over een stuk cultuur van Java, namelijk de teakhouten bossen en voorzien van digitaal gedateerde foto's van mijn 3R vriend aldaar met dank. Helaas, de bossen brachten niet enkel cultuur en dus winsten op, maar dienden ooit tevens als executieplaats voor burgers tijdens de bezetting van Indonesia door Japan.
 4. 07 jan 2013: Geplaatst een stuk gebaseerd op krantenartikelen over naturalisaties in 1885 van "vreemdelingen" en het stuk is hoofdzakelijk geënt op de naturalisaties van 4 heren Armeniers in Indië, want de opinie van de wetgever te Den Haag was: Zij zijn geboren in Perzië en dus zijn zij Perzen en dus hebben zij het Muslim geloof. Amien... Één van deze kooplieden was een gerelateerde oudoom.
 5. 11 jan 2013: Geplaatst onderaan de pagina Slag in de Javazee  foto's van Anton van Apeldoorn. Hij en zijn familie strooiden geheel belangeloos en uit liefde en respect voor de Gevallenen, pasar bloemen bij de naamplaten op Ereveld Kembang Kuning.
 6. 13 jan 2013: Geplaatst een soort resumé over moorden e.d. in de omgeving van Surabaya van 1900 tot 1938 met enkele kanttekeningen. Een schrikbarend aantal moordpartijen in het toch zo paradijselijk geachte voormalig Indië en ook enkele voorbeelden van afwijkende straffen naar aanleiding van gepleegde moorddelicten. Voorzien van een speciale editie van een moord gepleegd door een politie opziener Coenraad op een stamboel danseres Riboet uit Bandung naar Surabaya gekomen. Nou, ze deed haar naam volledig eer aan en werd zelf slachtoffer. Wel luguber ergens: een artikel geplaatst op de 13de van het 13de jaar in de 21ste eeuw. Zie pagina Surabaya moorden.
 7. 15 jan 2013: Geplaatst een verslag van de poging tot moord op Caroline Gemser (Lien) de stamboel zangeres/danseres/waarnemend directrice, waarbij destijds de politie opziener / moordenaar Coenraad van de stamboel zangeres Riboet - zoals beschreven in de pagina Surabaya moorden hierboven - uit hoofde van zijn werk als toneelknecht deels mee te maken had. In zijn jongere jaren was werkte hij bij het gezelschap van Lien Gemser. Zie voor dit relaas de pagina Caroline Gemser.
 8. 19 jan 2013: Geplaatst een foto reportage met bijbehorende foto's over een zoektocht naar familieleden te Cilacap en dat is te vinden op de pagina CILACAP. Met dank aan mijn 3R vriend aldaar die getrouw telkenmale op pad gaat.
 9. 25 jan 2013: Geplaatst een pagina gewijd aan Adriaan Koek, een rijke vooraanstaand Burgher en Koopman van Malacca, wiens voorouders tijdens de VOC en de Engelse OIC periode zich daar reeds hadden gevestigd (1665). De familie is gerelateerd aan de volgende families: NIESSEN (NIJSSEN) BOERS, van ZUYLEN (Batik Queen Pekalongan), BOND, van RANZOW, ABELEVEN, ANGELBEEK, KRAAL, MEYER, Van KAL, COUPERUS, THIJSSEN en anderen. Verder had de familie KOEK bindingen met Indië, Malacca, India, Ceylon, Singapore. Diverse leden van deze familieleden liggen her en der begraven in genoemde landen. Zowel te Malacca alsmede te Indië was de familie bestuurlijk aanwezig in de hoogste rangen en kringen. Heden ten dage bevinden zich te Malaysia en Singapore nog steeds nazaten van gerelateerden van de Koek familie, echter niet de Koek nazaten zelf.(Of het moet een buitenechtelijke zijn die nooit is erkend.)
 10. 26 jan 2013: Geplaatst een stukje over Ary Prins, tot 2x waarnemend Gouverneur Generaal in koloniaal Indië en gehuwd met 1) Marie Anne Pietermaat en 2) Anna Catharina Adriana van der Leeuw. Deze laatste werd op 23ste weduwe. Ary was in zijn studie jaren een ietwat ondeugend en kreeg daardoor een smet op zijn conduite staat en is daardoor nooit een "echte" GG geworden. Waarom ik iets over Ary Prins hier neerschrijf is te lezen op de pagina Ary Prins. (Geheim: Heeft natuurlijk weer iets te maken met één of andere erfenis die met grote snelheid aan mij voorbij stormde gedragen op een natte moesson wind.....)
 11. 27 jan 2013: Geplaatst een hoofdpagina GERELATEERDEN met daarin weer links naar diverse subpagina's van gerelateerde familieleden of aanverwanten of hoe je de beestjes ook wilt noemen.Deze hoofdpagina is te vinden op GERELATEERDEN.
 12. 27 jan 2013: Geplaatst een subpagina HENDRIK MERKUS DE KOCK, ook al zo'n bekend historisch figuur uit het oude Indië en..... jawel, ook hij is verwant, weliswaar aangehuwd verwant en uiteraard via via via ... die oude Indische duiten en zilverstukken en dukaten en goudstukken van die betovergrootvader van me. De pagina is hier te vinden HENDRIK MERKUS DE KOCK. Het bizondere van Merkus de Kock? Ary Prins (zie punt 13) was aangehuwde familie natuurlijk.
 13. 28 jan 2013: Geplaatst een subpagina over enkele leden van de familie Von Schmidt auf Altenstadt en ja hoor; die familie ook al gerelateerd en ja hoor, ook weer via betoveropa dus. En een paar leden van deze familie, waren volgens de Nederlandse Regering destijds vlak na de oorlog, niet zo braaf geweest tijdens het Nazi regime. En dat was een goede reden voor de Nederlandse regering om.... enfin lees zelf maar. Het heeft iets met de schatkist te maken.
 14. 31 jan 2013: Geplaatst een stukje over de familie Hamilton of Silvertonhill/Silverton Hill, waarvan één der vrouwelijke leden gehuwd was met mijn achterneef Willem Egbert Kroesen, zoon van Lt. Generaal Willem Egbert Kroesen. Willem Jr was circa 1,5 jaar oud toen de ijzervreter stierf. Oh ja, ook nog een vraagteken betreffende een gepleegde "bankbreuk" door ook al een W.E. Kroesen en wie dat was? Joost mag het weten of liever gezegd Willem Egbert. Welke Willem Egbert? Antwoord blijf ik schuldig: er waren er 5 die W.E. heetten destijds. En met dit stukje sluit ik de maand januari af... Nog 2 maandjes en dan groeien de mangga's weer buiten aan mijn boom, want dan is het lente. En kan ik eindelijk weer op mijn dingklik(krukje) onder de boom zitten.

 

 

De maand februari 2013: 

 1. 4 febr 2013: Geplaatst aanvullingen op de pagina KNIL Pensioenen betreffende de relaties/genealogie tussen de families W.E. Kroesen, TROMP, van Meeteren Brouwer, Struben, Bischoff van Heemskerck en een JAVAANSCHE VROUW die tevens doekoen was in de aanbieding, zoals geplaatst in een advertentie te Arnhem. De aanvullingen zijn onderaan de pagina te vinden op het deel wat slaat op het stuk over W.E. Kroesen. Vraag me niet waarom de Javaansche Vrouw tevens werd aangeprezen als doekoen.
 2. 5 febr 2013: Geplaatst op de pagina Wie ik ben, een recapitulatie van bewoners van het huis aan de Jl Kacapiring 11 vanaf 1931 tot en met heden febr 2013. Eventuele zoekenden naar hun familie uit Surabaya uit die dagen zouden er iets aan kunnen hebben. De recap is te vinden onder de tekening van het huis en gescheiden door 2 doorgetrokken lijnen, ongeveer op 1/3 van de pagina hoogte.
 3. 6 febr 2013: Geplaatst een lijstje van bewoners van de Katjapiringweg (Jl Kacapiring) zoals uit de gegevens van www.kb.nl verzameld. Wellicht dat geinteresseerden er belang bij kunnen hebben. Het lijstje is te vinden op de pagina Cannalaan Buaya's.
 4. 15 febr 2013: Geplaatst het verhaal van een Marineman Sergeant Stoker Jan de Vries. Hij deed dienst op HMS De Ruyter, maakte de Slag in de Javazee mee, overleefde, werd opgepikt en gevangen genomen en te werk gesteld in Birma aan de beruchte spoorweg. Zijn gezin te Surabaya Jl. Jimerto verdween in de kampen. Na de oorlog werd het gezin met tussenpozen herenigd in Nederland. Het is een verhaal dat ook verteld over hoe men als jochie in de kampen overleefde. Let wel: op dit verhaal inclusief de foto's berust het eigendomsrecht van de familie van Jan de Vries en het verhaal is te vinden op de pagina HIJ OVERLEEFDE.
 5. 16 febr 2013: Geplaatst een pagina SBN Doorman ging niet met schip ten onder, zoals overgenomen uit de Leeuwarder Courant 1982. Het betreft een relaas van oud Marine man Matroos en later Sergeant Willem van Zijl, opvarende van HMS de Ruyter. Hij maakte de Slag in de Javazee mee, overleefde de slag, werd krijgsgevangene en te werk gesteld in Nagasaki Japan, kwam in 1946 terug In Nederland, vervolgde zijn carriere bij de Marine tot hij in 1961 enigszins na 33 jaren verbitterd met pensioen ging.
 6. 27 febr 2013: Alom wordt vandaag herdacht, dat 71 jaren geleden de Slag in de Javazee plaats vond. Ik herdenk mijn broer niet alleen vandaag, maar altijd zoals bij voorbeeld thuis: ik kijk naar zijn foto en naar de herinneringszakdoek uit 1938 toen hij zijn opleiding volgde in Den Helder en naar de gespen, die hij postuum kreeg... Hij heeft van mij zijn eigen hoekje gekregen... en hij kijkt naar me en wij beiden weten, dat zijn offer niet voor niets is geweest... Dank zij hem onder andere, kan ik in vrijheid leven.

 

 

 

De maand maart 2013: 

 1. 06 maart 2013: Anton van Apeldoorn woonachtig te Sidoarjo en regelmatige bezoeker van het Ereveld heeft een foto reportage gemaakt van de 71ste Herdenking van de Slag in de Javazee te Kembang Kuning Surabaya. Op die zelfde dag meerde het passagiersschip ROTTERDAM een dag af in de haven van Surabaya Tanjung Perak om daarna richting Singapore te vertrekken. Enkele passagiers konden derhalve de Herdenking bijwonen. De link naar het foto album is hier te vinden: https://plus.google.com/photos/117221797191766984268/albums/5849905233219838097 Klik op de foto om een uitvergroting te zien.
 2. 07 maart 2013: Geplaatst een reportage van de 71ste Herdenking van de Slag in de Javazee en tevens de 2de Herdenking van deze Slag op lokatie op de Javazee door de V.O.N. De reportage is te zien op deze pagina.
 3. 08 maart 2013: Geplaatst een artikel over de gevangenneming van Pakoe Boewono VI van Solo, waarbij één mijner gerelateerde voorouders bij betrokken was, namelijk Huibert Gerard Nahuys, kolonel resident van Solo. Hij was de grootvader van de vrouw van mijn grootmoeder's broer. Het relaas is hier te lezen.
 4. 08 maart 2013: Geplaatst een artikel geschreven in maart 1903 (deze maand maart dus alweer 110 jaren geleden !!!!) door een Solosche Javaander of Indische Creool zoals hij zich zelf noemde, over Tinus Dezentjé, voorzien van talrijke duiten en evenzo vele nazaten en somewhere gerelateerd aan me. Zie de pagina Tinus Dezentjé. (Één van zijn kleindochters - Wilhelmina Robertina Ferdinanda - huwde met één der kleinzonen - Petrus Paulus Johannis - van mijn over-over opa Joseph Johannes.)
 5. 16 maart 2013: Geplaatst een stukje over de Kerk van het Heilig Kruis te Anatolië Oost Turkije, omdat mijn over over grootvader Joseph Johannes Amirkhan er iets financiëels mee te maken had. Enfin, lees maar op de pagina De stad VAN (=WAN) aan het VAN (=WAN) meer in Oost Turkije, als je interesse hebt in oude historische gebouwen uit de middeleeuwen en later.
 6. 26 maart 2013: Geplaatst een stuk over de familie Coblijn (Nicolaas Coblijn was een suikerlord) en de uitleg over de relatie tussen de familie Coblijn en de families Andreas en Johannes. 't Is wat die goeie ouwe tijd met vruchtbare gronden en zegenrijke huwelijken (Nicolaas had 18 kindertjes te voeden, maar had er totaal geen problemen mee.). Zie de pagina Nicolaas Coblijn.

  

 

De maand april 2013: 

 1. 3 april 2013: Geplaatst een artikel over de Armeense broers ANDREAS die uit Perzie naar Indië vetrokken, er hun rijkdom vergaarden en enkele nazaten het krantennieuws haalden, ten rechte en ten onrechte beticht werden van wandaden. Één en ander is te lezen op de pagina De Gebroeders Andreas. Geinteresseerden kunnen de Andreas genealogie opvragen bij me.
 2. 3 april 2013: Geplaatst een artikel over zeeroverijen in de Indische wateren, de langdurige procedures in verband met trage onderlinge communicatie tussen de eilanden en Java en de trage ambtenaren procedures. Een verhaal van een weduwe wier echtgenoot - kapitein van een schoener genaamd Maria Frederik , Johannes Gregorij Malcolm was en die door zeerovers vermoord werd en zij heel wat jaren na de kaping nog met de zaak bezig was (en natuurlijk ook het ambtenaren apparaat), aleer zij kon huwen met haar tweede echtgenoot G.A. Zakara.
 3. 04 april 2013: Geplaatst een mutatie inzake mijn vermoeden waarom Jacobus Johannes als een doorgeslagen losbol door het leven ging. Dit is in vet gedrukt te lezen op de pagina Jacobus Johannes, zoon van Joseph Johannes. (Op circa 1/3 vanaf het begin)
 4. 14 april 2013: Geplaatst een update van de pagina Tinus Dezentjé inzake een link naar de website van Ed Vos www.astaga.nl . Op deze website van Ed Vos zijn foto's te zien van de familiegraven van de familie Dezentjé.

 

De maand mei 2013:

Sinds medio/eind april 2013 heb ik het wat rustig gedaan met mijn gezwam op deze site. Voorjaarskriebels en dergelijke noodzaakten me om een pas op de plaats te doen en wat meer tijd te besteden aan het bekijken van jonge eendjes in de vijver voor de deur en met een verrekijker de opkomende blaadjes aan de bomen bestuderen en smachten naar wat meer zon en warmte na zo'n lange verrekte winter. Even dacht ik dat de lente hartelijk zou worden verwelkomd door Nederland, edoch.... al spoedig liepen me de naweeën van de winter al weer over mijn rug. Begin mei waren de temperaturen rond de 20C en vandaag 11 mei 2013 draag ik weer een trui...Payah dese op zijn Indisch oftewel... Attenooje, het weer is weer aan het klooie.

 

 1. 10 mei 2013: Geplaatst aanvullingen over de aankomst in Nederland van mijn oom Henri per hospitaalschip ORANJE in febr/maart 1946, zijn opvang, zijn kleding distributie en zijn levensonderhoud. Kortom: een verhaal met vraagtekens over het hoe het één en ander destijds reilde en zeilde en dit is te lezen/zien op de pagina Mijn ouders helemaal onderaan. Let wel: de regel- en wetgeving in 1946 was een geheel andere, dan die later in werking trad voor de grote groep repatrianten. Mijn oom Henri viel onder de tweede groep (gewonde) repatrianten die rechtstreeks uit de kampen werden opgepikt en meteen linea recta Nederland gingen wegens ziekte en ontberingen geleden en ondergaan in de kampen. Hij zat in Cimahi 4. Zijn vertrek naar Nederland was in febr 1946 per hospitaalschip (toen nog) ORANJE. Op die zelfde pagina - alhoewel niets van doen met de titel - heb ik als aanvulling tevens enkele wetenswaaardigheden uit de doeken gedaan over de ORANJE.
 2. 11 mei 2013: Geplaatst aanvullingen betreffende de gesneuvelde Marn.I de heer H.H.F. Siemers in de Slag in de Javazee. Zijn portret en herinneringszakdoek geplaatst, gekregen van nichtje mevr. R. Baas-Siemers. Het copyright van deze foto's berust bij de famillieleden van de heer Siemers. Zie hiervoor de pagina Slag in de Javazee I op circa 1/3 van bovenaf de pagina.
 3. 11 mei 2013: Geplaatst een pagina met oude briefkaarten uit eind jaren 1890 begin 1900. Diverse beelden uit diverse gebieden. Voor de liefhebbers. Beelden zijn deels afkomstig van Persee Parijs en deels uit eigen collectie. Het is te zien op de pagina Oude Briefkaarten.
 4. 10 mei 2013: Geplaatst aanvullingen over de aankomst in Nederland van mijn oom Henri per hospitaalschip ORANJE in febr/maart 1946, zijn opvang, zijn kleding distributie en zijn levensonderhoud. Kortom: een verhaal met vraagtekens over het hoe het één en ander destijds reilde en zeilde en dit is te lezen/zien op de pagina Mijn ouders helemaal onderaan. Let wel: de regel- en wetgeving in 1946 was een geheel andere, dan die later in werking trad voor de grote groep repatrianten. Mijn oom Henri viel onder de tweede groep (gewonden.)
 5. 17 mei 2013: Geplaatst enkele pas verworven foto's van enkele familieleden van me uit de "goeie ouwe tijd". Zie hiervoor de pagina Familiefoto's ongeveer op 1/3 hoogte van de pagina met vermedling update 17 mei 2013 en de pagina Mijn voorouders ook met vermelding update 17 mei 2013 en ook op circa 1/3 van de hoogte van de pagina.18 mei 2013: Geplaatst een artikel over notaris Constantinus Petrus Antonius Boelen, destijds (halverwege/eind jaren 1800 tot en met 1909 als notaris en vendumeester werkzaam te Besuki, Pasuruan, Sidoarjo, Malang, Magelang, Grissee en deels te Soerabaya. Een integer beambte en plichtsgetrouw vader, bijna gebrandmerkt door een fraudeuleuze daad waar hij valselijk van werd beschuldigd maar ten volle vrijgesproken van smaad en blaam, geplaagd door vervelende familie perikelen maar zijn kinderen waren en bleven nummer één voor hem, totdat uiteindelijk hij teveel werd "geplaagd" door kwalijke zaken hem aangedaan door zijn zoon. Hij was de schoonvader van mijn oom Willem Egbert Boers die met één van zijn dochters, Pauline Constance Boelen, was gehuwd. Één en ander is te lezen en te zien (foto's) op de pagina Notaris C.P.A. Boelen. Op de pagina is ook een stuk genealogie te lezen.(Voor de liefhebbers.) Aanvullingen op 19 mei 2013, 21 en 22 mei 2013 verwerkt. Een zus van tante Pauline, namelijk tante Tilly, kreeg in 1945/1946 steun van de RAPWI wegens aangedaan leed door de oorlog. Tante Tilly had als adres een hoekje van het Bandungs Lyceum, aangezien zij geen huis ter beschikking had. Dec 1945 en begin jan 1946 was zij "Borromeus Bandung" ziekenhuis patient. Zij was toen 64 jaren oud. De notaris was een harde werker en had veel over voor zijn kinderen en zijn neef Anton Boelen, maar kon in de laatste jaren van zijn praktijk niet veel meer hebben. Het werd hem alles teveel. Voor de notaris een plaatsje in mijn schrijverijen.
 6. 25 mei 2013: (Herzien op 27 mei 2013) Geplaatst een pagina over de Familie Wieligmans, met deels een beetje geneaologie en deels een stukje over een nazaat van de familie Wieligmans en wonend in Kupang, zangeres van beroep en op de pagina zijn enkele Youtube clips van haar te zien en te beluisteren. Het verhaal van de familie Wieligmans staat - wat Rob betreft - nauw in verband met een andere Amerindische, ook uit Bandung afkomstig, verkast naar Nieuw Guinea, dan door naar Nederland en uiteindelijk te Amerika zich gevestigd. Een Indo meisje met karakter en zeer gerespecteerd in de States en haar naam is Joyce Luther Kennard. Haar verhaal is te lezen op de pagina Joyce Luther Kennard.
 7. 26 mei 2013: Geplaatst een artikel over dokter Soetomo. In de eerste plaats toch altijd een mens en medicus, vechter voor een betere behandeling van inheemse vrouwen en dan pas gematigd politiek figuur, strijdend voor een betere economische en gezondheidstoestand van de inheemse bevolking. Regelmatig lag hij in de clinch met de Sarekat Islam en menigmaal werd zijn naam ten onrechte bedoezeld door tegenstanders. Hij was gehuwd met Everdina Bruring (vroeg weduwe van haar eerste man), die hem altijd trouw terzijde stond in zijn streven naar positie verbetering van de inheemse vrouw en zij stierf aan een kwalijke borstkwaal. Een kuur in Zwitserland mocht niet baten en uiteindelijk stierf zij te Pacet in het kuuroord. Zij werd begraven te Kembang Kuning Surabaya. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren. Recentelijk op 20 mei 2013 berichtte SuaraSurabaya echter in een artikel over een lerares van de SMAN 6 te Surabaya in welke de lerares beweert dat zij een kleinkind is van dokter Soetomo. Dr. Soetomo stierf in het CBZ ziekenhuis Surabaya na een langdurig lijden en waarvan zijn kwaal de doktoren geen diagnose konden stellen. (Uit een ander document valt te lezen dat hij leverkanker had).  Hij was ook schrijver van een boek over de positie verbetering van de inheemse vrouw. Één en ander is te lezen op de pagina Dokter Soetomo. Hij en Everdina hadden een huwelijk waar de maatschappij fel tegen gekant was en dat resulteerde in het feit, dat Everdina alle banden verbrak met de Nederlandse maatschappij en zelfs met haar zuster, die zij zeer liefhad..... En dat alles werd "geregeld" door big brother Nederland en big brother Indonesische politiek en religie. Everdina was zeer geliefd bij de familie van haar man Dr. Soetomo. 

 

De maand juni 2013:

Een jaar geleden (zie Archief Updates) schreef ik begin juni 2012 "Het weer is nog steeds waardeloos etc etc.".... Het is begin juni 2013 en ik kan enkel maar mijn beweringen van een jaar geleden herhalen.... waardeloos. En dat is dus de maand dat de zomer zal beginnen...... maar gelukkig hebben de weergoden mijn gevloek en getier aangehoord, want de tweede week van juni is aardig en aannemelijk voor mijn tropisch temperatuurgevoel..... Helaas scheen mijn gevloek en getier toch niet helemaal correct overgekomen te zijn bij de weergoden, want de 21ste juni als begin van de zomer, heeft zich meer geopenbaard als het begin van de herfst... stevig windje en zwiepende bomen voor mijn raam en waar ik met wantrouwen naar kijk.... ze zwiepen wel heel erg hard....en ze kraken....

 

 

 1. 07 juni 2013: Op de pagina Notaris C.P.A. Boelen zijn enkele aanvulingen geplaatst betreffende de afkomst van zijn tweede vrouw Catharina Wilhelmina Dorothea Berlauwt (1851 Bezoeki en 1901 Den Haag) en welke familie namen tevens hiermee gemoeid zijn, namelijk REISNER en BISCHOFF en woonachtig geweest te Pasoeroean.
 2. 17 juni 2013: Een stukje over de fotograaf/militair Jean Demmeni, zoon van gen.maj. Henry Demmeni met enkele foto's van o.a. zijn "studie" expeditie reizen naar Borneo met A.W. Nieuwenhuis. Één en ander is hier te zien op de pagina Jean Demmeni foto's. Zie verder punt 4 hierboven en dus voorlopig even halt op de plaats wat betreft mijn site en de zonnestralen elke dag tellen. Aangepast en aangevuld op 19-6-2013.
 3. 22 juni 2013: Een pagina gewijd aan mevr. Marie Elisabeth van Oordt, ook wel genoemd Marietje van Oordt. Heel vaak en veel verguisd door de sensatie pers, al vroeg getroffen door ellende en misere: te vondeling gelegd door haar ouders, een achternaam gekregen van een sergeant van de KNIL tegen betaling, een huwelijk op 14 jarige leeftijd met een 19-jarige jongeling Christiaan Marie Kropp die haar na een paar jaar huwelijk en hun kind in de steek liet, het hoofd boven water houden, levend in een mensenmassa die de stelregel er op nahield: "Wie zonder zonden is, werpt de eerste steen". Nou, heel die haar omringende mensenmassa van weleer, inklusief de roddelpers scheen super heilig te zijn geweest, want ze wiepen allen de eerste steen naar mevr. van Oordt toe en niemand nam het voor haar op. Neen, niet helemaal waar. Pa van der Steur schreef een stukje in de krant over de wantoestanden aangedaan door de maatschappij aan mevr. van Oordt. Ook Gerard Termorshuizen (Zie Stichting TongTong) schreef over haar een boek, dat verscheen in april/mei 2013, genaamd "Niemand zorgde voor mijn ziel." In deze pagina hier is een artikel opgenomen, gemaakt door journalisten van de Javabode, die een stukje levensverhaal uit haar mond mochten horen. Tevens website genealogie-info van een nazaat ter verduidelijking van de bemerkte afwijkingen in de krantenberichten en andere informatie over mevr. van Oordt. Wie het juist heeft, is mij onbekend. De journalisten van de Javabode beweren, dat zij de berichten van mevr. van Oordt in het interview hebben nagecheckt. Ik bemerk het slechts en fungeer als doorgeefluik voor belangstellenden. 
 4. 24 juni 2013: Geplaatst een foto reportage van aardverschuivingen in de buurt van de desa BENER, nabij Purworejo richting Magelang. Deze weg werd destijds onder koloniaal beheer tussen 1845 en 1850 aangelegd onder de bestuursperiode van de residenten von Schmidt auf Altenstadt en Bousquet en met medewerking van Raden Adipati Tjokronegoro, destijds regent van Purworejo en natuurlijk met (gedwongen) medewerking van de plaatselijke bevolking. "Gedwongen?" Ja natuurlijk of dachten de lezers dat het op vrijwillige basis ging toen in die tijden?.... Je weet toch wel: Daar werd wat groots verricht.... ahum ahum ahum. Een monument met tekst herinnert daaraan. Het monument werd in 1862 opgericht en wijlen resident von Schmidt auf Altenstadt ( 1806-1857) was al 5 jaren ervoor in Den Haag overleden. Zie verder de pagina wie J.G.O.S. von Schmidt auf Altenstadt was.

 

De maand juli 2013:

 

 1. 12 juli 2013: Geplaatst een pagina over de Bergenbuurt te Malang uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Het wel en wee van de promotie van een villawijk in West Malang grenzend aan de oude kampung Oro Orodowo. In de Bersiaptijd na aug 1945 werd de Bergenbuurt een kamp... waar mijn ma stierf in de Argapoerastraat nummer 6,  een paar maanden na de beëindiging van de oorlog in 1945. Het kamp stond ook te boek als Goentoerkamp of de Wijk Bergen. De bergenbuurt grenst ook aan de Jalan Ijen voorheen Idjen boulevard. Één en ander over de onveiligheid van de Villawijk Bergen is te lezen op de pagina Kamp Bergenbuurt Malang. Lees dan maar ook even goed wat het latere Bersiapkamp Bergen precies inhield. !!!
 2. 28 juli 2013: Attenooie, het weer is aardig warm aan het klooie. Desondanks toch maar de moeite genomen om wat te struinen in de KB.nl en heb wat nieuwsfoto's opgeduikeld over de onderzeeboot O16. Een en ander met betrekking tot de pagina Slag in de Javazee I circa een derde van bovenaf de heer Siemers. Hij deed dienst op deze O-16 en werd een paar weken voor de Slag in de Javazee plaats vond, overgeplaatst naar HMS De Ruyter. Op deze pagina tevens aanvullende krantenfoto's over HMS De Ruyter, bijna onderaan de pagina.
 3. 31 juli 2013: Geplaatst een artikel over de moord op de 27 jarige Emma van der Pal te Ambarawa op 12 oktober 1930 en welke - conform uitspraak rechtbank - gepleegd werd door haar circa 31 jarige echtgenoot Alexander Cornelis de Rille. Hij was voormalig stations klerk bij de NIS en werd uit dienst ontslagen wegens ongeschiktheid (zenuwaanvallen en driftbuien) en werd klein-landbouwer. Het gezin leefde te Djamboe (Jambu) Ambarawa. Dit zoveelste Indische drama is te lezen op de pagina Emma van der Pal. Het gezin had een dochtertje van circa 7 jaar oud ten tijde van de moord..

 

De maand augustus 2013:

 1. 02 aug 2013: Geplaatst een artikel over KNIL sergeant Jean Samuel Borgeaud, geboren te Zwitserland in 1834, via depot Harderwijk in dienst getreden van het Nederlandse Leger te Indië, afkomstig uit een gegoede Zwitserse familie en uiteindelijk in nov 1860 de dood door middel van de strop gevonden. Hij was de bedenker en aanstichter van de militaire opstand te Jogja (Djocjokarta) in januari 1860 en wilde een nieuw koninkrijk/republiek aldaar stichten in samenwerking met een of andere verbannen prins van de kraton van Jogja. De lezer/-es dient er rekening mee te houden dat in het zelfde jaar te Semarang ook een militaire opstand plaats vond en wel in de Würtembergse kazerne in 1860, te Semarang, waarbij mijn overgrootvader T.C.J. Kroesen (toen nog kapitein/vervangend commandant) een hoofdrol vervulde ten faveure van het Nederlandse Leger en daarvoor met gouden plak werd beloond. Vlgs de krantenberichten schijnen deze gebeurtenissen met elkaar in verband gestaan te hebben. Er wordt ook nog geschreven over de uitbreiding van de opstand naar en te  Soerabaja...  Maar de opstand te Jogja met in de hoofdrol Jean Samuel Borgeaud is op deze pagina te lezen. 
 2. 05 aug 2013: Geplaatst een pagina met wat geresumeerde genealogie van mijn vader en moeder. Niet in al te veel details geschreven en zeker niet al te diep de historie in, doch eventuele liefhebbers van genealogie kunnen - bij interesse ten behoeve van aanvulling van hun files - deze details altijd opvragen. Op de pagina heb ik tevens een summary van de gerelateerde families geplaatst. Éen en ander te lezen op de pagina Een stuk genealogie.
  15 aug 2013: Geplaatst een stukje over de Historie van Surabaya met vermeldingsvolle items erin. Speciaal voor die andere ouwe jangkriks die ook uit Surabaya afkomstig zijn en er nooit bij stilgestaan hebben, dat die beroemde SOLO rivier uit Midden Java voor de helft in Oost Java stroomt en vlakbij Grissee (Gersik) uitmondt in die warme zee waar ooit nog niet eens zo lang geleden eigenlijk, bloed vloeide en jonge levens vergingen. Lees dan maar meteen heel goed welke functies KEMBANG KUNING en PENELEH hadden voordat zij het predicaat Kerkhof kregen.... Oh?? Nooit geweten? Of misschien sommigen wel? Lees het één en ander op de pagina De Historie van Surabaya. En mocht je geen lust hebben om het gekweel van Nana met Der Lindenbaum aan te horen, dan is daar natuurlijk die muteknop toch en zet je lekker de radio aan met de enge nieuwsberichten over moord en doodslag, economische recessie waar Nederland maar niet uit schijnt te kunnen komen en wij binnenkort alweer extra moeten inleveren, want het regeervolk in Den Haag komt er ook al niet uit. Zijn zij ooit wel eens erin gekomen?
 3. 15 aug 2013: Geplaatst een stukje over de Historie van Surabaya met vermeldingsvolle items erin. Speciaal voor die andere ouwe jangkriks die ook uit Surabaya afkomstig zijn en er nooit bij stilgestaan hebben, dat die beroemde SOLO rivier uit Midden Java voor de helft in Oost Java stroomt en vlakbij Grissee (Gersik) uitmondt in die warme zee waar ooit nog niet 18 aug 2013: geplaatst alweer een artikel over zwoele nachten, een ouwe vent met centen, een jonge lokale blom  die haar carriere begon als pembantu/huishoudster en uiteindelijk de heer des huizes strikte in haar klapperbomen schoot met een goed goyang pantat gevoel, een verhouding hier en daar, een doekoen wiens toverkracht niet werkte en daarom maar tot wurging over ging, een jongeman van een jaar of 17 die het hield met een ex-vrouw van een inspecteur der politie van 32 jaar en 4 kinderen, verpatste juwelen, kortom het zoveelste sensatie verhaal in dat goeie ouwe Indie en ditmaal was het slachtoffer de heer L.L.G.F. Born die een jonge vrouw tot huishoudster had en nam. Sensatie te over tijdens het proces, want de opdrachtgeefster tot de wurging was de dame in kwestie, bleek later tijdens het proces....
 4. 23 aug 2013: Geplaatst nieuwe nummers op de pagina Muziek Muziek Muziek en oude nummers opgeschoond. Ghoepla, cemplung in de kali ermee of onder de kolong kan ook, want anders verbruik ik te veel ruimte op mijn server, als al die Mb's er maar opgeplonkt zitten in de server gudang. Al zeg ik het zelf: er zitten pareltjes van Hawaiian nummers tussen. Maar ja, ieder zijn meug natuurlijk...
 5. 18 aug 2013: Geplaatst een aanvulling op de pagina Notaris C.P.A. Boelen, inzake de achtergrond van zijn huwelijk met zijn tweede vrouw C.W.D. Berlauwt. Op de pagina heb ik deze aanvulling gemerkt met datum 18 aug 2013.
 6. 18 aug 2013: Geplaatst een artikel over een gepleegde moord door A.H. van der Worm op de heer W. van Zuylen in juli 1929 in het Candi hotel te Semarang... Het bekende drama uit die zwoele warme tropentijden.... Mannelijke bezoeker maakt kennis met gezin. Bezoeker van Zuylen en vrouw des huizes mevr. Keyer eten teveel nasi goreng samen uit hetzelfde bord, man des huizes van der Worm vindt slechts de anjing in de panci (hond in de pot). Heer des huizes en vrouw des huizes scheidden van elkaar. Vrouw des huizes wil trouwen met bezoeker en heer des huizes vermoordt de minnaar als de dader hen opzoekt in het hotel. "Bangsat jij ja." en hij jaagt 4 kogels op het amoureuze stel en de arme van Zuylen vol geraakt. De ex vrouw des huizes naar ziekenhuis, helemaal kalang kibut en overstuur en de dader mag zitten voor 8 jaar en japits (knijpers) in elkaar flansen. En toen al, dus geen happy ending, zoals het te lezen is op de pagina Moord op van Zuylen te Semarang. Als van der Worm nu slim was geweest, had ie beter obat (medicijn) bij de dukun (medicijnman) kunnen kopen in plaats van kogels. Met die obat van de dukun had ie op een goedkopere manier zijn ex-vrouw van haar jeukerigheid af kunnen helpen, had ie niet hoeven te brommen en had ie een gangster ingehuurd om zijn rivaal te laten trakteren op een pakslaag (of wel te laten sunat) , zodat ie zelf buiten schot bleef toch? Goblok die fen seg.
 7. 24 aug 2013: Geplaatst een pagina met de vervangende Indonesische straatnamen uit 1950 van Soerabaja. Speciale service voor die Indo's uit Soerabaja die misschien toevallig nog iets op willen zoeken over toen fan froeher. Deze publikatie stond in de Vrije Pers. Een en ander te vinden op de pagina  Nieuwe Straatnamen Soerabaja.  
 8. 28 aug 2013: Geplaatst een artikel over de VOC en al haar GG's en de "streken" die deze GG's uithaalden inclusief onkuis gedrag - huwen met meisjes van 13 jaar; smerig stel floeperts -, de hoogte van hun salarissen, kortom zij waren de voorlopers van de Ned. Indische Soaps en mijn visie op de bewering ooit in begin jaren van deze eeuw geuit: We moeten terug naar de tijden van de VOC. Amme oela, als je deze pagina leest, begrijp je waarom zoiets overdacht werd. En most of all: Er liep een voormoeder van me door het zooitje ongeregeld heen te banjeren: 2x gehuwd met een GG en 2x overleefde zij beiden. En er was een GG die naast zijn wettige vrouw ook nog een "vrije vrouw" Helena Pieters erop na hield en zijn 3 bij haar verwekte kinderen wettigde, naar Nederland zond en Helena Pieters nadrukkelijk verbood om ooit met haar kinderen te Nederland herenigd te worden.(Baron van Imhof). Er was een matroos die het bracht tot GG.... Het kon niet op allemaal en dat is te lezen op de pagina GG's VOC/Indië. 
 9. 30 aug 2013: Geplaatst een pagina genaamd Landje Pik, VOC en boevenstreken, verhalend over de VOC en sommige GG's die schat hemelrijk werden door verkoop van "gejat" land. Ook een stukje over Tjampea (eigenaren destijds van Riemsdijk en Motman, maar die hun landerijen eerlijk gekocht hadden van GG Daendels). Daendels die 39.900 rijksdaalders "investeerde" op last van zijn "baas" en er 751.500 rijksdaalders voor terug kreeg. Deze pagina is een soort vervolg op de pagina GG's VOC/Indië.
 10. 31 aug 2013: Geplaatst een pagina over Theodorus Poland, ook wel genoemd Toontje Poland. Één en ander voorzien van anekdotes en zeer summier zijn levensverhaal, omdat dit al uitvoerig beschreven wordt in de boekwerken van REES en FABRICIUS. Toon was afkomstig uit Alkmaar en geboren in 1795 (een plakkaat op het geboortehuis St.Jacobstraat te Alkmaar herinnert daaraan), trok al vroeg in het leger, vocht mee tegen de troepen van Napoleon en meldde zich voor het Ned.Indische leger, alwaar hij in Indie zijn soldaten heldendaden verrichtte. 2 Jaren voor zijn dood in 1857 huwde hij zjn njai Fien uit dankbaarheid voor haar trouw en om haar verzekerd te laten zijn van een goed militair weduwenpensioen (de legerleiding was zo "coulant" om mevr. Poland GEEN pensioen toe te kennen !!!!)  en ook wegens het feit, dat zij hem 22 kinderen had geschonken. De jongste telg werd 4 maanden voor zijn dood geboren toen hij de leeftijd had bereikt van 63 jaren. Een echte soldaten mannetjesputter, die heel goed met zijn soldaten kruit omsprong en héél goed kon feesten als een beest. Hij had zijn eigen soldaten regiment bestaande uit Madoerezen, die voor hem door het vuur gingen en omgekeerd en zijn strijdkreet was "Komt Kinderen, komt met papa er op los. Hoera."  Menig vijand sloeg bij voorbaat al op de vlucht, dit horende. Aangepast op 3 sept 2013.

 

 De maand september 2013:

 1. 4 sept 2013: Geplaatst een pagina gewijd aan een tropenzoon en zijn tropendochter, die beiden en tesamen door de familieleden begeleid werden op weg naar huis terug en hun as werd verstrooid aan het strand Sukamade/Rajegwesi Oost Java. Hij was Jacobus Marcus Tielman en zijn dochter was Ellen Joyce Somers-Tielman. Gegevens geplaatst met toestemming van de familieleden en het één en ander is te zien op deze pagina Eindelijk weer thuis. U gelieve er rekening mee te houden dat alle gegevens inclusief foto's het copyright zijn van de familie dus handel er ook naar, graag ja alstublieft
 2. 7 sept 2013: Een pagina geplaats over het gemeentehuis van Surabaya met enkele wetenswaardigheden, zoals wanneer het gebouwd werd, wie de architect was (Citroen), hoe de wijk Ketabang werd ontwikkeld door stadsplanning en nog meer dingetjes leuk om te weten en gauw weer vergeten. Één en ander is te lezen op de pagina Het Raadhuis van Surabaya.
 3. 8 sept 2013: De Home page heb ik ingekort en circa een halve pagina (onderste gedeelte) overgebracht naar een subpagina ervan. Her en der enkele kleine aanvullingen gedaan en wat spelfoutjes- en typo's verbeterd. Voor een homepage was het wel een lange pagina met al dat gezwam van me, daarom dus de splitsing. Leest wat makkelijker toch?
 4. 15 sept 2013: Ik vond bij toeval een advertentie in een krant uit Soerabaya waarin kenbaar werd gemaakt dat rechtmatige eigenaars van jachtgeweren, die in de oorlog hun eigendom kwijt waren geraakt, hun verloren eigendommen terug konden claimen en wat bleek? De voorzitter van de jachtclub was de heer Jan Lüber, een overbuurman van ons aan de Jalan Kacapiring en waar ik ook iets over vermeldde op de pagina over de zwijnenjacht met mijn pleegpa Thom Phefferkorn. (Onderaan de pagina is de aanvulling.)
 5. 16 sept. 2013: Geplaatst een artikel over het echtpaar Mochtar Saleh gehuwd met Amanda Hartman uit Surabaya. Mevr. Amanda Hartman was een groot atlete en de heer Saleh - zoon van de arts Saleh en bestuurslid van de Stovia - werd later directeur van de sportacademie Indonesia. Kortom het verhaal is te vinden op de pagina Familie Saleh-Hartman op deze site. Wilt u echter het volledige familie relaas lezen (hetgeen ik de lezers aanbeveel), dan gelieve u HIER TE KLIKKEN. Dit verhaal is door de oudste dochter Wendy Saleh geschreven. Het verhaalt over de tijden van: voor de oorlog, de oorlog en na de oorlog en de aankomst en het verblijf te Holland. Heel boeiend.
 6. 20 sept 2013: Een aanvulling geplaatst op de pagina Bergenbuurt Malang. Circa op 1/5 van onderen. Het betreft een aanvulling op de huwelijksadvertentie van de familie Molenkamp-Hedrich von Wiederhold die in jan 1942 met speciale toestemming huwden. Heden 20 sept 2013 heb ik telefonisch contact gehad met mevr. Molenkamp en ben meer te weten gekomen hoe het in de praktijk in het Jappenkamp bergen er aan toe ging. Men kan de aanvulling vinden in de lijst van bewoners van de Bergenbuurt punt 9.
 7. 23 sept 2013: Geplaatst een subpagina van de Bergenbuurt Malang, over de Goentoerweg nummer 35 . het betreft een stuk (levens)verhaal over de fam. Hedrich von Wiederhold, die destijds op dit huisadres woonde, de oorlog en de Jappenkampen en aansluitend de Bersiapkampen meemaakte en met name de Bergenbuurt. Het relaas is tot stand gekomen, mede dank zij Prof. G.C. Molenkamp die recentelijk deze site bezocht en mij aansluitend details verstrekte, waarvoor mijn dank. Prof. G.C. Molenkamp (hoogleraar em aan de UvA) is een zoon van mevr. Germaine Molenkamp-Hedrich von Wiederhold, die destijds met haar familie woonachtig was op genoemd adres Goentoerweg 35 te Malang. Op de pagina is tevens het relaas ( In PDF formaat alsmede Tekst Formaat naar keuze) te lezen van de vader van Prof. G.C. Molenkamp, namelijk de heer Bernard Molenkamp,  met betrekking tot de oorlogsjaren en erna. Alhoewel het relaas aL eerder - met toestemming - door derden openbaar is gemaakt, gelieve het lezerspubliek er rekening mee te houden, dat het gepubliceerd materiaal copyright/eigendom is van de familie Molenkamp/Hedrich von Wiederhold en onrechtmatig gebruik in welk vorm dan ook is niet toegestaan, tenzij vooraf schriftelijke toestemming hiervoor is gegeven. Mevr. G. Molenkamp-Hedrich von Wiederhold is woonachtig te Enschede en recentelijk heb ik telefonisch kontakt gehad, waarbij mij een en ander in detail werd medegedeeld over het kamp Bergenbuurt en waar ook mijn moeder is gestorven in dat pokkekamp.
 8. 24 sept 2013: geplaatst een foto reportage van het vervaardigen van kain Batik in de desa PRINGGOSARI in het district Pekalongan Midden Java. Pekalangon is van oudsher beroemd om de batik nijverheid en ooit zwaaide daar een Indische dame mevr. VAN ZUIJLEN de scepter en werd zij de Batik Queen genoemd. Nu nog steeds refereert men in batik studies aan haar kunstige nijverheid. Zij was gerelateerd aan de familie NIJSSEN/NIESSEN. Er is ook een bijzonderheid te zien op deze pagina SUKOREJO BATIK en de reportage kwam wederom tot stand met mijn gewaarde dank aan mijn 3R vriend aldaar, die toch maar door weer en wind er op uit trok met zijn stieren gerobak ten behoeve van het publiek alhier.
 9. 24 sept 2013: geplaatst een pagina met aparte foto's van het oude NIS gebouw te Semarang, tegenwoordig geheten Lawang Sewu ( Het duizend deuren gebouw.) Een en ander te lezen op deze pagina Lawang Sewu/NIS. Bijdragen van mijn 3R vriend en daarom ten overvloede: de foto's zijn het eigendom van mijn 3R vriend. Mijn dank is wederom groot.
 10. 29 sept 2013: geplaatst een revisie van de pagina Notaris C.P.A. Boelen met wat aanvullingen/correcties en hiermede sluit ik de maand september 2013 af. 

 

 

De maand oktober 2013:

 

 1. 10 okt 2013: Geplaatst het waar gebeurde verdrietige verhaal van Anton en zijn jonger broertje Louis. Op jonge leeftijd verliet hun Javaanse moeder hen en in de leeftijd van resp. 9 en 6 jaar oud, stierf hun vader. Na enkele omzwervingen belandden zij in sept 1892 in het weeshuis te Semarang, alwaar een jaar later Louis stierf. Hun voogd was een notaris te Sidoarjo en Magelang en was tevens de broer van hun vader. Zij waren gerelateerd aan ondergetekende. Het een en ander is te lezen op de pagina Anton en Louis.
 2. 12 okt 2013: geplaatst een fotoreportage over een wegrestaurant te Salaman (nabij Purworejo/Magelang), waar het goed eten is, rustiek gelegen in een durpse entourage, maar waar men niet schuwt om kwaadwilligen ..... Enfin, leest u zelf maar wat er daar te Salaman te beleven is.... Een en ander dank zij de medewerking van mijn 3R vriend, die er wederom op uit is getrokken. Met dank natuurlijk.... Oh ja, niet vergeten: Wil je jiplak, vraag het eerst aub dankuwel ketewel rewel..
 3. 18 okt 2013: Geplaatst een artikel over de graftombe van mijn grootouders Julius Boers en Cornelia Helena GeertruidaKroesen, gelegen op Oud Eik en Duinen te Den Haag. Met behulp van mijn achterneef W.P. Boers (die mij info verstrekte uit het familie archief) en een wel meer dan enkel goede vriendin Ellen Mierop (die voor mij op pad ging en de foto's maakte) ben ik er in geslaagd om 90 jaar na opa's begrafenis de tombe aan de wereld kundig te maken. Mijn dank aan allen die mee hielpen is groot. De foto's zijn copyright en eigendom van Ellen Mierop, dus svp toon uw respect en gebruik die rechtermuisknop niet klakkeloos.
 4. 21 okt 2013: Geplaatst een pagina over mijn vader Theodoor Marie Cornelis Boers, zijn eerste huwelijk met de vroeg gestorven Victorina Roggen en de kinderen (mijn half broer en halfzuster) uit dit huwelijk. Tevens voorzien van foto's en feiten. Met dank aan mijn enige nog in leven zijnde zus Julia te Spanje. Een en ander te zien op de pagina Mijn vaders eerste huwelijksleven. Het is een stukje familieverhaal van kort geluk en lang verdriet, ooit begonnen in 1921, aangewakkerd door een oorlog en de Bersiap nasleep en heden ten dage anno okt 2013 nog steeds voortslepend. Het is een verhaal van een diaspora. Moge de heren Psychiaters / Doktoren / Beoordeelaars / pennelikkertjes / cijferneukertjes van betrokken instanties ook hieruit hun lering trekken en in hun zak steken, als zij het boekje van de reglementen en voorschriften voor zich open gespreid hebben op hun bureau, om er hun wijsheden uit te putten en om het als antwoord aan de slachtoffers te overhandigen en vooral zich niet in de situatie van de slachtoffers hebben kunnen inbeelden, al typende met een vinger en lurkend aan een bakje koffie. Mijn halfzus Julia en ik, wij zijn de laatste overlevenden van dit stukje familiedrama, gelijk er zoveel andere verhalen over familie drama's zijn.  
 5. 28 okt 2013: Geplaatst een pagina gewijd aan Frank Boon, een neefje van Tjalie Robinson (Jan Boon.) Frank onthult hier een deel van zijn levensverhaal, met name zijn jeugd in Surabaya, de oorlog, de bersiap en zijn scholing en natuurlijk een grote factor in zijn leven, namelijk Meiske. Een stuk jeugd doorspekt met facetten van ellende en rotzooi die destijds gangbaar was in die jaren van bambu runcing en meer. Kortom: respecteer de foto's en inhoud van het verhaal, want het is allemaal copyright Frank Boon. Deel 1 Wie is Frank Boon is te vinden door HIER te klikken. Het 2de deel met daarin een stuk levensloop van Frank Boon is te vinden door hierop te klikken.

 

 

De maand november 2013:

 

 1. 11 nov 2013: Geplaatst een pagina gewijd aan Peter Steenmijer - Directeur van OGS Indonesia en Walter Kessels. Één en ander in verband met een laatste gebaar van Peter in zijn functie als Directeur, namelijk het plaatsen van een bloemstuk en het strooien van pasarbloemen bij het monument met namen der gesneuvelden van de Slag in de Javazee. Voor mij persoonlijk ene zeer bijzonder, ontroerend en emotioneel moment. Peter - zoals in de media in augustus j.l. reeds bekend gemaakt - treedt per 30 nov 2013 af als Directeur OGS Indonesia en gaat met zijn vrouw genieten van een welverdiend pensioen. Op de pagina Peter Steenmeijer Directeur OGS Indonesia, is tevens een link geplaatst naar arjati.nl met op die pagina één en ander te zien en te lezen over Walter Kessels. Druk op de onderste foto op de pagina van Arjati en men zal een filmpje kunnen zien van StadsRTV Breda met betrekking tot de herdenking van 15 aug 2013.  Mijn dank aan beide heren en aan de OGS is groot. Ik wens hierbij de heer Robert van der Rijdt een succesvolle opvolging toe in zijn functie als Directeur OGS Indonesia en moge hij op eenzelfde hartverwarmende en kundige wijze als Peter deed,  zijn functie vervullen.
 2. 15 nov 2013: Geplaatst een pagina gewijd aan Marie Wilhelmina Corbet. Zij was een Indische moeder, getroffen door tegenslagen in haar leven en op haar manier probeerde zij haar kinderen en haarzelf een behoorlijk bestaan te geven en veilig door het leven te loodsen. Zij raakte ongewild betrokken bij een schadaal gepleegd door een charlatan, die haar dochter Louisse ontvoerde en misbruikte. Veelal werd zij in de kranten ook op een clowneske manier beschreven.  De verkregen informatie op deze pagina is afkomstig van mevr. J.F. Kater-Hoeke, wonend in de USA en mevr. Kater-Hoeke is een gerelateerde kleindochter van Marie Wilhelmina Corbet en alle rechten berusten bij mev. Kater-Hoeke. Laatstgenoemde behoort zelf tot het geslacht Hoeke, destijds in dienst van de VOC als perkenier te Banda; zij was in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw een gewaardeerd medewerkster van het blad MOESSON en droeg bij aan de verhalen over o.a. Indo's in de USA. Men kan haar bijdragen vinden bij de MOESSON ONLINE. Tot het geslacht Hoeke zijn o.a. ook te rekenen de destijds bekende musicus Rob Hoeke (1939-1999).

 

De maand december 2013:

 

 

 1. 9 dec 2013: Enkele pagina's aangevuld in verband met de pensionering per 1 dec 2013 van Peter Steenmeijer, na een 12,5 jarig dienstverband als Directeur Indonesia OGS en een woord van dank aan wijlen opzichter van Kembang Kuning EreveldJohn Leuwol. Hij stierf in mei 2013 op 59 jarige leeftijd aan de gevolgen van een ziekte. Lees HIER .... en HIER.
 2. 29-30-31 dec 2013: End of the year....en op naar 2014. Dank voor bezoek aan mijn website dit afgelopen jaar en er staat voor 2014 al weer wat op stapel, wat eigenlijk deels voor december 2013 bedoeld was, maar ja.... Sinterklaas met Witte Pieten en dan Kerstmis met - gelukkig dit jaar - geen uitbundige vreetpartijen voor mij (ik heb er een bloedhekel aan, want bij elke overbodige vreethap moet ik denken aan mijn arme neven en nichten en overige medemensen) en nog een paar verjaardagen gehad en komend en dan weer het afscheid van oud 2013 voorzien van de ettelijke miljoenen die de lucht in gaan (Niet van mij, want ik spendeer geen rooie eurocent aan die zooi, aangezien ik de kunst machtig ben om het zelf te maken, maar niet doe) .... Dus daarom is er in de maand december bitter weinig uit mijn toetsenbord gekomen en neergedenderd op de site. Ik wens jullie allen een goed en gezond 2014 toe.

=============================================

 

 

De maand januari 2014:

Het feestgejoel en gedruis is weer voorbij en menig gezin is een paar Euro's armer geworden en de supermarkten rijker. Ik heb ten dele het vuurwerk de lucht in zien vliegenen horen knallen en zag in gedachten de grimassen van de vuurwerk fabrikanten...... Jippie weer een paar Euri's in de knip en China is tevreden toch, want de deviezenpot werd aangevuld.  

 

 

 

 

De maand februari 2014:
 

.

 1. Geplaatst: 8 febr 2014 een aanpassing van de pagina Een romance op zee met betrekking tot de uitreis van mijn grootvader Julius Boers per fregatschip Cornelis Werner Eduard, dat in 1869 pas 4 jaar oud was. Aanvullende informatie geplaatst inzake dit fregatschip van de rederij Ruys. Mijn grootvader maakte zijn eerste uitreis op dit pas gebouwde zeilschip en het schip werd in 1882 aan Engeland verkocht. In 1883 verdween het schip in de golven ergens tussen Pensacola en Liverpool. Tevens aanvullende info geplaatst over de voorganger met dezelfde naam, zijnde een 3 master bark, dat in 1863 werd verkocht aan een Noorse rederij.
 2. Geplaatst: 11 febr 2014 aanvullingen: foto van het graf zoals het was in 1988 te Cilacap, van Toon Poland en foto van zijn dochter die met de heer Johan was gehuwd en in 1910 hun 50-jarig huwelijk vierden te Mojokerto. Zie de pagina Toontje Poland.
 3. Geplaatst: 13 febr 2014. Een pagina over Ken Dedes, de vrouw van Ken Arok (+1227), heersers van het Rijk van Singosari, nabij Malang en Kediri. Het verhaalt over intriges en jalouzie en moord en roofpartijen, zoals gebruikelijk alom in de wereld. In het verhaal zijn overeenkomsten te lezen met het verhala van Mozes en Julius Ceasar. Ken Dedes en Ken Arok zijn de voorouders van de latere heersers van het rijk van Mataram, die op hun beurt de voorouders zijn van de heersers van Surakarta en Yogyakarta. De pagina heb ik aangevuld met foto's van Endiarto Wijaya, welke moderne beelden inhouden van Ken Dedes. (De foto's zijn copyright.).... Een gedenkwaardige dag deze 13de febr 2014.... De grote reus Kelud in de buurt van Kediri en Malang te Oost Java had letterlijk en figuurlijk zijn buik vol en stortte zijn inhoud van as en grind en stenen over zowat 3/4 van het eiland Java uit. De kolom met verderf bereikte een hoogte van 20 km volgens metingen van de NASA. Een en ander is te zien op deze link over de Gunung Kelud en zijn geweld. .... Te zelfder dag werd 14000 km verwijderd van de Kelud een Indisch jongetje van amper één jaar oud voor de derde keer in zijn jonge leventje operatief geholpen aan een vervelend gedoe aan zijn gehemelte en wederom mislukte de ingreep. Maar het is een Indisch overlevertje en hij is sterk en wacht de vierde ingreep af en zal dan ongeveer een jaar en 3 maanden oud zijn.... een ingreep, kinderlijk eenvoudig volgens de medische wetenschap. Maar diezelfde medische wetenschap en haar vertegenwoordigers kunnen het niet voor elkaar krijgen om hun geklungel tot een goed einde te brengen, alhoewel zij er dik voor betaald krijgen en dat allemaal over de rug van een klein Indisch overlevertje..... Zijn naam is Kyano Jayden en hij stamt af van een andere Indische overlever.
 4. Geplaatst: 27 febr 2014. Een pagina over de derde herdenking op lokatie te Bawean 27 febr 2014 van de Slag in de Javazee, uitgevoerd door de VON. Het is in totaal dit jaar alweer 72 jaren geleden, dat de Slag plaats vond. Opdat men de slachtoffers nooit vergeten zal. !!!! De pagina is nog niet af. T.z.t. zullen foto's en nadere informatie/berichtgevingen hierover geplaatst worden. De Indonesische RTV zal de tocht naar de lokatie op zee meemaken en in maart 2014 zal de documentaire op de RTV te zien zijn. Met dank aan Joop Nahuijsen, voorzitter van de VON. Zie ook de eerder geplaatste pagina's Slag Javazee 2012 en Slag Javazee 2013.
 5. Met het plaatsen van bovengenoemde pagina zal ik de maand februari 2014 afsluiten.

 

 

De maand maart 2014:

 

 1. Geplaatst: 03 maart 2014 een artikel over de Leidse HBS voor meisjes in 1893. Mijn tante Pauline begon op die school haar middelbare opleiding en vervolgde haar studententijd met een studie voor lerares Engels te Breda, alwaar zij in deze KMA stad menig officiershart brak, maar uiteindelijk toch viel voor een KMA officier Willem Egebert Boers, de oudere broer van mijn vader. Een en ander is te lezen op de pagina De Meisjes HBS van Leiden 1893.
 2. Geplaatst: 10 maart 2014 een artikele over een Indo meisje, geboren te Fort de Kock op 24 mei 1884 en gestorven te Den Haag op 12 jan 1959. Geboren uit een relatie van een Controleur 1ste klasse en een inheemse uit Noord Sumatra. De vader van het meisje stierf toen zij 12 jaar oud was  en zij werd ook vroeg gedwongen om afstand te nemen van haar moeder, omdat de familie van haar vader het meisje naar Europa stuurde om haar een Europese opvoeding te geven. Zij bleef ongehuwd en runde een pension/kamerverhuurbedrijf. In de jaren na de oorlog had zij oude Indische dames in de kost, die huis en haard hadden verloren en van een klein pensioen rond moesten komen. Zij was een nicht van de in jan 1945 door de Jap onthoofde militair/verzetsman George Frank Victor Gosenson, maar zij was ook mijn nicht. Één en ander te lezen in het verhaal Een oude Indische Haagse straat. De Haagse Reinkenstraat, zoals vele straten destijds in Den Haag Indisch waren.....
 3. Geplaatst: 15 maart 2014 aanvullingen op de grafkelder van mijn opa Julius te Oud Eijk en Duinen Den Haaag. De informatie heb ik verkregen van de administratie van Oud Eijk en Duinen wat betreft de familieleden die samen in deze kelder 826 liggen. 2 Ouders en hun zoon Henri Constant Boers. Zie hiervoor de pagina Oud Eijk en Duinen onderaan de pagina. Oom Henri's moeder overleden op de derde dag van een kalendermaand net als haar vader TCJ Kroesen overleden op de dertiende dag van een kalendermaand; Oom Henri's vader overleden op de dertiende dag van een kalendermaand en zoon overleden op de drie-en-twintigste dag van een kalendermaand. (Elders, begraven in de tropen, mijn vader - oom Henri's broer - overleden op de derde dag van een kalendermaand.).... Opa's eerste vrouw Laura overleden op de derdedag van een kalendermaand. Vreemd toeval allemaal, want meerdere andere familieleden van mij zijn overleden op een dag van een kalendermaand met een "3" erin.
 4. Geplaatst: 16 maart 2014 een kleine aanvulling (in roodbruin geschreven) op de pagina Een rebel zonder reden. In dit aanvullend stukje mijn kleine gramschap over bepaalde instanties die menen hoger te staan dan wie dan ook en menen het allemaal beter te weten. Ze zijn alleen nog niet van me af. Ik stelde hen enkele vragen en met grote bogen lulden zij zich eruit en gaven total geen antwoorden op mijn vragen en verzonnen de idiooooootste verzinsels die in hun zogeheten geleerde santekraam opwelden in een bui van zogenaamde oppermachtige laatdunkende eigendunk, niet beseffende dat zij zich zelve te schande maken. Wordt vervolgd en zoals immer in mijn leven dat ik heb moeten knokken, zal ik dus nu ook niet zonder slag of stoot mezelf overgeven en dat dames en heren beslissers heb ik geleerd dank zijn mijn overlevingsdrang in die kampen en dat heb ik dus op jullie voor, papieren watjes !!! .... Op 17 maart doe ik geen donder. Dan gedenk ik mijn zus die jarig geweest zou zijn, als ze niet alweer bijna 6 jaar geleden voorgoed van het aardse afscheid had genomen.
 5. Geplaatst: 23 maart 2014 AANVULLENDE foto's (Copyright: De Watie nov 2013) van de onderaardse kelders van het gebouw Lawang Sewu (NIS) te Semarang. In deze kelders werden gevangenen geëxecuteerd door de Japanse soldaten en via deze onderaardse ruimtes kwamen de Nederlandse Politionele soldaten de stad Semarang binnen. (Bron Wikipedia.) Men beweert dat het er spookt, wat me niet verwondert. Via deze onderaardse ruimtes werden de lijken van de geëxecuteerden de kali in gedumpt. De foto's zijn te zien op de pagina Lawang Sewu / NIS Semarang (Het gebouw met de duizend deuren.)
 6. Geplaatst: 23 maart 2014 een aanvulling op de pagina Mijn Ouders met betrekking tot een krantenberichtbegin april 1941 over de SF Poerwoasri waarbij de brandkast gekraakt werd en men er met 38 rooie N.I. ruggen vandoor ging. De Jappen waren koud een maand op Java geland en de hele boel lag overhoop. Mijn pa was daar op Purwo Asri werkzaam en stierf daar ook.
 7. Geplaatst: 23 maart 2014 een aanvulling op de pagina Armeniers in Indië. Het betreft een rectificatie inzake: De veronderstelling dat Armeniërs gelijk gesteld moesten worden met Mohammedanen en een rectificatie inzake de Armeense Vrijwilligers uit Semarang in de Java oorlog 1825. (De Europese vrijwilligers werden met naam en toenaam vermeld en de Armeense vrijwilligers niet, terwijl de wetgeving duidelijk vermeldde dat de Armenen tot de Europeanen aangemerkt dienden te worden.)

  

De maand april 2014: 

 

 1. Geplaatst: 5 april 2014. Aanvullende kaarten van vestiging te Den Helder (Marine kazerne) uit het Regionaal archief van Alkmaar. Het betreft de kaarten van de collega/slachtoffers (Emmen, Siemers, Cooke, Offringa) van mijn broer Cor gesneuveld in de Slag van de Javazee en de kaarten zijn toegevoegd bij elke betrokkene. Tevens een aanvulling gemaakt betreffende stoker Johannes Thomas Martens. Gegevens en foto's met dank aan Anna Maria Martens. Zie hiervoor de pagina Slag in de Javazee I.
 2. Geplaatst: 16 april 2014. Een foto reportage van het oude Peneleh Kerhof en waar mogelijk voorzien van commentaar bij de foto's. Voor hen die misschien ooit hier passeren en zich verwonderd afvroegen wat er ooit met hun voorouders gebeurd was en waar zij begraven liggen. Foto's zijn COPYRIGHTS en eigendom van Nathallia Fidrawati. U kunt haar op Facebook vinden onder dezelfde naam en zij heeft op haar pagina nog honderden foto's ten toon gespreid. Ga naar KERKHOF PENELEH ANNO 2014.
 3. Geplaatst: 29 april 2014 genealogische aanvullingen verkregen van Boeroeng, betreffende de families Vreede en Reijneke/Brinkhorst en Prins Constantijn, Verstege, Welter, Du Perron en het landgoed Tjitrap Buitenzorg, zoals te zien is op de pagina Kerkhof Peneleh anno 2014. Met dank.

  

De maand mei 2014:

 

 1. Geplaatst: 3 mei 2014 een vervolgpagina Graven Peneleh Surabaya 2014 deel 2 met foto's van Nathallia Fidrawati. De foto's zijn haar COPYRIGHTS. Tevens één extra foto welke het eigendom is de webmaster van deze site en destijds is aangekocht van de heer Piet van der Ruit. U kunt de pagina bezoeken door hier te klikken. Enkele aanvullingen via Boeroeng toegevoegd, waarvoor dank. Op deze pagina is informatie te vinden over de volgende families: van der Wiel en Gieseke, Swaving en d'Abo, van de Berg (Saparua opstand 1817), Raaff, Haccou, van Hecking Colenbrander en Peltzer en Couperus.
 2. Geplaatst: 4 mei 2014 een vervolgpagina Graven Peneleh Surabaya 2014 deel 3 met foto's van Nathallia Fidrawati. De foto's zijn haar COPYRIGHTS. U kunt deze pagina bezoeken door hier te klikken. Enkele aanvullingen via Boeroeng toegevoegd, waarvoor dank. Op deze pagina is informatie te vinden over de volgende families:Haarmans en Walree, Guldenaar en van der Zee, Kramer en de (broers??) Marten.
 3. Geplaatst: 7 mei 2014 een vervolgpagina Graven Peneleh Surabaya 2013 deel 4 met foto's van Nathallia Fidrawati. De foto's zijn haar COPYRIGHTS. U kunt deze pagina bezoeken door hier te klikken. Enkele aanvullingen via Boeroeng toegevoegd, waarvoor dank. Op dze pagina is informatie te vinden over de volgende families:Wouters, van Theilen, Stokhuyzen en Dort (??).
 4. Geplaatst: 8 mei 2014 aanvullingen betreffende foto's van de Jalan Argopuro, destijds een onderdeel van het republikeins kamp Bergen te Malang. Tegenwoordig anno mei 2014 een kantoor van de OLH Christus kerk. Foto's gekregen van Peter Storm van Leeuwen en zijn derhalve zijn COPYRIGHTS. De Jalan Argopuro nummer 6 te Malang... een bizonder huis. Lees het een en ander erover op de pagina Mijn Ouders, circa 1/3 van onder en onder de foto van de kaart van het kamp in de Bergenbuurt.
 5. Geplaatst: 10 mei 2014 een pagina over de muziek collectie van mijn overgrootvader Johan Coenradus Boers, welke in het Rijksmuseum een vaste stee heeft. De collectie was indertijd de grootste collectie en behelst onder meer een kendar gamelan welke hij kreeg van de Sultan van Jogja en nog meer bizondere exemplaren, zoals één of ander muziek dinges van de vrouw van Willem V uit 1769. Een en ander is te zien en te lezen op de pagina Muziek Instrumenten van Johan Coenradus Boers.
 6. Geplaatst: 12 mei 2014 een pagina over Junus Telwe en de voetballer R. Telwe, die in 1938 opgesteld werd in het Ned. Indisch elftal voor classificatie van de wereldcup Fifa.  Helaas, het elftal ging meteen tegen Hongarije roemloos ten onder. (Zie ingesloten filmpje over de wedstrijd).Tevens een beetje genealogie en foto's van de graven van Junus Telwe en zijn vrouw Anges (Agnes??) Eleonora Francisca Telwe-Beckker te Lawang. Daarbij aangevuld met enkele krantenknipsels. Één en ander te lezen op de pagina Nederlandsch Indisch Voetbal.  Foto's van de graven met dank aan Roy Colman en welke zijn eigendom en copyright zijn. U gelieve hier rekening mee te houden en niet ongevraagd het rechtermuisklikje gebruiken s.v.p.
 7. Geplaatst: 18 mei 2014 aanvullingen op de Pagina Peneleh Kerkhof 4 - en verkregen van Boeroeng waarvoor dank - betreffende de graven van de families Dostal en Stokhuyzen.(tot welker familie Kick Stokhuyzen behoort.)
 8. Geplaatst: 20 mei 2014 aanvullingen en herziening van eerdere tekst bij het graf van Gerrit Zeverijn Bochardt op de Pagina Peneleh Kerkhof 2014 1  naar aanleiding van correspondentie email met een nazaat van de familie Bochardt.
 9. Geplaatst: 20 mei 2014 aanvullingen betreffende de gesneuvelde Johannes Thomas Martens in de Slag van de Javazee 1942. De gegevens zijn verkregen van een achternicht van de gesneuvelde en één en ander is te lezen op de pagina Slag in de Javazee.
 10. Geplaatst: 21 mei 2014 een pagina te lezen over pastoor Martinus van den Elsen (met een `s`) (*1822 Gemert en +1866 te Surabaya) en niet zoals op zijn grafschrift vermeld is en te zien op Peneleh Kerkhof Surabaya deel 5. De pagina heb ik samengesteld aan de hand van de graffoto's van de pastoor, welke mij toegezonden zijn via Boeroeng door www.krancher.com en de foto's zijn ook het eigendom en copyright van Kancher dot com. De aanvullende gegevens inzake het levensveroop van pastoor Martinus van den Elsen heb ik van de Heemkunde kring Gemert en de kranten uit het www.kb.nl 
 11. Geplaatst: 25 mei 2014 een pagina over het Europees Christelijk kerkhof te Jambi Sumatra. Helaas, ook daar te Jambi heeft de tand des tijds toegeslagen. Veel erger dan Peneleh te Surabaya. Foto's zijn copyrighted en eigendom van een Indonesische vriend van me. Niet ongevraagd dupliceren. Op de pagina is tevens een kleine uiteenzetting over Jambi vorozien van algemene foto's waaronder een oude kaart van Jambi. Een en ander is te lezen op de pagina Jambi Europees Christelijk Kerkhof 2014. Voor zover mogelijk heb ik getracht het een en ander compleet te maken.
 12. Geplaatst: 26 mei 2014 de pagina Peneleh kerkhof deel 6 met foto's van de graven van Kouthoofd-Hereman,Rosalea Josepha AlmeroodHenriette Charlotte Versteegh geboren KosterWilhelmina Engeltina Krijgsman. Een en ander voorzien van achtergrond informatie en te zien op de pagina Peneleh deel 6. De foto's zijn copyrighted en eigendom van derden en daar heb ik op pagina gewag van gemaakt. U gelieve er rekening mee te houden. Aangevuld met de families Ball-Lobry, Hojel-Ball en van Meeverden.
 13. Geplaatst: 27 mei 2014 aanvullingen op de pagina Peneleh deel 6 met het graf van Johannes Emde geboren te Bad Arolsen Waldek en naar Indië vertrokken en daar het Evangelie verkondig. Hij werd de Heilige van Soerabaya genoemd. Tevens aangevuld een artikeltje uit Persee van Denys Lombard over pastoor van den Elsen te vindenHIER.
 14. Op pagina Peneleh 6 tevens toegevoegd op 28 mei 2014, de graven van Johannes Christiaan Polack en Dr. Herman Neubronner van der Tuuk voorzien van enkele wetenswaardigheden. (Onderaan de pagina).
 15. Geplaatst: 29 mei 2014 een pagina over het leven van een oude vrouw, wonend ergens in een desa in de buurt van Surakarta. Het is een pagina gemaakt uit respekt voor haar en haar zware leven dat ze moet ondergaan. Vorzien van foto's hoe ze leeft en wat ze doet. Niet geschikt voor bezoek-ers/-sters die al doodmoe zijn van het denken aan opstaan. Een en ander te zien op de pagina Een simpel desa leven. DE foto's zijn copyright en eigendom van Kurniawati, dus hou daar svp rekening mee.
 16. Geplaatst: 30 mei 2014 Een Pagina 7 Peneleh Kerkhof met slechts één graf, namelijk dat van Marcus Nahapiet Galstaun en veel voorzien van achtergrond informatie over de Armenen in voormalig Indië. De informatie is deels afkomtig uit eigen archieven, de archieven van wijlen Armen Joseph (gedurende 30 jaar medewerker CBG/Nat.archief geweest), Persee Parijs en diverse Armeense historische bronnen alsmede Bloys van Treslong Prins.

 

De maand juni 2014.

 

 1. Geplaatst: 2 juni 2014 aanvullende gegevens en foto van Gerrit Zeverijn Bochardt op pagina Peneleh deel 1 2014 en tevens aanvullende foto's van Nash en Dostal op de pagina Peneleh deel 4 2014. Foto van Bochardt gekregen van Patricia Bochardt en de foto's van Nash en Dostal zijn verkregen van www.krancher.com waarvoor aan allen dank. Denkt u er aub aan dat de foto's copyright en eigendom zijn van genoemde betrokkenen.
 2. Geplaatst: 04 juni 2014 een pagina over het kleine kerkhof in de paleistuin te Buitenzorg (Bogor) alaar enkele hoogwaardigheids en of familie rusten, zoals Prins, Mijer, Pietermaat, van Raders, Johannes, Drury, van der Parra Breton Vincent, Kuhl, van Hasselt en anderen. Voorzien van commentaar en de uitleg over sommige onderlinge familie relaties, vriendjespolitiek en meer.... Te zien op de pagina Kerkhof Bogor Paleistuin.
 3. Geplaatst: 22 juni 2014 een pagina Peneleh kerkhof 8. Neen, dit keer gaat het NIET over het Europese kerkhof Peneleh, maar over een ander kerkhof Peneleh vlakbij gelegen (en waar vele oud Surabayan het bestaan ervan nooit hebben geweten). En dit vlakbij gelegen ander kerkhof was ooit vroeger een kerkhof maar tegenwoordig een kampung (wijk in dit geval) waar ooit arme mensjes lagen te verbleken, waaronder de lokale bevolking EN arme Indootjes, gemaakt door blanke mannen die er vandoor gingen. Een uitleg op deze pagina voor de armen van geest, die er nooit bij stil stonden dat ook dit een stukje geschiedenis is van het land waar menigeen is geboren maar waarbij menigeen er nog nooit van zijn leven aan heeft gedacht... Enfin, kijk zelf maar en verrijk je arme geest er maar mee, mocht je er niet eerder bij stil gestaan hebben. Peneleh kerkhof 8.
 4. Geplaatst: 22 juni 2014 enkele aanvullingen op de pagina Peneleh Kerkhof 6 met betrekking tot de aldaar begraven personen Van Maldegem. Neubronner Tuuk en Hojel. Aanvullingen gekregen van Boeroeng. De aanvullingen inzake Neubronner Tuuk was ik mee bekend, omdat mijn familie gerelateerd is via Joost Koek en aan Elize van Zuijlen-Niessen.(Niessen was een broer van de vrouw van mijn overgrootvader Johan Coenradus Boers. In eerste instantie besloot ik destijds het niet te publiceren, doch bij deze dan wel.
 5. Geplaatst: 23 juni 2014 een pagina over de parochie Girisonta nabij Ungaran Semarang, alwaar vele Nederlandse geestelijken liggen. Voorzien van de graven van de gestorvenen en een filmpje over Rudolphus Kurris, geboren te Maastrich 1929, op 21 jarige leeftijd naar Indonesia vertrokken en te Papua in 2010 gestorven en begraven te Girisonta. Andere grote persoonlijkheden die wat met Girisonta te maken hadden, waren Prof. Piet Zoetmulder (Oud Javaans taalgeleerde)  en een telg uit het baronnengeslacht van Voorst tot Voorst. Een en ander te zien en te lezen op de pagina Girisonta kerkhof te Ungaran Semarang.
 6. Geplaatst: 23 juni 2014 een aanvulling wat betreft de naam van RUDI TELWE - Ned.Indisch voetballer 1938 wereldkampioenschappen. Ik kreeg de mededeling erover van Falcao Alssandro. In het berichtje was tevens een link welke ik niet vertrouwde.  De tip waar bleek te zijn, want ik trok via een eigen weg de opgegeven link van de afzender na. Enfin leest het maar onderaan de pagina Ned.Indisch Voetbal 1938 waar het over gaat. Ik zeg hierbij mijn dank aan de afzender.

 

De maand juli 2014.

 

Zomermaand. Niet veel gedaan. Beetje genieten van de warmte af en toe, op mijn luie kont zitten, voetballen kijken en met name de programma's die commentaren verstrekken over het voetbal..... De resten van meegenomen (verboden officieel te importeren) etenswaren van de pasar malam besar (Pardon: Tong Tong Fair !!!) naar binnen gewerkt en geprobeerd lief te zijn voor mijn naaste medemens en in sommige gevallen helaas niet gelukt, aangezien er een paar nu zonder voortanden rondlopen. ( Ik zei toch, dat ik het geprobeerd had....)

 

 

 1. Geplaatst: 5 juli 2014 een foto van 14 juni 2014 van het verzamelgraf Pujon met betrekking tot J. Hedrich von Wiederhold. Hij werd nog geen 18 jaar oud en stierf in juni 1945... Op 15 aug 1945 capituleerde Japan in Indië. Te zien op de pagina Goentoerweg 35 te Malang waar een deel van de familie Hedrich von Wiederhold woonde.
 2. Geplaatst: 10 juli 2014 enkele aanvullingen betreffende Barend Albert Strasters , die gehuwd was met mijn tante Mathilde Boelen. Één en ander te zien op de pagina van de notaris C.P.A. Boelen, circa halverwege de pagina. Barend Albert Strasters was voor enige tijd assistent conservator van 's Lands Plantentuin te Buitenzorg. De aanvullingen heb ik gekregen en met toestemming hier geplaatst van mevr. J. Strasters-Goudriaan waarvoor mijn dank. Tevens overgenomen enkele genealogische details van de familie site van Jan Strasters, welke te vinden is op deze link.
 3. Geplaatst: 11 juli 2014 een pagina over Amelius Frederik Paul Graafland. Zoon van een zendeling leraar te Tanawangko Minahassa Celebes. Hij was controleur 2de klasse te Ringat Indragiri Riouw en was hoogstwaarschijnlijk de opvolger van mijn grootvader Julius Boers. Amelius aanvaardde zijn ambt in okt 1887 en werd in mei 1889 ter plekke vermoord door een aldaar wonende Arabier. Amelius werd slechts 27 jaar oud en liet een vrouw en twee kinderen na, die na zijn dood teruggingen naar Thüringen Duitsland. Tijdens zijn leven schreef hij onder andere een boekwerkje "Schetsen uit Indragirie" hetgeen met behulpvan de schrijver P.A. Daum bij de drukkerij Kolff en co werd uitgegeven en welker opbrengsten ten goede kwamen aan zijn weduwe en kinderen. Één en ander te lezen op de pagina Amelius Frederik Paul Graafland. 
 4. Geplaatst: 14 juli 2014 een pagina over het musem Radya Pustaka te Solo (Surakarta). Het museum werd op 1 januari 2013 heropend op een nieuwe lokatie op de jalan Slamet Riyadi in het Sriwedari park. Het museum is gevestigd in een huis, dat voorheen eigendom was van Johannes Busselaar en in 1877 verkocht werd aan het sultanaat voor de som van 65000 guldens. Met medewerking van Tjok Mas. Enfin, lees verder op de pagina Johannes Busselaar en het Museum.
 5. Gplaatst: 14 juli 2014 de pagina Peneleh deel 9. Hierin worden getoond de graven van De Senerpont Domis, Bauer, Rose, Tissot-Souritte en voorzien van stukje genealogie en aanvullende informatie. De foto's zijn eigendom en copyright van Tjok Mas. Zij is te vinden op Facebook en heeft honderden foto's van diverse aard. Tevens is aangevuld de pagina Peneleh 1 met een duidelijker foto van de grafplaat van J. Welter. Ook deze foto is eigendom en copyright van Tjok Mas.
 6. Geplaatst: 15 juli 2014. Een aanvuling op het familiegraf van Tissot/Bake inzake genealogische gegevens met betrekking tot één der begravenen en een achterachterachter kleinkind Nick Clegg, vice premier van Engeland (2010 tot heden). Gegevens verkregen van Boeroeng, waarvoor dank.
 7. Geplaatst: 18 juli 2014. Pagina 10 van de graven van Peneleh. Het betreft de foto's van de graven van de families Bastenhoff, Dirksen, Croes, Fontein, Franquemont, Gervers, Harms en Hoeke. Met medewerking van diverse personen waarvan het copyright van de foto's ook bij hen berust. Een en ander te zien op de pagina Peneleh deel 10. 
 8. Geplaatst: 19 juli 2014. Pagina 11 van de graven van Peneleh. Het betreft de foto's van de graven van de families Keasberry, van der Eb, Mourits, Nicolai, Rufi, Salomon, Kirchner en Rosenquist. Met medewerking van diverse personen waarvan het copyright van de foto's ook bij hen berust. Een en ander te zien op de pagina Peneleh 11.
 9. Geplaatst: 19 juli 2014. Pagina 12 van de graven van Peneleh. Het betreft de foto's van de graven van de families Authier, Veste, Byers, van Beek - Meijer - Verhagen - Abbink, van Delden, van der Geugten en van der Velde. Wat betreft Authier, heb ik iets meer details vermeld over de buurt waar deze familie woonde te Soerabaja, n.l. de wijk Bibis aan de Kalimas gelegen en door de Societeitstraat gekruisd. Met medewerking van diverse personen waarvan het copyright van de foto's ook bij hen berust. Een en ander te zien op de pagina Peneleh 12. Op 21 juli enkele aanvullingen plus foto's toegevoegd inzake Verhagen, Meijer en Abbink.
 10. Geplaatst: 21 juli 2014. Enkele aanvullingen op de pagina Notaris C.P.A. Boelen. Het betreft een familiefoto van Barend Strasters(één van zijn schoonzonen) en de familie Mervenée. Foto gekregen van mevr. J. Strasters-Goudriaan, waarvoor mijn dank.
 11. Geplaatst: 22 juli 2014. Aanvullingen (genealogie) op L. Fontein te lezen op de pagina Peneleh 10.
 12. Geplaatst: 25 juli 2014. Aanvullingen genealogie en foto's van de familie Falck. De foto's heb ik gekregen via de heer Frans Sengers, gehuwd met een nicht van mijn oom Lex Falck en mijn tante Geraldine Albertine ten Cate. Mijn dank. Zie hiervoor onderaan de pagina Familiefoto's. Tevens geplaatst aanvullingen inzake Barend Strasters, gehuwd met Mathilde Boelen. Zie hiervoor de pagina Notaris C.P.A. Boelen. 
 13. Geplaatst: 28 juli 2014. Vandaag Lebaran, dus veel eten, bezoek e.d. en daar heb ik allemaal geen zin in. Dus daarom maar deze pagina gemaakt over de kerkhoven Bogor (aanvullingen op de eerder gemaakte pagina Kerkhof Bogor) en Depok. Het betreft de families MIJER, PIETERMAAT, VAN RADERS en Dr. Andre Josef Guillaume Henry Kostermans (= Dr. Achmad Jahja Goh Hartono Kostermans) = Plantentuin Bogor specialist, familie van der Capellen, Cornelis de Graaf en het Cikini ziekenhuis, Raden Saleh en de graven van hem en zijn vrouw, en iets over Chastelein en de 12 families uit de Molukken door hem naar Depok gehaald (waaronder de familie Loen). Een en ander te zien en te horen (youtube filmpje over Depok)op de pagina Diverse Kerkhoven. 
 14. Geplaatst: 28 juli 2014. Een aanvulling op de pagina Diverse kerkhoven over Depok en haar geschiedenis met betrekking tot Cornelis Chastelein. Na zijn dood schonk Cornelis al zijn landerijen incl. gebouwen en vee aan de families die hij als slaaf had laten overkomen uit Bali, Soerabaya en Makassar om zijn land Depok te bewerken. De slaven werden door Chastelein tot het christendom bekeerd en droegen de volgende 12 familienamen: Bacas, Isakh, Jacob, Jonathans, Joseph, Laurens, Leander, Loen, Samuel, Soedira, Tholense en Zadokh. De laatste genoemde familie Zadokh is uitgestorven.
 15. Geplaatst: 30 juli 2014. Een pagina over Biak in voormalig Nederlands Nieuw Guinea. Het is het verhaal vanRoland Feuilletau de Bruyn over zijn jeugdherinneringen in Biak. Het verhaal is ook te lezen op de site van het Indisch4Ever. Met toestemming van de auteur ook hier te lezen. Het verhaal en de foto's zijn copyright en men gelieve er rekening mee te houden. Te zijner tijd zullen er aanvullende foto's geplaatst worden. 

 

De maand augustus 2014.

 

 1. Geplaatst: 04-08-2014. Een pagina over het kerkhof van Purworejo (Poerworedjo) met graven van de familie Antonie/Durende Ruiter/KlinkH.L.W. Tellings en enkele overige beelden van het kerkhof. Ook daar een troosteloze aanblik. Een en ander te zien op de pagina Kerkhof Purworejo. Tevens aangevuld bij het graf B293 van Eduard Spier het graf van Joannes Christiaan Polack. Zie hiervoor de pagina Peneleh deel 1. Op deze zelfde pagina tevens aangevuld:  verwijzingen/links naar Indisch4Ever met betrekking tot de familie Reijneke. Aldaar kan men meer details en foto's vinden.(Foto: Krancher.com)
 2. Geplaatst: 05-08-2014. De pagina Peneleh 12 aangevuld met foto's van de graven vanHayes/Frank/Siau/Scheffers en van Bouwe Engelbrecht Broers/Haccou/ Anemaet.
 3. Geplaatst: 05-08-2014. Aanvullingen op de pagina Peneleh 1 inzake de graven van pastoors Wintjes, Laane en Terwindt. Allen pastoor te Surabaya geweest en liggend in één tombe. De aanvullende informatie beslaat hun geboorte- en sterfdatum en summiere overige info.
 4. Geplaatst: 07-08-2014. Aanvullingen op de pagina Diverse Kerkhoven betreffende Hendrik Jan Joost Schomaker(griffier Landraad), Guillaume Louis Thesingh officier KNIL en M. van Slee-Cyré, voorzien van bij elkaar gesprokkelde achtergrond informatie. Het betreft de graven te Ngawi en Banjoemas.(Van Slee had weer relatie banden met van Putten en Haccou.) 
 5. Geplaatst: 07-08-2014. Aanvulling op pagina Peneleh 12 het graf van Johan Cornelis de Wit, gestorven te Soerabaja op 22 nov 1865. Een merkwaardig feit: RA 1864 vermeldt dat te Soerabaja is overleden op 22 nov 1862 (3 jaar eerder) de heer Christiaan Cornelis de Wit, exact op dezelfde dag/maand.
 6. Geplaatst: 08-08-2014. Aanvulling foto van mevr Elizabeth Tuts te Jambi. Enfin, dit ging niet zomaar zonder slag of stoot, het plaatsen van de foto. Dat kwam doordat de tempe in mijn hersenpan was gaan gisten.  Lees één en ander op de pagina Jambi Kerkhof. Tevens geplaatst enkele foto's van het kerkhof Salatiga en met name de familie Mehlbaum, nazaat van de eigenaren van het bekende hotel Kalitaman aldaar. Tevens iets over de familie Leatemia, waarvan heden ten dage nog veel nazaten in Salatiga wonen. Op de pagina heb ik verwijzingen aangebracht naar de site van Ed Vos over Salatiga. Een en ander te zien op de pagina Diverse Kerkhoven.
 7. Geplaatst: 09-08-2014. Een pagina over het kerkhof van het eiland Onrust met de nadruk op het graf vanMaria van de Velde geboren te Amsterdam 1693 en gestorven aldaar 1721, die vergeefs wachtte op haar bruidegom uit Nederland. Zij stierf voortijdig in de leeftijd van 28 jaar aan de malaria. Behalve haar graf is slechts het graf van Anna Adriana Duran nog in redelijke staat. De rest van het kerkhof is puin en zooi. Één en ander te zien en te lezen op de pagina Kerkhof eiland Onrust. Oh ja, er schijnt ook nog een waringin op dat kerkhof te bestaan alwaar soms (volgs berichten op het internet) Maria in bruidskleding door de luchtwortels schijnt te zweven in afwachting van haar gemaal.... Tevens aangevuld de pagina Peneleh 1met een lijst van de burgerlijke namen van de zusters die in het grote verzamelgraf liggen. .... Ook aangevuld de pagina Kerkhof Jambi met een foto en gegevens van het graf van de heer Petrus Gerbert Bylaard.
 8. Geplaatst: 10-08-2014. Aanvullingen op de pagina Diverse kerkhoven. De graven van Willem van den Berg op Danggala Celebes, KPM kapitein omgekomen tijdens een ongeval aan boord van het s.s. Swartenhondt en enkele beelden van het kerkhof Pangkalpinang te Bangka, waaronder die van Agnes Elisabeth Kliem-Patt.
 9. Geplaatst: 10-08-2014 op de pagina Diverse Kerkhoven aanvullingen betreffende graven van Frederic BonhoteElisabeth Francisca Krug - geboren Hoets en Tjalling Ament te Batavia. Het is niet de bedoeling dat ik t.z.t Tenabang (Tanah Abang) en andere kerkhoven te Batavia uit ga spitten, maar voor deze graven maak ik een uitzondering, omdat ik zijdelings er wat mee te maken heb.
 10. Geplaatst: 11-08-2014. Enkele afbeeldingen geplaatst van Magelang Pa van de Steur en namen van enkele kinderen uit het instituut van Pa. Tevens het graf van Brigitte Mlasowsky (??) te Aceh waar ik helaas weinig info over heb. Misschien dat iemand helpt? Te vinden op de pagina Diverse Kerkhoven.
 11. Geplaatst: 11-08-2014. Een nieuwe pagina Diverse Kerkhoven 2 met de graven van kapitein Gerard Johan Timmer gesneuveld 1905 tijdens diensttocht te Sintang en van de Ass. Res. Jan Willem Stoll, gesneuveld tijdens diensttocht in het zelfde gebied in 1874, tegen de opstandige Dayaks aldaar. Een en ander voorzien van nadere informatie over hen beiden en over de andere gestorvenen aldaar begraven, maar waar niets van hun graven nog intact is.
 12. Geplaatst: 12-08-2014. Aanvullingen op de pagina Diverse Kerkhoven 2. Met name: de graven van Lt. Inf. WMO C.F.N. CampenAriantje Kain-Gomis, Hurwitz familiegraf en diverse andere onbekende graven op het kerkhof te Kebumen/Semanding Gombong, waar ook het fort van Wijck/Cochius is. Voorzien van nadere details. Campen was instructeur Pupillenschool te Gombong en werd op 38-jarige leeftijd op straat te Gombong vermoord. Zijn dochter huwde later met Edward Jacobson.
 13. Geplaatst: 13-8-2014. Hoe bestaat het.(Op de Dertiende geplaatst een pagina nummer 13.) Een pagina over de Joodse graven op het militair kerkhof van Aceh. Oeps. Er gaan wenkbrauwen omhoog bij diverse passanten op mijn site. Een Joodse begraafplaats op een Nederlands militair Erekerkhof te Banda Aceh? Dat kennie. Nonsens. Bullshit. Kein Geloel in de ruimte zou wijlen Ernst Happel de voetbaltrainer gezegd hebben. Geopend een pagina Aceh Joodse Begraafplaats met foto's van graven van zich aldaar gevestigd hebbende Joden uit Oost Europa (Roemenie, Herzegovia, BelaRussia) vóór de Aceh oorlogen begonnen in 1874 en aanvullende informatie zoals de oorsprong van de naam van het durp BELOWER(afkomstig van een zich daar gevestigd hebbende Joodse familie BOLCHOVER en tegenwoordig heet het durp SUKARAMAI, een wijk in Banda Aceh en niet ver verwijderd van de Pemakaman Kehormatan Tentara Belanda Banda Aceh. Eh, het leesvoer is niet interessant voor Kumpulan- en Sateliefhebbers en diegenen die niets af weten van Ned.Indië buiten Java, dus gauw wegwezen maar. Maar voor de andere: er gloort hoop aan de horizon, want ergens op het net struint een lijst rond met namen van ALLE begravenen op dat ereveld en daar tussen zijn ook de namen vermeld van de Joodse aldaar gestorvenen. Zelf zoeken als men interesse erin heeft.(Aangepast wat betreft het graf van Salomon Mozes afkomstig van Roemenie.)
 14. Geplaatst: 14-08-2014. Een speciale pagina Kembang Kuning voor mijn twee moeders en vaders. Tevens aangemaakt een pagina over het Joodse kerkhof te Kembang Kuning met m.i. interessante linken naar zeer bekende Indische namen. Beynon bijvoorbeeld of Elias en Sassoon, Krijgsman en vele andere Indiche namen. Gemaakt uit respect voor de Joodse gemeenschap aldaar, die er nog steeds leeft, woont en werkt. Maar: Is NIET interessant voor diegenen die enkel aan sate en kumpulans denken en waarvan hun neus te lang is en daardoor niet verder de wereld in kunnen kijken; dus snel doorstiefelen maar.  Hier te lezen en te zien. En als je er toch bent, neus vooral rond onderaan de pagina bij Jacob Hartog Vecht en de link naar de genealogie van de Vecht familie. Een broer van Jacob, genaamd Mauritz stierf op zijn verjaardag in kamp Auschwitz. !!!
 15. Geplaatst: 15-08-2014. In mijn gedachten een extra saluut aan allen, die het einde van de Japanse oorlog op deze dag 69 jaren geleden, niet overleefden. Een extra saluut, naast mijn dagelijks respect en gedachten voor vele familieleden en andere onbekenden c.q. medeslachtoffers. En voor mijn familieleden die het wel overleefden, mijn dank omdat zij het mij mogelijk maakten te zijn, waar en wie ik nu ben. En zoals elk jaar is er weer ophef en gedonderjaag in de media en fora hierover in plaats van dat men de slachtoffers met respect herdenkt en zich een klein beetje inhoudt en een pleister op zijn/haar bek plakt voor een dag. Stelletje zielepoten, alsof zij zelf tussen de slachtoffers begraven liggen.
 16. Geplaatst: 17-08-2014. Correcties op de pagina Diverse Kerkhoven deel 2 m.b.t. het familie graf van BURN te Gombong. Abusievelijk meende ik de naam HURWITZ te ontcijferen op de foto. Het juiste is echter de familie BURM.  De Indische almanak GRF1Graf hanteert de naam BURN. Is niet goed. Voorzien van de namen van enkele andere leden incl. gebr. en sterfdatum. Geliëerd/gerelateerd zijn de namenHam(m)erich, Boomhoff, Peelen, Lantermans....... Vandaag 17 aug 2014 Hari Raya Merdeka van Indonesia.
 17. Geplaatst 17/18-08-2014. Een pagina met graffoto's van het kerkhof Sukun (Soekoen) te Malang. De foto's zijn afkomstig uit de Indische Navorschers. Voorzien van informatie en extra's. Te zien op de Pagina Kerkhof Malang. Het betreft de graven van de volgende personen: Helena Maria Magdalena Berlauwt, Georges Lodewijk Geuvels, Th.A.M. Gout, Pantaleon Hajenius, Ludolph Carel Klatt, Mr. Govert Godefridus Lion, Leonard Frederik Mellenbergh, Herman Jan Pfeiffer, Ir. Louis Wilhelm Raaff, Henriette Frederik van Hengst, Geertruida Johanna Wardenaar-van Duyne. Waar mogelijk zijn familieleden toegevoegd.
 18. Geplaatst: 18 aug 2014. Aanvullingen betreffende GOUT en GEUVELS. Toegevoegd een foto van het graf van Guusje Mulié, gehuwd met Guus Sammes. Zij was net 20 jaar en 2 jaar gehuwd, toen een ongeluk haar van het leven beroofde. Tevens voorzien van extra informatie over de uitvaart te Malang. Pagina Kerkhof Malang.
 19. Geplaatst: 19 aug 2014. Een pagina over Elisabeth Adriana Rieman, geboren te Amsterdam in 1859, verloor haar vader toen ze 10 jaar was, slaagde voor haar akte LO Nuttig Handwerken, huwde Dirk Willem Hinse J.Hzn in 1887 bouwkundig ir in rijksdienst, kreeg een zoon in 1889, volgde haar man naar Indië en zij arriveerden eind dec 1902 in Indië, alwaar zij enkele weken later al op 12 jan 1903 overleed en begraven werd op het oude kerkhof van Bandoeng Kebon Jahe Pejajaran. Hoogstwaarschijnlijk werd haar graf verkast naar het nieuwe kerkhof aan de Jalan Pandu of geruimd. In elk geval gebruiken de mensen in de kampung Ciguriang haar grafsteen nu als wasplaats aan de kali. Haar echtgenoot werd te werk gesteld als bouwkundig toezichthouder/binnenhuis architect o.l.v. C. Citroen op het oude kantoorpand van de NIS te Semarang, tegenwoordig Lawang Sewu (1000 deuren gebouw.) Zij had beter verdiend en daarom mijn bede dat zij ondanks alles toch haar eeuwige vrede heeft. Tevens aangevuld de pagina Kerkhof Malang Soekoen met de foto van het graf van Nicolaas Dirk Veenstra en zijn vrouw Moedjirah (Sarah bij de doop genoemd) en haar genealogie, hetgeen zelden voor kwam dat men het noteerde in die dagen eind 1890.
 20. Geplaatst: 21 aug 2014. Een pagina deel 2 Kerkhof Soekoen Malang met de graven en informatie/achtergronden over de volgende personen/families: Anna van Blijenburgh, Dr. P.A.A.F. Eyken, Jacobus Wilhelmus Fellinger, F.A. Kantorski, Johannes Fels, Marike van der Werff, Jan Albertus Kwant, Eleonore Kroese, Rovroy, Wust, Adolfs, Carel Hendrik Padberg, Johan Baptist Rudolf Prévot, Francine Schaegen, Emile Tydeman.
 21. Geplaatst: 22 aug 2014. Een pagina deel 3 Kerkhof Soekoen Malang met de graven en informatie/achtergronden over de volgende personen/families: Jan Doldersum gehuwd met Lydia S L. van Samuel, Marinus Pitters (alias Marinus Polder), J.Ch.Th. Jansen-Wintersteyn, J.P.W. van der Laan gehuwd met L. van Barneveld en de relaties van deze familie van der Laan-Barneveld naar de families Radius, Seket, Valentin, McKay, van Aalst, Inen, Rosenquist, Gerritsen en Ander. Graag aanvullingen gezocht voor Albert Peter van der Neut. 
 22. Geplaatst: 23 aug 2014. Op de pagina Peneleh 12 een aanvulling wat betreft het graf van Jnkvr. Susanna Elisabeth van der Wijck gehuwd met Dr. Ds. Aart Henrie Christiaan van Leeuwen voorzien van achtergrond informatie. (Een beetje puzzelachtige informatie.) Het betreft de familie BRIëT, de Zwaan, van Oostveen, van Loon. De foto van de grafsteen is ietwat beschadigd, omdat ik de foto heb moeten bewerken.(Een ongenood gezicht van één of andere kerkhof bezoeker die uitgebreid voor de steen aan het poseren was.)
 23. Geplaatst: 24 aug 2014. Een pagina Kerkhof Pandu te Bandung met de graven en enkele details van de volgende personen: Charles Philipe Marie Matthijs Bogaerts en Johannes Cornelis Pols die samen waren neergestort in 1933 te Bandung, I.J. de Bank Langenhorst, Alida Paauw, de familie URSONE van de melkfabrieken te Bandung, Prof. Raymond Kennedy vermoord te Sumedang 1950 samen met Doylevan de Times, Versnel-Valk, Henning, Walter, van der Graaff. Een en ander te zien en te lezen op de pagina Bandung Pandu.
 24. Geplaatst: 26 aug 2014. Aanvullingen op Pandu Bandung betreffende Prof. Schoemaker en Ida Jacoba Andina Douwes Dekker-Monod de Froideville. Met de nodige informatie en vraagtekens mijnerzijds.
 25. Geplaatst: 27 aug 2014. Een pagina over een stervend huis te Surabaya. Het staat er nog, maar het is geen huis meer. Het is slechts een dienstdoend object voor een schrokop. Foto's van, tijdens en na de verbouwing. Te zien op: De dood van een huis. Deze pagina is ook opgedragen aan Jos Crawfurd, mijn oude buurjongen uit Surabaya. Een verhaal uit een stuk jeugd met aanvullende foto's via Google en eigen collectie.
 26. Geplaatst: 30 aug 2014. Een pagina gewijd aan mijn buurjongen Jos te Surabaya. Voorzien van foto's toen en nu en enkele details over de buurt waar wij woonden. Te zien op de pagina: Mijn vroegere buurjongen Jos Crawfurd van de hoek van de Jalan Kusuma Bangsa (Cannalaan) en de Jalan Pandan nummer 12.

   

 

 De maand september 2014.

Ik zal deze maand weinig tijd en energie besteden aan het slap geOH van me op deze site. Herfst nadert, dus vallen de bladeren, dus krijg ik last van kumat enfin je weet het wel. FF serieus. Er staat een verhuizing op stapel omdat één of andere buur van me de kolder in de kop heeft, asociaal is en haar "bek" is enkel bij machte om  scheldpartijen uit te kramen. Echt zo'n aso wijf, dat ook nog tegen de klippen op liegt en hondjes dumpt, die ze na een poosje zat is.  Slaan helpt ook niet en het kostte me teveel bekeuringen. Trouwens, de gedachte aan verhuizen zat eigenlijk al lang in mijn hersenpan gebakken. De buurt bevalt me niet, teveel talen die ik hoor op straat en die ik niet snap en soms heb ik het idee dat ik op safari ben in plaats van in Nederland. Het zal wel aan mij liggen. Het is niet wit, het is niet zwart, het is zwart wit was ooit de tekst van een Nederlands liedje.

 

 1. Geplaatst: 4 september 2014. Een artikel over het mondaine decadente leven in Batavia ten tijde van het einde der VOC tijden, het tussenbewind van de Engelsen op Java (1811-1816) en de beginnende periode van de koloniale tijden onder het bewind van de regering van Ned. Indie. En daar in die tijden leefden de dames der Hoge Heren die het voor het zeggen hadden. Zij waren "producten" van het beleid van de VOC: "Heren, als u naar Indië gaat, gaat u alleen. Wilt u fokken, neem dan een slavin oid." Et voila, toen werden dus Indische kindertjes geboren en de jongetjes? Die zochten hun heil in ?? Ja waarin eigenlijk? Maakt niets uit, want het ging me om de Indische dametjes die huwden met nog meer Hoge Heren, maar..... Enfin, lees zelf maar het verhaal van Johanna Maria Magdalena Oland, gehuwd met Wouter Hendrijk IJsseldijk, Dir.Gen. van Indië, President van Bank Zus en zo, Weeskamer. Kortom, een stukje verhaal over het decadente leven te Batavia met dames met lange zwarte haren volgeolied met klapperolie (minyak keletik) en melati's in het haar en die het liefst op de grond zaten en met de 10 geboden hun bordje leeg aten en minimaal één slavin achter zich aan had hobbelen, die haar sirih gerei en kwispedoor droeg. Kortom, aanschouw en lees iets over deze dames en hun opgedrongen en of gedwongen gedrag op de Pagina Johanna Maria Magdalena Oland, geboren uit Pieter Oland en een slavin te Padang. Johanna Couperus-Koek, mevr. Servatius en anderen waren haar decadente vriendinnen. Vreselijke vrouw-onvriendelijke tijden: Ga maar leggen, baar een nazaat en voor de rest geen scholing of iets dergelijks voor je en hier heb je wat centen, goud en juwelen en een sirih doos voor je baarkunsten. Niemand en niemand en niemand maakt mij wijs, dat er liefde in het spel was. !!! Op 5 sept 2014: Enkele correcties en aanvullingen geplaatst op deze pagina.
 2. Geplaatst: 6 september 2014. Een artikel over de herenmodezaak SAVELKOUL te Surabaya en de relatie van deze zaak tot mijn zus. Er waren meerdere SAVELKOUL herenmode zaken (Batavia, Jogja, Semarang, Bandung, Jember), maar ik beperk me slechts tot de vestiging Surabaya. Voorzien van foto's vanaf 1935 tot en met sept 2013. Voor alle oude Surabayanen waar dan ook behalve te Indonesia zelf natuurlijk. Ja: Oude schrijf ik. Want er zijn geen JONGE Surabayanan elders op deze wereld dan slechts te Indonesia zelve en die weten het zelf heus wel hoe het er tegenwoordig uit ziet toch? En wat het vroeger was interesseert het ze niet, want hun bordje rijst moet gevuld zijn en daar hebben ze al genoeg sores om. Oh ja, deze pagina heb ik gemaakt voor mijn gestorven zus Miep, opdat een klein stukje van haar leven destijds bekend moge zijn aan de wereld en internet eeuwigheid. Kijkt u ook even bij de Externe Indo links? Vandaag toegevoegd een link naar de website myindoworld.com van Ron Geenen.
 3. Geplaatst: 7 september 2014 aanvullende foto's van de graven van Charles Dallas Halliburton (het afgebroken kruis met tektst Fallen asleep in Jesus) op pagina Peneleh 1, Kirchner op pagina Peneleh 11 en Hoeke op pagina Peneleh 10.
 4. Geplaatst: 8 september 2014. Pagina Peneleh 13 met de graven en informatie van: Hendrika Louisa Krijgsman, gehuwd met Frederik Bernardus Buse (gerelateerde families Brouwer, Ries, de la Haije), Cramer (gerelateerde families Flissinger, Stam), Maria Cavier, Esther Hendrika Bruno geboren Martens, Isaak Chistiaan Martens en de oud Resident Pietermaat.  Ik hou het kerkhoven project dan grotendeels en VOORLOPIG maar voor gezien. Ik heb mijn best gedaan en me te pletter gezocht en de bronnen zijn niet onuitputtelijk waar ik uit kan graaien. Ik ben al blij dat ik in elk geval een paar tientallen families heb kunnen voorzien van wat eens was. Mocht ik nog anvullingen vinden, dan zal ik deze natuurlijk wel plaatsen. Wil men meer weten over de foto's van de begravenen te Peneleh, dan gelieve men zich te vervoegen bij www.krancher.com
 5. Geplaatst: 12 september 2014. Een pagina over Mary Emmy Jozephine Manuel. Op de site van FotoZoektFamilie staat een foto (in album 1095 pagina 4) van Mary en haar moeder Elisabeth Jensen. Ik heb me verdiept in deze foto en aansluitend is op deze pagina te lezen wie Mary Manuel te Madioen wasmet aansluitende informatie over de volgende zaken/gerelateerden: Dorrepaal uit Semarang(bankier), een erfenis in 1928 nagelaten aan de gemeente Madioen van 80.000 guldens, de overgrote "dank" van de gemeente Madioen, de militaire familie Mac Leod waarbij met name de aandacht voor Margaretha Geertruida Mac Leod geboren Zelle (te Frankijk gefusilleerd in 1917 en wie dat was mag u zelf uitzoeken als u het niet weet) en het Mary Theater te Madioen, met naduk op het toenmalig gemeentebestuur's dank aan wijlen Mary. Mary, eenzaam moederziel alleen gestorven in een groot huis, vol van verdriet en wrok. Ik heb dus geen kennis bijgedragen aan de vraag van wie dit album geweest was, maar slechts een bepaalde foto uit dit album onderzocht. Aan de andere kant: misschien hebben eventuele lezers een hint hierdoor gekregen, want misschien was de fotograaf van dit graf wel een kennis of familie lid geweest?
 6. Gplaatst: 13 september 2014:  Aanvullingen op Pagina Peneleh 13 met de graven van Laurent Charles Felix Blavet gehuwd met Christiana Cookson en aanvullende informatie over de kinderen en aangehuwde families Rosenfeld, Rosenmeier en de Rijk. De heer Blavet was oprichter eigenaar van de toko's Blavet te Batavia en Surabaya. Ook aangevuld op deze pagina de graven van de familie CRAWFURD. Foto's geplaatst met tostemming van Jos Crawfurd, die mij de foto's verstrekte. Tevens toegevoegd op dezelfde pagina het graf van Arshak Carapiet en zijn vrouw Pauline A. Hartman. Destijds reeds in 2006 en 2007 genoemd op OnzePlek en i4E doch zonder nadere details.
 7. Geplaatst: 14 september 2014. Een pagina met diverse graven uit het album FotoZoektFamilie deel 1. Het betreft foto's van Albert Singer, Albert van Daalen, jongere broer van de vuurvreter uit Aceh (een aparte pagina over Albert van Daalen in verband met leed dat hij aanbracht). Ir. A.H.J. Koreman en zijn zoontje Jantje (beiden stierven 2 maanden na elkaar. Jantje door een fietsongeluk en vader door een hartverlamming), Anna Wilhelmina de Riel geboren Vermeulen. Een vervolgpagina van de foto's van FotoZoektFamilie is in de maak. De foto's zijn afkomstig uit album 1095.
 8. Geplaatst: 15 september 2014. Een aanvullende pagina betreffende de broers en zusters van Albert van Daalen, broer van de Aceh ijzervreter. Een en ander voorzien van genealogie (niet helemaal natuurlijk, want dat is van deze site dus niet de opzet) en enkele details over het leven van Albert van Daalen. Met links naar Delpher om de enorme verslagen te lezen als men trek heeft en niets te doen heeft. Voor de liefhebbers van genealogie worden de namen genoemd van SCHULTZ, DE BODE, DE LANG EVERTSEN, HEINRICH JAEGER, JENTINK, JELTES. Zie ook de pagina FotoZoektFamilie deel 1.
 9. Geplaatst: 16 september 2014: FotoZoektFamilie deel 2. Met de graven en enkele details van/over Albinus, Jansen, Delfos-Bakker, van den Dungen Bille en Mr. Arend Otto Oscar van den Berg van het geslacht uit de vorstenlanden Jogja (taaldeskundige Javaans). Er zweven enkele vraagtekens tussen.
 10. Geplaatst: 17 september 2014: FotoZoektFamilie deel 3. Met de graven en enkele details van/over Gustaaf Emile Scherer (1ste Lt en overleden door ongeluk met paard), Gertie Kemeling, Ir. Frans Arjen Sieds Krips, Augusta Langen-Mentel, L.R.C. Schutz.
 11. Geplaatst: 18 september 2014: FotoZoektFamilie deel 4. Voorlopig LAATSTE deel. Met de graven vanEleonora Janssen geboren Merelle en van Nicolaas Johannes Orie gehuwd met Johanna Carolina Loff en enkele foto's waaronder die van hun zoon Karel Johann Alex Orie (gouverneur Soerakarta.) Tevens Robert Lewis Nelson Lewis gehuwd met E.L.D. Rozario. Voorzien van info en of details. Tevens aangevuld de pagina PENELEH 13 met de graven van Marie Doralice Martin in Mauritie geboren en G.F.A. Galati de componist uit Milaan in 1837 naar Indië getrokken. Ook aangevuld met graf van Robert Mac Gillavry en foto's en info van echtgenote Juliette Soesman en dochter Rosalie op dePagina FotoZoektFamilie deel 4. Op deze pagina tevens toegevoegd de ZUIL wegens de moorden opass.res. J.H.H. Gubbels te Anjer (ass.res. Anjer 1884-1888 datum moord) en zijn gezin en diverse medewerkers, voorzien van de nodige achtergrond informatie. Toegevoegd Avith Martherus en achtergrond informatie van pagina 15 album 1095. Hij was gehuwd met Bertha Louise Gephart.
 12. Geplaatst: 20 september 2014. Een hoofdpagina over Jan Vane, de maker van het foto album 1071van Foto Zoekt Familie. In dit album heeft Jan D. H.  Vane diverse families van zeer nabij gefotografeerd en de foto's verhalen over het leven te Batavia in de jaren 30 van de vorige eeuw. In 2013 heeft de Javapost (Bert Immerzeel) al een zeer ruim artkel over Jan Vane geschreven, doch weinig over de gefotografeerde families. Op de pagina over Jan Vane op mijn site heb ik een link naar het artikel in de Javaport toe verwezen. Als subpagina van deze pagina over Jan Vane, heb ik/ zal ik diverse pagina's aangemaakt/aanmaken over de genoemde en gefotografeerde families door Jan Vane, zoveel mogelijk voorzien van informatie en achtergronden. Ik heb reeds een pagina aangemaakt over de familie vanOostrom Soede-Sexauer en in hoofdzaak over hun dochter Mary Louise Augusta, later gehuwd met Willem Breevaart. Dat is hier te lezen en te zien: Mary Louise Augusta van Oostrom Soede. Meer volgt over de andere gefotografeerden op separate pagina's. Ik adviseer de jonge Indo's die te pas en te onpas kreten de lucht inslingeren, dat zij zo graag de historie van hun opa's en oma's willen kennen, doch dat er gezwegen werd. Als je de foto's goed bekijkt, analyseert en tot je opneemt, dan is er geen zwijgen, want op de foto's zie je historie. De historie van het standaard leven van de kleine Janneman de Indo of Nederlandsch Indisch man/vrouw. Maar je moet wel willen natuurlijk en niet enkel pasar malams en kumpulans najagen en dan menen dat je het één en ander weet.
 13. Geplaatst: 21 september 2014. Een pagina uit het album 1095 van J. Vane en wel in het bizonder overJohan van den Assem. Destijds ingetrokken met pa en ma in jan 1932 in het pension A. Haverkamp op de Schoolweg Noord nummer 22 te Batavia in de leeftijd van een jaar of 2. Voorzien van foto's en wat achtergrond informatie over het gezin van den Assem. In het album omschrijft J. Vane de kleine jongen als Johan, maar zijn officiële naam was Johny Cornelis van den Assem. 22 sept. 2014 nog weer enkele aanvullende foto's en informatie toegevoegd over Johan en zijn ouders' achtergrond.
 14. Geplaatst: 23 september 2014. Een pagina over Pension Haverkamp waar veel foto's uit albums 1071 (en ook foto's uit andere albums daarin verborgen) genomen werden door Vane van de aldaar wonende personen. De hoofdrol in het runnen van dit pension Haverkamp was mevr. Haverkamp zelf en haar kinderen (met name Ellie Maagdenberg) speelden ook een aardig woordje mee. Enfin op deze pagina dan het verhaal van mevr. Haverkamp en enkele andere wetenswaardigheden. Tja, wie zou nou mevr. Haverkamp toch geweest zijn? Zij overleed in Nederland op 15 april 1980, enkele dagen voor haar geboortedag 19 april. Te zien en te lezen op de pagina Pension Haverkamp. Deze pagina heb ik gewijd aan één van mijn vrienden John Krijgsman, die al enkele jaren alweer geleden, gedag zei tegen het aardse tranendal. Vandaag enkele foto aanvullingen toegevoegd.
 15. Geplaatst: 24 september 2014. Een pagina met bij elkaar verzamelde foto's uit de albums, van Elly en Emmy Maagdenberg, waarbij de nadruk ligt op Elly. Aan de hand van de foto's is enigszins te zien en te volgen hoe Elly opgroeit van een 11 jarig meisje naar een slanke jonge dame. En altijd met die spontane lach op de foto's waar en wanneer dan ook. Ook een ietsje over hun vader Charles Lodewijk Paul Maagdenberg. Een en ander te zien op de pagina De Kinderen Maagdenberg. Tevens enkele aanvullingen onderaan de pagina Pension Haverkamp.
 16. Geplaatst: 25 september 2014. Een pagina met bij elkaar geraapte foto's uit de albums, bestaande uit opnames van de Openbare Vakschool voor Meisjes gevestigd op de Comediebuurt 1. Voorheen bood dit gebouw onderdak aan de opleiding voor Post Telegraaf medewerker. Misschien dat Vane het leuk vond om zijn oude school te zien? Waarom Jan Vane opnames maakte van deze school is mij anders niet duidelijk. Elly zou daar niet op school geweest kunnen zijn, daar was ze te jong voor. Emmy misschien wel, doch Emmy was niet te onderscheiden op de foto's. Misschien had Vane er gewoon lol in om wat jonge schone deernes te fotograferen, ken ook natuurlijk. Enfin, één en ander te zien op de pagina Openbare Vakschool voor meisjes. Aangevuld de pagina openbare Vakschool met een kaart van de ligging Comedie buurt t.o.v. Schoolweg Noord.
 17. Geplaatst: 25 september 2014. Een pagina met foto's uit alb. 1071 over de nabije omgeving van de Schoolweg Noord, voorzien van uitleg en nadere informatie. Ook de Kartiniweg is opgenomen. Op de bijgevoegde kaarten in detail is één en ander beter voor te stellen, hoe het daar toen reilde en zeilde. Te zien op de pagina Schoolweg Noord en omgeving. ... Ik kan het niet nalaten om tijdens het samenstellen van deze pagina een oud nummer uit mijn muziek collectie op te zetten: "Memories are made of this."
 18. Geplaatst: 27 september 2014. Een pagina met foto's uit de albums van FotoZoektFamilie van Henri Richardson Davies gehuwd met Sophie Clementine Krijgsman, een nicht vanTheresia Agatha Krijgsman(1ste gehuwd met Maagdenberg en 2de gehuwd met Haverkamp van pension Haverkamp.)Voorzien van enige informatie en vraagtekens voor de zelfde prijs. De Krijgsman en Davies families waren ruimschoots aanwezig daar in die contreien van Padang e.o. Te zien op de pagina Henri Richardson Davies. Aanvullingen geplaatst van namen van buren van pension Haverkamp op de Schoolweg Noord 22. Onderaan de pagina Schoolweg Noord.
 19. Geplaatst: 28 september 2014. Een pagina met bij elkaar verzamelde foto's van een familie Braakman en nog een andere familie Braakman. Ik heb GEEN nuttige informatie kunnen vinden over beide families. Verder heb ik ook hier weer mogen bemerken, dat de foto's her en der in verschillende albums lagen en niet enkel in album 1071, waarmee ik stel en beweer, dat sommige der foto's onnauwkeurig zijn ge-archiveerd en of gemerkt. Wie dit gedaan heeft, is mij officiëel niet duidelijk, doch ik heb een vemoeden. Dat is héél jammer te bemerken. Zie ook mijn noot onderaan de pagina FOTO ZOEKT ALBUM. De beide families Braakman zijn te zien op de pagina Families Braakman. Mochten er bezoekers van deze website zijn, die menen het wel te weten, wel: ga uw gang en deel uw kennis met de wereld, opdat eventuele nazaten er wat aan hebben. Tevens geplaatst een pagina over de familie Juste Henri Abuijs met foto's uit twee verschillende albums. Voorzien van enkele details en achtergrond informatie.
 20. Geplaatst: 30 september 2014. Een pagina over een huis aan de Gang Kwini (in 1933 herdoopt in Stoviaweg) te Batavia. Waarom? Omdat in één van die huizen mevr. Mathilde (Tilly) van Tijn woonde. Tilly werd ook door Vane gefotografeerd. Zie album 1071 Foto zoekt familie. (Maar daar komt later een ander verhaal over. Op één der naambordjes van dat bewust huis las ik echter ook E.W. Teubert. Hij was een medebewoner en dit naambordje intrigeerde me en besloot daarom iets over Teubert te schrijven en dat verhaal is te vinden op de pagina Teubert en de Gang Kwini/Stoviaweg. Oh ja, onderaan iets over mijn gedachten over het NIOD en andere instanties die met de gegevens van het NIOD werken.

 

 

De maand oktober. De maand begon goed. Kreeg een opbeurend mailtje van een nazaat van één der personen, waar ik een pagina uit FotoZoektFamilie aan gewijd heb, echter wel met een kleine terechtwijzing erin. Terecht, want mijn bril was niet gepoetst en ik draaide cijfers om. Foei, slordig van me, is inmiddels gecorrigeerd. Mijn dank voor de (corrigerende) mededeling. Zie de pagina Johan van den Assem.

 

 1. Geplaatst: 01-10-2014: Aanvullingen op de pagina Schoolweg Noord 22 (Pension Haverkamp) met foto's van de straat en het huis zoals het er anno 2014 uitziet. Tevens ook het huidige Statistiek gebouw in vergelijking met toen. Geinig: Toen was het Schoolweg NOORD en tegenwoordig is het Jalan Pasar Baru SELATAN (=ZUID). Weg met het kolonialisme, we veranderen alles wat er aan herinnert.
 2. Geplaatst: 03-10-2014: Aanvullingen op de pagina Foto Zoekt Familie Album 1071 in verband met de Marinelaan en de Schoolweg en de situatie destijds en tevens een stukje kaart, zodat één en ander duidelijker te volgen is. De Javapost vermeldt dat de Marinelaan het verlengde is van de Schoolweg Noord. Dit is enigszins niet juist. De Marinelaan (1) waar Vane eerst verbleef was het verlengde van de Schoolweg (aan de overkant gescheiden door het gekanaliseerde stuk Tjiliwoeng.)
 3. Geplaatst: 05-10-2014: Een pagina over Maria Senden uit het foto album 1071 FotoZoektFamilie. Ik heb naar eer en geweten getracht iets meer over Maria Senden te verhalen, doch moet er stellig bij vermelden, dat de door mij vergaarde gegevens over Maria Senden NIET gestaafd zijn door keiharde bewijzen en slechts gestoeld zijn op mijn aannames. (De vergaarde informatie overMaria Hubertine Louise Senden - waar ik van aanneem dat het dezelfde persoon betreft als Maria Senden - is wel gestaafd via documenten of dergelijke stukken). Ik hou me aanbevolen voor eventuele corrigerende of aanvullende informatie. Tevens heb ik aangevuld de pagina FotoZoektFamilie Graf 1 met een aanvullende berichtgeving over Jantje Koreman, die ik verkreeg van een bezoeker van deze webpagina. Het betreft de oudere broer van Jantje Koreman - Jan Anton Thomas Koreman geboren te Semarang 1915 -, die gefusilleerd werd in 1943 te Overveen (of Amsterdam??)  
 4. Geplaatst: 11 oktober 2014: Een pagina met bijdragen over zijn jeugd van Ted Grashuis, destijds wonende aan de Jalan Ambengan (die de Cannalaan/Jl. Kusuma Bangsa kruiste). Tevens voorzien van een klassefoto van de 4de klas lagere school in 1949. (Ik zelf zat op de concordante school ernaast maar was van een later bouwjaar. Één en ander te lezen en te zien op de pagina Ted Grashuis van de Jalan Ambengan.
 5. Geplaatst: 12 oktober 2014: Een pagina over D.A. Chavid en haar zoon Eddy Yoseph. Zij liggen op het kerkhof Sukun te Malan. OK, OK, zeggen velen onwetenden nu meteen en wie is dan die D.A. Chavid wel? Zin om te lezen, ga dan naar de pagina en kom dan iets meer te weten wie Dolly van der Mart was. Ook onsterfelijk geassocieerd met de grootste hoerenbuurt van Zuid Oost Azie, te weten de Gang Dolly te Surabaya en medio juni 2014 op last van de PemKot Surabaya gesloten. Zie de pagina Het Kerkhof Sukun te Malang Speciaal. Wie Dolly ook geweest moge zijn, deze pagina is ter ere en respect voor haar en haar zoon. Waarom? Vanwege haar sociale gevoelens ten opzichte van haar medemens en voor haar wilskracht om haar kinderen (geadopteerde alsmede eigen) groot te brengen en hun een bordje rijst voor te schotelen; oorlog en ellende ten spijt, zij klaarde haar levensklus toch maar.
 6. Geplaatst: 15 oktober 2014: Updates onderaan de pagina De Familie H.R. Davies (Foto Zoek Familie) met betrekking tot nieuw geplaatste foto's van Henri Richardson Davies, gekregen van zijn kleindochter en een aanvullende annekdote hieromtrent. Tevens een ironische sneer naar de starre houding der betrokkenen geplaatst: "Tussen Keulen en Parijs ligt de weg naar Rome. Wie met ons mee wil gaan, moet onze manieren verstaan. Zo zijn onze manieren."
 7. 16 oktober 2014: Alle pagina's Peneleh Kerkhof zijn voorlopig niet meer zichtbaar voor bezoekers van deze website. Één en ander in verband met het feit, dat ik het copyright heb geschonden van delen van IGV publikaties wat betreft de teksten behorende bij de graven. Ik zal derhalve deze pagina's moeten aanpassen (wat betreft de informatie's uit de IGV publikaties)  en als dit gebeurd is, zullen de pagina's weer te zien en te lezen zijn. Hiervan zal ik uiteraard melding maken op de pagina Laatste Updates. MEA CULPA.
 8. 17 oktober 2014: Alle pagina's Peneleh Kerkhof zijn weer zichtbaar voor het passerend publiek. Door het IGV via de heer Leo Jansen - destijds mederedacteur Indische Navorschers en momenteel ook eindredacteur IGV Bronnenpublicaties  - is aangeboden, dat er een aanvullend stuk geplaatst zal worden met meer gedetailleerde informatie over het IGV en het werk van wijlen de heer J.A. van Huizen met betrekking tot inventarisatie en aanverwante zaken van het kerkhof Peneleh. Zo spoedig mogelijk zal de heer Leo Jansen van het IGV dit inleidend en informerend/verklarend stuk schrijven, hetwelk door mij dan hier geplaatst zal worden in het lemma Kerkhof Peneleh te Surabaya. Het gehele voorgaande als compromis voor de door mij incidenteel gebruikte paginadelen van de publikaties van het IGV - pagina's Peneleh 10, 11 en 12 en de bladzijde met namen van de zusters Ursulinen Peneleh 1 - , waarmee ik door plaatsing van het stuk van de heer L. Jansen op deze website ergo instem met het aanbod/compromis.
 9. Geplaatst: 19 oktober 2014: een pagina over Winnie Gingnagel naar aanleiding van een paar foto's uit album 930 pagina's 35 en 26 van FotoZoektFamilie.nl  Ik heb weinig over Winnie zelf kunnen vinden en heb derhalve aanvullende informatie bij elkaar gegaard over de familienaam GINGNAGEL in voormalig Indië. Hopelijk hebben eventuele passerende nazater er iets aan. Op de foto's was Winnie een klein lachend meisje met haar moeder ergens op het strand en zij is te zien op de pagina WINNIE GINGNAGEL.
 10. Geplaatst: 21 oktober 2014: Een pagina over de heer H. Denecke die gehuwd was met H. Kleinert. Foto's uit album 887 van FotoZoektFamilie.nl  Ik heb wat info en details vergaard en hopelijk hebben de nazaten van deze heer H. Denecke er iets aan. Denecke vertrok in 1909 naar Indië vanuit Marseille en was werkzaam in de goudmijnbouw Lebong Tandai (Bengkoelen) en vierde op 24 juni1934 zijn 25-jarig dienstjubileum.) Één en ander te zien en te lezen op de pagina H. Denecke
 11. Geplaatst: 22 oktober 2014: aanvullingen onderaan de pagina H. Denecke in verband met het feit, dat ik in een totaal ander album nog een foto vond van H. Denecke maar dan nu een statiefoto met vrouw en alle 4 zonen, die het gezin had. Fijn van de samenstellers van de albums, om maar weer eens her en der de albums vol te plakken zonder eens nauwkeuriger te werk te gaan. Op zo'n manier kan een eventuele rechthebbende natuurlijk nooit een album claimen omdat er foto's door elkaar in geplakt zijn. "As maar gheef gheluid" lijkt het wel om het maar op zijn Indisch te zeggen.
 12. Geplaatst: 23 oktober 2014. Een jubileum verhaal omdat het vandaag PayDay AOW is. Even serieus: Geplaatst een pagina over het gezin van de heer J.W.J. Willemse die gehuwd was met J.S. Butin Bik (roepnaam Toetie) en 2 kinderen had: Willy en Mary. Één en ander naar aanleiding van een foto van een zevental kinderen bij een muur van een huis met een gedenksteen: Eerste steen gelegd door Willy zoon van JWJ Willemse. Enfin, lees en kijk zelf maar op deze pagina J.W.J. Willemse met foto's uit album 966 van FotoZoektFamilie. Oh ja, zelfs Zwolsman die bekende magnaat van de pier Scheveningen etc is in het verhaal te vinden en ook de heer L. Verhagen Metman waar in Rijswijk een straat naar vernoemd is/was.
 13. Geplaatst: 24 oktober 2014. Eenkele aanvullingen onderan de pagina toegevoegd en deels gekregen van Boeroeng webmaster I4E mbt de nazaten van Johanna Oland, zijnde Joop Avé voormalig minister Indonesia en zijn zuster Ruth Avé gehuwd mer Rene Creuzburg (Amerindo uitgever blad Indo in de USA). Rene heeft in hetzelfde kamp gezeten te Djombang samen met Oom Thom Crawfurd, vader van Jos Crawfurd en daarover is meer te lezen en te zien op de pagina Jos Crawfurd een exbuaya van Surabaya.
 14. Gplaatst: 25 okober 2014. Mooie foto's van de kleine Johnny van den Assem en zijn jonger broertje Jack van den Assem - onderaan de pagina als vervolg aanvulling - , op verzoek gekregen van mevr. S. van den Assem, een dochter van Jack. Mind: deze foto's mag ik met toestemming plaatsen de foto's zijn COPYRIGHT. Dus niet die rechtermuisknop gebruiken zonder toestemming alsjeblieft. Tevens ook nog enkele aanvullingen over de familie van den Assem, eveneens met toestemming geplaatst. Het doet de dochter van Jack goed, te weten dat haar vader ook een plaatsje heeft gekregen opdat hij niet vergeten moge worden. Op 28 oktober 2014 nog een foto toegevoegd, enkele aanvullingen en iets over Huize de Vijfsprong te Batavia. Dank aan de familie voor de medewerking !!!!

 

Ik sluit de maand oktober hiermee af en in de maand november zal weinig productiefs uit mijn kronkels komen op deze website ... wegens andere drukke werkzaamheden. Maar blijf langs komen, want je weet nooit of ik soms toch nog wel ergens een gaatje zie om hier een pagina te plaatsen. 

 

 

November 2014. 

 1. Geplaatst: 01 november 2014. Een pagina over Bertus Theodorus van Toledo, op 32 jarige leeftijd in 1927 vertrokken naar Indie om aldaar de kindertjes van Indië enige kennis bij te brengen uit hoofde van zijn vak als onderwijzer en op 50 jarige leeftijd zijn leven liet, enkele maanden voor het einde van de oorlog, als gevangene in het kamp Bangkong Semarang. Moge hij verder in vrede rusten. Een en ander te zien op de pagina Bertus Theodorus van Toledo. (Bron foto: Fotozoektfamilie.nl album 979 pagina 24 en overige informatie van website familie van Toledo en Rotterdams gemeente archief.) 
 2. Geplaatst: 02 november 2014. Een inleidend stukje op de pagina's Peneleh kerkhoven, geschreven door Leo Jansen, oud-mederedacteur van de Indische Navorscher en eindredacteur IGV Bronnen publikaties met erin vermeld het vele werk verricht om Peneleh in kaart te brengen. Met dank aan Leo Jansen voor zijn bijdrage(n). Zie de pagina Inleiding Kerkhof Peneleh.
 3. Geplaatst: 4 november 2014. Een pagina over Mr. Machiel (Michiel) Maurits Taytelbaum, (*1870 +1946) vice President van het Hoog gerechtshof Batavia 1927/1928 en gehuwd met Gerarda Everdina Karssen. Vertrok om gezondheidsredenen met gezin naar Nederland. Het gezin had 3 kinderen, waarvan de middelste (dochter Gerarda) later een heel bekende toneel actrice zou worden met o.a. een rol in De Stlle Kracht. En wie zij is, mag u op de pagina zelf lezen. (Foto's Fotozoektfamilie.nl album 1073). Een en ander te zien en te lezen op de pagina Mr. M.M. Taytelbaum (geboren te Paramaribo en gestorven te Amsterdam.) Omwille van de privacy zijn niet alle details hier gepubliceerd.
 4. Vandaag 5 november 2014: Het is buiten geen weer. Morgen weer. Daarna zien we wel weer. Maar we hebben weer het licht gezien en derhalve geplaatst een pagina over Wilhelm Franciscus Jacobus Geldmaker, onderwijzer en later hoofdonderwijzer, het interneringskamp in...kortom te zien en te lezen op de pagina W.F.J. Geldmaker met een foto uit Fotozoekfamilie.nl .... zomaar weer ergens in een album gemieterd.... Hoe kan je dan in godesnaam een album claimen, als de foto's door elkaar gehusseld en geshuffeld zijn?
 5. Geplaatst: 9 november 2014. Een pagina over Johannes Frederik Galestien en Jacob Frederik Rientsma met foto's uit album 844 van Fotozoektfamilie.nl. Het verhaal van 2 vrienden, die elkaar waarschijnlijk via het werk in hotel Jansen te Semarang tegen kwamen. Rientsma, een Hollandse jongen, ging naar Indie, stichtte daar zijn gezin en verloor door de oorlog 2 zonen en zijn eigen leven. Galestien wiens voorouders ook naar Indië gingen vanuit Isphahan Perzie, daar geboren en in 1954 gestorven. Hun echtgenotes waren respectievelijk Alexandrine Sachs uit Semarang en Josephina Meijer uit Soerakarta.
 6. 22 november 2014: Her en der enkele pagina's aangevuld met kleine correcties/opmerkingen en Nederlandse taal- en of type fouten verbeterd.
 7. 29 november 2014: Zoals eerder hierboven medegedeeld, gaat de ballentent voor een paar weekjes dicht. Één en ander wegens renovatie werkzaamheden van de elektronische centrale (NAS server) in mijn huis voorzien van een 6 Terra HD.Nieuw netwerk, bekabeling, software aanpassingen, rekken voor de server, goten trekken, aansluitingen op de overige (router) electronische apparatuur in huis zoals TV, screens en gordijnen, koffiezet apparaat, wasmachine, verlichting, verwarming en alles zal via een app op mijn smartfoon moeten draaien en werken, kortom een boel veel werk.... etc. Hopelijk zal medio of misschien wel eind december pas het een en ander voor me beschikbaar zijn en kan ik weer wat nonsens op het internet plaatsen. Op stapel staan nog verhaaltjes klaar behorende bij foto's uit FotoZoektFamilie.nl.  En er staat ook nog een reis op stapel... Back Home en de kampungkippen gedag zeggen en ook nog die jonge becakrijder somewhere in Surabaya en weer die gore rotsmaak van al dat straatvreten op mijn smaakpapillen laten inwerken....  "Go Home" Back to ... Dark skin, dark hair, dark eyes ..... van Merle Haggard.
 8. En nog iets: Dat gemene buurwijf van me, die rondbazuint dat zij een "hondenliefhebster" is,  - zij nam in dec 2012  het 1ste hondje, liet deze de godganselijke dag alleen en ook 's avonds, liet het beestje zelden uit en dan ook enkel maar tot bij de struik van de voordeur, ruimde dit beestje op in januari 2014; nam daarna in februari 2014  een nieuw hondje (nummer 2), nam daarna in september 2014 weer een hondje (nummer 3 dus) erbij en ruimde deze laatste toch maar weer op in oktober 2014 - en deze "hondenliefhebster" ga ik binnenkort een paar vette loeren draaien, namens die arme opgeruimde beestjes en ze zal het weten ook. (Zij heeft dus op dit moment nog enkel hondje nummer 2 en ik vraag me af....) .... Klik HIER om te zien hoe de lieve hondjes eruit zien, die naar believen door hun eigenaresse zijn opgeruimd..... Ach, je bent menselijk of je bent slechts een egoistische flapdrol voorzien van enkele zaagsel schraapsels in je lege hersenpan, niet dan? ...Hasta la vista en zo zal mijn Heer's Wil geschieden.

 


   

December 2014. 

 1. 03-12-2014. Het valt allemaal niet mee om een verhuizing goed te laten verlopen. Hoe goed je alles voorbereid, het is en blijft altijd een chaos als alle zooi in het nieuwe huis staat. Zoeken hier en daar en op één of andere manier ben je altijd iets kwijt en zoeken ernaar kost veel tijd. Dus voorlopig nog geen nieuwe items. Ook mede omdat de stroomtrekker (electricien) weer op zich laat wachten en kan de nieuwe centrale nog geen dienst doen, grgrgrgr.
 2.  04-12-2014. Oude telefoonleiding uit de muur getrokken en routercable (15 meter lang !!!!)  voor in de plaats. Stukje proefgedraaid met nieuwe pc-elektronica. Wow, leek wel een F40 op de Duitse Autobahn.... plop plop plop op het scherm zoef zoef zoef. 3 Nieuwe wifi stekkers vandaag aansluiten en ook proberen de keukenapparatuur aan de praat te krijgen via pc-besturing. Het voornaamste van alles: ben benieuwd of de koffiepot op tijd en commando gaat pruttelen, met al dat gepruts van me.
 3. 08-12-2014. De speelgoedwinkels en de kindertjes en Sinterklaas en zijn hulppieten allemaal dik tevree. De speelgoedwinkels vanwege de behaalde omzet, de kindertjes vanwege de cadeautjes en Sint en  Piet omdat hun gevaarlijk klauterwerk op de daken goed is verlopen zonder ongelukken. En binnenkort zijn de vreet- en overige cadeauwinkels ook weer tevreden, want dan moet er weer overvloedig Kerst gevierd worden met allerhande overdadige vreetpartijen..... Wie zijn er dan niet tevree? De arme mensjes bijvoorbeeld in arme landjes die het hele jaar al zonder vreten zitten en.....  ikke dus, want de verwarmingsleiding bij de buren is gesprongen en de prut is door mijn plafond heen gekomen en dat is niet door mij gekomen met mijn verbouwingswerkzaamheden.... Grgrgr.....(Vrijdag 12 dec 2014 de zaak uitgezocht en het bleek, dat de bovenburen zo vriendelijk waren geweest om de kraantjes op de radiatoren open te maken om te ontluchten en....vergeten waren om de kraantjes weer dicht te draaien.... Raar, als ik een radiator ontlucht, dan doe ik een doekje onder het kraantje en blijf ik erbij tot er enkel water uit stroomt en dan snel het zaakje weer dichtdraaien.)

   

   

 4. 09-12-2014: In overleg en op verzoek van nabestaanden van de fam. J.W.J. Willemse zijn enkele relevante details weggelaten in verband met de privacy van de nabestaanden. Mocht een passerende bezoeker van deze pagina op-aanmerkingen/aanvullingen hebben, dan zijn deze welkom en zal ik deze gaarne doorspelen aan belanghebbenden, maar zeker niet op de betreffende pagina publiceren. 
 5. 12-12-2014: Geplaatst aanvullende foto's van Johannes Martens (Stoker/Olieman aan boord van het HMS de Ruyter - vlaggeschip van de geallieerde vloot en ondergegaan in de Slag in de Javazee febr 1942). De foto's zijn het eigendom en copyright van Anna Maria Martens, een familielid. De foto's zijn te zien op de pagina Slag in de Javazee vlak boven het midden van de pagina. De familie zou graag meer willen weten over de personen op de foto's. Gaarne uw eventuele aanvullende informatie aan het adres van de webmaster via het contactformulier, waarvoor bij voorbaat dank. Zie de paginaSLAG IN DE JAVAZEE en de pagina GEZOCHT.
 6. 13-12-2014: De hoofdpagina Slag in de Javazee had ik in eerste instantie opgezet voor mijn gesneuvelde broer Cor en aanvullingen op deze hoofdpagina van collega's/vrienden/medegesneuvelden geplaatst. De aanvullingen werden er vele. Omwille van het respect voor deze gesneuvelden heb ik hen allen apart een subpagina gegeven met de bedoeling om hen en hun nazaten hiermede meer respect te tonen. Het betreft de collega's/vrienden/mede gesneuvelden: Andreas H. EmmenRichard A. Cooke - Johannes Kaïn - Martinus Offringa - Hermannus H.F.Siemers - Johannes Th. Martens en Hendrik A. Erkelens.
 7. 19-12-2014: Geplaatst een pagina over de padvinderij Ambenganweg/Cannalaan in de jaren 50 van de vorige eeuw. Bijdrage van Ted Grashuis die het artikel schreef met toegevoegde foto's uit die tijden en groep. Een en ander te lezen te zien op de pagina Padvinderij Ted Grashuis. waarvoor mijn dank. Oh en het leuke is dat ik in Ted's verhaal ook genoemd wordt en zelfs te zien ben op beide foto's. Lang vervlogen tijden met beelden van een stelletje Indische jongens die toen nog idealen hadden.
 8. 20-12-2014: Gplaatst aanvullende details op de pagina Mijn Ouders betreffende het straatje de Palmenlaan achter het residentiehuis te Banjarmasin, een foto van de nu niet meer bestaande  Armeensche kerk te Jakarta anno 1947 op depagina Armeniers te Indie, een paar foto's van Purwoasri waaronder een huis uit 1922 op de pagina Wie ik ben en denk aan mijn pa die daar in gevangenschap stierf in dat durp tijdens Japanse bezetting. Hebben de lezers interesse erin, dan zou ik zeggen "ga je gang" en bekijk ze. Geen interesse is ook goed.
 9. 20-12-2014: Nog 3 dagen wachten op mijn aow. Shit, ik was dus gedwongen om vandaag het slot op de dompet te houden en maar te  wachten tot a.s. dinsdag als het gestort wordt. Moet ik dus nog 3 lange dagen wachten om mezelf te verheerlijken met een kerstcadeautje. En daarom  maar geplaatst een pagina over de klederdracht der voorouderlijke Armeense dames en hun juwelen. Als men een cultuurbarbaar is, dan maar gauw overslaan en lekker naar een foto zitten staren van de gado gado of sate met van die grote hompen vlees vergezeld van een glas cendol erbij. Dus Indo barbaarcultuurse cultuurbarbaren: u bent gewaarschuwd. Besluit men toch nieuwsgierig te zijn, klik dan op deze pagina over Armeense vrouwelijke klederdracht en juwelen.

   

22-12-2014: Neen, vandaag GEEN pagina geplaatst, Vandaag slechts gedacht aan de vroegste Kerst in mijn jeugd, voor zover mijn herinneringen het toelaten. Mijn ma wilde zo graag iets aan Kerst doen en ik werd er op uitgestuurd om een paar cemara takken te jatten van de cemara bomen op het terrein van de Jimerto HBS. We waren arm, maar ma deed haar best. Een plukje kapas her en der, wat rood crepe papier in repen geknipt en een paar kaarsjes gehangen et voila. En voor de rest waren er geen toetjes of liflafjes of chocolaatjes maar de gewone dagelijkse bak met rijst, sayur en sambel. En ik was gelukkig, héél gelukkig, want ma had me iets laten proeven van wat men Kerst noemt en viert, maar .... het zei me geen bal....En heden ten dage kijk ik rond en het is een gekkenhuis: karrenvrachten en tassenvol vreterijen worden meegesleurd richting kofferbak en daarna staan ze nog uren in de file om het parkeerdak af te komen, stel idioten.....en ik zet me maar weer neer achter mijn pc en denk aan wat Kerst voor anderen betekent: Geen drol, want......enfin, kijk zelf maar en kijk maar 's goed in je ijs- en voorraadkast ....Voor hen die het vieren: Fijne feestdagen/ Season's Greetings en denk aan je cholesterol. Foto van Bungalan Banyu op FB. 

 

 

 

24-12-2014: Kerstavond en vanavond maar weer eens mijn jaarlijkse praat houden met pa en ma (in gedachten dan) en alles wat er gebeurd is in het afgelopen jaar overdenken en proberen het volgend jaar maar beter te doen.

Pa zal ik extra troosten want.... Troosten? Jawel, pa zal ik extra troosten. Troosten voor het leed hem zelfs NU NOG anno 2014 aangedaan...

Ik kreeg namelijk zeer recentelijk van één of andere instantie een brief met een mededeling, ongeveer hierop neerkomend: Geachte heer Blablabla, uw vader is NIET in de ons bekende documentatie te vinden, dus is hij ook geen oorlogsslachtoffer klaar punt uit. Wij hebben vanaf eind mei tot en met circa eind december 2014 erover gedaan om dit uit te zoeken.

....Wow, 7 maanden dus.....Hoeveel man is "we"? En wat kost een manuur? 

Nah ja zeg: Is de door hen gehanteerde documentatie de Heilige Schrift soms? Is deze documentatie 100% volledig en betrouwbaar? .....Is het niet zo, dat aanvullingen/op-aanmerkingen onderzocht, bekeken en aangevuld dienen te worden? Temeer als deze zijn gestaafd met bewijsstukken zoals een uittreksel van het overlijdensregister?

 • Pa was belanda (maar wel daar geboren en gestorven),
 • Pa stierf in febr 1944 ver weg van huis en familie,
 • Pa werd in de achtertuin gemieterd en in 1949 opgegraven en herbegraven op het Europees kerkhof te Kediri (dat nu helaas niet meer bestaat),
 • Pa verloor zijn oudste zoon (C Boers) tijdens de Slag in de Javazee,
 • Pa's broer (HC Boers) zat in Cimahi toen pa elders op die "onbekende plek" stierf en pa's broer werd waanzinnig verklaard na beëindiging oorlog en stierf in 1948 uiteindelijk aan de fysieke gevolgen van zijn gevangenschap,
 • Pa's zwager (MA ten Cate) stierf in het beruchte kamp Ngawi een paar maanden voor beëindiging oorlog,
 • Pa's oudste dochters (2x) werden door de Jap als "vogelvrij loslopend wild" verklaard evenals pa's nicht en menig ingewijde weet wat ik bedoel hiermee,
 • Pa's achterneef (V Gosenson)  werd letterlijk een kopje kleiner gemaakt, letterlijk.
 • Pa's echtgenote (B ten Cate) stierf een paar maanden na beëindiging van de oorlog in een Republikeins kamp, totaal opgebrand en uitgeput door het haar aangedane leed, een 13-jarige dochter en een peuterzoontje achterlatend, die daarna beiden samen hun tienritten kaart richting andere kampen vol lieten stempelen.


Voorgaande, staat wel in de Nederlandse documentaties geregistreerd....

Pa had dus de pech te vallen in de categorie van "onbestendig geregistreerd" en dus zal pa volgens de instanties wel rustig op zijn bale bale het leven gelaten hebben......????

Wat zegt de volgende site: www.japanseburgerkampen.nl/toelichting%20java.html     "In de loop van 1942 werden alle blanke Nederlandse mannen etcetera" ......   ALLE staat er dus...... En daarom zal ik vanavond mijn pa (en ook mijn ma natuurlijk) troosten, want mijn pa is mijn pa is mijn held is voor mij een oorlogsslachtoffer, net als dat ma dat is geweest en slechts enkele maanden na beëindiging van de oorlog ook haar leven heeft overgegeven aan ons aller Heerser....... Heren van bedoelde instantie: Ik kom terug in 2015 maar dan met zwaar geschut, maak uw schuilkelders vast in orde, want ik ben die ongerechtigheid zat......

Nog zo'n vraag die in mijn hersenfabriek ronddwaalt: Pa heeft een behoorlijk aantal jaren gewerkt en pensioen betaald.

Waar is dat gebleven???? Volgens een krantenknipsel uit de Indische Krant van 13 maart 1941 "Kediri Belangrijk Centrum" staat er onder andere dit geschreven: "Thans zijn nog 11 fabrieken in werking, nl. Pesantren, Meritjan, Djatl, Poerwoasri, Lestarie, Modjopanggoeng en de 5 H. V. A.-fabrleken Tègowangi; Ngadlredjor—Kentjong, Koenlr en Mingglran." ... (Pa zijn laatste werkkring was Poerwoasri die in het lijstje wordt genoemd) ..... En dus gaan we de HVA ook maar onderzoeken toch, tenminste.....

 

 

En voor de rest van dit jaar 2014 blijft de ballentent hier gesloten. See you all in 2015 bij leven en welzijn en dank voor uw bezoeken alhier in 2014.


   

Januari 2015 

 

 • 1 - 3 januari 2015: De jaarwisseling heeft plaatsgevonden en wel minimaal (minimaal, zeg ik)  162 mensen op deze aardkloot hebben het helaas niet mee mogen maken, omdat zij slachtoffer werden van de vliegramp in de Javazee en samen met het vliegtuig van AirAsia waarin zij vlogen, nu grotendeels op de bodem van de Javazee rusten. Men zal niet allen terug kunnen vinden, gelet op de al dagen durende zoektocht en het slechte weer. .... De Javazee, eveneens de laatste rustplaats van mijn gesneuvelde broer... 27 februari 1942. Al weer 72 jaren geleden, hij zal in febr 2015 dan 94 geworden zijn en helaas heb ik hem nooit gekend......Moge hun zielen in God's Genade rusten en moge hun nabestaanden de kracht vinden om hun verdriet te overwinnen...... 
 • Maar het leven gaat door voor anderen op dees' aard; we zijn mensen en "as usual" zijn de gebruikelijke goede wensen weder om elkaar's oren gesmeten en staan goede voornemens hoog op de ladder van de "to do list" voor velen en zal er voor velen weer niets van terechtkomen. C'est la vie..... 
 • Een buurtfamilie startte het vuurwerkfestijn om een uur of 5 'smiddags op 31 dec van het vorig jaar en onafgebroken - men loste elkaar af met aansteken - tot en met  circa 1 uur 's nachts werd er door deze familie voor minimaal 1000 euro, schat ik zo, de lucht in geknald.... Armoe in Nederland, las ik wel 's in de media....Me oela. Armoe in vele andere delen van deze wereld? Jazeker.... Dan ook weer "as usual" de ongelukken met vuurwerk en de randdebielen die hun huis als opslag gebruikten voor hun illegale zooi, zonder rekening te houden met de buurt en medebewoners...Pure achterlijke randdebielen die door het leven gaan met een lege hersenpan en een egocentrische inborst.... Plebejer schuim zou men vroeger zeggen....
 • En we vervolgen weer onze weg in het dagelijkse leventje en we klagen steen en been dat het allemaal zo duur is tegenwoordig en nog meer van dat soort jeremiades; en we steken onze middelvingertjes weer op naar onze medeweggebruikers omdat de vredelievende kerstgedachte al weer lang achter ons ligt toch? 
 • En het is een regenachtige zaterdag en ik hoopte dat de supermarkten weer begaanbaar waren voor mijn dagelijkse boodschappen, doch het kan niet op, Nederland blijft kopen en kopen en in de file staan om het parkeerdak af te komen, want de dertiende maand is nog niet op en supermarkt Grote Olifant en anderen lachen zich een kriek. 

  

 

 1. 11 januari 2015: Geplaatst deel 1 en deel 2 van het verhaal van mijn grootouders Julius Boers en Cornelia Helena Geertruida Kroesen en hun kroost, voorzien van foto's die mij in de eerste week van januari geheel onverwachts in de schoot werden geworpen. Met zéér veel dank aan mijn neef WP Boers. Hij dook in de oude kisten en dozen der nalatenschap van zijn opa Willem Egbert Boers (mijn oom) en spendeerde tijd en moeite om het één en ander te scannen en door te sturen. De foto's zijn copy-right en men gelieve er rekening mee te houden en niet ongevraagd te pas en te onpas dat rechtermuisknopje te gebruiken. Het een en ander is te zien en te lezen op de pagina Terug in de schoot van mijn verloren familie - Deel 1. Het verhaal gaat verder in deel 2,
 2. 13 januari 2015: Geplaatst deel 3 Terug in de schoot van mijn verloren Familie voorzien van foto's van onder andere mijn oom Willem Egbert Boers, mijn neef W, tante Pauline Boers-Boelen, enkele dochters van de familie Scheltes-Johanneswaaronder Annie Scheltes, Corrie Scheltes gehuwd met HeymanRosalia Catharine Scheltes gehuwd met H.J. Monod de Froideville. Tevens een klein beetje genealogie Scheltes-Johannes. Gerrir Scheltes zat onder andere in de kapok industrie en doopte zijn zaak later om in de n.v. Atelier d'Industrie te Solo en ook Yogya;  J. Scheltes deed aardig wat zaken in de tabak en de sigaren en had zijn zaak naast het hotel Wisse te Noordwijk Batavia.
 3. 14 januari 2015: Geplaatst Deel 4 van Terug in de schoot enzovoorts. Wat genealogie en foto van een babytje dat slechts 15 jaar oud werd. Het waren kennissen (of collega's uit de suikerwereld) en het betreft Frédrérique Carolina Nepveu, broertje Henri Marie ook vroeg gestorven en zusje Carolina Jacoba en haar ouders Carel Laurent Albert Nepveu en Mina Jacoba van Amerom. (Deze laatste familie had nog iets van doen met de familie De Gaay Fortman.) Creme de la creme dus en genoeg meer te vinden, als men er prijs op stelt.
 4. 15 januari 2015: Geplaatst een pagina met een aantal foto's waar ik bijna niets van af weet, komende uit de nalatenschap van mijn oom Willem Egbert. Maar misschien heeft een toevallig passerende op deze site er iets aan? Laat het me weten, als ik iemand er blij mee heb kunnen maken. Oh ja, natuurlijk zijn de foto's prive bezit en copy-right. Hou er rekening mee alsjeblieft. Namen die ik heb kunnen achterhalen: Weinig, slechts llse Taubert, Geerts en Vaillant uit Leiden. Het een en ander is te zien en te lezen op de pagina Deel 5 Terug in de schoot van mijn verloren familie. (Later op de dag nog 3 foto's toegevoegd.)
 5. 15 januari 2015: Geplaatst een pagina over Mathilde Adrienne Eugenie Verspijck, geboren 1908 te Semarang en overleden te Ravensbrück gevangenis 1945 wegens nazi-mishandelingen en later door Nederland gedecoreerd als Verzetsheldin. Kleindochter van Lt.Gen. Verspijck, dochter van R.H.M. Verspijck en M.A. Prins. Te zien en te lezen op de Pagina deel 6 Terug in de schoot van mijn verloren familie.
 6. 16 januari 2015: Geplaatst aanvullende foto's van mijn tante Pauline circa halverwege de pagina op de pagina Deel 3 Terug in de schoot van mijn verloren familie en voorzien van enkele overpeinzingen.
 7. 17 januari 2015: Geplaatst een pagina met 2 foto's uit de familie schat, te weten een foto van mijn overgrootvader Johan Coenradus Boers in leven componist en beschermeling van de toenmalige vorst van Nederland in de jaren 1830 en later en een foto van zijn zoon Frits Boers (jongere broer van mijn opa Julius) die in de voetsporen van zijn vader trad. Beide foto's werden apart aan verschillende familieleden in indie gestuurd en beide foto's hebben hun eigen verhaaltje. Zie hiervoor depagina deel 7 van Terug in de schoot van mijn verloren familie.
 8. 21 januari 2015: Geplaatst het laatste deel 8 van de serie Teug in de schoot van de familie. Dit keer iets over de broersWillem Egbert Kroesen (Lt.Generaal Commandant OIL, 2x gepensioneerd in 1868 en 1873, op bevel van de koning na zijn eerste pensioen hupsakee weer terug het leger in),  Carel Martinus Hubertus Kroesen (Majoor OIL) en op jonge leeftijd gesneuveld bij één de Slagen om Boni, en Tiemen Cornelis Johanne Kroesen (Majoor Hoofdintendant OIL). Intendant was de functie van hoofdverantwoordelijke voor het huishouden van het leger. Hij bepaalde dus wie er vandaag sate mocht eten en wie slechts nasi goreng voorgeschoteld kreeg en wie gouden knopen droeg en wie niet etc etc etc. Daarbij nog andere functies als Directeur Openbare Werken, Commissaris Levensverzekeningmij, voorzitter dit en commissaris dat.... De laatst genoemde was mijn overgrootvader en schoonvader van mijn opa Julius Boers.Te zien en te lezen op de pagina Deel 8.
 9. 22 januari 2015. Geplaatst aanvullingen inzake de familie betrekkingen van de drie broers Kroesen en met name inzake een neef Carel Martinus Hubertus Kroesen, zoon van Willem Egbert Kroesen en vernoemd naar zijn oom. Hij was legeroffciier, had het niet naar de zin en werd maar President Directeur van de Surinaamsche Bank te Paramaribo alwaar hij ook stierf. Hij was gehuwd met C.E.A. jonkvr. Nahuijs en deze had een zuster Charlotte Nahuijs die op haar beurt weer gehuwd was met een oudoom van me Johannes Alexander Kroesen.(Broer van mijn oma Cornelia Kroesen. Waduh, zo ingewikkeld allemaal dit gebeuren. Zie pagina deel 8.
 10. 23 januari 2015. Geplaatst enkele aanvullingen over de familie Tromp. Oudoom Willem Egbert Kroesen was gehuwd metMaria Sara Tromp. Zij was een dochter van Cornelis Jr. Tromp en Hadwig Anna van der Halen (het tweede huwelijk van Cornelis, die in totaal 3x huwde. Het eerste was met Hoelands en het derde was met Brnsse van Dopff). Willem Egbert's echtgenote Maria Sara had o.a. nog 2 broers en die waren August Eliza Marinus en Johannes Franciscus Tromp. Kortom lees maar op de pagina deel 8 wat er precies gaande was. August Eliza Martinus raakte in zijn jeugd een beetje op drift wegens de vroege dood van zijn moeder Hadwig Anna van der Halen en kwam onder de hoede van zijn oom Augustus Eliza Tromp, hoofdingenieur bij de Z.M. Marine en deze laatste was weer betrokken bij de plannen van de aanleg van hetPeneleh Kerhof te Surabaya in 1835 omdat het kerkhof Krambangan overvol was.
 11. 29 januari 2015: Een correctie toegepast op de naam A.N. van den Worm, dader van de moord op van Zuylen in het Tjandi Hotel 1930. Dank zij de hulp van een bezoeker van deze website. Zie hiervoor de pagina Moord op van Zuylen en de aanvulling is schuin en vet geaccentueerd.

 

 

Februari 2015: 

 

 1. 01 febr 2015: Geplaatst een pagina Verloren Familie deel 9 voor mijn oom Henri Constant Boers, in het Ursulinen kamp terechtgekomen, doorgestuurd naar een ander Jappenhotel Kedoeng Badak en vandaar weer naar Cimahi, bevrijd in aug 1945, meteen door naar de ziekenboeg van de bevrijders en in febr 1946 per hospitaalschip Oranje via Southampton naar Duin en Kruidberg in de vervolg-ziekenboeg en uiteindelijk te Heemstede 1948 bezweken aan de gevolgen van het gevangenschap. Hij was een jaar ouder dan mijn pa, die als enige van de broers en zussen aldaar in febr 44 is bezweken aan de oorlog. De overige broers en zusters liggen in Nederland. Mijn pa had de pech om niet genoteerd te staan in de historische archieven en dus is de opinie: Hij was geen gevangene. Neen natuurlijk was mijn pa geen gevangene. Hij stierf in febr 44 gewoon vrijwillig op zijn bale bale thuis op de voorveranda al kijkend naar de blauwe tropenhemelen toch en luisterend naar de perkoetoets in de omringende mangga bomen.... Bulshit mijn verantwoordelijke heren. Een blanke, zijn directe familieleden wel gevangenen en slachtoffers van de Jap en mijn pa als enige lekker vrijuit. Jajajaja, Nederland op zijn best. Als ik een andere kant uitkijk, dan bestaat de rest van de wereld niet.
 2. 01 febr 2015: Geplaatst een pagina over de geëxecuteerden te Tjimahi op 5 mei 1942. ( 2 (Indo)-Europeanen, 2 Ambonezen en 5 Menadonezen. Een artikel gemaakt aan de hand van de gevonden eetattributen van mijn oom Han (Henri Constant) afkomstig uit gevangenschap en de pagina is voorzien van hun ere begraafplaatsen en tekeningen van hun massa graf Tjimahi gemaakt Lodewijk de Geer Boers. Te zien en te lezen op de pagina Massagraf Tjimahi kamp 5 mei 1942.
 3. 08 febr 2015: Een pagina over Barend van den Worm en enkele gegevens/annekdotes over nazaten. Dit naar aanleiding van het feit, dat een bezoeker Dick Schenk mij aanvullend advies verstrekte over de crime pasionelle gepleegd door A.N. van den Worm op van Zuylen in het hotel Tjandi te Semarang.  (Zie 29 januari 2015). Dick kwam echter met nog meer aanvullende gegevens over de familie van den Worm, dat ik besloot om een aparte pagina hier aan te wijden, mede omdat zowel het slachtoffer van Zuylen en de dader van den Worm behoren tot families waar ik aan gerelateerd ben. (Een oudoom van me Jan Joseph Johannes was namelijk gehuwd met Anna Jacoba van den Worm). Één en ander te zien en te lezen op de pagina Barend van den Worm. Een deel van deze pagina is samengesteld aan de hand van gegevens van Dick en Yvonne en een deel van de pagina is samengesteld aan de hand van eigen gegevens (inzake oudoom Jan Joseph and Anna Jacoba).
 4. 15 febr 2015: Geplaatst een pagina over dokter Wilhelmus Joachim Martinus van Bijsterveld. Geneesheer-directeur destijds in de jaren 1921 (en later) van de ziekeninrichting Semampir te Kediri. Deze pagina heb ik "toevallig" opgezet, vanwege het feit, dat in die bewuste jaren mijn ouders daar in de wijk Semampir ook woonden en hoogstwaarschijnlijk de dokter wel gekend zullen hebben. De arts was zeer bewogen in zijn werkzaamheden en destemeer was het zo lasterlijk, dat geruchten in het dagelijkse leven en in de pers hem bijna de das omdeden. Een en ander te zien en te lezen op de pagina Dokter W.J.M. van Bijsterveld en tevens voorzien van een ultra klein beetje genealogie zoals bijv. de relaties tussen de families Cool (Minister Wouter Cool) en Louis Apol (niet de beroemde schilder, maar majoor infanterie Den Haag.) Aanpassingen en aanvullingen geplaatst op 16 febr 2015, onder andere betreffende de genealogie van de familie van Bijsterveld. Geïnteresseerden mogen er zelf verder mee aan de slag.
 5. 20 febr 2015: Geplaatst een pagina over de Barisan Madoera korpsen, destijds 1831 opgericht met andere Barisan korpsen te Java o.a.,  door van den Bosch gedirigeerd en uitgevoerd door de lagere goden in rang. Een pagina gemaakt ter ere van de de lokale dienstdoenden en gepensioneerd in hoge rangen tit. Wel eens iets anders dan de gangbare pagina's over het Indisch Leger volgepropt met de Europese dienstdoeners. Laten we wel wezen: zonder deze Barisan korpsen was er niet veel te overwinnen door het Indisch Leger in al die oorlogen (Aceh, Lombok, Bali etc etc.) Te zien en te lezen op Barisan Madoera. Toontje Poland, de bekende vechtjas, had als voorloper reeds een groep Madoerezen (3000 man sterk) onder zijn hoede: "Komt kinderen. Met papa erop los. Hoera." was zijn strijdkreet 
 6. 26 februari 2015: Geplaatst een pagina over de moord op controleur Gijsbert (C)Karel Bernard Agerbeek. Hij werd geboren in 1881 en stierf door een brute moordpartij op Halmaheira. Enkele dagen voor zijn dood smeekte hij bij meerderen om militaire bijstand aangezien de lokale bevolking verzet wilde plegen tegen de extra opgelegde belastingen en verplichte sagoteelt. Hij werd niet gehoord en betaalde met zijn leven (samen met de paar pradjoerits) enkel en alleen wegens de bureaucratische en vrekkeringe beslissingen. Ingesloten is een Word file geschreven door Jan Fabricius dec 1914 naar aanleiding van het gebeurde. Gijsbert werd slechts 33 jaar oud en was een Indische jongen, die zijn plicht deed. Één en ander te lezen op Controleur Gijsbert Agerbeek, voorzien van een bescheiden genealogie. Hij werd vermoord op 12 sept 1914 en zijn stoffelijke restanten konden pas op 4 november 1914 te Batavia in de aarde gelegd worden. Deze pagina heb ik op 28 febr 2015 verbeterd, aangezien ik een foutieve informatie neergeschreven heb, welke ik klakkeloos van het net heb geplukt zonder het na te checken. Mea Culpa. Dank zij de oplettendheid van een lezer heb ik dit kunnen verbeteren. Dank aan Peter Barneveld-Binkhuijsen. 

 

Maart 2015:

Een beetje rustig gehouden eind februari 2015. Ik herdacht het feit, dat op 27 febr 1942 die verdomde Slag in de Javazee plaats vond en mijn (door mij nooit gekende) broer sneuvelde. Hij stierf ver aleer ik geboren werd.  Zie de pagina Slag in de Javazee. Vrienden van me strooiden bloemen namens mij op de plaats waar HMS de Ruyter op de bodem van de Javazee rust en waar mijn broer zijn zeemansgraf heeft samen met de medegesneuvelden. Onderstaande foto betreft de herdenking van de Slag door Joop Nahuijsen en familie op 27 febr 2015 in de Javazee op lokatie. Foto Bawean News/Media Bawean.

7 maart 2015: Nog steeds geen inspiratie om iets op papier te zetten. Geen letter, geen komma, niets. Recentelijk ook al een triest bericht moeten vernemen.... Sorry voor de lezers, die me trouw zijn. Als het voorjaar definitief zijn intrede doet, zal het allemaal wel weer in orde komen met mijn inspiratie. Tot dan even geduld. 

27 maart 2015: de maand maart is bijna voorbij. De lente heeft zijn intrede gedaan, gelet op de duizenden narcissen door de gemeente ooit geplant langs de doorgangswegen in de bermen en die volop geel kleuren. Geel, de kleur van het lentefeest.

Mijn maand van rouw is dan ook weer bijna over. Ik rouw om mijn geliefden die ik nooit gekend had: mijn broer gesneuveld in de Slag in de Javazee in 1942; mijn pa die in een klote gevangenenkamp het leven liet;  mijn ma die in een Republikeins het leven liet 2 jaren na pa's dood en bij leven ook deze maand haar verjaardag gevierd zou hebben; mijn zus die jarig geweest zou zijn, als ze destijds de ziekenhuisopname had overleefd en wiens wijlen echtgenoot deze maand ook nog zijn verjaardag gevierd zou hebben... 't Is allemaal wat dat gedoe van leven en dood in een mensenleven....

Geboorte is het begin van het einde, zegt men weleens en in de periode tussen deze twee begrippen moet men er maar wat van maken toch en daarom gaat het leven door en er staat weer wat op stapel, maar dat zal wel begin april worden, dat ik het hier op deze site plaats.

 

April 2015.

Hoera, ben weer terug van weggeweest... Ja, en? zullen sommige waarschijnlijk weer brommerig knorren.

 1. 01 april 2015 (31 maart 2015): Geplaatst een fotoreportage van de graven van enkele familieleden van de fam. van Motman. KLIK HIER. Zij hadden destijds wat van doen met bijvoorbeeld het landgoed Dramaga (nabij Bogor). In de foto reportage verwijs ik naar de website http://www.familievanmotman.nl/location2.htmlalwaar men nadere details kan lezen. De foto's door mij op mijn website geplaatst,  zijn gemaakt en afkomstig door/van Endah Ayu Putriati met medewerking van Sugimin Tukijan Gregorius, zoals beiden op Facebook bekend zijn. Foto's eigendom en copyright van beide genoemde personen. Men kan ook de nazaten van de fam. van Motman volgen op Facebook en wel door hierop te klikken: https://www.facebook.com/vanmotman  Wil men liever iets over de familie van Motman lezen in het Indonesisch? Klik dan hier: http://www.bogorheritage.net/2013/12/kisah-van-motman-sang-tuan-tanah-dari.html (Bahasa Indonesia)
 2. 01 april 2015: geplaatst een pagina over Raden Mas Noto Soeroto, een kleinzoon van Pakoe Alam V, ging in 1906 naar Nederland, huwde Joh. A. Meijer, kreeg 3 kinderen met haar en ging zonder gezin weer terug naar Solo in 1932. Jo en de kinderen maakten de oorlog in Nederland mee. Jo, hun oudste zoon Rawi en hun dochter Dewi zaten in het verzet. Rawi overleed enkele maanden na beëindiging van de oorlog te Laren aan de gevolgen van zijn gevangenschap onder de Duitse bezetting. Raden Mas Noto Soeroto was dichter, schrijver, journalist, uitgever, danser.
 3. 02 april 2015: geplaatst een pagina over huizen fraude te Bandjarmasin in 1892 waarbij de volgende namen mee gemoeid waren, te weten: Weigers (koopman en logement houder te Bandjarmasin en verdachte in eerste instantie), mijn grootvader Julius Boers als getuige en in functie als Ass.Resident te Bandjarmasin, notaris Mispelblom Beijer gevestigd te Bandjarmasin (later veroordeeld als fraudeur in deze kwestie tot 3 jaar cel en een boete groot 157x  50 guldens per geval van fraude en een eenvoudig graf met eenvoudig opschrift te Peneleh kerkhof Soerabaja) en de heer van Wieringen, makelaar te Malang en door de rechtbank vrijgesproken van elke verdachtmaking dan ook. Één en ander te lezen op Peneleh B2307.  Men gelieve er rekening mee te houden dat ik niet tot in detail hierover verhaal om niet onnodige sensatie verhalen de lucht in te slingeren. Mijn bedoeling is slechts om respect te tonen aan diegene die in graf B2307 werd begraven, ongeacht wat hij in het aardse ook gedaan mocht hebben. Zijn eenvoudig grafschrift dreef me ertoe.
 4. 18 april 2015: Geplaatst een pagina over 2 familie graven: Familie graf Kroesen te Taman Prasasti Jakarta en familiegraf Boers te Oud Eijk en Duinen Den Haag. Beide families behoren bij elkaar, alleen zit er wel 14000 km tussen. De foto van het familiegraf te Jakarta heb ik verkregen van Maudy Limrahwana te Jakarta, die ongevraagd de foto voor me maakte en me opstuurde, naar aanleiding van het feit, dat ze mijn site las. Mijn dank is heel groot voor Maudy. Men kan het hier lezen wie in welke graven is bijgelegd: Pagina Batavia en Den Haag.
 5. 18 april 2015: geplaatst een pagina over een deel van mijn Armeense voorouders te Batavia. Het betreft de familiegraven van de families Gaspar, Manuk, Mackertich, Arathoon. De foto's zijn copyright Maudy Limrahwana en mij geschonken. Zie punt 7 hierboven. Een en ander te zien op de pagina Een deel van mijn Armeense voorouders. Later op deze dag aanvullingen gedaan qua foto van Johan Ferdinand Johannes en enkele details m.b.t. de familiebanden Johannes, Martherus, Arathoon, Galestin. Men dient dit te zoeken bij het graf van Johan Arathoon en Johan Ferdinand Johannes.
 6. 18 april 2015: Geplaatst aanvullingen op de pagina Een KNIL Pensioen helemaal onderaan. De foto's van de graven van Tiemen Cornelis Johannes Kroesen en Maria Cornelia Theodora Kroesen. Foto's verkregen van Maudy Limrahwana. Een en ander te zien en te lezen op de pagina Een KNIL Pensioen.
 7. 19 april 2015: geplaatst een pagina NGAWI KERKHOF met foto's van onbekende en ook getraceerde graven/personen. Met medewerking van Hari Kurniawan te Jogja. Mijn daank is groot. De foto's zijn het eigendom en copyright van Hari Kurniawan. Dilarang jiplak...Eerst vragen. Staat wel zo netjes toch. Mocht men aanvullende gegevens, dan heel gaarne. Ik dank u voor uw medewerking.
 8. 20 april 2015: geplaatst een pagina met iets over het fort te Ngawi (Generaal van den Bosch) met een gedetailleerde uitleg uit een krantenartikel van 1937 en de gewaarde bijdrage van Hari Kurniawan, die een artikel schreef over het fort in het Indonesisch voorzien van foto's. Ik heb het artikel zowel in WORD alsmede in PDF formaat op de pagina ingesloten. Een en ander te lezen en te zien op de Pagina Het Fort te Ngawi. Het artikel is natuurlijk copyright en eigendom van Hari Kurniawan en dient overeenkomstig behandeld te worden alstublieft dank u wel.
 9. 22 april 2015: geplaatst een pagina over het fort Erfprins in de Straat van Madura gelegen. Ooit eens (wederom) opgericht/gebouwd door vriend Daendels (omdat ie vond dat de verdedigingswerken van Java niet goed waren). Voorzien van enkele foto's, links naar andere Indonesische sites en krantenartikelen met de grootste nonsens. Gebaseerd op het Leerboek van de KMA door Dr. J.J. de Hollander en waar nodig mijn op- en aanmerkingen geplaatst. In Indonesie zelf is dit fort meer bekend onder de naam Fort Lodewijk. Te zien en te lezen op: FORT ERFPRINS te Mengari Straat van Madura.
 10. 28 april 2015: Dordrechtse schoonmaakdienst ruimt de zooi op van gisteren in de binnenstad wegens het hoog bezoek en ik verveelde me, dus maar een nieuwe pagina gemaakt over het Orkest Eurasia, destijds in de jaren 20 van de vorige eeuw "onderdeel" van de Vereeniging Eurasia. Een vereniging dat als doel had om studenten uit Indië die in Delft en Leiden studeerden, eventueel bij te staan indien zij door ongewenste en onverwachte financiële in de problemen kwamen. Bekende namen waren gemoeid met de vereniging zoals onder andere Dr. R.T. Mees (uit het bankwezen van Heusden en Mees) en de actrice Mia Aarwen.(de Wed. Naessens-Wardenaar) ,een heel klein dametje.
 11. 29 april 2015: geplaatst een pagina over Mia Aarwen, een Indo, een Indische. Zij was toneel actrice verbonden aan het gezelschap van Jan Fabricius, zij was schilderes, zij was zangeres en zij was echtgenote van Naessens de piano fabrikant en in de websites waarin Mia wordt genoemd, speelt zij slechts een bijrolletje. Daarom deze pagina over Mia Aarwen ( = Maria Frederika Wardenaar) om haar het respect te geven dat zij verdient. Voorzien van diverse scans en details.

 

 Mei 2015.

 1. 01 mei 2015: Geplaatst de volgende pagina over het bij mij ontbrekend deel van het leven van mijn pa gedurende zijn huwelijks jaren met mijn moeder vanaf 1931 t/m zijn dood in febr 1944 als gevangene van de Japanse bezetter. Gegevens bekend: bij mij OGS onbekend erekruis met M.C. BOERS te Kediri; ODO troepen graven skeletten op en  vermelden naam BOERS te Kediri; Almanakken geven geen andere bewoners te Kediri met naam BOERS. Verder schijnt in dit deel van het leven van mijn pa TH.M.C. Boers een zekere heer Andries Henry WATRIN een vrij negatieve rol gespeeld te hebben. Op de pagina ONTBREKEND DEEL IN HET LEVEN VAN MIJN PA (1931-1944)  heb ik één en ander nader uit de doeken gedaan, want mijn pa werd onrecht aangedaan. De officiële instanties verstrekken tegenstrijdige informatie en/of zwijgen op mijn vragen. Nederland !!! De tijd dringt voor velen van ons en als jullie nog langer zwijgen en/of er om heen draaien, dan komt inderdaad straks het moment, dat jullie het Dossier Ned.Indië in de stoffige archieven voorgoed kunnen opbergen om dan te kunnen zeggen: "Das war einmal. Zum Wohl mit deinem Fragezeichen"  om het maar even in een destijds gangbare bezetterstaal van Nederland te stellen. Oh ja, ook genealogie A.H. Watrin, A. Willems, A. Simon en meer.
 2. 03 mei 2015: geplaatst een vervolgpagina over het leven van Mary Simon en wat genealogie. De ex-echtgenote van Andries Watrin destijds een collega van mijn pa op de onderneming Swaroe Boeloeroto in de jaren 1931-1936. Mary Simon zocht enkel geluk en vrede in haar leven maar vond het niet in overvloed doch destemeer alleen maar verdriet. Zo'n beetje het verhaal van haar levensloop is hier te lezen en te zien. Moge zij haar rust toch nog gevonden hebben.
 3. 06 mei 2015: Pagina onder 1) hierboven aangevuld met meer details. Ontbrekend deel in het leven van mijn pa.
 4. 07 mei 2015: Pagina onder 1)en onder 2) hierboven aangevuld met nadere details. Dank aan Gooi en Vechtstreek Historisch gemeente archief Hilversum, Archief Naarden, die mij deze extra gegevens toestuurden.
 5. 09 mei 2015: Een pagina gemaakt over Bernardus Henricus LUKEN, een leidinggevende en mede oprichter (afdeling electrotechniek) van de textielfabriek BINTANG PARI (voormalige suikerfabriek) gelegen in Sukorejo(Soekoredjo) nabij Pandaan Malang. Hij werd op 65-jarige leeftijd door TNI soldaten vermoord l vroeg in de ochtend op 27 maart 1950 toen hij op weg was vanuit Soerabaja naar zijn werk te Pandaan/Sukorejo met de lonen van de werknemers bij zich ten bedrage van 14000,oo. De moordenaars hadden het echter niet op het geld voorzien doch op de auto waarin hij reed.
 6. 15 mei 2015: Geplaatst een pagina over Martapoera en Bandjermasin, de steden waar mijn opa in zijn hoogtijdagen eind 1890-jaren het zo'n beetje voor het zeggen had, eerst als Ass Res te Martapura en later als Resident te Bandjermasin. Voorzien van wat genealogie en foto's afkomstig van derden en uit prive bezit en wat aanvullende details. Geschreven voor mijn opa die ik nooit gekend heb. Zelfs zijn zoon - mijn vader - heb ik nooit gekend. Dus daarom dit betoog van me, mag wel toch. Geen zin om dit te lezen of de foto's te bekijken? Gewoon links laten liggen dan.
 7. 19 mei 2015: Geplaatst een pagina over Nieuw Julfa nabij Isphahan Perzie. De bakermat van circa 150 Armeniërs die ooit naar dat "prachtige Insulinde" trokken en een stuk leven van Indië beinvloed hadden en dat heel zorgvuldig uit de Nederlandse boeken en andere geschiedkundige geschriften werd geweerd. De zijderoute, India, amfioen, geld verdienen zodat er belasting betaald kan worden.... Maar daar gaat deze pagina niet over. Alleen voor geïnteresseerden.
 8. 24 mei 2015: Pinksteren vandaag en - ondanks het mooie weer buiten - is het uitgestorven op een paar fladderende duiven na die zich verwonderd afvragen waar het volk is gebleven..... Geplaatst een pagina over een paar graven te Tanah Abang (tegenwoordig Taman Prastasi) te Jakarta. Foto's en gedeeltelijke toelichting van Maudy Limrahwana gekregen op 21 mei 2015.(Waarvoor mijn grote dank).  Het betreft de graven van Dr. Jan L.A. Brandes (archeoloog) en Alexander Loudon Vc Pres. Raad van Indie en Olivia Marianne Raffles voorrzien van een klein beetje genealogie...klein beetje maar, met een link naar mijn overoveropa Joseph Johannes Amirchan, Khojakh in onder andere Opium/Amfioen te Semarang 1820-1826.... Een en ander te zien en te lezen op de pagina Tanah Abang.
 9. 24 mei 2015: Aangevuld de pagina B.Th. van Toledo met bevestiging van zijn kleinzoon Erik van Toledo, dat getoonde foto inderdaad betreft de heer B.Th. van Toledo. Zie de pagina B.Th. van Toledo. Ik hoop z.s.m. nadere informatie te mogen ontvangen, zodat ik de pagina kan aanvullen. We zijn al weer op de 4de juni beland en helaas geen sjoege meer van Erik.
 10. 25 mei 2015: Geplaatst een pagina over een ritje van de Jalan Kacapiring naar de Jalan Ketabang te Surabaya. Welke straten passeerde ik destijds als ik mijn zus bezocht die op de Jalan Ketabang woonde in een gehuurd achterkamertje bij oma Minas? De families die er woonden. Kortom een stukje herinnering aan toen, doorspekt van mijmeringen over toevalligheden in mijn leven in verband met mijn Armeense voorouders en voorzien van foto's van die buurten heden ten dage. Ik maakte dat bekende ritje weer maar dan via Google View en af en toe met bijdragen uit mijn herinnering en hedendaagse kennis, zoals de nog steeds bestaande Armeense kerk aan de Patjarweg, in 1979 verkocht aan de Gereja Kristen Abdiel Gloria....  Alleen voor oud Surabayanen, want de rest van het publiek weet toch niet waar Surabaya ligt. Tevens aangepast de pagina Zijderoute omdat ik het niet na kan laten om een sneer te geven over een stukje nonsens op een website met iets geschreven door de eigenaar van deze website over Armeniërs en wat af en toe neigt naar klinkklare nonsens. Voorbeeldjes: Mijn oom Armen Joseph wordt op deze website herdoopt in Joseph ARMAN.  Nog zo'n leuke : JULFA nabij Isfahan in Iran is een havenstad, alhoewel het wel een paar duizend kilometer van de zee vandaan ligt... Alles kan tegenwoordig in deze elektronische tijden toch? Als je maar wat nonsens lult en het internet ermee bevuilt.....titel of niet, as maar gheef gheluid tog?
 11. 27 mei 2015: geplaatst een pagina  - in vervolg op de pagina hierboven - over een fotoritje van de Jalan Kacapiring via de Jalan Pandan (waar de familie Crawfurd woonde op de hoek) en de Jalan Kanginan met de kruisingen van de Jalan Kenikir, de Jalan Jimerto (tegenwoordig heet dit stuk de Jalan BKR Pelajar) en de voormalige gangen Kanginan 1, 2 en 3 tot aan de jalan Ambengan. Voorzien van foto's van toen fan froeher en heden ten dage (anno okt 2013 via Google View). Waar nodig heb ik kommentaar toegevoegd en enkele bizonderheden. Te zien en te lezen op de pagina Jalan Kacapiring naar Jalan Ambengan binnendoor.  Nogmaals: Is alleen interessant voor oud Surabayanen, die ooit zelf straatschoffies waren. 
  Juni 2015:
 1. Geplaatst 2-6-2015: een pagina over Carl Anton Ludwig Maria Schwaner, *Mannheim 16-2-1817 en +Batavia 30-3-1851 aan een zware koortsaanval, vlak voordat hij aan zijn tweede expeditie naar Borneo zou gaan. Hij was als geoloog en natuurkenner in dienst van de . Ned. Indische regering. Na zijn dood werd in 1853 het boek Borneo 1843-1847 uitgegeven te Amsterdam met prenten en beschrijvingen van zijn tocht dwars door de jungle van oost naar west Borneo en was daarmee de eerste Europeaan die deze tocht volbracht. (Eerder was een majoor Georg Müller in de jaren 1820 hem voorgegaan doch deze bereikt zijn doel niet en stierf tijdens de tocht.) Naar Schwaner als mede Müller zijn de volgende bergketens vernoemd: Het Schwaner gebergte en het Müllergebergte. Hoogtepunten zijn de prenten van aangezichten van Banjarmasin en Martapura. Maar werd Schwaner door de Ned.Indische regering nu onderhouden omdat ie mooie blauwe ogen had? Neen, natuurlijk niet. De Ned.Indische regering was geen Gemeentelijke Sociale Dienst die "vreemdelingen" voor nop onderhield...... Banjarmasin en Martapura: Hofleveranciers van diamanten en overige (half)-edelstenen en goud....Kassa. Niet voor niets waren er destijds wel eens opstandjes en relletjes gaande. En de mensen maar denken, dat het om godsdienst ging...wakker worden....
 2. Geplaatst 3-6-2015: een aanvullende pagina over Banjarmasin/Martapura met mooie oude prenten van de toenmalige versterkingen/tamboers uit het boek, tot liefdadigheid uitgegeven door H.M. van Dorp in 1861. Zie de pagina Banjarmasin Van Dorp.
 3. Geplaatst 5-6-2015: een pagina met mooie oude platen van een denkbeeldige reis door Indië geschreven door mevr. Frederike J. van Uildriks, een lerares, schrijfster, natuurliefhebster, voorvechtster van vrouwen gelijkheid en meer. Zij maakte haar denkbeeldige reis van Java naar de oosteljke gebieden tot en met Nieuw Guinea. Haar gegevens haalde zij uit een waslijst van boeken van Nederland tot Java aan toe en in de kranten schreef men lovend over haar en men maakte zelfs de opmerking, dat zij zelf deze reis had gemaakt. Helaas is dit boek over Indië slechts het enige wat mevr. Uildriks bond met Indië.... EN: let wel; de platen zijn duidelijk geproduceerd door (veelal Franse) kunstenaars, die een ietwat teveel romantiek in hun ogen hadden en menigmaal geen juist beeld weergeven. Als extra aan het eind van de pagina een paar foto's van het Oger Freres gebouw - mode kleermakers Weltevreden Batavia - met de groei van de Rijswijkse straat tonend. Helaas kan ik niet met zekerheid de datums vermelden. Deze zijn wel natuurlijk bij de bronnen Tropenmuseum en KITLV genoemd, doch uit ervaring kan ik wel zeggen, dat ik persoonlijk geen vertrouwen (meer heb) in de juistheid ervan heb. Ik heb al vaker "rare" op/bemerkingen gezien/gelezen en heb hen er zelfs op gewezen, doch nooit enige response terug gehad.... Dus: suchen Sie es maar aus toch, als de dames/heren geleerden het beter weten?
 4. Geplaatst 18-6-2015: aanvullende graffoto te Tanah Abang van de heer Benjamin Josua Leon, welke foto ik heb gekregen van Maudy Limrahwana. Bij de foto (onderaan de pagina Kerkhof Tanah Abang) heb ik enkele informatieve details geplaatst. De heer Leon stierf te Batavia in 1861 en was te Medemblik geboren in 1822. Hij liet 4 kinderen na en was commissionair van beroep. Gehuwd met Theodore Vrijdag, die zijn zaken als weduwe voortzette. Ook hier wederom met dank aan Maudy Limrahwana. voor de foto.
 5. Geplaatst 20-6-2015: De pagina Tanah Abang 2 met iets over de gedenkplaat en/of van het "graf" van Kapitein Jas. (Foto met toestemming van en dank aan Sven Verbeek die eigenaar van de foto is). Het mysterie: wie was nu eigenlijk precies Kapitein Jas of soms ook wel Vader Jas genoemd. Gestorven op 5 mei 1768 te Batavia. De Sion Portugese Buitenkerk schijnt er iets mee te maken hebben en ook het durp Tjiasem. Voorzien van links naar andere websites in Indonesia, (die er al over geschreven hebben in het Indonesisch natuurlijk). Ook voorzien van links naar de websites van Pentalpha.nl en de website van de familie Pesch. Tegenstrijdigheden ? ....mits er toevallig 2 figuren ooit bestonden die allebei Kapitein Jas werden genoemd en ook nog eens er een Vader Jas bestond...... Kortom, voor mij blijft het een mysterie wie deze figuur was geweest. Interesse uwerzijds om het verder te onderzoeken? Gaat uw gang.
 6. Geplaatst 20-6-2015: Aanvullingen op de pagina Tanah Abang 2 met de gedenkplaat van Marius Hulswit, samenwerkend architect met bureau A.A. Fermont en Ed. Cuypers. Hulswit was de architect van de kathedraal te Jakarta, het voormalig NHM gebouw te Surabaya, de Heilig Hart kerk te Malang Kayutangan en nog veel meer. Foto van de gedenkplaat van Marius Hulswit met toestemming geplaatst van Sven Verbeek die eigenaar en copyrightolder is.

 

Juli 2015:

 1. Geplaatst 8 juli 2015: Een pagina over Jan Nicolaas van der Palm. Geboren 1797 te Middelburg, trok naar Indië (hoogstwaarschijnlijk na de overdracht van Indië door Engeland aan Nederland), kocht daar het landgoed Tandong West (Batavia en Ommelanden), verbouwde klappers en rijst, hield er koebeesten op na voor de boter productie, had een woning te Goenoeng Sarie.  Eigenaar van 105 slaven....Vader van de latere Resident van der Palm van Serang/Bantam. Jan Nicolaas, echtgenote Charlotte Bernardina Sloot en dochtertje verloren het leven bij een ongeluk op 5 sept 1931. Één en ander te lezen op de pagina Jan Nicolaas van der Palm. Op 9 juli 2015 aanvullingen geplaatst over de vorige eigenaar van het landgoed, namelijk de heer Jan Andries Duurkoop, voormalig Majoor Infanterie, diaken ouderling Lutherse kerk Batavia, sinds 1754 levend van de opbrengst van het landgoed welke bewerkt werd door zijn 400 SLAVEN (!!!!) en na de beëindiging van de oorlog met Engeland, niet meer in staat was om hoofdgeld te betalen aan de Compagnie. Wat een "ellende" toch voor die arme landgoed eigenaar, Jeetje Mee. En ik lach me een kriek omdat er ergens op een forum wordt geluld over slavernij en aantallen en waar ze van afkomstig waren en de één betwist de ander over hetgeen men beweert en het stel kijvers kijkt niet verder dan hun neus lang is....Niemand van die kijvers laat zijn hart spreken... alleen maar het gelijk willen halen. Op 9 juli 2015 ook enkele updates geplaatst over het landgoed zelve.
 2. Geplaatst 9 juli 2015: Aanvullende algemene foto's van het kerkhof Peneleh. Geen bizonderheden erbij vermeld. Slechts foto's van de treurige toestand van het kerkhof.... Miljarden gepompt in Griekenland, maar geen cent te makke voor Peneleh., een stuk historie van Nederland. Moluks Museum dichtgesmeten....Wat een prachtig kabinet hebben we. Ook dit kabinet Rutte is aardig aan het trutte. Miserabele zielepoten zijn het.
 3. Geplaatst 12 juli 2015: Een pagina over de Dokter Djawa Mas Gond Soewarno, zoon van een mandoer, was één der besten van zijn klas op de goevernementsschool, werd later oogarts en kreeg een erestoel als prof.leraar oogheelkunde aan de NIAS, huwde Johanna Cornelia van der Kaaden vrouwenarts te Almkerk. Gingen in 1919 naar Indië terug en openden hun praktijk te Soerabaja en keerden in 1933 terug naar Nederland alwaar hij een oogheelkunde praktijk opende tot en met 1960.in den Haag. Een broer van Johanna was de dermatoloog Johannes Enno van der Kaaden gehuwd met een familielid van dokter R.C. Godée Molsbergen Landsarchivaris. Johannes Enno liet het leven in juni 1945 in Pekanbaru Kamp door de tropische ziekte beri beri en gebrek aan medicijnen. Één en ander te zien en te lezen - voorzien van annekdotes - op de pagina Dokter Johanna Cornelia Soewarno-van der Kaaden. Wellicht dat in een later stadium ik een pagina maak over dr. R.C. Godée Moslbergen, die gehuwd was met Annie de Geus.
 4. Geplaatst 13 juli 2015: Een vervolgpagina op de pagina hierboven en wel de pagina Prof. Dr. Everhardus Cornelis Godée Molsbergen - Landsarchivaris en Bloys van Treslong Prins als adjunct en de familie relaties tot de familie van der Kaaden zoals hierboven genoemd. (Een broer van Dokter J.C. Soewarno-van der Kaaden huwde met een dochter van de landsarchivaris Godée Molsbergen.) Één en ander te lezen op de pagina Prof.Dr. E.C. Godée Molsbergen. Bij de relaties dient u de eerdergenoemde pagina Dokter Johanna Cornelia Soewarno-van der Kaaden erbij te betrekken.
 5. Geplaatst 16 juli 2015: Het verhaal van Frits Johannes Prudon. Hij werd geboren in 1919, nam dienst als militair matroos bij de Marine en deed dienst op een patrouilleboot. De oorlog begon en Frits Johannes Prudon werd krijgsgevangen genomen en overleefde het gevangenschap en schreef zijn verhaal over het gevangenschap en de bevrijding. Huwde na de bevrijding met Elisabeth Claproth en stichtte zijn gezin, woonde onder andere op de Jalan Raya Gubeng 47 te Surabaya en vertrok naar Nederland, alwaar hij op 1-11-1961 zijn Nederlanderschap verwierf. Zijn laatste wens werd door zijn nazaten gehoord en zijn as werd uitgestrooid in de Javazee. Het hele verhaal inclusief de film van het uitstrooien en zijn dagboek is te lezen op de pagina Frits Johannes Prudon. Men dient wel de Acrobat Reader geïnstalleerd te hebben. Op de pagina staan de links naar het Dagboek en de film. Wil de lezer er rekening mee houden, dat de informatie het copyright is van de familie Prudon, zoals bedoeld. Het is ten strengste verboden deze informatie te dupliceren en voor welk dan doel ook te gebruiken, tenzij men schriftelijk hiertoe toestemming heeft gekregen. Er kunnen gerechtelijke stappen worden ondernomen, indien u zich niet aan de regels houdt....Toon uw respect !!!
 6. Geplaatst 26 juli 2015: Het waar gebeurde verhaal Koning en Krijgsheer. Een korte omschrijving waar deze koning woonde, wat er gebeurde, hoe het zich allemaal afspeelde, de verbinding naar het voormalig Indië, de financiële tekorten van de voormalige Ned.Indische regering (iets over staatsleningen die nooit terug betaald werden) i.v.m de financiering van de Java Oorlogen 1825-1830, het streven naar een onafhankelijk stuk geboortegrond, de oorlogen tussen Turken en Perzen en de Russen (Tsarenpolitiek)  op de achtergrond, zich afspelend vanaf circa 1700 tot aan de gevolgen ervan in 1952 door middel van een notariële akte met namen van gerenommeerde Nederlandse families. In de pagina zelf wordt verwezen naar andere pagina's op deze site, die er mee in verband staan. Dit is geen voer voor psychologen, ook niet voor liefhebbers van lichte kost zoals uitbundig grote brokken vlees op een satestok of liefhebbers van stuiverromannetjes. Dit stuk is geschreven omdat het een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de historie van Ned.Indië en Nederland, alhoewel zéér velen het liever niet willen weten, want op één of andere manier schijnt men zich te arrogant te voelen om het te weten. Er komt een vervolg op deze pagina. T.z.t. wordt het hier bekend gemaakt natuurlijk. Nederlandsch Indië schijnt alleen in trek te zijn als er een "Selir" mee gemoeid is, wat betreft genealogie toch. Op de pagina heb ik ook vermeld waar ik de wijsheden vandaan heb gepeuterd. 

 

 

Augustus 2015:

 1. Geplaatst 01 aug 2015: De pagina Koning en Krijgsheer uitgebreid met wetenswaardigheden en foto's uit voormalig Indië van de familie in de grote tuin van het grote huis te Batavia. Denk er alstublieft om, dat de foto's het copyright zijn van de familie en dat staat er ook met koeienletters op.
 2. Geplaatst 01 aug 2015: Op de pagina MIJN OUDERS ongeveer op 1/3 van onder, heb ik foto's geplaatst van het bestek dat mijn oom Henri gebruikte in de interneringskampen Zusters Ursulinen en Baros, meteen vanaf de inval van de Jappen tot het moment dat hij bevrijd werd en á la minute naar Nederland werd gebracht. Na zijn dood is het bestek bewaard gebleven en was het al die jaren van de "trektocht" van kamp naar kamp door mijn oom gewikkeld in een oude krant van nov 1942. Denk erom: deze foto's zijn COPYRIGHT en dat staat ook vermeld op de foto's, aangezien ik het zat ben, dat er ONGEVRAAGD foto's van mijn website met een rechter muisklik naar de PC van lezers verdwijnen, ondanks mijn verzoeken. Respecteer nu toch eens mijn verzoeken en toon je manieren en wees NIET onbeschoft. Vraag en je krijgt heus wel toestemming, maar VRAAG eerst.
 3. Geplaatst 11 aug 2015: Een pagina AMIR HOVHANES AMIRKHAN,  (ook genoemd in de almanakken als Amir Johannes Amerkhan) de jongere broer van mijn over over opa Joseph. Met foto's en een ietwat gedetailleerde achtergrond. Alles is COPYRIGHT dus graag een verzoek om er zich ook aan te houden. Oh ja, natuurlijk ontbreken de Indische dames niet waar enkele ooms van me mee gehuwd waren. Omwille van het respect voor enkele nog in leven zijnde nazaten heb ik geen uitgebreide genealogie erbij gevoegd. Een speurder echter zal wel genoeg hebben aan de links die ik tussen neus en lippen door er in heb vermeld. Succes ermee. Oom Amir bleef slechts een paar jaren in Semarang bij zijn broer en ging terug naar Julfa om aldaar (en ook te Basrah) een eigen zaak op te bouwen. Hij werd in die contreien de steunpilaar voor zijn broer Joseph en verdiende ook ettelijke slordige miljoenen.
 4. Geplaatst 13 aug 2015: Een vervolgpagina over een paar nazaten van AMIR HOVHANES AMIRKHAN, te weten John Theodoor Petrus Blumberger, Ass.Resident Solo 1913-1916. In 1916 naar Nederland met vrouw en kinderen en werd van 1930 tot 1-1-1839 Chef van het kabinet van het Ministerie va n Koloniale Zaken Den Haag. Heette oorspronkelijke van achternaam PETRUS maar kreeg in 1911 toestemming tot naamsverandering in PETRUS BLUMBERGER. Hij schreef een paar boeken en was kleinzoon van Amir Hovhanes Amirkhan, broer van mijn over opa Joseph Johannes Amir. Één en ander te lezen op DEZE PAGINA.
 5. Geplaatst 14 aug 2015: Een stuk verhaal over Mariana (Peri) Hovhanes Amirkhan, de oudste dochter van de broer van mijn over over opa Joseph Johannes Amir. Zij huwde op jonge leeftijd met Gerigor Nahapetian (Gregorij Nahapiet), die haar in de steek liet en naar Batavia vertrok; aldaar een bijzit nam en 3 kinderen verwekte en deze kinderen aan Mariana toewees als haar natuurlijke kinderen teneinde een vergunning of iets dergelijks te verkrijgen van de Ned.Ind. regering. Daarna stuurde hij haar terug naar Julfa om nooit meer naar haar om te kijken. Zij stierf te Julfa in armoe, daar waar de heer Gregorij Nahapiet te Batavia niets te klagen had over een zeer goed gevulde bankrekening. Op de pagina tevens wat familie verbanden uit de doeken gedaan met Martherus, Perret, Thaddeus uit Calcutta, Twijssel en Benjamins.  
 6. Geplaatst 16 aug 2015: Een iets meer gedetailleerder verhaal over Paulus Minas Johannes (ten rechte geheten Boghos Minas Hovhanes Amirkhan), zoon van Minas en kleinzoon van Amir (= broer van mijn overopa Joseph Johannes.). Paulus dreef een toko en commissie c.q. venduhuis te Purworejo/Poerworedjo tot eind maar 1894 samen met broers Carapiet en Joseph Minas Johannes, opende te Magelang op 2 april 1894 de nieuwe toko P.M. Johannes, richtte in 1906 samen met G.J. van Bijlevelt, gemeente raadslid Magelang, de Naamloze Vennootschap Toko Johannes op; was gehuwd met een Indische dame, had een voorechteljke zoon Petros; stierf in 1911 te Den Haag in de leeftijd van 48 jaar en was tevens uitgever van diverse prent/fotobriefkaarten van Magelang. Op de pagina een aantal van de uitgegeven briefkaarten met stadsbeelden Magelang.
 7. Geplaatst 17 aug 2015: Een ontrafeling van het ontstaan van de toko J.M.F. van Eijck te Magelang in 1907. Dankzij de documentatie van een oudoom Notaris C.P.A. Boelen en de documentatie over Paulus Minas Johannes, eigenaar destijds van Toko P.M. Johannes te Magelang. Met dank aan Nikid Mirzayan te Iran, neef WP, het KITLV en andere instanties niet met name genoemd. Te zien en te lezen op de pagina Toko P.M. Johannes. Oh.... copyright, niet vergeten alstublieft dank u wel.
 8. Geplaatst 22 aug 2015: Een pagina over een stukje Indisch leven een Sergeant Jacob Voorwerk te Magelang in de jaren begin 1900. Door een samenloop van omstandigheden kwam hij in aanraking met een oudoom van me notaris C.P.A. Boelen die ook Magelang als standplaats had. Hij werd geboren in het Hoge Noorden van Nederland. Kortom, te zien en te lezen op de pagina Sergeant Jacob Voorwerk te Magelang.
 9. Geplaatst 23 aug 2015: Een pagina over een toestemming tot een huwelijk welke plaats vond te Den Haag en waarvan de moeder in Magelang woonde. Een stukje uit het dagelijks leven te Magelang, lief en leed door huwelijk en scheiding, het terugkeren naar Nederland en halverwege de reis in de golven begraven worden. Voorzien van namen als Wiggers van Kerchem, d'Arnaud Boe(c)hotz, Boelen, Smit, van der Hoff, Vliegenthart, Magelang, Rangkasbitoeng, Grissee. Te zien en te lezen op de pagina Mariana Wilhelmina Smit Een dagelijkse scene uit de archieven van mijn oudoom notaris Boelen te Magelang 1907. Een hoofd der school die met pensioen gaat en eindelijk zijn dierbare Nederland terug zal zien maar het hem niet gegund werd door Hogerhand: de heer J. Smit, hoofd der Ambonsche school ten behoeve van de Molukse soldaten kindertjes opgericht.
 10. Geplaatst 27 aug 2015: Een pagina over Paulus Minas Johannes deel 3. Iets over de werkelijkheid achter de NV Toko Johannes, het geschil tussen van Bijlevelt - Directeur van de NV Toko Johannes en de notaris CPA Boelen en de eigenaar van het pand waarin Toko Johannes gevestigd was. Dit pand was eigendom van de Bouw- en Hotel Maatsch. Loze n.v. waarvan de eigenaar Th.J.A. Loze was en tevens eigenaar van het bekende hotel Loze te Magelang. Met deze pagina sluit ik de trilogie Paulus Minas Johannes af.
 11. Geplaatst 29 aug 2015: Een pagina over een tweetal brieven, die betrekking hebben op 3 families: Tellings-Boers, Brandenburg en Voorwijk. Het verhaal van een moeder en een dochter die beiden vroeg weduwe werden en waarbij indirect mijn oudoom de notaris C.P.A. Boelen te Magelang in 1905/1906 in betrokken werd. Alle drie genoemde families waren militaire families en hadden wat van doen met Weltevreden, Ambarawa, Salatiga/Semarang en Soerabaja.
 12. Geplaatst 31 aug 2015: Een pagina over de zuster van Johannes van der Steur, namelijk Sara Maria van der Steur gehuwd met Dominicus Graafstal en de echtgenote van Johannes van der Steur, namelijk Anna Maria Zwager. Beide dames speelden een grote rol in het leven van Johannes van der Steur te Magelang. Zonder hen beiden, had zijn levenswerk een stuk moeilijker geweest is mijn mening. Omdat zij zo zelden in de algemene bekendheid getreden waren, heb ik voor hen beiden deze pagina aangemaak, voorzien van details en vrijwel onbekende informatie. Chapeau voor hen beiden in dezelfde mate als voor Johannes. Oh ja, as usual: Er zit een stuk bij uit het archief van mijn oudoom C.P.A. Boelen, notaris te Magelang, dus GEEN rechtermuisknopje gebruiken alsjeblieft. Is Copyright.
  Tevens vind ik het voor de maand augustus 2015 ook welletjes.

 

september 2015.

 1. Geplaatst 02 sept 2015: Een pagina over notaris Pieter Jacobus Janssens te Cheribon. Een speciale volmacht verleden door de notaris in okt 1869. De families Specht Grijp, Humme, van Hulstijn. Iets over de Javasche bank te Cheribon. Een veiling van een huis en erven met waarde van 24000 guldens en opbrengst van EEN gulden. Het toegekend groot buitenlands verlof naar Nederland van 2 jaar aan de notaris, die echter nooit de loopplank van de boot zou opstappen, want hij overleed 2 weken voordat de boot vertrok. Een loopbaan van een notaris in de koloniale tropen die vroegtijdig ten einde kwam. En dat alles vergaard uit de archieven van mijn oudoom C.P.A. Boelen te Magelang.
 2. Geplaatst 06 sept 2015: Een pagina ter ere en respect van/aan Maria Salomonson, eertijds gehuwd met Egbertus Pinedo. Zij waren de ouders van onder andere Fritz Joseph Pinedo, architect te Soerabaja destijds. Respect voor Maria, geboren te Amsterdam, gehuwd te Haarlem, geleefd in Ned. Indië, weer terug naar Nederland en uiteindelijk door een stel Nazi-schoften op 81-jarige leeftijd in Westerbork van het leven ontnomen. Jaja, dames en heren, Indie was veel meer dan Indo's zoals velen nog steeds denken.
 3. Geplaatst 08 sept 2015: Een pagina over Rienk Spekman (1854 A'dam - 1912 Probolinggo) boekhouder/scheepsleverancier/zeevarende van beroep geweest. Hij woonde te Soerabaja, Pasoeroean, Grissee, Probolinggo. Hield tussen neus en lippen ook nog een hotel in de running te Probolinggo. Had 4 kinderen waarvan Willem Cornelis Abraham Spekman, die in een interneringskamp te Japan geraakte, de oorlog overleefde en in 1951 onvindbaar was. Kortom, een verhaal met veel raadselen, die ik getracht heb te ontcijferen, doch niet helemaal slaagde erin. Wellicht dat anderen dit lezen en aan extra informatie kunnen helpen. Een simpel grafopschrift sierde zijn graf te Probolinggo. "Hier rust R. Spekman". Niets erbij van de kinderen. Er was ergens een binding met mijn oudoom de notaris C.P.A. Boelen, doch kan het niet staven met bewijzen. slechts vermoeden.
 4. Geplaatst 24 sept 2015: De maand september was druk voor me. Hier en daar wat schrijven, vraagjes beantwoorden van geïnteresseerden in mijn geleuter op deze site, op FB wat neerplonken en aldaar nieuwe FB kennissen gemaakt nadat ik eerst een zooitje z.g. vrienden richting vullisbak heb gedirigeerd. Dan ook nog enkele historische bijdragen ingediend bij buitenlandse instituten één en ander t.b.v. de volgende generaties die er waarschijnlijk nooit in zullen struinen in die archieven en tot slot: van een hele lieve vriendin/kennis/ ik zou bijna zeggen familielid onderhand, gekregen enkele foto's vanuit Malang kerkhof Sukun. Anno 24 sept 2015... Een foto ertussen deed me mijmeren en wegzakken in het verdriet lang geleden. Een foto van een straat genomen in de lengte van de straat en een hele film speelde zich in mijn hersenpan af. Enfin: zie de pagina MIJN OUDERS op circa 1/3 van de pagina van boven af. Ma belde me gisteren op (stel ik me zo voor): "Zit je weer te dromen jongen?" En ik antwoordde: "Ja ma, mijn hele leven lang al. Ik droom ervan hoe je je gevoeld zou hebben als je mij in je armen had kunnen houden als baby... Maar je was te zwak ervoor en je leed onder het verlies van pa en je wist dat jij spoedig bij hem zou zijn en je.... Ja Ma, ik ben weer aan het dromen over een verloren moeder- en kinderliefde."
 5. Geplaatst 25 sept 2015: Enkele aanvullingen op de pagina Joseph Johannes, die superdeluxe rijke Armeense over-grootvader van me, die Nederland EN Nederland Indië spekte, omdat Nederland en Nederlandsch Indië zo arm als een kerkrat waren in die beginjaren 1800 en ze koste wat kost zich toch groot hielden.... "Saja Toewan Besar. Kamoe orang njang tidak poenja apa, kamoe orang bodoh. Kerana itoeh Toewan Besar ini datang disini dan Toewan Besar maoe beladjar kamoe ...enzovoorts enzovoorts." ...  Enfin, op de pagina Joseph Johannes heb ik een paar advertenties uit de oude kranten gepeuterd waaruit het één en ander geconcludeerd kan worden. Het staat ongeveer ter hoogte van de alinea met de advertentie over Johann Frredrich Daniel Herwich, de opperchirurgijn van Semarang die in 1810 stierf. (Aanvullingen in rood). Dit leesvoer is niet bestemd voor nationalistisch gezinde Nederlanders die geen bal af weten van wat er zich werkelijk afspeelde in dat Indië.....

 

oktober 2015:

 

 1. Geplaatst 03 oktober 2015: Een pagina met verhaal over een stukje leven van een nazaat van Agha Hovsep - aka Joseph Johannes Amirkhan in de Armeense taal geschreven. Alle informatie erin is copyright en eigendom van www.irates.am , de heer Khachatur Dadayan (schrijver/historicus/journalist) en de webmaster van deze site. Het is toegestaan om delen ervan te kopieren en of te vermenigvuldigen, MITS er toestemming voor is gegeven door genoemde personen/krant. Deze webpagina is NIET geschikt voor diegenen die de Nederlandse Indische geschiedenis enkel van één kant willen bezien, want dan zou hun wereldje in elkaar denderen van ellende. Mocht men desondanks toch interesse hebben om het te lezen, dan adviseer ik om www.googletranslate.com te gebruiken. Het verhaal is te lezen op de pagina:  Ik heb twee landen waar ik in thuishoor, Indonesia en Armenie/Artsakh.
 2. Geplaatst 06 okt 2015: Een pagina over mijn oom Henri Constant Boers, geboren Banjarmasin 1888 en overleden 1948 Heemstede. Vanaf juli 1942 geinterneerd, in aug 1945 als een wrak uit het kamp gehaald en per hospitaalschip Oranje via Southampton febr 1946 naar Nederland en de jaren in Nederland tot en met begin februari als een wrak gewacht op zijn dood. In deze jaren waren zijn metgezellen een oude krant Asia Raya editie november 2602 en een lepel en vork welke ook zijn metgezellen waren tijdens gevangenschap. Oom Han maakte aantekeningen in de krant en ik heb deze onderzocht en kon fragmenten van die tijden ontcijferen. Een medegevangene was de heer D.H. Meyer, ass.res. Serang. Ook zijn handschrift is op de krant te vinden. Meer weten over D.H. Meyer? In het artikel kunt u de links aanklikken. In het artikel heb ik tevens mijn gal gespuugd over enkele beweringen van het NIOD en het OGS inzake de broer van oom Henri, namelijk mijn vader.... Het NIOD was nogal zorgvuldiger in haar beweringen dan het OGS.... Kranten en foto H.C. Boers zijn copyright www.imexbo.nl en mijn neef W.P. Boers.
 3. Geplaatst 07 okt 2015: Een serie artikelen geschreven in het Armeens door Khachatur Dadayan (journalist/historicus/auteur onder andere voor www.irates.am en het boek 10 Capitalists) over de Armeniers in voormalig Indië, Perzie, India en de overige Aziatische landen met de lichte nadruk op mijn overgrootvader Joseph Johannes (Agha Hovsep Hovhanes Amirkhan) en de hoofdrol die overopa speelde in de onderhandelingen met de Tsaar van Rusland in begin jaren 1820 met betrekking tot de aankoop van het land Artsakh (Nogorno Karabakh) - Oost Armenia,  welke door Rusland in die jaren was bezet. Eveneens uit de doeken gedaan de financiële positie van de Armeniërs en die van de Ned. Indische regering, zoals bijvoorbeeld de lening van de regering van mijn overgrootvader ten faveure van de oorlogsvoering in de Java Oorlogen en welker lening nooit is terugbetaald. Heeft men interesse, dan adviseer ik om de pagina's te openen met Google Chrome en daar dan de vertaal functie op los te laten. Ik plaats hier de link naar de eerste pagina van deze serie en op elke pagina staat weer onderaan de bladzijde een link naar de volgende pagina. Één en ander voorzien van foto's en informatie uit mijn archief. De link is hier te vinden. Oh ja, uiteraard is de inhoud van de pagina's onderworpen aan het copyright van www.irates.am , van de heer Khatchatur Dadayan en van ondergetekende webmaster van deze site. Oh ja, ook nog het volgende: de inhoud van de pagina's kan schokkend zijn voor diegenen die de waarheid over het toenmalige Armenische gebeuren in voormalig Ned. Indië , het liefst onder de kolong hadden geveegd.
 4. Geplaatst 12 okt 2015: Een pagina in het Engels en Armeens als ode aan mijn overgrootvader Agha Hovsep Hovhanes Amirkhanyan op verzoek en ten behoeve van mijn Armeense en Engelse lezers. De pagina is een soort overzicht en verwijst naar de diverse pagina's op deze site betrekking hebbend op mijn overgrootvader en het Armeense gebeuren (hoofdzakelijk in voormalig Ned.Indië). Één en ander te lezen op de pagina Joseph Johannes - Engelse/Armeense versie.
 5. Geplaatst 16 okt 2015: Een pagina over het blad Historia.id nummer 24 jaargang 2 in welk blad een serie artikelen is geschreven over de Armeniërs in voormalig Nederlands Indië, waaronder mijn directe/indirecte familie leden Johannes, Gasper, Mesrope, Andreas en Petrus. Ik heb de artikelen uitgespit en ben tot de conclusie gekomen dat één en ander soms onvolledig en een ietwat bezijden  de waarheid is. Het is niet enkel de geschiedenis van de Armeniërs in voormalig Indië... Het is ook de geschiedenis van het huidig Indonesia. Het artikel is geschreven in het Nederlands, het Engels, Het Indonesisch en het Armeens.
 6. Geplaatst 24 okt 2015: Vervolgpagina's geschreven door Khachatur Dadayan voor de krant/magazine www.irates.am een serie artikelen over mijn over-grootvader Joseph Johannes. De pagina's zijn te vinden op de volgende links: Khachatur Dadayan 25 sept 2015   ......   Khachatur Dadayan 16 okt 2015   .....   en Khachatur Dadayan 23 okt 2015. De artikelen zijn in het Armeens geschreven, doch een ware historicus zal niet schromen om natuurlijk de Google Translator erop los te laten. Alle artikelen zoals bedoeld hierboven en alle inhoud ervan is copyright www.irates.am , de heer Khachatur Dadayan en ondergetekende webmaster/eigenaar van deze site.
 7. Geplaatst 24 okt 2015: Een pagina over de Treurende Vliegenier - het standbeeld/monument op het Kembang Kuning kerkhof te Surabaya, opgericht ter ere van de slachtoffers van de vliegramp in de avond van 14 april 1932 te Surabaya. Het bizondere is: één en ander voorzien van privé foto's van de begrafenis en de rouwstoet op te Surabaya destijds. Te zien op de pagina Treurende Vliegenier. De privé foto's zijn copyright webmaster en mevr. H.C. van Schaik, wiens vader J.P.van Schaik destijds de foto's maakte en werkzaam was op het Vliegkamp Morokrembangan. Met dank.
 8. Geplaatst 31 okt 2015: De Grande finale van het leven van mijn overgrootvader Agha Hovsep Hovhanes Amirkhanian, geschreven door Khachatur Dadayan - deel 12. De dood van Agha Hovsep en zijn laatste woorden en wens, één dag voor zijn dood: Morgen verbrand ik mijn schepen achter me. Vernietig mijn levenswerk niet.... Hij rustte een eeuw in zijn graf te Semarang vanaf 25 maart 1835, alvorens zijn graf werd vernield en daarna nog eens 59 jaren alvorens zijn wens uitkwam: een vrij Artsakh in 1994. Na zijn dood heeft hij nog eens 180 jaren moeten wachtten aleer het levenswerk gepubliceerd werd. Met dank aan Khachatur Dadayan, heb ik als nazaat, de historie kunnen doen herleven.... een historie die grotendeels ook Indisch was en is... .... Met "dank"  ook aan Nederland (s - Indië)  en haar (voormalige) leiders die dit hebben verzwegen en in de doofpot hebben gemieterd. Hadden zij dit niet gedaan, dan was het niet de moeite waard geweest om het uit te pluizen en overopa Joseph te gedenken als een Armeense inwoner van voormalig Indië die één levensdoel had: Een vrij Artsakh Paytakaran
  Armenie. De informatie en foto's zijn copyright.

 

November 2015:

In een gestaag en traag tempo ben ik me nu aan het meer en meer verdiepen van de Armeens Indische geschiedenis en zal te zijner tijd deze website omgeturnd worden naar dat gebeuren. Het Indisch gebeuren is elders genoeg te vinden en waar ik me nu op werp is heel sporadisch ge-openbaard. Maar dat is eigenlijk algemeen wel bekend toch? Armeens? Armeniër?  Ik heb bemerkt dat het negatieve klanken met zich meebrengt, zowel bij de Nederlandse alsmede Indische omgeving. Jammer, want velen weten niet eens dat ook zij een deel(tje) Armeens gebeuren in zich dragen maar het niet (willen) weten... Vooral belangrijk bij sommige Indische nazaten is toch te kunnen zeggen: "Mijn opoe kwam van de keraton vandaan, maar of we het kunnen bewijzen is een tweede." ...As maar gheef gheluid toch. En laten we al helemaal maar zwijgen over de kennis van enkele historici over het Armeens gebeuren.....oppervlakkig en van elkaar nabootsend of te wel jiplak... heet zoiets.....pfffft.... Men meent iets over het Indisch Armeens gebeuren gelezen te hebben en kwakt wat neer, zonder eerst de historie te raadplegen wat het begrip Armeens en of Armenië eigenlijk inhoudt.....

 1. In Toeloengagoeng en omstreken (Bedji, Ngrowo, Galoehan) en Surabaya vestigden zich onder andere 2 broers Apcar, te weten George Lazar Apcar en Sarkies Lazar Apcar. Beiden maakten goede zaken en hadden een relatie met een Indonesische vrouw uit die streken waar zij hun plantages en/of fabrieken hadden en beide broers hadden hun gezinnen daar gesticht en beiden zijn ook op Javasche grond begraven. Kortom het verhaal van George Lazar Apcar kan men HIER lezen en het verhaal van Sarkies Lazar Apcar HIER. Ik heb deze broers om 2 hoofdredenen uit de doeken gedaan en wel: 1) Op verzoek van Alex Galstaun uit de USA, die een aanverwante nazaat is van de familie Apcar en totaal onbekend was met het Indisch Armeens gebeuren en 2) ergens in het verre verleden er een oudtante Johannes Amirkhan gehuwd was met een Apcar daar in dat New Julfa Isfahan.
 2. 30 nov 2015: En op de valreep dan nog een pagina van wederom een verloren geraakt kerkhof en dit keer Mojokerto. Foto's van Maria Christina, inwoonster van Mojokerto en Nathallia Fidrawati, eveneens inwoonster van Mojokerto, waarvoor mijn dank aan beiden. Wellicht dat er nog een nazaat ronddwaalt op deze aardbodem die ik dan hiermee een beetje gelukkig heb kunnen maken. Het betreft de familie van Eede - Santé en de familie Moyaart.  Één en ander te zien op de pagina Kerkhof Mojokerto. (Ik zeg het eerlijk bij: Het is weinig, maar beter iets dan niets toch.)
   

 

December 2015: 

 1. 11 dec 2015: Op de pagina Kerkhof Mojokerto heb ik aanvullingen geplaatst en waar mogelijk voorzien van achtergrond informatie. Deze aanvullingen heb ik moeten aankopen en heb het gedaan voor eventuele nazaten van de overledenen. De getoonde foto's op deze pagina zijn voorzien van een copyright tekst en ten dele geplaatst. Eventuele nazaten kunnen de volledige foto's gratis van mij verkrijgen, mits voldaan kan worden aan een of ander bewijs, dat zij inderdaad nazaten zijn. Het betreft de families BARTHELEMY, KEYMAN, KAYZEL, MOOYAART. Één ander te zien op de pagina KERKHOF MOJOKERTO.
 2. 15 dec 2015: Het verhaal van Anna Johannes over haar vader Agha Hovsep Hovhanes Amirkhan, gedeeltelijk gezien door de ogen van een 4-jarig kind, die afscheid neemt van haar vader op zijn sterfbed 25 maart 1835. In het ENGELS en in het ARMEENS. Te zien en te lezen op MY NAME IS ANNA JOHANNES. De gegevens en informatie gebruikt in deze artikelen zijn samengesteld met medewerking van één der bekendste Armeense schrijvers en historici Khachatur Dadayan, die op zijn beurt gebruik heeft gemaakt van mijn privé archief voor zijn boekwerken en geschriften. Ik mag ook met een klein beetje trots vermelden, dat de webmaster van deze site nu ook naamsbekendheid heeft gekregen in het Nationaal Museum en Bibliotheek van Armenië. (Is wel een klein beetje meer waard dan wat lichte kost neerpennen over Armeniërs en dan bla bla bla roepen van de toren dat je (Indisch)-historisch bezig bent.)
 3. De maand december 2016 is wat mij betreft voor deze website nu even op HOLD gezet, wegens overige werkzaamheden op andere sites van me en de komende "feestdagen"... Jawel, feestdagen tussen aanhalingstekens, want het zijn dus gewoon dagen die een feest zijn voor de kassa's van de supermarkten en dergelijke en Jan en Alleman bekant tuint er nog steeds in en vergeet dat er elders in de wereld wel eens geknokt wordt om een bananenschil bij wijze van spreken. Hierbij dan mijn dank voor het bezoek in 2015 en de bijdragen die ik heb mogen ontvangen en voor 2016 wens ik u allen veel voorspoed en geluk toe en moge de rotzooi elders in de wereld een klein beetje minder zijn, zodat ook die slachtoffers daar iets aan hun leven hebben toch... Maar ja, dat zal velen een worst wezen, want het is de ver van mijn bale bale vandaan toch.... Oh ja, hopelijk wordt er ook minder gescholden en gegooid met bommen naar elkaar toe op diverse fora, omdat men het toevallig niet eens is met elkaar en men hun eigen jago (haantje) koste wat kost (vergane) glorie wil laten kraaien. En nu ik toch bezig ben: moge de "opscheppers" op bepaalde fora 's in de spiegel kijken en een stuk wijsheid verkrijgen, zodat zij het pocherige van hun "selfie" inzien, want als zij op een gegeven moment voor hun Schepper staan, krijgen ze echt geen stoeltje vooraan op de eerste rij in de aula van OLH. Het zij gezegd.
 4. Ondanks punt 3 hierboven, toch nog een artikeltje over Trawas, internet en Facebook en een tijdsruimte van 60 jaar. Een mooi kerstcadeau dat ik kreeg uit Indonesia van Raden Mas Achmaf Syafii. Te lezen en te zien op de pagina TRAWAS, jagen met pa toen in Trawas en Trawas Nu. Niet geschikt voor lezers die geen bal afweten van het durspleven in Indonesia. Dus liever wegwezen, omdat het anders toch verloren tijd en moeite voor je is.
 5. En ook op de pagina Slag in de Java Zee voor mijn broer Cor voor de Kerst deden jeugdige kennissen van me extra moeite. Zij stapten in één of ander openbaar vervoersmiddel, spendeerden tijd en moeite en geld voor me en zij strooiden bloemen voor hem neer bij het monument met namen. De opzichter van het ereveld Kembang Kuning was getroffen door hun gebaar voor mij en broer Cor (we kennen elkaar de opzichter en ik) en gaf hen extra lessen wat betreft de historie van de Slag in de Java Zee, want het fijne ervan leren zij niet in de geschiedenisboeken. Net als in Nederland trouwens, niks anders, zelfde laken een pak. Alleen de redenen waarom er weinig in de geschiedenisboeken staat zijn verschillend en over het hoe en het waarom mag men zelf wat overpeinzen of verzinnen. De opzichter Pak Soekarjono is vandaag 31 dec 2015 voor het laatst werkzaam en vanaf morgen 1 jan 2016 is hij gepensioneerd. Hij was de opvolger van John Leuwol die vroegtijdig en te jong stierf een paar jaren geleden. De nieuwe foto's zijn helemaal onderaan te vinden.  Ik ben trots op hen mijn Indonesische vrienden Nathallia, Maria, Hermawan en Raden Putra en ik ben ze dankbaar.

31 dec 2015: Fijne jaarwisseling en stop niet abusievelijk een rotje in het achterste van iemand die je niet mag en serieus: hou alsjeblieft rekening met de dieren en als men een paar etterbakkies ziet die bezig zijn om moedwillig anderen in gevaar te brengen met hun wezenloos vuurwerk gedoe: Roep me en we rammen ze in elkaar dat tuig. Ik help heel graag mee wat dat betreft.

 

01-01-2016 is begonnen en we zijn bijna allemaal zo langzamerhand weer bezig met wat we aan het doen waren in 2015 en de jaren ervoor en ervoor en ervoor, namelijk de sensatie verhalen lezen, smullen van de ellende van anderen, schelden en kankeren op elkaar zoals allang gebruikelijk op Indische forum(s) - jammer, zeer jammer dat het er zo aan toe gaat- , roddelen, de regering ervan langs geven, kortom halleluja, 3x werf hoera en gode zij dank:  de Kerst is weer geweest, de goede wensen inclusief de ettelijke miljoenen aan vuurwerk zijn weer de lucht in gestoken en de mensheid is weer zichzelfve, inclusief ondergetekende. We zijn Nederlanders en volgens mij staan we erom bekend, dacht ik.

Januari:

 1. 07-01-2016. Geplaatst een artikel over de Oranje Hotels in voormalig Indië. Een enkeling zal zeggen: Ja, dat is me bekend, dat er Oranje Hotels waren in Indië. Een mindere enkeling zal zeggen: Oranje Hotels?? Ik ken er maar één en da's dat ding in Surabaya dat tegenwoordig Majapahit Hotel heet en in Tunjungan ligt en waar ooit een opstoot plaats vond met betrekking tot de Merdeka in Indonesia. En de overgrote meerderheid zal zeggen: Huh? Oranje Hotels? Nooit van gehoord. OK, voor diegenen die iets meer willen weten over de Oranje Hotels, is  mijn artikel te vinden op de pagina CREET en de Hotels. Volgende fronsende wenkbrauw: CREET ??? Wat heeft hij er wat mee te maken dan? Zal een paar hints geven: Armeens, het eiland Kreta, en via Calcutta naar Bali/Lombok slachterijen, Sarkissian Brothers ook wel op zijn Hollands gebroeders Sarkies genoemd en een stuk Armeense familie van me. Interesse gewekt? Dank u. Geen interesse om te lezen? Even goede vrienden en een goede reis verder toegewenst voorzien van de groeten van mijn voeten. Oh nog wat, de familie CREET is gerelateerd aan de familie Johannes.
 2. 8-1-2016. Geplaatst een artikel J.A. Kroesen Eerste A.Res. van Nieuw Guinea. Het gaat over Johannes Alexander Kroesen, de jongere broer van mijn oma. Hij werd benoemd als eerste Ass. Resident van de Assistent Residentie Nieuw Guinea, maar niet nadat hij vele malen voor zijn leven heeft moeten vluchten, van wege de "vriendelijke gevoelens" van de Kaja-Kaja stam te Merauke en FakFak. Eind jaren 1890/begin 1900 begon Nederland namelijk aan de kolonisatie van ZW-Nieuw Guinea en oom Johannes was de meeste geschikte persoon om de kwestie lokaal op te zetten. Hij was jarenlang reeds Controleur van Ternate en kende de streken en bevolking aldaar goed. In het artikel heb ik een link geplaatst naar een PDF file van 127 bladzijden in welk verhaal de toedracht uit de doeken wordt gedaan over de kolonisatie van Nieuw Guinea voorzien van memories van overgave door J.A. Kroesen geschreven tijdens zijn "ontginningstochten" ter plekke.
 3. 8-1-2016. Geplaatst helemaal onderaan de pagina, een familie foto van John Theodoor Petrus Blumberger, zijn broer Stephan Joseph en zijn ouders Satoor Stephen Petrosian en Mary Eleazar Gasper. Foto verkregen via een nazaat van Petrus Blumberger, zijnde de heer R. van Wieringen, waarvoor veel dank.
 4. 10-1-2016: Enkele aanvullende foto's van mijn neef W. en nicht L.L. op de pagina Verloren Familie deel 3, op circa 2/3 van boven af. Het is gekenmerkt met aanvullingen 10-1-2016. Foto's as usual copyright, dus rechtermuisklikje met rust laten.
 5. 12-1-2016: Geplaatst een pagina What's in a name. Het verhaal van een oudoom Johnny Johannes (geboren 1882 New Julfa Isfahan) en gehuwd geweest met Maria Augusta Amelia Heinzelmann. Ik heb getracht haar ouders op te sporen en het is gedeeltelijk gelukt, omdat de bronnen vol tegenstrijdigheden zitten, inclusief de Navorser, almanakken. In elk geval was Maria Augusta Amelia een nicht van Hendrik (Hein) van Weerden Poelman de bekende vliegenier (1ste Intercontinentale vlucht Schiphol Batavia 1924) en later kapitein-vlieger en meer. Ook de oorlog trok niet ongemerkt voorbij aan het gezin Johannes-Heinzelmann. Zoon Edward werd geinterneerd. Vader Johnny stierf in mei 1945 te Batavia. Wat is er verder gebeurd met het gezin???? Foto's zijn copyright familie Amirkhan te Isfahan en de webmaster van deze website.
 6. 14-1-2016: Geplaatst een pagina over de diaspora van WILLEM WIJNAND MILAR, die van Amsterdan vertrok als militair in het leger van Napoleon, de slag bij de oversteek van de Berezina Rusland (circa 550.000 soldaten uit Napoleon's leger gesneuveld) overleefde, de Slag met de Rhein Armee Wesel pverleefde en nog eens de Slag bij Waterloo overleefde, maar dan al in dienst van het nieuw opgerichte Nederlandse leger,  in 1820 naar Indië trok met zijn familie, familie relaties aanging met onder andere Van Weelderen, Rosemeier, Warnaars, Lisnet, Rambaldo en niet te vergeten ook nog met de familie Johannes. (Want anders zou het me geen biet schelen als er geen familie Johannes bij betrokken was.).
 7. 31-1-2016: Ik sluit deze maand januari af met nul komma nul geleuter. Want geleuter kan men vinden op andere fora en sites, waar men traditigetrouw elkaar nog steeds de hersens inslaat als men geen gelijk krijgt. Ik hanteer nog steeds het oeroude gezegde: De beste stuurlui staan aan al. Want ik heb van mijn levensdagen nog nooit zoveel stuurlieden op een klutje bij elkaar gezien en geen van allen heeft gevaren......als men begrijpt wat ik bedoel. En we stevenen voorwaarts - om maar een scheepsterm te gebruiken - richting 27 februari 2016...de herdenking van de Slag in de Javazee, alweer 74 jaar geleden dat het plaats vond . Elk jaar herinneren minder mensen zich deze dag en eens komt de dag dat de Slag in de Javazee slechtst een voetnoot zal zijn in de Geschiedenisboeken van Nederland, mits Nederland dan nog wel geschiedenisboeken gebruikt op scholen natuurlijk. En daar vrees ik voor dat ook dit gebruik zal verdwijnen. Want laten we wel wezen: Hoeveel allochtone Nederlanders die amper Nederlands spreken, hoeveel jongere Nederlanders die mismaakte smartfone en iupod/iPad/tablet tengeltjes hebben, hoeveel oudere Nederlanders die al balanceren op het randje van dementie, herinneren zich of weten hier (nog of überhaupt) iets van?

 

 

Februari: 

 1. 02-02-2016: Geplaatst aanvullingen op de pagina Diverse Kerhoven deel 1 wat betreft aanvullingen bij het graf van Elisabeth Francisca Krug  geboren Hoets met betrekking tot de familie Hoets. De gegevens en foto's heb ik van een kleinzoon van een broer van mevr. Elisabeth Francisca Krug - namelijk de heer Pieter Hoets te Canaan USA - gekregen en met zijn toestemming geplaatst. Alle informatie en foto's zijn copyright. Men kan de aanvullingen zien en lezen op circa 1/3 van onderen op de pagina. Mijn dank aan de heer Pieter Hoets.
 2. 10-02-2016: Een pagina geplaatst over Barsekh Andreas, één der neven van mijn overopa Joseph Johannes. Op deze pagina een beetje uit de doeken gedaan met wie hij gehuwd was (2x), iets over zijn tweede schoonvader Dr. Med. F.A.C. Waitz en iets over het turbulente (liefds-)leven van de vrouw van zijn zoon Frederic Charles (Frederik Karel) Andreas, genaamd Louise von Salomé, schrijfster en maitresse/geliefde van o.a. Friedrich Nietzsche, Paul Ree en Rainer Rilke. Frederik zelve was Hoogleraar te Göttingen Duitsland in de West Aziatische talen en met name het Farsi (Iraans). Louise ging door het leven als Lou Andreas Salomé (+1937 op 76-jarige leeftijd.)
 3. 11-02-2016: Een pagina geplaatst over Paulus Andreas, een oudere broer van Barsekh zoals hiervoor genoemd. Iets over Paulus en de kinderen en nazaten, hun huwelijken en hun carrieres. Jammer voor de sensatiezoekers, maar Paulus en de familie deden niet mee aan "schandelijke" gebeurtenissen in hun leven. Het enige opmerkelijke in het leven van Paulus was, dat hij een uitmuntend ruiter was en dienst deed bij de Burgerwacht Semarang en mee vocht in de Java oorlogen 1825-1830. (Bussemaker.)... Saillant detail: Overopa Joseph financieerde het NIL in die oorlogen, want het NIL was arm...liever gezegd: Nederland was arm, paar jaren eerder kaal geplukt door Napoleon en de Engelsen. En Nederland is nog steeds arm, want overopa's rekening ad 930.000 guldens is nog steeds niet terugbetaald anno 2016. Boeven waren het en zijn het.
 4. 12-02-2016: Een pagina geplaatst over Carapit Andreas, de broer van Barsekh en Paulus. Voorzien van een stukje genealogie en een ietsie pietsie meer over zijn "handels-activiteiten" in de opium in navolging van zijn oom Joseph Johannes en iets over een kleindochter van hem: Doctor Charlotte Henriette Andreas, destijds Hoofd medewerkster Wetenschappen universiteit van Groningen. Te zien en te lezen op de pagina Carapit Andreas. Hiermede sluit ik de trilogie over de 3 broers Andreas af, welke gebaseerd is op zowel gedocumenteerde feiten alsmede familie-overleveringen.
 5. 15-02-2016: Een pagina geschreven over zinloos jagen op groot wild in voormalig Indië. Voorzien van prive jachtfoto's en wat achtergrond informatie over de jagers, waar mogelijk. De pagina is gewijd aan een grote liefde van me, genaamd Romeo, op 2 aug 2003 geboren en gestorven op 11 febr 2016. Te zien en te lezen op de pagina Vanmorgen vloog ze nog.
 6. 19-02-2016: Een pagina gevuld met foto's en summiere achtergronden over begraven gestorvenen op het Christelijk kerkhof te Mojokerto deel 2. Graven van Indo's die niet naar Nederland zijn gegaan en daar achtergebleven, gehuwd en gestorven zijn. Bekende namen zijn: Schmidhamer, Blom, Karsten, van Leeuwen, maar ook een dokter Djawa Mas Samgar als hoofdmoot: geboren in 1851 en gestorven in 1928. Succes er mee en de foto's zijn privé eigendom en dus copyright. Mochten er eventuele nazaten belangstelling voor hebben, dan kunnen zij de geschoonde exemplaren ontvangen. (Mits duidelijk bewezen is dat zij nazaten zijn.)
 7. 21-02-2016: Geplaatst een pagina over de boerderij VRIJHEIDSLUST te Lembang Bandung met één en ander over de leiding van deze boerderij. Het waren BOEREN die ontsnapt waren uit gevangenschap tijdens de tweede Anglo-Boere Oorlog (1899-1902). De leiding was in handen van Jan Frederik Bothma. Een elite gezelschap in Ned. Indië zorgde ervoor dat deze groep BOEREN een nieuwe kans kreeg in voormalig Indië. Er zit wat genealogie tussen verweven.
 8. 23-02-2016: Geplaatst mijn afscheidsrede voor een verloren vriend. Is niets voor lezers die niet om beesten geven, dus gewoon wegwezen.
 9. 24-02-2016: Geplaatst een pagina over Jan Dinger en zijn praalgraf te Batu Malang. Geen bizonderheden over Jan Dinger zelf omdat daar genoeg over te vinden is. Slechts summiere details over zijn gezin (voorzien van vraagtekens van mijn kant inzake de genealogie) en voorzien van enkele foto's plus het feit, dat zijn graf heden ten dage onder het cultureel erfgoed van de gemeente Batu Malang valt. Te zien op de pagina Jan Dinger. Jan was weldoener, zakenman, directeur escompto mij, landeigenaar en bedreef diverse cultures zoals kina, koffie, thee en suiker.
 10. 27-02-2016: Vandaag 74 jaar geleden Slag in de Java zee. Jonge levens onnodig kapot geschoten/ gebombardeerd en de wereld draaide door daarna en nog en nog en nog elke dag elders op deze wereld worden jonge levens kapot geschoten en "a fool never learns". Alles in de naam van God of Allah , maar bovenal uit naam van het kapitaal.... Voor jou Cor, vergeten was je nooit, ben je nooit en zul je nooit worden. En ook voor een vader en een moeder die hun zoon verloren.

 

Maart.

 1. 03-03-2016: Geplaatst een pagina over het vorstenmausoleum te Bangkalan West Madura met foto's van enkele vorstengraven (copyright Raden Mas Achmad Syafii te Bangkalan) , een soort "regeer"stamboom van de vorsten van West Madura en enkele overpeinzingen mijnerzijds met betrekking tot een artikel in de Soerabajasche krant 1862. Te zien en te lezen op de pagina Vorstengraven Bangkalan Madura. Oh ja, pertinent NIET geschikt voor eventuele passeerders die op zoek zijn naar lulverhalen en hun gelijk willen halen zoals recentelijk weer goed te merken was op een forum, waarbij men het respect voor gevallenen in de Slag van de Java zee even moedwillig terzijde schoof (op 2 man na) maar waarbij de titels, rangen en standen je weer meteen subiet om de oren vlogen. Één en ander ter onderstreping van hun stelling: Ik ben ik en jij weet geen drol, zegt deze drs.flapdrol. Zielepoten. Ze zetten zich te kakken en hebben het niet in de gaten. Ik heb geen weet van hun situatie thuis, maar je zou bijna denken, dat ze thuis nog niet goed genoeg zijn om het schijthok schoon te maken en derhalve elders hun gekrenkte ego laten kraaien.
 2. 08-03-2016: Geplaatst een herdenking voor mijn ma, te lezen op de pagina Voor mijn moeder. Op de dag dat de wereld de lente viert op 21 maart, herdenk ik mijn ma die op 21 maart in het kamp Bergen te Malang het leven liet. Voor haar geen lente en daarom wel mijn respect. Meer over mijn moeder is te lezen op de pagina Mijn ouders.
 3. 09-03-2016: Geplaatst een pagina Diverse Kerkhoven deel 3 (Gombong nabij voormalig fort van der Wijck) met graven van enkele personen en wat summiere details. De foto's zijn afkomstig van Lengkong Sanggar uit Purworejo waarvoor dank en dragen het copyright. Ik verwijs ook gaarne naar Diverse Kerkhoven deel 2 waar ik destijds ook al wat over Gombong heb geplaatst.
 4. 10-03-2016: Geplaatst een speciale pagina Diverse Kerkhoven deel 4 (Manisrenggo in de buurt van Klaten en de voormalige suikerfabriek Prambonan) met onbekende Nederlandse graven, ergens in de overwoekerende jungle en met 2 speciale kindergraven van 2 broertjes Jan en Constant Gerlach die exact 2 maanden na elkaar stierven en beiden daar in die overwoekerende jungle samen met 19 andere begraven personen hun eeuwige rust hebben. Alhoewel eeuwig? Hoe lang zal het duren aleer dat onbekende kerkhof opgeslurpt zal worden door de vooruitgang? Ik heb GEEN genealogische details toegevoegd uit eerbied voor deze familie Gerlach. (Ergens in mijn stamboom heb ik genoteerd dat de oma van mijn overopa ook Gerlach heette. Jawohl, aus Deutschland afkomstig destijds en naar Nederland getrokken.)
 5. 10-03-2016: Geplaatst een - alweer - speciale pagina Diverse Kerkhoven deel 5 (Pulau Laut - Poeloe Laoet) nabij Zuid Borneo gelegen, waar diep in de jungle een verlaten kerkhof is. Het kerkhof deed hoofdzakelijk dienst voor het leger aldaar in die contreien gedetacheerd.(Zuider-Ooster afdeling Borneo). Ik wijd deze pagina echter OOK aan ALLE vergeten mensen die alom op die verlaten plaatsen hun eeuwige vrede hebben. Plaatsen waar men bijna niets over leest of hoort, maar wel in onze herinnering dienen te blijven. Het kerkhof gebeuren is niet immers slechts Taman Prasasti in Jakarta of Peneleh in Surabaya of Bandung of Semarang. Net zo goed bestaat een Indische rijsttafel ook niet enkel uit die gerechten die men het snelst en makkelijk kan verkopen (en daar uren over kan ouwehoeren op fora). Nee dames en heren van de afdeling vreetwaren, zo werkt het niet.
 6. 12-03-2016: Geplaatst een eerste deel over het kerkhofje op het terrein van de voormalige suikerfabiek Tjepper/Tjeper/Ceper (Tegenwoordig Ceper Baru) nabij Klaten/Solo met iets over de familie Jacques Gerard Joseph Breijman en enkele foto's.  Ook iets over een stuk familie die wat te maken had met de heer Breijman destijds.Te zien en te lezen op de pagina Kerkhof Tjepper deel 1. Het krijgt een vervolg en dat is te vinden op:
 7. 15-03-2016: Geplaatst een pagina Het kerkhof van Pason nabij Tjeper deel 2 Klaten Solo  met wat wetenswaardigheden en foto's van Casper Frederik Deuning - voormalig administrateur van Tjeper en Adolph Barsik Andreas, eveneens voormalig administrateur van Tjeper. In deze pagina tevens een bizonder graf van een jong gestorven Arend Alexander Portier en het grafopschrift is in 3 talen vermeld: Het Nederlands, het Oud Javaans en het Arabisch.Tevens ook de pagina deel 1 aangevuld. Met medewerking van ROEMAH TOEA, waarvoor dank.
 8. 16-03-2016: Geplaatst deel 1 van het Kerkhof Jogja. Met een kaart van de locatie en foto's/achtergronden van een deel van de familie Weijnschenk, een deel van de familie van Zijp (Cornelis was ass.resident Riouw), Frans Johannes Boogerd plantdeskundige en Jan Martini, onderwijzer uit Delfzijl. Foto's met medewerking van en dank aan Lengkong Sanggar uit Purworejo.
 9. 17-03-2016: Geplaatst een pagina deel 2 van het Kerkhof Jogja. Met foto's en aanvullende info over een deel van de familieleden JüCH (met gerelateerden), de familie K.G.E. Pistorius en de heer Francois Charles Meyer (Jhr en van gemengde bloede en voorvader afkomstig uit Zwitserland.) Foto's met medewerking van en dank aan Lengkong Sanggar.
 10. 18-03-2016: geplaatst de laatste pagina deel 3 Kerkhof Jogja met foto's en genealogische en andere aanvullende details over de families/personen: Maria Christina Reiniera van Dijk-van Vloodorp, Carel Jozef Israel en zijn tweelingbroer, de familie Schmied (bloemenzaak Argosarie), Jacqueline Wilhelmina Ameln-Mouthaan (hij overleed in het kamp Changi Singapore in 1942) en de heer C.F. Mannot. Met dank aan Lengkong Sanggar voor de foto's die zijn copyright dragen.
 11. 21-03-2016: Een nieuwe lente is begonnen want de wereld draait door zoals een TV programma zegt. Voor mijn ma eindigde deze dag haar lente, zomer, herfst en winter. Ook zij was één der vele slachtoffers van een nutteloze oorlog en voegde zij zich bij haar echtgenoot, mijn vader, die reeds 2 jaren op haar wachtte en ook slachtoffer was. Moge jullie beiden de eeuwige rust hebben.

 12. 21-03-2016: Geplaatst aanvullingen op de pagina Kerkhof Jogja 3 - onderaan de pagina, zijnde de graven van Hendrik Anthonie Gobius (uit een Vlissingens militairen geslacht) en de familie (man en vrouw) van den Berg (uit een translateuren geslacht) met aanvullende informatie. Foto's met dank aan Lengkong Sanggar.

 13. 23-03-2016: Geplaatst de pagina's Ambarawa Kerkhof deel 1 en aansluitend Ambarawa Kerkhof deel 2. Voorzien van foto's en achtergrond informatie over de families Delderenne (sigarettenfabriek Djatie Roenggo/ Jatirunggo), Jansen 3x, Siegers, Stalenhoef, Gilgien (uit Zwitserland), van der Poll. Foto's copyright ROEMAH TOEA en mij ter beschikking gesteld, waarvoor dank.

 14. 24-03-2016: Geplaatst de pagina's Ambarawa Kerkhof deel 3 en aansluitend Ambarawa Kerkhof deel 4 met foto's en achtergrond informatie over de families Hulliger, Mering, Plessers, Lux, Nasson, Groenhart, Tiesselinck, Simon, Davies, Sterk, Winter. Foto's copyright ROEMAH TOEA en mij ter beschikking gesteld, waarvoor dank.

 15. 25-03-2016: Geplaatst een pagina Ambarawa Kerkhof deel 5, waarmee een eind is gekomen aan de serie graven te Ambarawa. Wil men weten welke personen op deze pagina genoemd en eventueel voorzien zijn van achtergrond info? U weet wat u dan te doen staat. Met heel veel dank aan ROEMAH TOEA en ook hier dragen de foto's hun Copyright. Maar ik weet heus wel, dat door diverse bezoekers dat rechter muisknopje wordt gebruikt, zonder dank je wel te zeggen.

 16. 26-03-2016: Geplaatst diverse aanvullingen op de pagina's Ambarawa Kerkhof deel 1, 2, 3, 4 en 5. Waar? Even zelf zoeken, als men tenminste interesse heeft en niet te lui is.

 17. 29-03-2016: Geplaatst een pagina over het kerkhof te Donggala/Palu Midden Celebes en met de nadruk op het graf van koopvaardij kapitein Willem van de Berg, die aan boord van het passagiers/vrachtschip SWARTENHONDT(eigenaar KPM)  tijdens zijn functie als gezagvoerder onverwachts en vrij snel al het leven liet na een noodlottige opgelopen beenbreuk. Met dank aan zijn kleinzoon, eveneens Willem van den Berg geheten, die mij foto's ter beschikking stelde. De foto's zijn het eigendom en copyright van de familie van den Berg.

 18. 30-03-2016: Geplaatst een pagina over de grafplaat van de kleine Johanna Albertina van Affelen van Saemsfoort, dat ergens in een hoekje van de kelder van de watertoren van Pasar Beringharjo te Jogja ligt weg te rotten. Met een paar kleine details over haar familie. Haar vermoedelijke rustplaats is in elk geval niet meer bestaand; het was voorheen het oude Kerkhof van Lodji Ketjil te Jogja. Moge zij haar eeuwige vrede hebben, zo klein als ze was toen ze stierf.

 19. 31-03-2016. Geplaatst een pagina over een paar graven van de fam. Cooke te Kalibagor Banyumas/Banjoemas met wat achtergrond informatie en foto's. Namen daarin voorkomend: WOLZEIJVER, GREUDER, COOKE, TOOROP. De graven liggen op het terrein van de voormalige suikerfabriek Kalibagor die door de familie Cooke was opgericht. (Volgens een link van Banyumas.com). Met deze pagina sluit ik de maand maart 2016 af.

 

 

April:

 1. 01-04-2016: Geplaatst gedetailleerde annekdotes over scheepskapitein Willem van den Berg  en aanvullende foto's - zie ook item 18 maand maart 2016 - welke ik mocht verkrijgen van zijn kleinzoon, die andere Willem van den Berg, die in het kielzog van zijn opa en zijn vader ook het ruime sop koos en heden ten dage nog steeds, maar dan niet meer op zo'n groot joekel, maar een iets kleiner zeiljacht zijn hobby bedrijft. Mind: ook deze details zijn het copyright van de familie van den Berg.
 2. 02-04-2016: Geplaatst een pagina over het kerkhof van Poerbolingo (Purbalingga Banyumas) met hoofdzakelijk werknemers en gezinnen van de voormalige suikerfabriek Bodjong te Poerbolinggo. Ik heb een lijst van begravenen er vermeld, doch niet van allen een foto van hun graf. Onder andere wel foto's van Claudine van Haak, Hendrik Burgmans, Mev. de weduwe M. van Slee en enkele details en achtergronden. Met dank aan Banjoemas.com en blogspot van Langganlangitsore.
 3. 03-04-2016: Geplaatst een aanvulling op pagina Peneleh Kerkhof deel 11.  Onderaan de pagina met de notitie aanvulling. Het betreft het familie graf van de familie Couwenberg / van GIJEN met aanvullende details zoals fouten in de naamspelling e.d. In het graf zijn de ouders en 6 kinderen te ruste gelegd. (Almanakken RA 1859 en RA 1867 geven verschillende spellingen aan).
 4. 04-04-2016: Geplaatst een pagina Kerkhof Soemenep Madoera deel 1 met iets over Dirk van Duijne, één der notabelen van het eiland, afkomstig uit Scheveningen. Er is over Dirk genoeg geschreven en verhaald en daarom van mijn kant slechts summiere gegevens maar WEL enkele saillante onderlinge afwijkingen in de informatie van De Indische Navorschers, de almanakken en het boek Geslacht van de Indische familie van Duijne door Nel Noordervliet-Jol. Het zal mij verder een biet wezen wie er gelijk of ongelijk heeft, maar ik ben slechts opmerkzaam en deel het mede. Wat men er verder mee doet? Niet mijn pakkiean/bagian. Voorzien van foto's d.d. 3 april 2016 door Raden Mas Achmad Syafii. Recentelijker kan het niet. Oh ja, COPYRIGHT.
 5. 05-04-2016: Geplaatst een pagina Kerkhof Soemenep Madoera deel 2 met heel veel onbekende gegevens, want het kerkhof is zwaar geruineerd en bijna geheel verwoest. Wel nog iets van het familiegraf LINDEMAN en voor de rest funderingen met niets en kelders zonder inhoud en veel takkebossen hout en zooi. Moge zij in vrede rusten, allen die daar liggen. Jammer. Ook weer voorzien van foto's gemaakt door Raden Mas Ahmad Syafii, waarvoor dank.
 6. 06-04-2016: Geplaatst pagina Peneleh Kerkhof deel 14. Een vervolgpagina over de serie van de graven te Peneleh Soerabaya. Met medewerking (foto's) van Cak Ndeso / Mas Gregori.us . De volgende families BRENKMAN, Calicher, PERRET/RUPS, FRANCKEN en TROMPHELLER/Bruins of Nicolaas zijn hierin besproken voor zover mogelijk. Uiteraard geen volledige genealogische details, want dan kan ik wel aan de gang blijven........ Af en toe moet ik wat vrije tijd hebben om op mijn gemakkie elders op het internet het gekijf en gekibbel van een cluppie oude Indische hangjeugd (Attentie: deze term is NIET mijn uitvinding) te lezen en voorzien van het nodige wapengekletter van hun speelgoedgeweertjes. Waar ze al geen zin in hebben om zich druk te maken; je zal er maar last van hebben om op dergelijke wijze aan het lezerspubliek te tonen, dat men zo handelt om de verfromfraaide pauwenveren en gekrenkte ego's op te poetsen??? Wat zal het nageslacht zich later de pleuris lachen om de onzin, nonsens en gedrag van hun voorouders (die juist het goede voorbeeld dienen te geven.)
 7. 07-04-2016: Geplaatst aanvullingen betreffende de familie CALICHER/BRENKMAN op de pagina Peneleh Kerkhof deel 14. Succes ermee mocht men er interesse in hebben. Met dank aan Maudy Limrahwana die mij de tip gaf. Het betreft het oude vakantie huis te Tretes van de familie G. van Zalingen-Calicher.
 8. 08-04-2016: Geplaatst een pagina Kerkhof van Pekalongan met foto's en achtergrond informatie over de families Meijer-van den Berg, Meijer- de Bats, Stauber, Annink en veel succes ermee mocht men interesse erin hebben of er iets aan hebben ten behoeve van eigen familie dossiers.
 9. 11-04-2016: Geplaatst een pagina over het kerhof Kota Langsa te Aceh.Heeft niets van doen met het soldatenkerkhof Aceh. Dit kerkhof was bestemd voor de burgerij die daar destijds woonde en leefde en stierf en die werkzaam was op de ondenemingen en handel/scheepvaart en de mijnen. Zoals bijna alle andere kerkhoven is ook dit kerkhof naar de gallemiezen en zelfs voor een groot deel in beslag genomen door de bevolking. Beelden tonen aan, dat er een mevr. Esy zich inzet voor het behoud van dit restant van het kerkhof als cultuur erfgoed. Ik heb geen beelden van de graven zelf, omdat deze onherkenbaar zijn verwoest. Slechts één graf is behouden gebleven en wel het graf van de heer Arnold Bueno Bibaz, die als slachtoffer van moordenaars (kwade werknemers) tijdens werkzaamheden op de rubberplantage werd vermoord. Het relaas ervan heb ik bijgevoegd. Moge hij en alle anderen aldaar in vrede rusten.
 10. 13-04-2016: Geplaatst een speciale pagina over het graf van Ernestine Florentine Jansz. Zij ligt te rusten midden in een durpsstraat in Jayagiri (Djajagiri) een voormalige Kina plantage, die in 1914 werd opgeheven. Haar geboortenaam was Grijner en zij was gehuwd met Alexander Jansz voormalig administrateur van de kina onderneming en werd 33 jaar oud.
 11. 14-04-2016: Geplaatst een pagina Kerkhof Pangkalpinang te Bangka voorzien van informatie, afwijkingen in de namen en enkele details en foto's. Het betreft onder andere de families Mangindaan-Brouwer von Gonzenbach, Scipio Blume-Ehrencron en verder een lijst met namen van personen die daar begraven werden.
 12. 14-04-2016: Geplaatst een pagina Kerkhof Madiun Midden Java voorzien van wat informatie, vraagtekens en enkele foto's. Het betreft met name de familie SOEPNEL en verder iets over de suikerfabriek REJOSARI en de suikerfabrieken te SLAWI.
 13. 15-04-2016: Geplaatst een speciale pagina over het Kerkhof KUPANG op het eiland TIMOR. Aldaar, op het geruïneerde kerkhof, ligt begraven een jonge 2de stuurman Civiele Scheepvaart genaamd Jan Jozua Vuerhard. Hij was afkomstig van een bekend scheepvaart geslacht welke bindingen had met VRIESSEVEEM, Blauwhoedenveem. Één en ander voorzien van foto's en achtergrond informatie.
 14. 17-04-2016: Geplaatst een pagina Kerkhof Soekoen Malang deel 4 met foto's van enkele graven en de achtergrond informatie door mij toegevoegd. Het zijn GEEN foto's uit de Indische Navorser, doch gemaakt door lokalen aldaar woonachtig. Ik heb de website erbij vermeld en indien men de Indonesische taal machtig is, dan kan men lezen, dat er aardig wat nonsens in staat, wegens gebrek aan kennis. Maar goed, het ging me om de foto's. Het betreft Hartsteen/Versteegh/Solbrig/van Angelbeek en gerelateerden. Ik heb wel iets uit de Ind. Navorser overgenomen aangezien er een significant verschil is genoteerd in de almanakken t.o.v. de grafsteen, wat betreft een overlijdensdatum.. Enfin, u leest het zelf maar.
 15. 19-04-2016: Geplaatst een pagina Kerkhof Sumenep Madura deel 3. Dit keer gaat het over het kerkhof, dat naast het oude Fort te Kalimo'ok ligt (Kalianget). Het gaat me hier op deze pagina om het graf aldaar van de heer Pieter Gijsbert VOLBORTH oorspronkelijk uit Rembang en later naar Sumenep verhuisd. Ik heb op de pagina enkele wetenswaardigheden verzameld waarbij ik tevens enkele vraagtekens bij heb gezet, omdat ik er niet uit gekomen ben, wegens gebrek aan officiële ondersteunende documenten en slechts heb kunnen putten uit almanakken en internetsites. Mind: de familie Lapré heeft/had er ook mee te maken en ook de familie Fredriksz. Wellicht dat deze families iets meer weten.
 16. 23-04-2016: Geplaatst een HERSCHREVEN pagina Kerkhof van het eiland ONRUST voor de kust van Jakarta. Ik had 3 jaar geleden deze pagina reeds geschreven aan de hand van gegevens van Indonesische weblogs, echter zonder diepgaand onderzoek te plegen. Aan de hand van recentelijk verkregen nieuwe foto's, ter plekke genomen d.d. 17 april 2016 heb ik de pagina herschreven/verbeterd en voorzien van nieuwe informatie en foto's. Mijns insziens de moeite waard om het één en ander nader te lezen en zich "verwonderd" af te vragen hoe het als moeder voelt om je 6-jarig zoontje als slaaf te zien en verkocht worden en notarieel bekrachtigd, dat het 6-jarig jochie het eigendom was van een 8-jarig dochtertje van een VOC opperkoopman Bastiaen Duran. Ook "zeer interessant" is te lezen welke nonsens er op de Indonesische webblogs geschreven wordt, lachen gieren brullen. Vergelijk de grafopschriften van Maria van de Velde en die van Johanna Kalff, beiden jong gestorven en beiden (waarschijnlijk) gehuwd met..... lees zelf maar.
 17. 25-04-2016: Geplaatst en pagina over een oudtante Johanna Johannes haar nazaten, waarbij de volgende families bij betrokken waren/zijn: Boudriot, Smits, van Es, d'Abo. Tevens in betrokken waren een theefabriek, diverse commencalen huizen te Batavia, een paar logementen in Tjiandjoer/Cianjur Sindanglaya, verkoop van vers gebak, gezouten ossetongen van speciale ossen uit Tjiandjoer, saussijsenbroodjes, bloemen en europese groenten, etens buitenhuis, verkoop van dekstieren, schiet je kuit. En de centjes zijn niet bij mij terechtgekomen, voor het geval dat men soms bepaalde gedachten mocht laten prevaleren in de hersenpan.
 18. 26-04-2016: Een pagina MANUEL / NAHUYS / WHITE / DORREPAAL / KROESEN / BOERS over de verbintenissen van voorouders en nazaten, die men via huwelijken aanging en meer wetenswaardigheden en de ontzenuwing van het feit, dat op het internet staat dat Joseph Manuel van Portugese oorsprong was. Althans ontzenuwing: Ik heb de gegevens uit de historische stukken zoals almanakken, oude kranten en privé archief uit erfenis verkregen. Aanvullingen aangebracht op 27 april 2016 inzake de handelspartner van Joseph Manuel, zijnde William Neate Chapman. Zie ook mijn pagina Peneleh Kerkhof 13 voor meer details over Chapman en Cooke/Blavet te Surabaya.

 Mei:

 

 1. 02-05-2016: Geplaatst aanvullingen betreffende de fam. Pattie-Barthélemy op de pagina Kerkhof Mojokerto deel 1. Ongeveer halverwege de pagina.
 2. 05-05-2016: Geplaatst een kleine aanvulling op de pagina Mijn Pa's eerste leven. (Aangemerkt met Aanvulling 5-5-2016.) Lang zocht ik naar meer gegevens over hem en vooral omdat het me onwaarschijnlijk voorkwam, dat hij pas in de leeftijd van 29 jaar huwde. Hij had een knap voorkomen en het leek me onwaarschijnlijk, dat de meiden hem met rust lieten. Eindelijk gevonden na al die jaren: hij bleek in 1914 verloofd te zijn geweest, maar om één of andere duistere reden ging de verloving niet over in een huwelijk doch brandde als een nachtkaars uit. En een vreemde gewaarwording viel over me, want Pa verdween uit het leven van zijn verloofde en ik exact krek na 100 jaar idem dito uit het leven van een nazaat van de familie van zijn eertijdse verloofde. De weg in een mensenleven is inderdaad uitgestippeld en geschiedenis herhaalt zich.
 3. 08-05-2016: Geplaatst een pagina over de Engelse bevolking die op Java achterbleef na de teruggave door Engeland aan Nederland in 1815. Let wel: Ik schrijf dus JAVA, ik schrijf dus niet SUMATRA. Het gaat om de families COOKSON, CHAPMAN, BLAVET. Te lezen en wat foto's te zien op de pagina De achtergebleven Engelsen op Java.
 4. 09-05-2016: Geplaatst een bloemetje op 17 april 2016 op het kerkhof Kembang Kuning te Surabaya, want op deze dag werd een Indisch meisje geboren, een lange lange tijd geleden te Pasuruan en zij stierf op 14 mei 1965 te Surabaya, ziek, ellendig en geen lust in het leven meer. Zonder haar was ik niet zover gekomen in het leven. Zij verzorgde mij als haar eigen zoon. Dank Mam. En ik kan het niet laten om te sneren, want de smerige pijn doet me nog steeds zeer: Een of andere historicus schreef valselijke zaken over haar in 2008. "Vom Hören Sagen" genoteerd uit de bek van een oude roddelaarster en plaatste dit soort smerige roddel gedurende een paar jaren in het openbaar. Maanden heb ik moeten wachten totdat het verwijderd werd van zijn website en excuses kreeg en ook nog mede onder druk van een kennis van me. Hij mag blij zijn, dat ik hem niet voor de rechtbank heb gesleept en zijn naam als zogenaamde historicus publiekelijk gedegradeerd heb. Hij mag blij zijn, dat ik mijn wilde jaren niet meer heb, MIJN fatsoen had getoond, hem niet bij zijn kladden had gepakt en een schop onder zijn achterste had verkocht en mede namens mama natuurlijk en wellicht had ma hem nog een extra flinke beuk voor zijn kop gegeven, zodat de inhoud van zijn hersenpan weer wat geordend zou worden..... Een beetje vent met ballen had ook openlijk op zijn website zijn fouten en excuses getoond....., want de roddel mocht een ieder lezen, maar zijn excuses voor zijn feilen dus niet. Slapjanus. ....Trouwens nog zo iets doms: Hij schrijft over Joseph Arman, mijn oom. Nah ja.... Wijlen mijn oom die 30 jaren lang de Armeense gemeenschap in Indië onder de loep had genomen, heette bij zijn geboorte Armen Joseph en toen oom Armen dood ging heette hij nog steeds Armen Joseph en niet Joseph Arman. Slordig van je Sjaakie Brabbel. Want een ietsje verderop doe je het wel goed schrijven. De riebels lopen over mijn rug door je gedoe en geklier. Ik heb weer mijn gal gespuugd. Volgende keer verder. Oh ja: alles wat origineel was geschreven, inclusief de mailwisseling, is bewaard met datum en uur erbij.... Mijn archief is groot genoeg.....
 5. Ma's graf M1915 en kruis en een beetje schoongemaakt d.d. 17 april 2016. Is niet tegen aan te knokken dat gras. Het groeit terwijl je het knipt.
 6. Leeg. Software kuren.
 7. 09-05-2016: Geplaatst een kleine reportage en foto's betreffende de Herdenking van de Slag in de Java zee op lokatie te Bawean in de Java zee d.d. 27 febr 2016. Te zien op de pagina Slag Java zee VON deel 4 beginnend halverwege de pagina en door naar onder. Voor mijn broer, pa en ma en alle overige gesneuvelden. Dank aan de voorzitter de heer Joop Nahuijsen, die zich ervoor inzette om het mogelijk te maken. 

  Het bloemstuk voor alle gevallenen.

 8. 13-05-2016: Geplaatst een pagina Een Heuse Vader. Het verhaal van het familie graf van notaris C.P.A. Boelen te Den Haag - zijn eigen familie graf door hem betaald - , zijn tweede vrouw Catharina Berlauwt en zijn dochter, mijn tante Constance Pauline Boelen te Nieuw Eijkenduijnen Den Haag. Hun grafplaten met hun familie gegevens zijn "verdwenen"(moedwillig??) en er is een armetierige naamplaat voor in de plaats gekomen met daarop slechts de familienaam Rubay Bouman Boelen. Geen verdere info of iets dergelijks, in- en intriest wat men gedaan heeft. Met foto's en overige gegevens, welke het copyright dragen....Met dank aan mijn neef W.P. Boers en Elmi Myerop die erop uit trok om foto's te maken.
 9. 14-05-2016: Geplaatst een pagina met uitleg over de relatie van soldaten uit 't "sjoene" Limburg, Indië en batik (van Niessen/van Zuijlen), hete zwoele nachten, Bali en Borneo expedities van het KNIL, liefdesverdriet, kortom: een stukje wel en wee over de families CRENA, NIESSEN, BOERS, von RANZOW en zelfs Adriaan Koek, de gouverneur van Malacca in Engelse dienst komt om de hoek kijken. Zie de pagina Kolonel MWO4 Johann Heinrich Crena.
 10. 17-05-2016: Geplaatst uitgebreidere gegevens over de familie CREET die druk bezig waren in het hotelgebeuren. Te lezen op de pagina CREET EN HET HOTEL GEBEUREN en met name de passages gemerkt met Aanvullingen 17 mei 2016. Ook iets over YVONNE PAUL uit 1967 die 3 maanden bivakkeerde op Schiphol. Weet u het nog? Of was u toen druk bezig met de PUCH brommetjes en de Indorock?
 11. 19-05-2016: Geplaatst een pagina over het kerkhof van het eiland Ai Banda en met foto's en wat informatie over de begraven personen aldaar. Ook voorzien van links naar diverse andere websites met meer informatie. Natuurlijk, hoe kan het ok anders, onder aan de pagina een sneer van me naar diverse personen die steen en been klagen over hun en het hun aangedane leed, maar gladweg vergeten wat er met BANDA is gebeurd in 1621, waarbij Japanse Samurai beulen door de VOC waren ingeschakeld om pakweg 15000 Bandanezen een kop kleiner te maken. All in the name of the Golden Nutmeg !!!!! Oftewel De Gouden Notemuskaat voor Vorst en Vaderland maar vooral voor eigen gewin.
 12. 21 mei 2016: Een pagina over dat andere kerkhof te Jakarta, namelijk PETAMBURAN, destijds aangesteld als aanvulling op het oudere Tanah Abang. Foto's van de graven op dit kerkhof kunt u terugvinden op de websitepentalpha.nl   Op mijn pagina heb ik WEL achtergrond informatie met foto's en andere details uitgeplozen en neergeschreven en OOK - met toestemming en voorzien van de naam van de website - de foto's van de beschreven/betrokken graven/personen. Het betreft de families FRANS-SCHOT (Leraren Eur. School Kupang) ,  OFFRINGA-EMAN (Leraar MULO Djogja) en TERWEIJ-VAN DE PEPPEL (Directeur Kolff en Co). Alle hier door mij genoemde personen werden slachtoffer van de oorlog en vonden hun lot bezegeld in de burgerkampen of aan boord van de JUNYO MARU naar de kelder geholpen met gevangen aan boord en of HMS DE RUYTER Slag in de Javazee. En één der leden van de familie Offringa was weer een collega van mijn broer op de HMS DE RUYTER en zij sneuvelden zij aan zij in de nacht van 27 op 28 febr 1942 in de Javazee. Zij rusten allen in vrede. Op de pagina schreef ik dit stukje erbij:  "Saillant detail: Toen Stephana Christina Offringa op 4 juni 1915 geboren werd te Djogja, vierde een straat verder in Djogja een ander gezin op diezelfde dag ook een geboorte van een meisje, namelijk geheten Gerardine Albertine ten Cate, dochter van Gerrit Willem ten Cate en Louise Albertine Meijer. Ja en? Niks ja en.... Gerardine was mijn tante, jongste zus van mijn ma Beatrix. En wat nog het meest frappante aan dit alles is? Beide dames Stephana Christina Offringa en Gerardine Albertine ten Cate worden op dezelfde dag 4 juni 1915 te Djogja geboren en beide dames hadden een neefje en beide neefjes sterven samen op dezelfde dag 27/28-2-1942 in de Slag in de Javazee aan boord van het HMS de Ruyter. En 74 jaren later wordt dit feit op het internet kenbaar gemaakt. "
 13. 24 mei 2016: Geplaatst de pagina PETAMBURAN JAKARTA 2. Met hierin slechts één foto van het graf van Albert Maarten Wilkens, maar wel voorzien van details en achtergronden van hier in Nederland tot daar in Jakarta(Batavia). Enkele "vreemde" bizonderheden tevens uit de doeken gedaan. Ik verwijs op deze pagina naar de websites www.pentalpha.nl (bron foto graf) en http://stamboom.vanminos.nl en gemeentelijk archief Den Haag en diverse andere bronnen zoals www.kb.nl en de Registeralmanakken. Men gelieve - bij interesse - ook de families van Motman en van Pasman er in te betrekken en te bestuderen. (Afgelopen weekend op een houtje moeten bijten, want mijn AOW werd pas maandag gestort. Maar ik had mezelf gewoon bij de buren uitgenodigd, dus honger had ik niet geleden. De buren zitten nu wel met een lege provisiekast, maar dat is hun zorg.)
 14. 26-05-2016: Geplaatst de pagina PETAMBURAN JAKARTA 3. Met hierin slechts één foto van het graf van JOSEPH JOHANNES ROMMENS, maar wel voorzien van details en achtergronden van hier in Nederland tot daar in Jakarta(Batavia). Enkele "vreemde" bizonderheden tevens uit de doeken gedaan. Ik verwijs op deze pagina naar de websites www.pentalpha.nl (bron foto graf) en diverse andere bronnen zoals www.kb.nl en de Registeralmanakken. Men gelieve - bij interesse - ook de families DUMAIS en (EARLE) PURVIS er in te betrekken en te bestuderen.
 15. 27-05-2016: Geplaatst de pagina PETAMBURAN JAKARTA 4. Met hierin slechts één foto van het graf van ALBERT ERNST LATUASAN, maar wel voorzien van details en achtergronden van hier in Nederland tot daar in Jakarta(Batavia). Ik verwijs op deze pagina naar de websites www.pentalpha.nl (bron foto graf) en diverse andere bronnen zoals www.kb.nlen de Registeralmanakken. Het is mijn eerbetoon aan de heer Latuasan, omdat ik bijna 100% zeker weet, dat slechts weinigen weten wie hij was en welke idealen hij had samen met mede- "knokkers". Mijn respect voor hem en hoed af.
 16. 28-05-2016: Geplaatst de pagina PETAMBURAN JAKARTA 5. Met hierin slechts één foto van het graf van PETRUS JOHANNES VAN DER PLAS, maar wel voorzien van details en achtergronden van hier in Nederland tot daar in Jakarta(Batavia). Ik verwijs op deze pagina naar de websites www.pentalpha.nl (bron foto graf) en diverse andere bronnen zoals www.kb.nl en de Registeralmanakken. Het gaat over het leven van een gepensioneerd KNIL sergeant, die terugkeerde naar Nederland, het niet ziet zitten en weer terugkeert naar Indië en aldaar in het jappenkamp Mr. Cornelis vlak voor de bevrijding overleed.
 17. 28-05-2016: VERWIJDERD een link naar een website van een "Indo" in de USA, die op een zeer onwelvoeglijke, lage  en onfatsoenlijke manier kreten uit op een forum, welke zeer beledigend zijn voor (eventuele) nazaten van personen, die een Japanner als vader hadden (gedwongen of niet gedwongen, maakt niets uit) en die nog in leven zijn. En sowieso voor alle andere Japanse mensen, die niets van doen hebben gehad in welke zin dan ook met betrekking tot de afgelopen 2de WO. En ik doel hiermee op "zijn" totaal misplaatste reactie: "Misschien hebben de Amerikanen ook toen gedacht: De enig goede Jap was een dode." ....... Jaja: Wie was dan, behalve de Amerikanen dit OOK aan het denken? ...Daarbij gevolgd door: "Ja door de laffe aanval op Pearl Harbor hadden ze ook een flinke afstraffing en die bommen VERDIEND."......  Daarmee doelend op de atoombommen Japan 1945 Hiroshima en omdat zij (het Japanse volk dus) een heerser volgen en "hij" niet en "hij" zich daarna verschuilt achter het mom, dat men (de lezers)  op dat forum "zijn" Nederlandse taal een draai geeft en een verkeerde uitlegt eraan plakt en en en enzovoorts staat "hij" altijd klaar met kutsmoesjes ...... Als je wilt dat je Nederlands verstaanbaar en of leesbaar is, dan dien je geen fratsen neer te kwatsen die - volgens hem - dan verkeerd begrepen kunnen worden. Bah, een misselijk zielig figuur is het......... Personen die op een dergelijke lage wijze hun mening verkondigen, zijn voor mij geen drol waard (en drollen spoel ik heel snel door de wc), ongeacht of je trauma's van de oorlog hebt opgelopen of niet en of je nu op leeftijd bent of niet. Fatsoen heb je of heb je niet.  Ik hoop dat dit personage het leest, want dan kan "hij" mij subiet uit "zijn" links weghalen, aangezien ik op geen enkele manier met "hem" associaties wil hebben; daarmee aanduidend dat "ie" te min voor me is om "hem" rechtstreeks aan te schrijven, want ik schrijf niet naar drollen......  Een volk - nota bene burgers waren het, moeders, kleine kindertjes, opa's, oma's, zieken, gebrekkigen, mensen die geen eens wisten wat een keizer was, mensen die alleen maar zorgden voor het dagelijks brood op tafel en die geen flauw benul hadden wat er zich buiten hun wereldje afspeelde,  - want de soldaten waren aan het knokken - die atoombommen over zich heen krijgen en dan zeggen dat ze het verdienen. Ik zou "hem" wel eens willen horen koeren en mauwen, als een familielid van "hem" (bij overleving) door het leven moet gaan met de gevolgen van een atoombom? Zou "hij" dan ook luidkeels gaan jammeren dat "zijn" familielid het verdiend heeft???... Ik wens het NIEMAND toe in elk geval. En voor de rest wens ik "hem" een goed gezond leven toe, met zo weinig mogelijk last van "dolende spoken" in zijn nachtmerries.
 18. 30-05-2016: Geplaatst de pagina PETAMBURAN JAKARTA 6. Met hierin slechts de foto van het graf van de heer Paul Henri Francois CELEN, maar wel voorzien van het eigenaardige verhaal van zijn grootvader de Officier Gezondheid 1ste Klasse Johannes Henri Celen te Amboina. (Zijn geboorte te Zierikzee werd 19 jaren later pas door zijn moeder Hendrika Celen aangegeven). Johannes Henri Celen staat in de Ind.Navorschers te boek met verschillen in de teksten van de grafopschriften,  in de  geboortedatums en -plaatsen (2 mei, 12 mei, 1835, Den Haag, Zierikzee). In de pagina heb ik de verschillen uit de doeken gedaan. en verwezen naar de betreffende bronnen. De foto van het graf is afkomstig vanwww.pentalpha.nl met toestemming.
 19. Voorlopig sluit ik de serie Petamburan Jakarta (ik heb nog wel enkele foto's van de graven van www.pentalpha.nl in de maak, maar laat dit even op een zacht pitje sudderen) en de maand mei 2016 af. Een fijne zomer toegewenst met veel zon en gepaste liederlijkheid aan de stranden of vakantie oorden of gewoon in de zon op het balkon en dat laatste doet me denken aan Dimitri van Toren's liedje "Niet te vlug niet te snel met je pingpong spel en daar ligt ze in de zon..." maar dat vele leesvoer barbaren het wel niet zal aanspreken.... Zie hieronder de link naar het liedje.
 20. https://youtu.be/_ian8kdkI5A   Uitgebracht in 1973 door Dimitri van Toren en m.i. (persoonlijke voorkeur) één der grootste tekstmakers - troubadours.  Hé Kom aan.... Ergens op circa 55 sec zie je me lopen in oranje kleding...ik was nog piepjong en wild en droeg oranje kleding.....

   

Juni:

 1. 01 juni 2016: Een schat aan prive brieven verkregen vanuit Engeland van een nazaat, inzake het leven van een Engelse inwoner van Semarang en Kedoe uit zijn leven aldaar tijdens de jaren 1816 tot en met 1838, het jaar dat hij stierf te Kedoe. Het gaat daarbij om de heer William Neate Chapman. Google maar om te weten wie hij was en op mijn site heb ik een ietepieterig klein stukje over hem geschreven, Java na vertrek van de Engelsen. Daarbij ook de jaren 1791 t/m 1815 met voornamelijk India/Australia/NZ/Bengalen/Kaap de Goede Hoop......Er is veel tijd nodig door mij om het te ontcijferen en alle erin verwerkte gegevens met elkaar te verbinden. Het betreft bijvoorbeeld gegevens over zijn kennissen die in de Java oorlog 1825-1830 meevochten, zijn handelspartners destijds woonachtig te Semarang, zijn contacten met Lt.Gen Raffles (1810-1815) en de tijden van de overgang van Engels Beheer terug naar Nederlandse handen, de uitbarsting van de Tambora op Sumbawa in 1817, de "oproer" te Saparua waarbij na onderdrukking de heren Matulesia en Triago werden geëxceuteerd en nog veel meer..... Geen almanak kan er tegen op...Namen in de almanakken openen hun bijbehorende gezichten in deze brieven. Ik heb wat te doen en het genoegen zal geheel aan mijn kant zijn. Misschien, dat ik fragmenten publiceer, misschien... want ergens vind ik het bloedzonde om mijn werk openlijk te publiceren waar wellicht anderen er hun kosteloos voordeel ten eigen gewin mee bevoordelen. Dus tot onbepaalde tijd zal ik sporadisch wat neerschrijven. De hartelijke groeten van mijn jeweetwel (wat er op rijmt).
 2. 03-06-2016: Geplaatst de herschreven pagina MARIA SALOMONSON, die op 81-jarige leeftijd door de "uitvoerders" van het smerige Nazi regiem naar Westerbork werd gebracht. Zij was de moeder van Fritz Joseph Pinédo (architect Surabaya, Malang) en gehuwd met Egbertus Pinédo, die in 1903 aan de tafel van mijn oudoom C.P.A. Boelen te Magelang plaats nam, teneinde een notariëel contract te passeren. Beiden heren waren geboren te Amsterdam, beide heren troffen elkaar te Magelang en beide heren liggen anno 2016 vlak bij elkaar te rusten in vrede te Den Haag al héél wat jaren sinds 1933. De pagina heb ik gemaakt en geplaatst ter ere en respect van Maria Salomonson en is voorzien van recentelijk verkregen foto's van de familie Pinédo waarvoor mijn grote dank.
 3. 04-06-2016: Geplaatst een pagina met wat summiere details over de Affaire Gondong Demak 3 sept 1825, de "voorloper" van de Java oorlogen 1825-1830. Iets over de Vrijwilligers van Semarang (een man of 20 vergezeld van enkele matrozen en lokale soldaten) Wie zij waren en waarom zij dit deden en tevens voorzien van enkele vraagtekens, die ik plaats bij boekwerken over de suikerindustrie. Één en ander heeft ook te maken met het vertrek van de Engelsen uit Java en waarbij enkele Engelse lieden toch op Java achter bleven, hun leven vervolgden en er stierven. Mind: Het is geen studie stuk. Het zijn slechts aanvullingen die ik plaats, daarbij verwijzend naar of de hiaten in de boeken of de (abusievelijk) verkeerde beweringen en welke ik geput heb uit privé archieven van familie zijde, alsmede van Engelse privé archieven/brieven uit die periode.
 4. 05-06-2016: Geplaatst een pagina over EMILE PARRY BRONNEKAM, controleur 2de kl. te Bagelen, gehuwd mei 1834 en gestorven sept 1834 tijdens een inspectie reis op het Dieng plateau alwaar hij in een zwavel krater stierf. Één en ander naar aanleiding van het feit, dat hij in een brief van William Neate Chapman werd genoemd, die gericht was aan zijn zuster Fanny Chapman in de UK. Bronnekam was gehuwd met de oudste dochter van Kolonel Louis du Perron (geboren Colombo). De pagina is gevuld met wat gezwets van me en aanvullende gegevens betreffende VOC, FRANS INDIA PONDICHÉRY (zuidelijk van Madras), Batavia en PADANG heeft er ook wat mee te maken. Oh ja: Parry huwde in 1834 maar had al een dochter in 1832.... die in 1850 huwde met Francois Theodore te PONDICHéRY en genoteerd staat in de registers van.... Isle de Maurice. ...Over diaspora gesproken.....
 5. 13-06-2016: Geplaatst de pagina over de Armenian Bridge te Madras, destijds gebouwd en bekostigd door Khojah/Coja, Cojerdee Petrus Woskan (Petrus Uscan) en de brug deed meer dan 237 jaren dienst. Één en ander voorzien van achtergrond gegevens en een klein stukje over de naam Ameer John Woskan, gehuwd met Catharine Toorop 1821 Salatiga in Indië en een beschouwing mijnerzijds over het hoe en waarom in een mensenleven (over mij persoonlijk).  De pagina heb ik opgedragen aan een oude Indiase vriend van me uit Madras....Aan het end van de pagina een stukje Nederlandse betrokkenheid bij het Armeens gebeuren: Een stukje historisch tekst geschreven in het klassiek ARMEENS wordt door het CBG betiteld als JAVAANS. In het Engels zou ik dit betitelen als PATHETIC. Oh ja wederom geldt ook hier: Heb je geen binding met iets wat maar Armeens of aanverwant is: Wegwezen dan, niets te zoeken.
 6. 14-06-2016: Geplaatst een pagina over de Armeniërs te Amsterdam, die circa 1625 en later zich zetelden in Amsterdam om er handel te drijven, wonen, werken en gezinnen te stichten met lokale dames uit Amsterdam e.o. en veelal afkomstig waren uit Nieuw Julfa en Smyrna (Izmir) Met wat foto's en informatie over de Armeense kerk uit 1714 en de vlakbij gelegen ARMEENSEBRUG die sedert 2013 officieel deze naam draagt. Ook nog iets over de naam JEAN FROGER en een opmerking mijnerzijds over een Amsterdamse dame MARRITJE SILVIUS die in 1688 gedoopt werd maar op haar huwelijksdag in 1728 pas 26 jaar oud was.  Zij huwde Avet Jeremias, geboren te Constantinopel in 1690. (Leeftijd van Marritje volgens een boek van Bekius dan, maar haar FNL record zegt dat zij in 1688 gedoopt werd.. dus 40 jaar oud was???... Waar ken ik de naam JEAN FROGER toch van ??? Bekend dat de voorvaderen FROGER uit Frankrijk afkomstig waren??... Tot slot: Hoeveel Nederlanders weten dat Armeniërs gefusilleerd werden te Middelharnis tijdens de 2de WO???  Hoeveel Nederlanders weten dat Armeniërs gesneuveld waren in de Java Oorlog 1825-1830 ?????? Hoeveel Nederlanders weten dat er Marokkanen gesneuveld waren in de 2de WO en begraven liggen in Nederland.
 7. 22-06-2016: De langste dag was gisteren op 21 juni 2016 en dat werd door het uitspansel uitbundig gevierd met regen en regen en regen; de dag ervoor was het idem, zelfs een graadje erger; de maand mei en de rest van voorgaande dagen in juni was ook al in "huilerige" staat. En voor vandaag en morgen 23 juni en daarna hetzelfde vooruitzicht. Waterzooi dus.
 8. 24-06-2016: Geplaatst een pagina gewijd aan graf B2135 te Peneleh kerkhof Surabaya. In het graf liggen 2 jonge vrouwen bij elkaar: Mevr. Reine Marie Therese Leclerc geboren Theuerkauff en Marie Dralle. Op het grafopschrift staat een foutieve overlijdensdatum vermeld, namelijk 16 nov 1892. Het moet echter zijn 16 sept 1893. Wat hadden zij met elkaar gemeen? Mevr. Leclerc geboren en gedoopt te ORAN Algerije en via Nederland naar Indië, huwt daar Mathieu Leclerc, koopman te Soerabaya op 21 maart 1891 en overleed op dezelfde dag als Marie Dralle op 16 sept 1892. .....Marie Dralle: Zij vertrekt op 16 juli 1892 vanuit Amsterdam naar Indië, weet niet waar zij moet debarkeren: Semarang of Surabaya? Uiteindelijk blijkt dus, dat zij koos voor Surabaya en zij overleed exact op de dag nauwkeurig 2 maanden nadat zij Amsterdam verliet. Zou zij in huis geweest zijn bij de familie Leclerc-Theuerkauff? Zouden beide dames getroffen zijn door een eendere ziekte via een virus of zoiets? Ik heb niets kunnen vinden hierover...Kortom, te lezen op de pagina GRAF G2135 PENELEH. ...Het trieste verhaal van 2 jonge onbekende vrouwen die samen liggen in B2135 te Peneleh Surabaya. Ik heb niet kunnen ontdekken wat hun binding met elkaar was, jammer.
 9. 25-06-2016: Geplaatst een pagina gewijd aan "HIJ, EEN INDO, VAN WIEN MEN KAN ZEGGEN, DAT HIJ EEN SELF MADE MAN WAS."  Dit stond in de krant toen de heer Carel Frederik Scheepe op 44-jarige leeftijd overleed te Soerabaya. Waarom een nadruk op INDO? Was een Indo een uitzondering wanneer hij een carriere maakte??? Schijnbaar wel en na zijn dood werd nog eens haarfijn uit de doeken gedaan, dat hij een zuinig man was en daarom best wel een aardig spaarcentje had opgebouwd.... Proef ik een soort jaloezie bij de journalist??? Hij was hoofdboekhouder van Fraser & Eaton Co en was gehuwd met Christina Wilhelmina Schmidt Weijmans. Zij hertrouwde 7 jaren na de dood van haar eerste man Carel Frederik met ALBERT EATON en dit huwelijk duurde 7 maanden en werd zij wederom weduwe om op 84-jarige leeftijd in 1949 te Surabaya te overlijden. Te lezen op de pagina PENELEH KERKHOF GRAF B2341 SCHEEPE. Tevens op deze pagina vermeld dat de gemeente Surabaya van plan is om het kerkhof Peneleh om te turnen tot erfgoed. Berichten 14 en 17 juni 2016.
 10. 26-06-2016: Geplaatst een aanvulling van de pagina Joodse Begraafplaatsen te Aceh. De heer Adriaan P. Intveld van de IGV bracht mijn website een bezoek en verstrekte mij aansluitend een foto van het graf van Deborah Bolchover geboren Blumenfeld. De foto is afgedrukt in het boek "Gevallen op het veld van eer" op pagina 361, geschreven door de heer Intveld. De originele foto werd in 1977 gemaakt door mevr. Clara Brakel-Papenhuyzen. Mij is door de heer Intveld toestemming verleend om de foto hier te mogen plaatsen, waarvoor mijn dank. De heer Intveld kon op zijn beurt enkele gegevens van mijn website gebruiken ter aanvulling van de website van de IGV, welke via deze link te lezen en te zien is: http://www.igv.nl/images/Gevallen_op_het_veld_van_eer_-_aanvullingen_en_verbeteringen_rev._05.pdf
 11.  28-06-2016: Geplaatst een artikel over het graf van MARIA ARABELLA JUNEMANN-JONES te Sewoegaloer suikerfabriek nabij Jogja, voorzien van het trieste verhaal van de levenslopen van betrokken personen. Dankzij de inspanningen van de heer Hari Kurniawan Hao Hao (Facebook naam) verkreeg ik deze foto en kon er ten behoeve van eventuele nabestaanden en of geïnteresseerden een verhaal van maken. Familie/gerelateerd waren onder andere de families RETEL en HELMRICH.
 12. 30-06-2016: Geplaatst een vervolgpagina Kerkhof Peneleh deel 15 met enkele graven en wetenswaardigheden van/over de betrokken personen, die er rusten. De Bosson, Verheggen, Bisschop, Schussler. .... 30 juni alweer 2016 en ik heb mijn site opgebouwd sinds mei 2012....Circa 430 pagina's (er waren er meer, doch ik had de minst gelezen pagina's ooit al verwijderd) vol met foto's en wetenswaardigheden en feiten. Veel mensen heb ik kunnen verblijden met datgene wat ik hier geplaatst heb; het waren immers puzzelstukjes die her en der te vinden waren en ik heb die stukjes hier bij elkaar gebracht (ten dele natuurlijk). Veel mensen hebben mij ook verblijd door mij aanvullingen te verstrekken uit hun prive archieven, waarvoor mijn dank......En velen stonden er niet bij stil, hoeveel honderden uren,  arbeid en kosten ik gemaakt heb om het voor elkaar te krijgen. Kosten? Jawel, ik heb uit mijn prive knip heel wat foto's gekocht en natuurlijk ook de kosten voor mijn provider, maar ik heb er geen spijt van. Want ik deed het voor het algemeen nut van voormalig Indië en haar nazaten EN mezelf om er historisch wijzer van te worden en zeer waarschijnlijk staan weinigen er bij stil. Velen hebben mij persoonlijk bedankt waar ik hen dankbaar voor ben, maar velen hebben ook klakkeloos iets van me overgenomen en er nooit een dankwoordje voor gestuurd, want voor hen was het vanzelfsprekend toch? ... Dat is het mooie van het internet als je er in thuis bent; Je kan zien wie je een bezoek brengt....Wellicht dat ik nog incidenteel een aanvullende pagina maak, maar voorlopig komt alles mijn strot uit na 4 jaren intensieve speurtochten.... en ik ben moe. Ik heb mijn doelstelling bereikt: Circa 1000 bezoekers/lezers/geïnteresseerden per maand gedurende de periode mei 2012 tot juni 2016 en mijn voorgeslacht een plaats in de wereldhistorie gegeven en ik ben er best trots op.....want ik ben één van hen.

 FIJNE ZOMER TOEGEWENST AAN ALLEN.

 

JULI: (Het is zomer, voor zover er geen regen valt, dus weinig inspiratie.)

 

 1. 11-07-2016: Ondanks mijn bewering hierboven in de maand juni: Geplaatst een pagina over het AMIR OGHLI, het geslacht AMIRKHANIAN  (waar ik ten dele van afstam) met verwijzingen naar links www.annajohannes.eu (IN HET ENGELS)   en www.paymanonline.com (IN HET FARSI) . Op deze pagina is een bestand te downloaden in PDF formaat, geschreven in FARSI (=Perzisch) door NIKID MIRZAYANS, een schrijver historicus wonende te New Julfa Isfahan Iran met in dit artikel iets meer over een oudoom van me zijnde AMIR OGHLI, in zijn tijd één der grootste dichters van Perzie. Uiteraard is dit artikel NIET geschikt voor de doorsnee bezoeker die geen bal afweet van de Armeniers in voormalig Nederlandsch Indië en bovendien de Perzische taal NIET machtig is... dus heel snel doorstiefelen dan maar op zoek naar andere bezigheden of zichverveelplaatsen op het net. Jeetje, wat ben ik bevoorrecht: Ik spreek vloeiend Nederlands, Indonesisch (incl. een paar dialecten), verstaanbaar Deutsch en un peut de Francais et patatipatata, kan me tegenwoordig al uitdrukken in het Armeens en nu nog Farsi erbij.
 2. 18-07-2016: Kan het niet laten en heb twee pagina's geplaatst. De pagina MAKAM PARA BUPATI BANDUNG met foto's van de graven van de Bupati's aan de Jl. Karang Anyar te Bandung en wat aanvullende informatie over het bezoek van Bupati Wiranatakoesoemah en zijn echtgenote de Raden Ajoe aan Nederland in 1928 en foto's van de graven die het Copyright zijn van Windhihati Mazhaya een schrijfster van enkele dichtbundels. Daarbij geplaatst de pagina Dokter Werner Kraus, de biograaf van Raden Saleh en die een studie over Raden Saleh van 25 jaar achter de rug heeft. Dokter Werner Kraus is Directeur van Het Centrum voor Oost Aziatische kunst te Passau en docent aan de universiteit van Passau in Beieren en heeft een tiental boeken en artikelen geschreven. Hij was in de jaren 70 van de vorige eeuw werkzaam als civiel ingenieur te Sumatra en is heel goed thuis in de Nederlandse Indische historie. 
 3. 19-07-2016: Geplaatst enkele aanvullingen en foto's op de pagina FotozoektFamilie deel 4 betreffende de heer R.W.N. Lewis te Cheribon begraven en gehuwd met mevr. d'Rozario. Deze aanvullingen heb ik verkregen van zijn kleinzoon de R.J. Lewis, waarvoor mijn dank. Zie ook zijn schrijven in het gastenboek. De mij beloofde foto's van het echtpaar Lewis-'d Rozario zal ik na ontvangst alsnog plaatsen. Trouwens: ook nu weer een fout in de almanakken. Vermeld werd mevr. E.L.D. Rozario als echtgenote, daar waar dit moet zijn mevr. Elizabeth Isabella d'Rozario, dus E.I. d'Rozario.
 4. 19-07-2016: Geplaatst deel 2 Makam Para Bupati Bandung en wel met de nadruk op Raden Dewi Sartika, de voorvechster van de opleiding van de Indonesische vrouwelijke jeugd. Zij werd in 1947 ge-evacueerd naar Ciamis en stierf te Cineam in een noodkliniek aan diabetes op 62 jarige leeftijd en in 1951 herbegraven op het Regenten kerhof aan de Jalan Karang Anyar te Bandung. Zij werd ook in 1939 geridderd.
 5. 22-07-2016: Op de pagina FotozoektFamilie deel 4 zijn heden aanvullende foto's geplaatst van de heer R.W.N. Lewis en zijn echtgenote mevr. E.I. d'Rozario uit 1912 te Kejaksaan, nabij Cheribon/Cirebon. Deze foto's zijn het COPYRIGHT van hun kleinzoon de heer Robert James Lewis en van wie ik toestemming heb gekregen om ze hier te mogen plaatsen met expliciete vermelding inzake het Copyright. Ik dank de heer Robert James Lewis voor zijn aanbod en het ter beschikking stellen van de foto's en zijn aanvullende informatie over zijn grootouders.
 6. 28-07-2016: Geplaatst aanvullingen (halverwege) op de pagina Dokter Werner Kraus uit Passau. Ik heb iets uit de doeken gedaan met betrekking tot zijn hulp bij mijn speurtocht naar mijn oom Cornelis Laurens Frederik Boers, die op 18 maart 1904 uit huis van zijn vader Julius Boers (mijn opa) en Cornelia Helena Geertruida Kroesen (mijn oma)vertrok naar Mittweida Duitsland...Ik neem aan dat oom Cornelis in oktober wel even thuis was geweest, want op 3 okt in het zelfde jaar 1904 stierf zijn moeder.  Enfin lees het zelf maar, wat de ontknoping is. Mijn dank aan Dokter Werner Kraus.
Top