Album 985 VIERHOUT uit Fotozoektfamilie.
In het album 986 op pagina 17 is een foto aanwezig van de heer Vierhout. Met een stickertje erbij en tekst Apotheker Vierhout. Meer niet.
Ik vraag me af wat deze foto in dat album doet en meerdere foto's horen niet in dit album thuis. Er zit bijvoorbeeld een foto tussen van Emmy Maagdenberg, zuster van Elly Maagdenberg en deze foto hoort pertinent NIET in dit album thuis. Vreemd. Heeft men destijds de gaten opgevuld??? Lange halen gauw thuis? As maar heef gheluid op zijn Indisch? Maar goed, is mijn verantwoording niet. Jammer dat zulk een cultuur erfgoed niet nauwkeuriger en exacter wordt behandeld....want het is een stukje van de voormalige kolonie en vormt de koloniale geschiedenis van dat kleine landje aan de Noordzee of zie ik het verkeerd?
Goed, terugkomend op de heer Vierhout, waarvan hieronder zijn portret.

Niet zo heel moeilijk met zoveel gedigitaliseerde bronnen tegenwoordig.
Openarch.nl, Delpher.nl, archieven diverse gemeentes
Keywords: Apotheker, Vierhout, Semarang en zoeken maar en al heel snel is het volgende gevonden:
De heer Paulus Vierhout, geboren te Meerssen op 11 maart 1884 uit ouders Cornelis Hendrik Mattheus Vierhout en Mary Catharine Pauli.
Paulus slaagt te Breda in 1905 voor het diploma Apothekers assistent.
Paulus huwde te Amsterdam op 23-4-1915 met Gerritje (Gerry) van Baalen oud 20 jaar en onderwijzeres en de huwelijksadvertentie geeft als adres aan OVERTOOM 528 Amsterdam. Zie foto onder van het adres uit Google View.
Fietsenstalling staat er op het pand. Inderdaad een fietsenstalling gelet op het straatbeeld van de fietsen voor het pand. Typisch hedendaags toonbeeld.

Na hun huwelijk vertrok op 30-6-1915 het echtpaar Vierhout -van Baalen naar Curacao en verblijft aldaar tot 23-2-1920 en komt op 14 juli 1920 aan te Batavia.
Goed, het echtpaar Vierhout van Baalen schiet niet lekker op met elkaar en een echtscheiding wordt uitgesproken. Het echtpaar woonde in 1932 te Kediri volgens de akte. Zijn er kinderen uit dit huwelijk? Ik heb het niet verder uitgezocht. Zijn niet relevant voor het ontcijferen van deze foto. Zie onder:

Het leven gaat door voor beide ex-echtelieden en Gerritje huwde ten tweede met de heer Cornelis van den Bergen en zij overleed te LEIDEN op 28 juni 1944 en geregistreerd al wonend te Den Haag. (Openarch.nl)
De heer Paulus Vierhout gaat ook verder met zijn leven en komt te Semarang wonen alwaar hij een apotheek begint. Zie foto onder. Het adres heb ik kunnen achterhalen aan de hand van een advertentie van zijn broer.

Ik heb niet kunnen ontdekken of de heer Vierhout oorlogsslachtffer werd en/of geinterneerd.
Maar in 1946 verschijnt een advertentie van zijn (half)-broer de heer Mattheus Vierhout met een oproep waar de familieleden gebleven zijn.

Als ik bovengenoemde advertentie ontleed, dan blijkt het volgende:
Mattheus Vierhout was destijds hoofdredacteur van de Locomotief en later (1913) van de Sumatrapost. Hij was gehuwd met Ida Jellina Tunnetta Geertruida Fenenga in Amsterdam op 21-3-1912. Het juiste adres van de heer Paulus Vierhout zijn broer was juist Pendrian, tegenwoordig Jl. Imam Bonjol geheten. Het pand is nog steeds anno 2019 in gebruik als hotel, maar vraag niet wat voor zooi het binnen is. Genoeg te zien op internet erover. Op de foto bven is het gele rechtergedeelte later bijgebouwd.
Mij is niet bekend of de hereniging later plaats heeft gevonden, maar één ding is zeker: de heer Paulus Vierhout heeft de oorlog overleefd en is zelfs nog jaren na de oorlog in Indonesie gebleven en bleef iets van doen hebben met zijn vak als apotheker, (Hij is hoofd van de Apothkeers Dienst te Semarang) want in 1950 verschijnt de volgende advertentie hieronder:

Als ik de Jl. Bojong 154 wil bekijken op de kaart, dan zie ik slechts bouw/akkergronden. Het gebouw zal dus wel platgegooid zijn. Jammer. De Dienst is nu gevestigd op de Jl. Seteran.
Ik weet niet wat er na 1950 met de heer Vierhout gebeurd is. Hij is dan al 66 jjaar oud. Ik ben hem kwijtgeraakt. Is hij in Indonesia gebleven? Is hij teruggegaan naar Nederland?
Belangstellenden kunnen zijn militair dossier op verzoek inzien bij de bekende instanties.
Ik neem ook aan dat hij - gelet op zijn geboortedatum - nu niet meer in leven is en wens hem alle eeuwige vrede en rust toe en tevens alle hem toebehorenden in zijn leven en die hij liefhad.