Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Java na de Engelsen
GodongDemak 3-9-1825
Dieng Bronnekam
Chamier of Shamier?
Shamier de miljonair
Madras + Zainal Alam
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

Shameer Sultan of ook genaamd AGHA SHAMEER SOOLTHANOOMIAN.

 

Een miljonair van MADRAS halverwege de 18de eeuw. Nou nou, zal weer bepeinsd worden: Wat heeft dat Madras nu weer te maken met het Nederlands Indisch gebeuren? 

Ik verwijs eventuele lezers gaarne naar de pagina Chamier of Shamier, aangezien deze pagina een soort "dieper" vervolg heeft op hetgeen ik in Chamier of Shamier schreef. Iets meer over de achtergronden.

Bronnen: 1) Armenians in India from the earliest times to the present - Mesrovb Jacob Seth - 1ste editie Calcutta 1937. 2) Privé archief Armeniërs in voormalig Indië. 3) V. Sriram journalist en historicus Armeense geschiedenis in India en met name te Madras, bezien vanuit het heden.

Ik verwijs ook naar de pagina: CHAMIER of SHAMIER. (Hier kan je het verband lezen tussen INDIA en voormalig INDIë wat betreft de familie Shamier. Snappez vous mes Dames et Messieurs.

Plaatje hieronder: Kijk naar het adres wat ik erop heb gezet en lees dan hier op deze pagina verder, waarom ik het plaatje hier geplaatst heb. Zomaar om enig idee te hebben waar het zo'n beetje om gaat, om hoeveel geld we praten; Jan met de Pet waar ik toe behoor kan zoiets toch nauwelijks bevatten. En dan te bedenken, dat deze man nog geen schijntje had, wat mijn over overopa in voormalig Indië toen in 1808 en de jaren erna bezat.

 

Madras, april 2016 PARRY'S CORNER, ARMENIAN STREET 105. Parry's corner werd vermoemd naar THOMAS PARRY en wie dat was, mag men zelf uitzoeken.

Overigens nog zo'n zijdelingse opmerking/bemerking/stelingname van me, waar de lezer zich niets van aan hoeft te trekken, maar er wel over mag nadenken.....

"Waarom stikt het de moord van de ENGELSE info en aanverwante zaken over de Armeniërs te India uit de koloniale jaren van Engeland en waarom moet je een vergrootglas en een 3000 Watt schijnwerper in bezit hebben om maar een speldeknop te vinden over de Armeniërs in de Nederlandse archieven en dergelijke" ....

(Ik geef een hint: In Amsterdam was een Armeense kerk en een Armeense Boekdrukker en TOCH dacht een deel van het parlement van Nederland in 1800 en nog wat, dat Armeniërs uit PERZIE kwamen EN DAAROM GEEN CHRISTENEN WAREN.... Goeiendag dames en heren: Heet zoiets niet ARROGANTIE ten top? Niet geloven wat ik schrijf? Duik de www.kb.nl maar in en zoek op Armeniërs en je hebt geduld nodig, maar je komt het artikel wel tegen. Het gaat over Gelijkstelling met Europeanen der Armeniërs.)

 

Madras, tegenwoordig Chennai geheten, heeft een haven en vlakbij die haven ligt de ARMENIAN STREET met de Armenian Church en de Cathedraal van St. Mary. 

Op de kaart heb ik enkele kenmerken geplaatst, zoals de nummering der huizen, de Armeense kerk van de Maagd Maria (Armenian Churh of the Virgin Mary) en deze kerk was geplaatst op de terreinen die destijds behoorden aan de heer Shamier Sultan.

Want wat had die goeie man allemaal in bezit? Armenian Street 8, Armenian street 105, Errebauly street 26 en 27 en de aangrenzende tuinen. En met tuinen bedoel ik dus: tuinen, geen bloemperkjes van 6 x4 meter breed. De Errebauly street heet tegenwoordig ERRABALU STREET en in de volksmond wordt de Armenian street ook wel genoemd: ARANMANAIKARAN STREET.....hetgeen betekent: De Straat van de Grote Paleizen..... dus dan weet men waar het om gaat toch? En men hoeft ook niet na te denken waarom die straat dus Armenian Street wordt genoemd. Nog steeds.

 

 

Het was op een goede dag, dat Shameer zijn boekhouding aan het controleren was, je kent dat wel: boekhouder erbij, brilletje op de neus, stapel openstaande rekeningen en overige schuldbekentenissen in zijn hand en meneer Shameer de zooi papieren doorbladeren tot hij bij de letter N kwam. De N van Nawab of ook wel Heerser. Want de Nawab moest op grote voet leven en beter voor de dag komen dan die Armeniërs daar in de Armenian Street en op grote voet leven betekent bijna altijd: 99% op de reut. (Het paleis van de Nawab geheten CHEPAUK Palace lag aan de boulevard zuidelijk waar de heer Shameer en de overige Ameniers woonden.

Dus daar kwam meneer Shameer "knock knock, Hello I am here."  zich melden via de intercom aan de grote paleisdeur voorzien van een bosje tulpen uit Amsterdam voor de Sultane en een doos Havana's, vroeg de weg aan de paleiswacht die hem naar kamer 380 verwees, circa 300 meter de lange gang uit en daar moest ie maar weer de weg vragen. Zo groot was het paleis.

Volgens de overleveringen scheen de Nawab Muhammad Ali Wallajah gevraagd te hebben of de heer Shameer zo onbeschaamd was om hem "de Grote Nawab" aan te manen voor een paar luizige Pagoda's.(Geld eenheid destijds met huidige waarde van 7 Eng.Pond Sterling per stuk).

"Oh No My Lord" was het minzame antwoord van de heer Shamier. "Ik kom slechts een bakkie thee halen en om u mijn respect te tonen" en daarop volgend haalde de heer Shameer de rekeningen uit zijn Samsonite koffertje Made in China en verscheurde het hele zooitje papieren en legde het dotje voor de voeten van de Nawab neer. De Nawab natuurlijk dolgelukkig, dat de openstaande posten van ettelijke tonnen als sneeuw in de Indiase tropenzon verdwenen en zei tegen de heer Shamier: "Kijk' s naar buiten. Zover je oog reikt is al dat land vanaf heden van jou en je nazaten." ..... En zo zijn de landerijen NOOMBUL (Noomblee) en POLIUMBUT in het bezit geraakt van de heer Shamier en zijn nazaten.  En deze zelfde landerijen en de huizen zoals boven genoemd, werden vanaf 1819 het middelpunt van een lang lopende rechtzaak tot en met 1848, aangespannen door THAMAR SHAMIER tegen haar ouders en grootouders, maar dat is een ander verhaal. (Thamar was de achterkleindochter van Shamier Sultan.)

De landerijen waren INCLUSIEF de dorpen, bewoners, koeien schapenkamelen en de hele reutemeteut. !!!! Meer lezen? : https://books.google.nl/books?id=CydSCwAAQBAJ&pg=PT42&lpg=PT42&dq=noomblee&source=bl&ots=LK0t_z4q2F&sig=-6SN5T0-PX4f2p76e77Biy223IQ&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiCqsir1JzNAhVoBMAKHQIRDrAQ6AEIJjAC#v=onepage&q=noomblee&f=false

 

 

 

 

Het paleis van de Nawab waar de heer Shamier wel eens zijn bakkie thee kwam halen en samen met de Nawab een Havana in de tuin rookte, want de Sultane had een hekel aan de sigarenrook in de huiskamer.

 

Een zijvleugel denk ik, met de goudkarper vijver waar de kleine sultannetjes wel eens pootje gingen baden...

 

De oude situatie van de het havengedeelte van Madras met het fort Sint George. De oude begraafplaatsen van de Engelse, Portugezen en de Armeniërs.

 

Iets over de rol van Shamier en de kerk van de Maagd Maria.

De buitenkant van de kerk heden ten dage. Het lijkt nul komma nul, maar de binnenkant is prachtig. Circa 350 graven in de binnenhof kan men bezichtigen. De kerk is heden ten dage niet meer in gebruik en wordt onderhouden door de Armeense gemeenschap te Calcutta. Eens per jaar wordt er wel nog een eredienst gehouden voor de oudere Armeniërs uit Calcutta. Das war Einmahl voor de Armeniërs van Madras en zo ook voor de Armeniërs van voormalig Nederlands Indië.... Het verschil zit 'm echter in het feit, dat de historie voor de Armeniërs NOOIT voorbij zal zijn en dat tenminste de historie door en voor hen geconserveerd blijft.... Daar waar Nederland een supergrote donkere kamer heeft waar alles achter slot en grendel opgesloten ligt en het liefst nog voorzien van een dikke cement laag... Ach, was de VOC niet een exact copy van Grote Broer Engeland's East India Company?

 

Nog iets over de klokkebellen die in de kerk hangen (een stuk of 6). Twee ervan dragen een inscriptie: Geschonken ter herinnering aan ELIAZAR SHAMIER, oud 29 jaar , de jongste zoon van de heer Shamier. De klokkebellen werden in Engeland gesmeed.

"HERE LIES INTERRED THE BODY OF THE NOBLE SHAMEER SOOLTHANOOMIAN, AN ARMENIAN, WHO WAS BORN AT NEW JULFA ON THE 4TH NOVEMBER 1723, AND DIED HERE AT MADRAS ON SATURDAY THE 13TH DAY OF JUNE OF 1797, AGED 74 YEARS."

Shameer had 3 zonen:

  1. Jacob geboren Madras 1745 en gestorven te Malacca in 1774.
  2. Johannes (John), geboren 1757 te Madras en stierf arm in 1834 te Madras. 
  3. Eleazar, geboren te Madras 1758 en gestorven te Madras in 1787.
  4. Bovenstaande gegevens zijn afkomstig uit Armenians from India./ Mesrov Jacob Seth 1937 - pagina 592
  5. Echter, conform een Engels document van het Hoog Gerechtshof inzake een rechtzaak tussen grootvader en kleindochter, moet niet John arm gestorven zijn, doch Jacob.

 

Een oud plaatje van de haven van Madras.

 

Voor hen die het mogelijk maakten, mijn dank. Weer een stapje dichter bij de ontrafeling van het leven van mijn over overgrootvader Agha Hovsep Hovhannes Amirkhan, die in de Semarang zetelde vanaf 1808.

Want op zijn 16de (of 18de)  in 1794 of 1796 vertrok hij van Julpha naar Calcutta om daar zijn opleiding te volgen aan de Armeensche School, alvorens zijn miljoenen te verdienen. Calcutta, rechtsbovenaan India als men de kaart bekijkt en Madras rechts onderin dichtbij Ceylon, maar..... nieuws verspreidt zich snel, al liggen er 1000-den kilometers tussen, ook in de oude dagen...

Want de heer Shamier toonde ook zijn patriotisme. Daar zal mijn over overopa best wel iets van mee gekregen hebben dus. Ons kent ons toch?

Louise Nalbandian schreef een boek over het Armeens Patriotisme te India(Madras) en de groep Shamier + vrienden.

https://books.google.nl/books?id=_dIsS3aidr0C&pg=PA35&lpg=PA35&dq=shameer+shameerian&source=bl&ots=gL9CByzzpG&sig=4i5NW2v-gjnWUJ7Mxfb4NIhhvIQ&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwin5qn9153NAhUkAcAKHX44D7oQ6AEIIzAB#v=onepage&q=shameer%20shameerian&f=false

 

Zie ook de pagina's 582 en 251 over het Patriotisme van de familie Shamier in het boek Armenians from India - Mesrov Jacob Seth. Extra noot: Liz Chater, bekend van haar werk over Armeniers te India en Zuid Oost Azie behalve voormalig Nederlands Indië, schreef me op 7 dec 2016, dat dit boek slechts als leiddraad beschouwd mag worden en pertinent niet als wetenschappelijk document gebruikt kan worden. Ik ben een leek en heb daar geen mening over. Alhoewel ik wel een opmerking plaats bij haar visie: Liz bladerde deze pagina in een sneltrein vaart door (gelet op een snel antwoord van haar op een bemerking mijnerszijds) en zij bemerkte dat ik deze pagina schreef gebaseerd op feiten uit het boek van Mesrov Jacob Seth en dat is dus net niet het geval, want ik verwijs naar totaal andere bronnen hierboven. Ik heb het idee dat er een loze kreet werd geuit en ook nog totaal uit het verband gerukt.

Ik zal de laatste zijn om haar visie en kennis te betwisten, doch in dit geval.....Wie ben ik?

 

TopDe link naar het nieuwe gastenboek: zie helemaal bovenaan de Homepage. | skuraeva at gmail.com