Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Nieuwe straatnamen
Surabaya's raadhuis
De dood van een huis
Voor Greet
Savelkoul Tunjungan
J.P. Salomonson
Herman Salomonson
Fort Erfprins Menari
De Vliegenier
Oud Surabaya Alb1158
Druk.v.Dorp/Feenstra
Johannes Oostenbroek
De Liefde Meijer
Gentengkali school
Prof.Dr. R. Remmelts
RA Siti S.Djoewito
Fam. Karel Versfeld
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
PENANG 1 Malaysia
PENANG 2 Malaysia
PENANG 3 Malaysia
PENANG 4 Malaysia
PENANG 5 Malaysia
COCHIN VOC tijden
I4E Graven Den Haag
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
ZIJ DIE OPTEERDEN
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

Iets over enkele leden van de families SALOMONSON, HüBNER, RUDOLPH, OVERZIER en LUCARDI.

 

Struinend in de oude Moessons kwam ik een overlijdens advertentie tegen met het bericht dat mevr. D. Salomonson geboren Lucardi was overleden te Soerabaja in 1959 en vaag kwamen flarden van herinneringen bij me boven drijven.

En ineens schoot het me na 60 jaren anno 2019 te binnen: In de Jl Slamet tegenover het kruispunt met de Jl Kacapiring woonde een familie Rudolph en.... een dochter van mevr. Dientje Salomonson was gehuwd met de heer G. Rudolph en zij heette juff E.P. Salomonson en zij waren in dat huis aan de Jl Slamet gehuwd.

En thuis als klein jochie, hoorde ik wel eens deze namen vallen in de gesprekken van mijn pleegouders onderling of met kennissen en buren, want in die tijden was het simpel "ons kent ons" en wist men zowat alles van elkaar af. Maar ja, ik was een klein jochie en spelen interesseerde me meer dan te luisteren naar wat de volwassenen hadden te oreren.

Nieuwsgierig geworden begon ik de Moessons verder in te duiken en te zoeken naar de genoemde namen en.......... vond een schat aan foto's. (Ingezonden met bijbehorende verhalen door mevr. E.P. Salomonson.) 

De overlijdens advertentie van mevr. Dientje Salomonson, welke herinneringen bij me boven brachten.

 

 

Daarom ter ere en respect van deze families (en hoofdzakelijk voor mevr. E.P. Salomonson die stukjes levensverhalen en de foto's ter beschikking stelde via de Moesson) deze pagina over deze families. Met heel veel dank aan alle betrokkenen.

 

Hieronder enkele foto's geplaatst door mevr. E.P. Salomonson en waarvan soms wat voorzien van enkele aanvullende kommentaren mijnerzijds.

 

Foto Moesson 15/10/1997 Pag.17. Volgens bijschrift letterlijk gequoted en zie ook de overl. adv. hierboven.

 

Dus als ik het goed lees, dan staat er het volgende:

 

Mijn moeder = staand (en volgens almanak RA1914 gehuwd Dientje Lucardi te Madioen 4-9-1913 1) met Charles Louis Francoise Hübner en 2) met Jozef Paul Salomonson op 16-3-1920 te Magelang. (RA1921).

Dientje (moeder van mevr. E.P. Salomonson) had op bezoek haar moeder zittend op schoot een kindje geheten mevr. Overzier en haar zusje Tilly op de grond met hond.  Dus ik mag aannemen dat de moeder van Dientje mevr. Overzier heette en gehuwd was met de heer Lucardi(e), want Dientje heette van achternaam Lucardi. Zusje Tilly zou dan ook van achternaam geheten moeten hebben Tilly Lucardi(e).

Maar 1):  In het Alg. Handelsblad 2-2-1920 advertentie: Gehuwd te Bantarbalang Pemalang (Midden Java nabij Kramat noordkust) de heer Arnoud Eugene Salomonson met juff. Christina Mathilda Lucardi(e).  Dit was dus Tilly.

Maar 2):  RA 1915 zegt: Overleden Soerabaja 20-8-1914 Clasina Mathilda Overzier, echtgenote van Herman Weichelt. Uit dit huwelijk een zoon Frans August Hermann Weichelt (die ook op de overl. adv. staat genoteerd. Zie ook Japanse interneringskaarten GaHetNa met vermelding dat Frans geinterneerd werd.)

Maar 3: Het raadsel van de achternaam is opgelost, want op Peneleh Soerabaja graf E8190 liggen samen begraven Christiaan Petrus Antonius Lucardi begraven op 11 juli 1902 en Clasina Mathilda Overzier begraven op 27 aug 1914 en conform RA 1905 huwde Clasina Mathilda Overzier te Soerabaja op 20-1-1904 met August Hermann Weichelt.

 

Hetgeen impliceert, dat onderstaande foto - zoals gezegd hoerboven in bijschrift van mever. E.P. Salomonson:  "kersverse mevr. C. Hübner gehuwd 4-9-1913 " - de laatste foto geweest moet zijn van mevr. Clasina Mathilde Overzier (aangezien zij in 1914 overleed). De vraag blijft dan nog openstaan wie dat kleine jochie geweest was op schoot bij mevr. Overzier?

 

Foto Moesson 15-4-1996 Pag.24:

Mevr. Dientje Lucardi was inmiddels hertrouwd met de heer Jozef Paul Salomonson (Magelang 16-3-1920) en uit dit huwelijk werd geboren mevr. E.P. Salomonson, welke hier met haar ouders staat afgebeeld, in de leeftijd van bijna 1 jaar oud. Deze foto werd genomen in de tuin van hun huis te Ngandjoek alwaar het gezin - naast de dagelijkse werkzaamheden van de heer Salomonson - ook nog een kleine veestapel had.

De heer Jozef Paul Salomonson was geboren te Ngrowoseneng Kedoe op 25 febr 1889 uit ouders Herman Abraham Salomonson en Jeanette Marianne Jansen. Op 18-jarige leeftijd (28-2-1907) trok hij voor 6 jaren het leger in te Gombong en ging de dienst uit per 1 maart 1913 als sergeant telegrafist. (Openarch Studbook). In de oorlog werd hij geinterneerd, doch gelukkig overleefde hij. Tijdens gevangenname was hij klein landbouwer te Dampit (Jap.interneringskaarten GaHetNa) en zijn familie woonde in bij de familie Grootings te Kepandjen. (Buitenkampers?)

Hieronder een uitvergroting van bovenstaande foto:

 

 

 

Onderstaande foto spreekt voor zichzelf:

 

Onderstaande foto zal ook van ongeveer de jaren 1923/24 zijn en werd genomen op de koffie onderneming Djajan bij Toeloengagoeng. Mevr. E.P. Salomonson en haar ouders en medewerkers van de koffie onderneming. Op de foto heb ik abusievelijk de nummers 2 en 3 verkeerd benoemd. De dochter van de huishoudster moet natuurlijk nummer 2 zijn. De heer Drost heette niet van voornaam Baas maar werd zo genoemd. Waarschijnlijk was hij chef of zoiets.

J.H. Deul was voorheen werkzaam te Dampit als 1ste geemployeerde. Over Jansen niets kunnen vinden.

 

Moge zij allen die niet meer onder ons zijn, hun eeuwige vrede hebben.

Top